Egy hét karácsony

fb_img_16433623422954410.jpgSzokás szerint ez is egy unalmas mercatónak indult, amin nem is lepődhettünk meg különösebben, ugyanis már az elején megnyugtatott minket Maurizio Arrivabene vezérigazgató, hogy nem számíthatunk nagy költekezésre pénz híján, míg Allegri arról beszélt, hogy a keret 99 százaléka marad, és mindössze 1 százalék változás történhet, mi több, Aaron Ramsey-t nevezte meg, mint aki a távozás szélén áll. Ezek a szavak január utolsó hetéig igaznak is bizonyultak, ám Vlahović megszerzése egy lavinát indított el, és a Juve vezetősége napok alatt 8 bizniszt hozott tető alá, játszi könnyedséggel. Ezen felbuzdulva kerül értékelésre ez az őrült, nyári mercatókat is megszégyenítő átigazolási időszak.

Kezdjük ott, hogy miért történt ez a pálfordulás? Hogyan lett hirtelen pénze a Juventusnak? Úgy gondolom, hogy ennek elsősorban nem az az oka, hogy a Juve vezetése különösebben tartana attól, hogy a klubot kizárnák a nyári mercatóból, mert eleve ilyen komoly intézkedés előtt általában a büntetett fél kap egy átigazolási időszakot, hogy rendezze sorait, de az kétségtelen, hogy ez az árakon meglátszódna. Véleményem szerint látva, hogy januárban továbbra sem tudott fejlődést produkálni az együttes, egyetlen egy csapatot sikerült megverni a legjobb négyből, a Milan ellen még kaput eltaláló lövésre sem futotta, így a vezetőség arra az elhatározásra juthatott, hogy ebből BL-helyezés igencsak nehezen lesz. Amennyiben pedig az olasz rekordbajnok lemaradna a legrangosabb kupasorozatról, az olyan anyagi csapást mérne a Bianconerire, hogy egyhamar nem heverné azt ki. Így inkább kockáztatott a vezetés, és megerősítette a keretet, hogy nagyobb esélyek legyenek a minimális célok elérésére. Kapóra jött a tőkeemelés is, amivel lett kellő mennyiségű pénz arra, hogy ezeket a lépéseket meghúzzák. Azt gondolom, hogy böjt nélkül azért nem ússzuk meg ezt a költekezést, és inkább a nyár lesz szerényebb, megfontoltabb, akárcsak a tavalyi, de azt hiszem megérte most így dönteni. 

Erősítések: Korábban már Vlahović és Zakaria bemutatásánál és értékelésénél leírtam, hogy mit gondolok a leigazolásukról. A szerb esetében megkérdőjelezhetetlen, hogy milyen minőségű és milyen potenciállal rendelkező játékost szerzett meg a klub, míg alapjába véve a svájcival is jobbá vált a keret, még, ha korántsem annyival, mint amennyivel a csatársor. Csak egy téli mercatóról beszélünk, amikor csak korlátozottabbak a klubok lehetőségei, és lényegében nyárra sem számítanának ezek rossz igazolásnak, úgyhogy megadom az 5/5-öt.

Keret kialakítása: A nyári mercatót követően direkt kitértem arra, hogy mennyivel ésszerűbben lett kialakítva a keret, és lényegében nem is emlékszem, hogy olyan szituációba került volna Allegri, hogy az adott posztra olyan futballistát rakjon, akinek teljesen testidegen az adott poszt. Mivel Bentancur helyére érkezett Zakaria, így a darabszám nem változott, Ramsey-vel pedig egyáltalán nem lehetett eddig sem számolni, így nem volt szükséges pótolni. Kulusevski helyzete az érdekes, mert ő játszott secunda puntát és szélső középpályást is, egy az egyben pedig nem lett pótolva. Ellenben Dušannal már van három darab középcsatárunk és egy Dybalánk, amiből alapból jön, hogy Allegri tudja folytatni eredeti elképzeléseit, azaz a 4-4-2-ben való futballt. Így a csatársor megoldva, a középpálya jobb szélén tudja használni Cuadradót és McKennie-t, középre rendelkezésre áll Locatelli, Arthur, Zakaria és Rabiot, míg a bal szélen Bernardeschi mellett megfordulhat az előbb említett Rabiot és McKennie is, amennyiben Max továbbra sem tud megújulni, és alkalmazkodni a kétezres évek futballjához. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi keret kevésbé formálható már, mint eddig volt, mivel mindössze két szélső áll Allegri rendelkezésére, ellenben az eredeti elképzeléshez megvan a darabszám. 5/4

Pénzügyek: A Vlahović-Zakaria-Gatti trió mintegy 82 millió eurót tesz ki, amennyiben nem számolunk a bónuszokkal. Bevételi oldalon 29 millió eurót számolhatunk össze, ami viszont 64 millióra is ugorhat, ha Kulusevskit megvásárolja a Tottenham. Ha a plusvalenzát nézzük, Bentancurnál 2,4 millió euró maradt a fennmaradó amortizációs költség, ami azt jelenti, hogy amennyiben nem lenne a Boca 30 százalékos opciója, 16.6 millió euró nyereséget könyvelne el az Öreg Hölgy. Ennek ellenére az argentinoknak 5,7 millió euró ütötte markát, így "csak" 10.9 millió euró nyereséget könyvelhet el az uruguayin a torinói egyesület, ami további 6 millió euróval még növekedhet is. Ami egyébként egyáltalán nem számít rossz összegnek, ha azt nézzük, hogy megbukni nem bukott meg a zebráknál Rodrigo, voltak nagyon jó periódusai ennek a kapcsolatnak, de a végére eléggé elfáradt és beszürkült. Ennek ellenére a Tottenham szerintem nagyot fog vele, és úgy gondolom passzolni fog neki a Premier League, különösképp Conte katonájaként. Kulusevskin kereshet igazán óriásit a zebra gárda, ugyanis már azzal, hogy 10 millió eurót fizetett ki a Spurs a kölcsönért, már 3.7 millió euró pluszt könyvelhettek el Arrivabenéék, ami az opció aktiválásával nagyjából 40 millió euróra is növekedhet, ugyanis a 18 hónapos kölcsönnel tovább csökken az amortizációs költség. Csak azért adok négyest, mert eléggé merész menőverezés volt ez úgy, hogy nehéz anyagi helyzetben van a klub, és amennyiben nem sikerül elérni a BL-t, még nagyobb gondban lesz a Juve, mint eddig. 5/4

Üzletek: Előre elárulhatom, hogy ez az, amire csillagos ötöst kapnak az illetékesek. Olyan profizmussal tolták végig ezt az egy hetet, hogy azt tanítani kell. Pedig aztán két újoncról beszélünk szerepkörükben, akiknek ez mindössze csak második mercatójuk volt. Vlahovićot elhozták nagyjából reális összegért óriási igazolás, Zakariára mindössze 4,5 millió euróért sikerült lecsapni, egyedül Gattit sikerült túlzott áron megvételezni. Bentancurért talán kérhetett volna többet a Juve, ám így is haszonnal adott túl rajta, Kulusevskivel pedig akár az évezred eladását is megcsinálhatja Arrivabene és csapata, de ebben lássuk be, Paraticinek is nagy érdeme van, egy értelmes sportigazgató ilyen üzletet egész biztosan nem kötött volna. Eleve komoly kételyek vannak bennem afelől, hogy beválik-e számára a PL, mert rengeteget lassult az utóbbi időben, Conte taktikája pedig megköveteli a taktikai fegyelmezettséget is, amiben aztán végképp nem erős Dejan, de valószínűleg Antonio kérése lehet, már nem először. Ramsey-t ismét csodaszám elpasszolni kölcsönben opcióval, a korábbi vezetők egytől-egyig szerződésbontással oldották meg az ettől egyszerűbb szituációkat. Mohamed Ihattaren esetében milyen érdekes, hogy amennyiben hihetünk a Transfermarktnak, hogy 1.9 millió euróért szerezte meg a Juve nyáron, és ha az Ajax később él majd a 2 millió eurós opciójával, akkor még rajta is keresett a Bianconeri, pedig tőle nagyobb bukta nem sok van. 5/5

Fiatalítás: Az érkezők átlagéletkora 23,3 év, míg a távozóké 23.7 így komoly fiatalításról ugyan nem beszélhetünk, de mikor ilyen alacsony az átlagéletkor, akkor ez nem is egy lényegi kérdés. 5/5.

Öltöző: Bentancur személyében egy mentálisan gyenge játékos távozott, míg Ramsey konkrétan káros is lehetett a csapatra ezzel a huzavonával, és bizony az sem állt tőle távol, hogy kívánságai legyenek afelől, hogy hol is szeretne játszani, míg Ihattaren ugyan nem volt a keret tagja, de rá hatványozottan igaz mindkettő. Érkezett Vlahović, aki vezéregyéniség lehet a jövőben, példaértékű hozzáállással, míg Zakaria nem tűnik egy fejben erős játékosnak, de ez majd elválik. Szerintem lényegesen jobbá vált az öltöző, így jár az 5/5.

Hagyományok: Azt hiszem a Fior legjobbját elhozni hagyomány, ahogy áron alul, vagy épp ingyen megszerezni egy jó képességű játékost is, de az alsóbb osztályokban szereplő futballisták felfedezése is jellemző volt a klubra régen. Az olaszok száma egyel nőtt, távozók között nincs egyetlen egy sem, így erre is megadom az ötöst: 5/5.

Összesítve: A jövőre nézve is komoly igazolásokat vitt véghez a klub, akik már a jelenben is rengeteget segíthetnek, ráadásul ezen igazolások a legégetőbb csapatrészekre érkeztek. A legrosszabbul teljesítő játékosoktól sikerült megszabadulni jó feltételek mellett, mindezt úgy, hogy Allegri minden kívánsága teljesülhetett, egyetlen szava nem lehet innentől a keretre. Azt gondolom, hogy hatalmas köszönettel tartozunk Arrivabenének és csapatának, de összességében a teljes Juve vezetésnek. 

A mercato értékelése: 4.71, azaz ötös