Manna: "Figyelni fogjuk a piacon nyíló lehetőségeket"

mannau.jpgA Juventus sportigazgatója, Giovanni Manna hétfő délután átvette az év menedzserének járó USSI-díjat a torinói Circolo della Stampa – Palazzo Ceriana Mayneri épületében, ez alkalomból pedig a sajtónak is nyilatkozott, kijelentve, hogy az alakulat a különböző botrányok miatt hiányosságokkal küzd, ami miatt figyelni kell a januári mercato lehetőségeit, valamint szót ejtett a Matías Souléhoz hasonló fiatal reménységek helyzetéről is, akikről számos átigazolási pletyka keringett az utóbbi időben. 

"Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik úgy ítélték meg, hogy leginkább én vagyok jogosult erre a díjra, melynek elnyerése azonban nem csak az én érdemem, hanem azoké is, akik hozzám hasonlóan igazgatták a Juventus ügyeit, s egyengették az ott játszó srácok útját. Rendkívül fontos munkát végeztünk, melynek alapjait már sok évvel ezelőtt lefektettük, az utóbbi idényekben pedig elkezdtük learatni tevékenységünk gyümölcsét. Nagyon büszkék vagyunk a közösen elért eredményekre, s bízunk benne, hogy ezután is így folytathatjuk majd" – vágott bele mondandójába a fiatal szakember. 

"A Next Gen-projekt nem csupán sportszakmai szempontból fontos, hanem gazdasági tekintetben is, hiszen lehetővé teszi számunkra, hogy csökkentsük az átigazolási költségeket és a bérkeretet, miközben örökséget teremtünk, s nem feledkezünk meg azokról a srácokról sem, akik jelenleg még nem a Serie A-ban, vagy a Serie B-ben futballoznak. Az általunk kiválasztott tehetségek közül nem mindenki tud gyökeret ereszteni az első csapatban, nekünk azonban őket is támogatnunk kell. Úgy látjuk, hogy a helyes úton haladunk, s elégedettek vagyunk az eddigi teljesítménnyel. 

Legfőbb célunkat már a kezdetektől fogva igyekeztünk a lehető legszélesebb körben megfogalmazni: ez nem más, mint a Bajnokok Ligája-csoportkörének elérése, ugyanis ez elemi létérdeke a klubnak. Mi vagyunk a Juventus, ezért pedig kötelességünk a maximumra törekedni, versenysorozattól függetlenül. Jelen pillanatban igen jól állunk, s nagyon örülünk az idei szereplésnek, ugyanakkor az elsődleges céljainkra kell összpontosítanunk. Meccsről meccsre haladunk előre, s heti viszonylatban értékeljük ki a produkciónkat, készen állva a további kihívásokra. 

Rendkívül elégedettek vagyunk a keretünket alkotó játékosállománnyal: egyrészt a teljesítményükkel, másrészt pedig a munkával, amit a mester végez velük. Természetesen mindig készen kell állnunk a piacon nyíló lehetőségek kiértékelésére. Elképzelhető, hogy jó opciók jelentkeznek majd a következő átigazolási ablakban, nekünk pedig fel kell készülnünk ezek megragadására, ugyanakkor egyelőre nem keresünk aktívan újabb labdarúgókat. 

Tagadhatatlan, hogy ezt az együttest további két játékos jelenléte mellett állítottuk össze (Manna itt Paul Pogbára és Nicolò Fagiolira gondolt – a szerk.), akik még rendelkezésre álltak akkor, mikor el kellett készítenünk a keretre vonatkozó terveket. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy abszolút pozitív módon sikerült pótolnunk a szóban forgó focistákat, mivel mesterünk jó stratégiát választott, a többi labdarúgó pedig felkészült az ehhez hasonló problémákkal való megbirkózásra. Ismétlem, ha jó lehetőségekkel találkozunk majd a piacon, akkor megpróbálunk élni ezekkel, mindazonáltal nincs égető szükségünk új futballistákra. 

Úgy gondolom, hogy kölcsönben szereplő játékosaink megkezdtek egy utat, s be is kell fejezniük azt, különösen akkor, ha ez az út olyan kedvező a fiatalokra nézve, mint Matías Soulé, vagy Enzo Barrenechea esetében. Nem áll szándékunkban megszakítani az általuk végzett kiváló munkát, ezért pedig ők ketten biztosan a Frosinone kötelékében fogják tölteni a szezon hátralévő részét. A Next Gen magától értetődő módon keresztülment kisebb-nagyobb hullámvölgyeken az évek során, ám ez teljesen természetesnek mondható egy ilyen fiatal projekt esetében. 

Az U23-as gárda idei eredményei egyelőre nem tölthetnek el minket boldogsággal, ugyanakkor figyelembe kell vennünk, hogy a csapatnak számos olyan játékosa van, mint Dean Huijsen és Kenan Yıldız, akik annak ellenére is a felnőttekkel készülhetnek, hogy csak 2005-ben születtek, s így nem állhatnak mindig a Next Gen rendelkezésére. Meggyőződésem, hogy a Serie C-ben szereplő alakulatunk előbb-utóbb nagy eredményeket fog elérni, ehhez viszont nagy türelemre, nyugalomra, valamint magabiztosságra van szükség. A magam részéről nagyon örülök, hogy ebben a munkakörben dolgozhatok, olyan kiváló szakemberek mellett, mint Cristiano Giuntoli és Massimiliano Allegri, akikkel remek csapatot alkotunk. A jövőmet övező kérdésekről éppen ezért felesleges lenne szót ejteni, mivel teljes mértékben a Juventusra fókuszálok" – összegzett Manna.