Beharangozó – az Atalanta elleni meccs

loghi_400x400_0018_atalanta.pngA Chelsea ellen elszenvedett súlyos Bajnokok Ligája-vereséget követően újabb nagy feladat áll a Juventus előtt, ugyanis az olasz rekordbajnok ma kora este a bajnoki tabella negyedik pozíciójában tanyázó Atalanta gárdáját fogadja Torinóban, hogy Gian Piero Gasperini fiainak három pont begyűjtését jelentő reménybeli legyőzésével folytassa felzárkózását a Serie A élmezőnyéhez, egyúttal feledtesse a megalázó londoni kudarcot. A megmérettetés, melynek az Allianz Stadium fog otthont adni, 18 órától veszi majd kezdetét Giovanni Ayroldi vezénylő sípja mellett, a magyar tévécsatornák közül a SPORT 1 adásán lesz figyelemmel kísérhető. 

A mindössze harminc esztendős, Molfettában született játékvezető mindössze tizenötödik első osztályú találkozójának fújására készülhet a mai nap folyamán, ugyanis Serie A-ban való, 2019/2020-as debütálása óta alig tizennégy összecsapáson kapott főszerepet, melyeket ennek ellenére is kiosztott 68 sárga, illetve 2 piros lapot, s befújt 5 büntetőt. Az Atalanta együttesének mindeddig nem volt szerencséje az ifjú sporttárshoz, míg a Bianconeri egyetlen alkalommal, az ideig, Sampdoria ellen kiharcolt 3-2-es hazai siker idején találkozott a játékvezetővel, aki a szóban forgó mérkőzésen sem mérte szűkmarkúan a figyelmeztetéseket, melyről az általa megadott 7 sárga, továbbá 1 büntető is tanúskodik. 

A bergamói gárda aktuális kerete nem kevesebb, mint 415 millió eurót ér a Transfermakt számításai alapján, legnagyobb piaci értékkel bíró labdarúgójuknak pedig a kolumbiai óriás, Duván Zapata számít, akit 33 millió euróra taksál a német szakportál. Együttesüket tizenhét válogatott labdarúgó erősíti, keretük átlagéletkora pedig 27,3 év, azaz alig kevesebb, mint az Öreg Hölgy erre vonatkozó statisztikai adata. A fekete-kékek az idei szezonban is folytatták a rájuk jellemző remekelést az olasz bajnokságban, s bár a Hellas Veronával holtversenyben csak a harmadik legtöbb gólt szerezték az eddigiekben (az Inter, valamint az AC Milan mögött), 7 győzelmükkel, 4 döntetlenjükkel, s mindössze 2 vereségükkel jelen pillanatban négy ponttal, s négy helyezéssel előzik meg az olasz rekordbajnokot, miközben a Bajnokok Ligájában csoportjuk harmadik pozícióját foglalják el a Manchester United és a Villarreal mögött. 

A Zebrák a párharc jelenlegi mérlege szerint az 1937/1938-as szezon óta mindösszesen 66 alkalommal fogadták a Nerazzurrit, mely meccseken 44 sikert ünnepelhettek 18 döntetlen, s mindössze 4 vereség mellett, miközben 136-49-es gólkülönbséget voltak képesek kialakítani. A Bianconeri legnagyobb kiütésének megtalálásáig egészen az 1951/1952-es szezonig kell visszaröpülnünk az időben, mikor is a fekete-fehérek aktuális kerete 7-1-es vereséget mért az Atalantára, a közelmúlt legsimább sikerének pedig kissé meglepő módon a 2016/2017-es szezonban elért 3-1 bizonyult, mikor Alex Sandro és Daniele Rugani mellett Mario Mandžukić is bevette Marco Sportiello kapuját. A Juve legutóbb három és fél esztendővel ezelőtt, 2018 márciusában győzte le hazai pályán a bergamóiakat, mikor Gonzalo Higuaín és Blaise Matuidi góljai állították be a 2-0-s végeredményt, az elmúlt három szezonban azonban rendre csak döntetlenre futotta a ma esti ellenféllel szemben (2018/2019: 1-1, 2019/2020: 2-2, 2020/2021: 1-1). 

Massimiliano Allegri az eddigiek folyamán 23 alkalommal meccselt különböző versenysorozatokban a La Dea ellen, mely fellépések alkalmával 14 diadalt aratott, s 4 döntetlent, valamint 5 kudarcot szenvedett el 38-20-as gólkülönbség mellett, míg a korábban a Juventus ifjúsági szektorában tevékenykedő Gian Piero Gasperini 30 találkozón vezette ki fiait a gyepre az Öreg Hölgy ellen, melyek közül alig 4 alkalommal hagyhatta el győztesen, s 8 ízben egyetlen ponttal az oldalvonalat, miközben 18 esetben meg kellett elégednie a szimpatikus vesztes szerepével. 

Az Orobici rendkívül sok eseményt magával hozó nyarat tudhat maga mögött, ugyanis több kulcsjátékosát is értékesítette a mercato ideje alatt, akiket azonban legalább ilyen sikeresen teljesítő labdarúgókkal sikerült pótolnia a bergamói gárdának. A kék-fekete mezesek véglegesen a Parma tulajdonába adták Andreas Corneliust (8,4 millió euróért), mellett pedig távozott az eddig sem a klubnál szereplő Mussa Barrow (14,5 millió euróért a Bolognához), illetve Roger Ibañez is (8 millió euróért az AS Romához). Mattia Caldara, kölcsönszerződése lejártával a Veneziához szegődött, míg Pierluigi Gollini kölcsönben, az utóbbi hónapok bombaüzletét jelentő Cristian Romero pedig szintén kölcsönben, 55 millió eurós vételi opcióval vált a Tottenham Hotspur labdarúgójává. Az érkezők oldalán Giuseppe Pezzella kölcsönben öltötte magára a klub szerelését a Parmától távozva, Matteo Lovato pedig a Hellas Veronától igazolt Bergamóba 8 millió euróért cserébe, miközben a klub sikeresen szerződtette Teun Koopmeinerst (12,5 millió euróért az AZ Alkmaartól), Juan Mussót (20 millió euróért az Udinesétől), Merih Demiralt (kölcsönben, s 25 milliót kitevő vételi opcióval 3 millió euróért a Juventustól), illetve Davide Zappacostát (9 millió euróért a Chelsea-től) is. 

A holnapi napra vonatkozóan a két szakembernek egyaránt hiányolnia kell néhány kulcsemberét, ugyanis míg a Juventus részéről a hosszabb időre kidőlő Danilo mellett Mattia De Sciglio, s Aaron Ramsey sem állhat General Max rendelkezésére (mellettük Federico Bernardeschi, valamint Giorgio Chiellini bevethetősége is erősen kérdéses), addig Gian Piero Gasperini egészen biztosan nem küldheti majd a gyepre Matteo Lovatót és Robin Gosenst, akikkel ellentétben azonban a Young Boys elleni BL-meccsen megsérülő Davide Zappacosta, továbbá a régóta hiányzó Hans Hateboer is visszatérhetett a keretbe. 

Az Orobici sokat látott, hatvanhárom esztendős mesterének számító Gian Piero Gasperini edzői karrierje a Crotone csapatánál kezdődött, majd megfordult a Palermo, a Genoa és az Inter padján is, mielőtt 2016-ban elfogadta volna az Atalanta ajánlatát. Egy nagyon szép és gólerős focit játszó alakulatot formált a La Dea csapatából, mely immár stabil Bajnokok Ligája-résztvevőnek mondhatja magát, s nagy valószínűséggel idén is harcban lesz a versenysorozatban való indulási jog kiharcolásáért, többek között a Bianconerivel egyetemben. Pályafutása során mindeddig 460 összecsapáson vezényelhette egyes alakulatait a különféle versenysorozatokban, melyeken 201 siker mellett 120 döntetlent és 139 vereséget tud felmutatni. Kedvenc felállása a 3-4-1-2, jelenlegi megállapodása pedig 2022. június 30-án jár le.

A Sky Sport Italia a következő kezdőcsapatot várja az összecsapás tekintetében: 

juve_atalanta_pred_lineup.jpg