Lazio-Juve – Az edzők értékelése

maxi_lazio.jpgA válogatott szünet után visszatérő Serie A 13. fordulójában a Juventus Leonardo Bonucci duplájának köszönhetően idegenben mért 0-2-es vereséget az egykori mestere, Maurizio Sarri által irányított Lazio alakulatára, mely által – igaz, minden bizonnyal ideiglenesen – a bajnoki tabella hatodik pozíciójába ugrott előre, pontok tekintetében beérve a római Sasok gárdáját, valamint megelőzve az AS Roma együttesét. 

Az összecsapást követően természetesen a két fél mesterei is megtették ilyenkor szokásos nyilatkozataikat az olasz sportsajtó kamerái előtt, s míg a Juve vezetőedzője, Massimiliano Allegri egyes labdarúgóinak értékelése mellett kitért a meccs legfontosabb jellemzőire, illetve Paulo Dybala visszatérésének lehetséges dátumára is, a fővárosiakat irányító Maurizio Sarri elsősorban Ciro Immobile hiányát emelte ki a kudarc okaként. 

"Csapatunk igen jó meccset játszott ma este, egy nagyon erős Lazióval szemben, ugyanis számos lehetőséget alakítottunk ki ellenfelünk kapuja előtt, míg a Sasokat, egy fejest leszámítva csak nagyon ritkán engedtük gólszerzési esélyekhez. Ennek ellenére továbbra is úgy gondolom, hogy a jövőben számos tekintetben javulásra van szükségünk, mivel meg kell tanulnunk, hogy az egyes meccsek a hármas sípszó elhangzásáig tartanak, ugyanakkor e folyamatok minden szempontból a növekedés részét képezik, ezért pedig mindannyiunknak át kell esnie rajtuk" – fogalmazott a DAZN kamerái előtt. 

"Úgy vélem, hogy labdarúgóinkban jelen pillanatban is hatalmas potenciál lakozik, ezt azonban nem minden esetben aknázzuk ki a szükséges mértékben, mivel meglehetősen sokszor hozunk elhamarkodott döntéseket az egyes kulcshelyzetekben. Két perccel a mérkőzés vége előtt ügyesen tartottuk meg a labdát, majd egy elhibázott beadást követően meg is szereztük a játékszert, amit Dejan Kulusevski eredményesen vitt végig a pályán, majd sodort ki az ellenfél szögletzászlójának környezetében. A meccseket az utolsó másodpercig kell játszanunk, elvégre még ekkor is előfordulhat, hogy a szemben álló fél egy váratlan húzással rukkol elő, felborítva ezzel addigi stratégiánkat.

Ma este egyáltalán nem volt könnyű dolgunk, ezt pedig az is mutatja, hogy ismételten sok labdát szórtunk el felelőtlen és buta döntésekből kifolyólag. A Maurizio Sarri által vezényelt együttesek általában igen eredményesen hajtanak végre különféle trükköket és cseleket, ezt azonban képesek voltunk a lehető legmegfelelőbb módon hatástalanítani, hiszen mindvégig okosan, s mégis gyorsan építkeztünk a játékszer megszerzésekor, emellett pedig kiválóan játszottunk a megmérettetés védekezést követelő szakaszaiban is. 

Kijelenthetem, hogy változatlanul jól érzem magam a Juventus kispadján, s a találkozó ideje alatt is nagyszerű kedélyállapotban voltam. A ma esti találkozó az Öreg Hölgy és a Lazio, nem pedig Allegri és Sarri összecsapása volt. A futballt nem lehet pusztán előzetesen megfogalmazott elvárások, ötletek, vagy taktikák alapján alapján játszani, mivel az összecsapásokon lezajló események nem protokolláris sorrendben történnek, ennek nyomán pedig az eredményeket illetően igen jelentős szerepe van a mesterek improvizációs készségeinek is. 

Ezzel együtt magától értetődő módon az is igaz, hogy a vezetőedzőknek elengedhetetlenül rendelkezniük kell bizonyos stratégiákkal, ugyanis néhány esetben pontosan érzékelnünk kell, hogy mikor szükséges labdatartásra, védekezésre, vagy éppen kontrajátékra berendezkednünk. Előzetesen úgy véltem, hogy a Lazio körülbelül 70-80%-ban birtokolja majd a játékszert, azonban gárdánk végül 46%-os labdabirtoklást alakított ki, ami hatalmas előrelépésnek számít az eddig látott tendenciákhoz képest. Hiszem, hogy ahogy telik az idő, úgy válunk majd mi is egyre jobbá, ehhez azonban mindenképpen további türelem, valamint újabb és újabb győzelmek szükségeltetnek. 

Elégedett vagyok futballistáim, kiváltképp Adrien Rabiot ma mutatott teljesítményével, aki valóságos motorként funkcionált a Lazióval szemben, s biztos vagyok benne, hogy további kilencven perc erejéig is képes lenne azonos erőbedobással futballozni. Adrien a lehető legtökéletesebb módon vette ki a játékból ellenfelünk egyik legnagyobb erősségét, Sergej Milinković-Savićot, azonban mindenki más is igazán jó találkozót tudhat háta mögött, ami természetesen engem is határtalan boldogsággal tölt el. 

Weston McKennie, Manuel Locatelli, valamint Luca Pellegrini igen nehéz találkozón vannak túl, ugyanakkor utóbbi futballista nem véletlenül nem tartózkodott végig a pályán, hiszen egyelőre nem képes maradéktalanul megértetni magát csapattársaival egyes helyzetekben. Matthijs de Ligt eredményesen szerepelt a védelem tengelyében, a sikerünkhöz vezető legfőbb tényező azonban alapvető mentalitásunk volt. Nyilvánvaló módon nem mehetünk el amellett, hogy a Lazio igen sok esélyt alakított ki gyors és okos ellentámadásai révén, melyeket főleg akkor igyekeztek befejezni, mikor pontrúgásainkkor labdarúgóink legjava az ellenfél kapujának előterében tartózkodott. Éppen ezért fontos, hogy az előttünk adódó gólszerzési esélyek legjavából képesek legyünk betalálni, ugyanis amíg ezt nem tesszük meg, mérkőzéseink mindvégig nyitottak maradnak. 

Sportágunkban sosem győzedelmeskedhetnek azon alakulatok, melyek túlzottan nagy önhittséggel és önelégültséggel futnak ki a gyepre, ez véleményem szerint örökös törvény a labdarúgás világában. Egy csapatnak mindig tisztelnie kell ellenfeleit, azok pillanatnyi helyzetétől, játékerejétől, vagy keretének minőségétől függetlenül. Ezt a Juventus saját bőrén tapasztalhatta meg az utóbbi hónapokban, ugyanis azon, kisebb együttesek ellen bekövetkező, látszólag megmagyarázhatatlan pontvesztéseink, melyek az elmúlt időszakban jellemeztek bennünket, mind tiszteletlenségünkből, s a hozzáállásunkkal járó negatívumokból fakadtak. 

Dejan Kulusevski szintén jó futballt mutatott be, mindazonáltal a jelenlegi szintnél jóval határozottabban kellene mozognia a mezőnyben, s nagyobb nyugodtságot kellene képviselnie a támadások során, ugyanis csak és kizárólag ezen úton érheti el, hogy jelentősebb jelenlétet alakítson ki saját maga, valamint együttese számára a tizenhatoson belül. Mivel Danilót meglehetősen korán elvesztettük, mindenképpen pályára kellett küldenem Kulusevskit, s bár természetesen emiatt fennállt a veszélye annak, hogy együttesünk egyensúlya megbillen, a srácok tökéletesen kezelték a helyzetet, s elejét vették az esetleges problémáknak. 

Paulo Dybala egyelőre nem áll rendelkezésünkre, azonban reményeink szerint hamarosan visszatérhet köreinkbe, mivel elképesztően sok összecsapás áll előttünk, melyek megvívásához kétségkívül szükségünk lenne alakulatunk egy legfontosabb láncszemére. Paulo általában a pálya jobb oldalán kap lehetőséget, ahonnan középre húzódva igyekszik szervezni a csapat játékát, ennek eredményeképp pedig igen ritkán tűnik fel a bal szélen, ami miatt egy jobb oldali középpályásra, valamint egy bal oldalon szereplő támadóra is szükségünk van jelenlétekor. A lényeg az, hogy Dybalának nincs különösebb baja, ekképp pedig kisvártatva újra kifuthat majd a gyepre, s kamatoztathatja technikai tudását, illetve a lábaiban lakozó hatalmas erőt" – összegzett General Max. 

sarri-head-lazio-epa.jpgA livornói mester kollégája, Maurizio Sarri érthető okokból jóval keserűbben nyilatkozott a találkozó követően a Juve mesterénél, kijelentve, hogy alakulatának egyáltalán nem állnak birtokában alternatívák Ciro Immobile kiesésének esetére, emellett pedig igyekezett kiértékelni a vereség taktikai okait is. 

"Az 80. percig játékban voltunk, ekkor azonban jobban kinyíltunk, annak reményében, hogy ki tudjunk egyenlíteni." – kezdte nyilatkozatát Sarri a DAZN kérdésére. "Jól játszottunk, időközönként kifejezetten jól, de a támadó harmadban elfogytunk sajnos. Sajnos Danilo kiválását követően a Juventus átállt egy mélyen levő, 4-5-1-es hadrendre, így miután megszerezték a vezetést, olyan érzésünk volt, mintha folyamatosan egy téglafalnak mentünk volna. Elég elkeserítő, hogy nem tudtunk több gólszerzési lehetőséget kialakítani, főleg annak fényében, hogy milyen kevés ilyen alkalmat tudtunk megvalósítani a mérkőzés során."

Ciro Immobile személyében a Sasok talán legfontosabb játékosukat kényszerültek oldalvonal mellett hagyni sérülés miatt, aki immáron csapat legeredményesebb gólszerzője. Mennyire játszott ez fontos szerepet az eredmény kialakulásában?

"Nem könnyű helyettest találni egy olyan játékos számára, aki 35-40 gólt képes szerezni szezononként, szinte lehetetlen, be kell vallanom. Általában egy az egy elleni szituációkban jutunk az ellenfél védelme mögé a széleken, de ez nem sikerülhet minden mérkőzésen. Csapatként játszottunk, egyedül az utolsó 15 perc nem tetszett, mivel még mindig volt időnk, nem kellett volna ennyire szétnyújtanunk a pályát" –zárta mondandóját a szakvezető.

A mérkőzés összefoglalója: