Beharangozó – a Lazio elleni meccs

lazio.pngA válogatott szünet előtti utolsó fordulóban a Juventus 1:0-ás győzelmet aratott a Fiorentina ellen, s ha nem biztos, hogy teljesen megérdemelten, de Juan Cuadrado utolsó pillanatokban elért találata így is három pontot ért a Bianconeri számára. Amennyiben továbbra is a felzárkózás a cél, márpedig biztosan az, akkor a ma kora esti összecsapáson újfent három pontegységet kell gyűjteni a korábbi torinói tréner, Maurizio Sarri vezényelte Lazio ellen. A nemzeti csapatok összecsapásai természetesen hozták a szokásos hozadékaikat, az ipari mennyiségű sérülést, illetve a dél-amerikai játékosok utolsó pillanatos csatlakozását a kerethez, és ezek a dolgok természetesen nem könnyítik meg a Mister dolgát. A találkozó helyszíne a római Stadio Olimpico lesz, a kezdési időpont 18 óra, a játékvezető Marco Di Bello, és a SPORT 2 csatorna tűzi műsorára.

A rutinos bíró jelenleg Brindisiben él, ott is született, 1981. július 17-én. A legmagasabb osztályban 2012. április 12-én debütált, egy Bologna-Cagliari 1:0-át hozó mérkőzésen, így közvetlen közelről láthatta Alessandro Diamanti győztes gólját, akinek túlzott gólörömért rögtön át is nyújtott egy sárga lapot, akárcsak másik 7 játékosnak a meccsen. Mindent egybevetve 263 levezetett találkozó áll a háta mögött, 4,47-es átlagban szórja a sárga kártyákat, idő előtt 73 alkalommal parancsolt le játékosokat a pályáról, és befújt 84 büntetőt is. Az élvonalban 126 mérkőzésen 595 sárga, 35 piros és 43 tizenegyes a statisztikai mutatója. A házigazda fellépéseit eddig 15 esetben dirigálta, amiken az égszínkékek nyolcszor nyertek, 2 döntetlent játszottak és ötször kikaptak. Általában a rómaiak az ő vezetése mellett gólzáporos találkozókat vívnak, hiszen nyertek már vele az Olasz Kupában a Bassano Virtus ellen 7:0-ra, de kaptak ki pont a legutóbbi közös randevújukon a Napolitól 5:2-re is. A legutóbbi három, Di Bello által vezetett mérkőzésüket egyaránt elbukták. A Zebrák ugyanezen mérlege vele 12 találkozó, 9 győzelem, 2 döntetlen és csupán egy zakó. Ezek a mérkőzések is elég találat-gazdagok szoktak lenni, úgyhogy remélhetőleg ma este kinyílik a gólcsap. Ezt a párosítást még sohasem dirigálta.

A jelenlegi vendéglátó három ponttal előzi meg látogatóját a tabellán, úgyhogy nem kisebb téttel bír a mai meccs, mint egy esetleges helycserével. A Lazio 21, a Bianconeri 18 pontos. A kékek legutóbbi öt bajnokija közül kiemelkedik az Inter 3:1-es legyőzése, rajtuk kívül megverték a Fiorentinát és a Salernitanát is, majd 2:2-re végeztek az Atalantával, ugyanakkor ezzel együtt súlyos, 4:1-es vereséget szenvedtek a Veronától. Keretük aktuális értéke 311 millió euró, amiből Sergej Milinković-Savić a szerb válogatott középpályása eleve 70 milliót tesz ki. A két csapat átlagéletkora csaknem megegyező, a kétszeres bajnok hazaiak 27,6-os átlaga egy tizeddel haladja meg a vizitáló Juventusét. 12 válogatott játékossal bírnak, és közülük van olyan is, aki már biztos világbajnoki részvevőnek mondhatja magát.

A két csapat 92. római randevúja lesz a mai, eddig a Lotito-bébik 30 alkalommal zsebelték be a győzelmet, és 22 döntetlen mellett 39 fekete-fehér győzelem született. A gólkülönbség 111-124 a vendégek javára. A párharc legeredményesebb gólszerzője ebben a felállásban Silvio Piola 8 góllal, a másik oldalon Roberto Bettega 6-tal. Tavaly novemberben 1:1-es végeredmény született, emlékezetes körülmények között, hiszen Felipe Caicedo a 95. percben mentette meg az egyik pontot csapatának. 2019-ben 3:1-re nyert a Lazio, de ezt megelőzően kilenc meccses veretlenségi szériát építettek a piemontiak, aminek csak egy döntetlen volt a része nyolc győzelem mellett, és benne foglaltatik egy hetes győzelmi sorozat is. 0:3-ra és 1:4-re is többször győzött már a rekordbajnok, de előfordult 5:3-as és 4:0-ás vereség is. A legtöbb gólt hozó összecsapáson nyolc találat született.

Sarri mester Adam Marušić játékára nem számíthat, valamint a legveszélyesebb fegyver Ciro Immobile is maródi, Allegri gondjai azonban sokkal komolyabbak, hiszen az örökös sérült Aaron Ramsey mellett Paulo Dybala, Federico Bernardeschi, Mattia De Sciglio és Giorgio Chiellini sem hadra fogható.

A hazai padon a dohányzás koronázatlan királya, Maurizio Sarri foglal helyet, aki egy idényen keresztül mai ellenfelét is irányította, saját maga első, a Juve eddigi utolsó bajnoki címét bezsebelve abban a szezonban. A szemüveges mester 1959. január 10-én született Nápolyban, és 1999-ben a Tegoleto padján kezdte edzői karrierjét. 2007-ben a Hellas Verona volt az első ismertebb csapata, míg a 2012 óta tartó időszakban irányította az Empolit, a Napolit, a Chelsea-t, a Juventust, jelenleg pedig a Laziót vezényli, idén június 9-e óta. A londoni csapattal Európa-liga-elsőséget gyűjtött be. 597 találkozón ült eddig különböző alakulatai padján, 294 győzelem, 157 döntetlen és 146 vereség a mérlege. Ugyanez a Serie A-ban 200 találkozó, 119 győzelem, 47 döntetlen és 34 vereség.

Az Öreg Hölgy és Massimiliano Allegri ellen is 11 alkalommal meccselt,  és a csapat ellen elért mérlege 3 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség, kollégája ellen 3 győzelem, 1 döntetlen, 7 vereség. Legutóbb a torinói gigászt 2018-ban a Napoli mestereként győzte le 1:0-ra, és legutóbbi vereségét is az ő vezetőjükként élte meg, szintén 1:0 arányban. Legsúlyosabb kudarca egy 3:1, ez is a déliek mestereként. General Max ellen még 2008-ban, a Hellas Verona edzőjeként mérkőzött meg először, és a Sassuolo ellen kapott ki 2:0-ra, még a Serie C-ben. Azóta ez a két gárda meghatározó alakulatai az első osztálynak, mint ahogy a két mester is megkerülhetetlen ebben a tekintetben. Kedvenc felállása, vagy az ő esetében nyugodtan mondhatjuk, hogy kőbe vésett taktikai hadrendje a 4-3-3, jelenlegi megbízatása a következő idény végéig szól.

Allegri viszont már a 28. Lazio elleni derbijére készül, és az eddigi 27 alkalommal 17 győzelmet aratott, 4 döntetlen és 6 vereség mellett. A legutóbbi 3 alkalommal legyőzte mai ellenfelét, de volt már ellenük tízes győzelmi szériája is. Legnagyobb győzelmei 3 gólosak voltak, 3:0 és 4:1 arányban, legnagyobb veresége még a Cagliari edzőjeként szintén egy 4:1, 2008-ból. Az Allegri-Lazio párharcok még sohasem hoztak 5 gólnál bővebb termést.

A Sky Sport Italia ezt a kezdőcsapatot várja a pályára: