Marchisio: "Ronaldo körül nem volt igazi csapat"

marci_2.jpgA Juventus legendás középpályása, Claudio Marchisio a minap hosszabb interjút adott az ATP elnevezésű tenisztorna Torinóban megrendezendő fináléjának apropóján, mely alkalomból egyes újságírók ismert olasz sportembereket faggattak bizonyos, általában hozzájuk közel álló témákról, melynek keretein belül Il Principino egyebek mellett szót ejtett az Azzurri utóbbi hónapokban mutatott teljesítményéről, a Bianconeri szerepléséről, vagy éppen a Scudetto esélyeiről is. Az alábbiakban ezen szavakat tesszük közzé. 

"A világbajnoki selejtezők sok mindent megváltoztattak a válogatottal kapcsolatban, melynek az a legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy ősz helyett most márciusig kell várnunk arra, hogy kiderüljön, ott leszünk-e a tornán. Természetesen tagadhatatlan, hogy az Azzurri rosszabb produkciót nyújt, mint az utóbbi hónapokban, ugyanakkor aki nem látta be, hogy az Európa-bajnoki siker után fennáll ennek kockázata, az egészen egyszerűen nincs tisztában a labdarúgás realitásaival és tendenciáival" – fogalmazott Marchisio szavainak felvezetéseként. 

"Tiszta sor, hogy nemzeti együttesünk néhány alkalommal, például olyan kulcsfontosságú pillanatokban, mint az egyes büntetőrúgások, szinte lefagyott mentálisan, s később is képtelen volt kimászni ebből a gödörből. Azon pontok, melyeket Bulgária és Svájc ellen hullajtottunk, rendkívül hiányoztak számunkra a végelszámolás során, holott egy olyan együttesnek, mely ilyen hatalmas eredményt ért el nyáron, meg kellett volna tudnia oldani ezt a feladatot.

Őszintén remélem, hogy a rájátszásban sikerül kiharcolunk a világbajnoki részvételt, ugyanis ez mindenképpen reális célkitűzés, viszont csak akkor teljesedhet be, ha csapatunk egyben tud maradni az elkövetkezendő hónapokban, s nem elsősorban fizikai, hanem mentális szempontból. Annak ellenére, hogy a félelem létezik, nem szabad arra gondolnunk, hogy nem fogunk kijutni a tornára, mivel ezzel csak elbírhatatlan terhet rakunk saját vállainkra. 

A Juventus helyzete igen hasonló az Azzurri körüli szituációhoz, legalábbis abban az értelemben, hogy a két együttesnek egyaránt újra fel kell fedeznie önnön identitását, ami egy teljesen normális folyamatnak számít a futballban. Az Öreg Hölgy az utóbbi idényekben hozzászokott ahhoz a helyzethez, hogy ő a Serie A ura, azonban ez az álláspont tarthatatlan lett a bajnokság többi csapatának egyre fokozódó erősödésével, melynek alapján kijelenthető, hogy a Scudetto elvesztése nem csak a Bianconeri gyengülése, hanem a riválisok jobbá válása miatt is bekövetkezhetett. 

Véleményem szerint semmiképpen sem szabad a torinóiak jelenlegi középpályásait összehasonlítani az általunk fémjelezett csapatrésszel, ugyanis a két tengelyt egészen más karakterisztikával rendelkező labdarúgók alkották. Paul Pogba annak idején szinte gyermekként érkezett a Juventushoz, mégis elegendő volt számára hét nap ahhoz, hogy beilleszkedjen csapattársai közé, ugyanakkor ő egy egészen kivételes jelenség volt, míg a Zebrák mostani középpályásainak többségéről ez egyáltalán nem mondható el. 

Mikor Antonio Conte leült a klub kispadjára, megkérdezte a veterán játékosokat, hogy szeretnék-e folytatni azt a vergődést, melyet az utóbbi két idényben bemutattak, vagy ismételten fontos, nemzetközileg jegyzett, s ezáltal klasszis labdarúgókká akarnak válni. Ez a kérdés volt a Juve sikerszériájának kezdete, s bár a jelenlegi helyzet némiképpen eltér az akkori állapotoktól, a csapat most is keretében tudhat olyan, alapvetően nagyon erős és kiváló minőségű fiatalokat, példának okáért Federico Chiesát, akiknek csak tapasztalatszerzésre, valamint ösztönös növekedésre van szükségük ahhoz, hogy igazán nagy futballisták legyenek belőlük.  

Meggyőződésem, hogy az, hogy Cristiano Ronaldo a Juventus kötelékében szerepelhetett, hatalmas megtiszteltetésnek számít a Bianconeri drukkereinek számára, attól függetlenül, hogy CR7 leigazolásakor a szurkolók milyen eredményekben reménykedtek, ugyanis a portugál egyértelműen meglőtte azokat a találatokat, melyeknek megszerzéséért szerződtették őt, a Bajnokok Ligája trófeáját pedig egyetlen játékos sem lenne képes egymaga elhódítani, legyen bármekkora klasszis is. 

Rendkívül sajnálom, hogy gazdag karrierem során nem volt lehetőségem egy csapatban szerepelni Cristianóval, mivel mikor egykori csapattársaim beszámolóit hallgattam Ronaldo jelentőségéről, s annak a munkamorálnak nagyszerűségéről, melyet magával hozott Torinóba, s melyet idővel mindenkire átragasztott, hihetetlenül irigykedtem rájuk. Egy olyan futballistának, mint CR7 soha, semmilyen körülmények között nem szabadna problémát jelentenie egy alakulat számára. A gond sokkal inkább abban rejlett, hogy a Bianconeri képtelen volt egy olyan keretet építeni Ronaldo köré, akik kellőképpen segíthették volna őt a pályán. Igen, ki kell mondani, hogy Cristiano körül nem volt igazi csapat, ezt pedig magától értetődő módon nem lehet az ő nyakába varrni. 

Massimiliano Allegri teljesen más együttest talált visszatérésekor, mint melyet elhagyott 2019 tavaszán, s más alakulattal kellett megkezdenie a munkát, mint melyre alapvető várakozásai szerint számított. Max pontosan tudja, hogy sok időbe telik, mire az a gárda visszatér arra a szintre, ami az utóbbi évtizedben jellemezte őt, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy a Juventusszal elsősorban csapatként vannak gondok, mivel a játékosok egyéni tekintetben fantasztikus kvalitásokkal bírnak, ezt pedig rendre bizonyítják is válogatottjaik találkozóin.

Az Öreg Hölgy az elmúlt években háromszor váltott edzőt, mindemellett pedig elvesztett néhány Szenátort is, míg a helyükre igazolt fiataloknak nincs sok idejük a beilleszkedésre. Mindennek fennállása mellett senkinek sem lenne egyszerű feladat azonnali, s lehetőség szerint minél kedvezőbb eredményeket szállítania, ekképp pedig igen nagy teher hárul a tapasztaltabb labdarúgók vállaira is, kiknek mindenképpen segíteniük kell ifjabb társaikat a beilleszkedésben. A Scudetto elsődleges favoritjainak most a Milan, a Napoli, valamint az Inter számítanak, mely alakulatoktól a Juventus túlságosan nagy hátrányba keveredett az eddigiekben, ezt pedig mindenkinek el kell fogadnia, s tennie kell érte, hogy a helyzet érdemben változzon" – szögezte le Marchisio.