Chiellini: "Természetes, hogy Ronaldót nem lehet pótolni"

chiellini_ronaldo.jpgA Juventus tegnapi, Sampdoria elleni győzelmét megelőzően az együttes csapatkapitánya, Giorgio Chiellini rövidebb, ám annál fontosabb témákról szóló nyilatkozatot adott a patinás francia lapnak tekinthető L'Équipe számára, melyben saját jelenének és jövőjének megítélésén felül szót ejtett Cristiano Ronaldo alapvető jelentőségéről, valamint a portugál sztár nyár végi távozásának rendkívül nagy következményeiről is. 

A harminchetedik életévében járó, s a Bianconerivel nemrég új, 2023-ig szóló szerződést aláíró veterán középhátvéd elsőként az őt mindig is meghatározó játékstílusról értekezett, elmondása alapján pedig bár a pályán kívül közvetlen személyiségnek számít, a mérkőzések időtartama alatt mindig is kizárólag az éppen aktuális történésekre, s saját futballjára összpontosított. 

"Mindig is úgy véltem, hogy mikor a pályára lépek, a leghelyesebb döntés az, ha a lehető legnagyobb mértékben elszigetelődöm társaimtól, mivel egyedül így tudok saját játékomra összpontosítani. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem veszek tudomást a rajtam kívül eső történésekről, azonban védőként az bír a legfőbb jelentőséggel számomra, hogy reflektáljak a mellettem szereplő játékosok hibáira, s lehetőleg magam oldjam meg a nehezebb szituációkat" – szögezte le a Capitano mondanivalójának felütéseként. 

"Meggyőződésem, hogy a pályafutásom során átélt negatív tapasztalatok segítettek számomra abban, hogy később bizonyos szempontból igen nagy sikereket érhessek el. Példának okáért, anélkül, hogy vereséget szenvedtem volna Olaszországgal a 2012-es Eb-döntőben, egészen biztosan nem nyerhettem volna meg a kontinenstornát nyolc esztendővel később.

A labdarúgásban rendkívül fontos, hogy ne veszítsük el mentális egyensúlyunkat, s ne hagyjuk, hogy az érzelmek vezéreljenek bennünket, mivel ez esetben könnyedén eshetünk túlzásokba, a szélsőségek felé vezető utak pedig semmiképpen sem tekinthetőek követendő nyomvonalaknak. 

A fiatal futballisták tekintetében szintén hasonlóan gondolkodom, ennek nyomán ez nincsen másképp Matthijs de Ligt esetében sem. Nem igazán tudom kihez hasonlítani poszttársamat, azonban abban egészen biztos vagyok, hogy a holland idővel a világ egyik legjobb középhátvédjévé válhat, mivel fiatal korán és kimagasló intelligenciaszintjén túl számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek már most is átlagon felüli játékossá teszik őt."

Az olasz futballista ezt követően legnagyobb példaképeiről, valamint az általa legjobbnak tartott védőkről beszélt, s mivel interjúját egy párizsi lapnak adta, magától értetődő módon szót ejtett a Paris Saint-Germain két kiemelkedő középhátvédjéről, Sergio Ramosról, illetve Marquinhosról is. 

"Mint ahogy az eddigiekben, most is rendkívül nagyra tartom Sergio Ramost, aki egy igen letisztult futballstílust képviselő, igazi minőséggel és jellemmel rendelkező védő, mellette pedig igen kedvelem Marquinhost is, akit egy minden tekintetben teljes védőként tudnék jellemezni.

Mikor a brazil játékos Olaszországban, az AS Roma szerelésében futballozott, őszintén szólva sosem gondoltam volna, hogy egy napon kiemelkedő labdarúgó válhat belőle szerepkörében, mivel túlságosan vékonynak tartottam ahhoz, hogy megfeleljen a poszt követelményeinek, ám az idő előrehaladtával egyértelműen rám cáfolt, mostanra pedig a világ egyik legjobbjának számít az adott pozícióban." 

Chiellini végezetül nem mehetett el szó nélkül Cristiano Ronaldo távozása mellett sem, a témával kapcsolatban pedig leginkább arra igyekezett fektetni a hangsúlyt, hogy bár a portugálhoz hasonló játékosok nem pótolhatóak, egy csapat idővel képes lehet túllépni az ilyen jelentős futballisták elmenetelén. 

"Cristiano távozását követően az a legfontosabb feladatunk, hogy más területekre és játékosokra fektessük a hangsúlyt együttesünkben,  így teremtve meg egy új alappilléreken nyugvó egyensúlyt, mindazonáltal ezzel együtt azt is tudnunk kell, hogy sportágunkban nem áll rendelkezésünkre sok idő ennek kivitelezésére. 

Csapatunknak három naponta pályára kell lépnie a különböző versenysorozatokban, mely meccseket olykor válogatottbeli kötelezettségeink is megszakítják, emiatt pedig meglehetősen kevés lehetőségünk van arra, hogy megtaláljuk a sikerekhez vezető utat, melyet azonban minden nehézség és hátráltató körülmény ellenére is kötelességünk megtenni. 

Ha egy alakulat elveszít egy olyan labdarúgót, mint Cristiano Ronaldo, természetes, hogy igen nehéz helyzetben találja magát, ám jelen helyzetben arra kell gondolnunk, hogy a múltban több alkalommal is képesek voltunk túllendülni hozzá hasonlóan meghatározó játékosok távozásán, mint ahogy történt az Andrea Pirlo, vagy Gianluigi Buffon esetében is. Természetes, hogy ezen futballistákat senki sem lesz képes pótolni, ugyanakkor egy csapat idővel megtalálja a módját annak, hogy együttes erővel feledtesse hiányukat, s meggyőződésem, hogy ez most sem lesz másképp" – zárta gondolatmenetét Chiellini.