Danilo Scirea miatt választotta a 6-os mezt

20210810_162357.jpgMint ismert, a Juventus három, az eddigiek folyamán is a klub kötelékében futballozó labdarúgója is új mezszámot kap majd a következő idénytől fogva, ugyanis Juan Cuadrado a 16-os helyett a 11-es, Federico Bernardeschi pedig a 33-as helyett a 20-as szerelést fogja viselni, míg a két esztendeje a Bianconeri futballistájának számító Danilo mindössze huszonnégy hónapot követően máris új öltözéket hordhat, miután Sami Khedira távozásával ő örökli majd a legendás 6-os mezt az együttesnél. 

A brazil labdarúgó, aki 2019 nyarán egy João Cancelóval való csereügylet keretein belül igazolt a Manchester City alakulatától az olasz rekordbajnokhoz, az elmúlt idényben szinte végig csapat egyik legjobbjának számított, melynek eredményeképp harmadik torinói szezonjának kezdetére a vezetőség úgy határozott, hogy a védő elhagyja eddigi számát, s egy, a torinóiak számára sokkal jelentősebbnek tekinthető jelölést kap. 

Az ismert olasz újságíró, Giovanni Albanese szerint mindez nem csak egy puszta cserének tekinthető, ugyanis a csapat kispadjára visszatérő Massimiliano Allegri, s a vezetőség, kiváltképp az újdonsült sportigazgató Federico Cherubini egyaránt arra ösztökélték a labdarúgót, hogy váltson mezszámot, mindemellett pedig annak is külön története van, hogy Danilo miért éppen a védőknél kevésbé megszokott hatost, s miért nem a téma szóba kerülésekor ideiglenesen elérhető kettest választotta, mely utóbbi jelölést egyébként a brazil válogatottban is magáénak tudhatja. 

Fontos leszögezni, hogy a váltásnak nem babonás okai vannak, mely a dél-amerikai, vagy az olasz labdarúgókat egyébként meglehetősen sokszor tart vissza a tizenhármas szám magukra öltésétől, ugyanis mikor a játékos az Öreg Hölgyhöz igazolt, bemutató sajtótájékoztatóján egyértelműen leszögezte, hogy kifejezetten kedveli a szóban forgó jelölést: "Mikor a Juventus leigazolt, nem sok mezszám közül választhattam, ugyanis szinte mindegyik korábbi öltözékem jelölését más labdarúgók birtokolták. A tizenhármas számnak igen jelentős előtörténete van személyemnél, illetve családom és barátaim körében is, s mivel sokkal erősebben hiszek a számmisztikában, mint a babonákban, azt az álláspontot képviselem, hogy a tizenhármas nem a rosszat, vagy a balszerencsét, hanem a megújulást, s az új benyomásokra való nyitottságot szimbolizálja. Semmi kétségem nincs azzal kapcsolatban, hogy ez a megfelelő öltözék számomra, s hogy képes leszek teljes mértékben azonosulni vele."

Habár a huszonkilenc esztendős labdarúgó minden bizonnyal azóta sem változtatta meg ezt illető álláspontját, Albanese szerint a Zebrák felsőbb vezetőinek részéről már a tavalyi idényben is felmerült a váltás lehetősége, kivéltképp azt követően, hogy Sami Khedira januárban a Hertha BSC kedvéért elhagyta a Juventust. A szakember úgy tudja, hogy ezzel párhuzamosan maga Danilo is a cserét szorgalmazta, egyrészt abból kifolyólag, hogy az általában szélső hátvédekre jellemző 13-ast már nem tartotta összeegyeztethetőnek új, belső védőkéhez hasonlítható szerepkörével, mely pozícióban Andrea Pirlo kezdte el őt alkalmazni az előző idényben. 

A második indok ennél sokkal kevésbé prózai, ugyanis a jelek szerint Danilo voksában a Juventus történelme is jelentős szerepet játszhatott, hiszen a fekete-fehérek legendás hatosa, az annak idején söprögetőként futballozó, s a Bianconeri színeiben minden sorozatot figyelembe véve 550 mérkőzésen pályára lépő Gaetano Scirea példája igen nagy hatást gyakorolt a brazilra, aki immár minden tekintetben otthonaként gondol az Öreg Hölgyre, ezen érzéseiről pedig e gesztussal is szerette volna tanúbizonyságot adni. 

Habár Gianluca Di Marzio közelmúltban publikált értesülései szerint a Bayern München mestere, Julian Nagelsmann mindenképpen szerette volna gárdájának kötelékében tudni Danilót, a Juve elutasítása mellett maga a játékos sem szeretett volna csatlakozni a bajorokhoz, mivel elkötelezett az olasz rekordbajnok mellett, s feltett szándéka, hogy Maurizio Sarrit és Andrea Pirlót követően Max Allegrinél is bebizonyítsa valós értékét. Albanese hozzáteszi, hogy Danilo választása kétségkívül arról árulkodik, hogy ki szeretne törni eddigi, visszahúzódóbb szerepéből, (a futballista előző idényét mérlegre tevő, évértékelő cikkünkben így írtunk szellemiségéről: "Mentálisan nem egy erős játékos, amire tavaly több szituáció is rámutatott, idén szerencsére kevesebb, és inkább mozgott vezérként a hátsó alakzatban, érdekes módon képernyőn keresztül éreztem a karizmáját, de meg kell vallanom, kicsit azért zavar az a pofátlan mosoly, nevetgélés minden hibája után.") s egyre inkább a védvonal egyik legfőbb vezéreként kíván viselkedni, hasonlóan ahhoz, ahogy annak idején Scirea, vagy a közelmúltban Andrea Barzagli is tett. 

Azt, hogy Danilo mennyire elkötelezett a Juve irányába, a fent említett gesztuson túl közösségi médiában tanúsított magatartása is megmutathatja, ugyanis példának okáért a szezon utolsó, Bologna elleni mérkőzését követően az alábbi szavakat tette közzé: "Rendkívül nehéz szezont tudhatunk magunk mögött, melynek során a végsőkig kellett küzdenünk céljaink eléréséért. Boldog vagyok, hogy hozzájárulhattam ennek kieszközöléséhez, s büszkének érzem magam amiatt, hogy egy ilyen nagyszerű csapat tagjának mondhatom magam, mely együttes számos bonyodalom ellenére is képes volt két trófeát a magasba emelni az idény során. Ez a Juve DNS-e! Ezzel egyidejűleg szeretném megragadni az alkalmat, s köszönetet mondani Gianluigi Buffonnak. Szívemet határtalan öröm tölti el, ha arra gondolok, hogy részese lehettem páratlan karriered egy rövid fejezetének. Forza Juventus!"

Szerződtetésének második évfordulóján, három nappal ezelőtt pedig (labdarúgóktól szokatlan módon) meg is emlékezett ezen alkalomról, mikor az alábbi kép kíséretében a következő szöveget posztolta Instagram-oldalára: "2 éve fekete-fehérben! Forza Juve, haladjunk tovább együtt a megkezdett úton!" – üzent a Bianconerinek, egyértelműsítve maradását, valamint az új kihívások irányába mutatott hatalmas elhivatottságát.