Híres Juventus-drukkerek III. – Eros Ramazzotti

ramazzotti7.JPGÚjonnan induló sorozatunkban olyan hírességeket igyekszünk a nyár során bemutatni, akik hozzánk hasonlóan a Juventus szerelmesei, és habár ismertségük okán sokak számára példaképként szolgálnak, ha a Bianconeriről van szó, ugyanolyan szurkolókká válnak, mint mi magunk, megszüntetve minden társadalmi különbséget. Az előző részben a 15 éve eltávozott Luciano Pavarottiról emlékeztünk meg, aki világszerte híres volt a fekete-fehér színek iránti szerelméről. Következő celebritásunk szintén a zenei pályát választotta, azonban ő a könnyűzenei oldalon alkotott maradandót. Magyarországon is rendkívül népszerű, sokak szerint ő ismertette meg velünk magyarokkal az olasz popzenét. Sorozatunk harmadik részében Eros Ramazzottit mutatjuk be.

Eros Walter Luciano Ramazzotti könnyen lehetett volna laziale, vagy romanista, hiszen Róma dél-keleti részében, a Cinecittà Estben született. Édesapja építőmunkásként dolgozott, míg édesanyja háziasszony volt. Szülei az 1963. október 28-án született gyermeküket Éroszról, a görög mitológia szerelem-istenéről nevezték el. A család szerény körülmények között élte mindennapjait, Erosnak nem volt egyszerű gyermekkora, melyre az énekes így emlékezett vissza: „Gyermekkoromban nem voltak könyvek a szüleim házában, semmi iránymutatást nem kaptam, hogyan kell normálisan beszélgetni. Az egyetlen információ, amit édesapámtól kaptam, azok a nőkről készült illetlen képek voltak. Az első támogatás, amit tőle kaptam, az egy gitár formájában nyilvánult meg, miután felismerte a hódolatom a zene iránt. Manapság igyekszem oktatni magam, sok könyvet vásárolok, melyeket túl lusta voltam régen elolvasni, mivel mindig focit néztem a TV-ben.”

Mint az idézetből is kiderül, zene iránti szeretete már igen korán, 7 évesen megmutatkozott, ekkor kezdett el gitározni tanulni. Édesapja segítségével – aki szintén a zene nagy szerelmesének hírében állt – kamaszkorában dalszövegeket kezdett írni. Hogy álmát megvalósítsa, jelentkezett a zeneiskolába, azonban a felvételi vizsgája sikertelen volt, majd könyvelést kezdett tanulni, azonban innen is eltanácsolták. Ezt követően visszatért álmához, hogy popsztár lehessen. 18 évesen részt vett Emilia-Romagna-beli dalversenyen, a Voci Nuove di Castrocarón (Castrocaro Új Hangjai), egy saját dalszerzeménnyel, melynek címe Rock 80 volt. Habár a versenyt nem nyerte meg, tehetségére így is felfigyeltek, és egy nemrég alakult lemezkiadó szerződést ajánlott neki. A fiatal Eros testvérével és édesanyjával együtt Milánóba költözött, ahol a lemezkiadó is található volt. Ez idő tájt igen szégyenlősnek vallotta magát az énekes: „Amikor Milánóba költöztem, hogy fejlesszem a zenei készségeim, annyira félénk voltam, hogy olykor féltem egyedül étterembe menni, ezért sokszor inkább nem is ettem semmit.”

ramazzotti8.JPGElső dala, mely 1982-ben jelent meg nem ért el komoly sikereket, azonban a fiatal előadót szárnyai alá vette Renato Brioschi, egy helyi születésű dalszerző és producer. Az ő mentorálása következtében Ramazzotti lehetőséget kapott, hogy 1984-ben felléphessen Olaszország egyik legnagyobb presztizsű zenei eseményén, a Sanremói dalfesztiválon. Dala a Terra promessa (Az Ígéret Földje) nagy sikert aratott, mellyel az újonc-kategóriában elnyerte az első helyet, egyúttal megnyitotta számára az utat az európai ismertség felé is. Egy évvel később megjelenő első stúdióalbuma hatalmas sikert aratott, Olaszországon kívül is milliós példányszámban kelt el. 1986-ban ismét fellépett Sanremóban, Adesso tu (Most te) című számával pedig a dalversenyt is megnyerte. Ezt követően élete első komolyabb turnéjára indult, ahol összesen több mint egymillió ember előtt lépett fel. Újonnan megjelenő albumai továbbra is platina- és aranylemezek lettek mind Olaszországban, mind külföldön. Ötödik stúdióalbuma, az In ogni senso (Minden értelemben) több, mint kétszáz újságíró előtt került bemutatásra Velencében 1990 áprilisában. Ezt követően fellépett az Egyesült Államokban is, és olyan híres műsorokban szerepelt vendégként, mint a Jay Leno által vezetett The Tonight Show. Mondani sem kell, ezen albuma is többszörös arany- és platinalemez lett világszerte. Mivel hatalmas népszerűségnek örvendett a latin-amerikai országokban, a ’90-es évek közepén spanyolul is jelentek meg lemezei.

ramazzotti21.JPG1995 nyarán olyan hírességekkel lépett fel, mint Rod Stewart, Elton John, vagy Joe Cocker. A következő év decemberében megszületett kislánya, Aurora Sophie, a gyermek édesanyja Michelle Hunziker, svájci modell (később, 1998-ban összeházasodtak). Ez idő tájt több számát dolgozta át és adta elő más hírességekkel, többek között Andrea Bocellivel, Luciano Pavarottival, Carlos Santanával és Tina Turnerrel. Természetesen ilyen sikerek mellett az egyéni díjak sem maradtak el, több ízben megválasztották az év férfi előadójának Európa-szerte. Az évezredforduló idején népszerűsége már a kontinens keleti felében is jelentős volt, ezért Ramazzotti turnét szervezett a régióba. Ekkor lépett fel először Magyarországon is (azóta több alkalommal visszatért hazánkba), 2001. június 12-én Budapesten adott koncertet, melyet egy moszkvai koncert követett, ahol három egymást követő napon lépett fel telt ház előtt.

Népszerűsége az évezred későbbi éveiben sem hagyott alább, újonnan megjelenő lemezei továbbra is a slágerlisták élén landoltak. Ramazotti az elmúlt évtizedben sem lassított, 2018-ban jelent meg tizennegyedik stúdióalbuma. 25 éves zenei karrierje alatt mindösszesen 55 millió eladott lemezzel büszkélkedhet, így minden bizonnyal nevezhetjük Olaszország egyik legismertebb és legsikeresebb popénekésének, melyet díjai is alátámasztanak. Feleségétől 2002-ben elvált, majd újraházasodott 52 évesen, új házastársa Marica Pellegrinelli modell lett, két lányuk született.

ramazzotti6.JPGMint ismert, Ramazzotti hatalmas Juventus-drukker hírében áll, melyet közösségi oldalain is szeret hangoztatni. Népszerűsége okán nem meglepő, hogy a különböző médiumok gyakran kikérik véleményét a csapattal kapcsolatban, melynek ő készséggel eleget is szokott tenni. Az elmúlt szezon során természetesen ő is több ízben megszólalt. 2020 szeptemberében a Rai Radio2-nek adott interjút, melyben megosztotta gondolatait Pirlo kinevezése kapcsán: „Pirlo? Minden bizonnyal a világ legjobb középpályása volt. Nincs edzői tapasztalata, de hoz egy új szemléletet egy olyan környezetbe, mely kissé leült az utóbbi időben. Meg kell változtatnia néhány játékost, mely nem lesz könnyű. Kissé bizonytalan voltam, amikor megláttam a nevét, hogy ő kapja a kispadot. Nagyobb neveket vártunk, mint például Zidane, vagy Guardiola, azonban utána elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy ha ő jól átgondolta, tudja mit csinál. Pirlo egy intelligens ember, biztos vagyok benne, hogy szép játékot fogok látni, amit egyébként is nagyon szeretek. A bajnokságban több erős csapat van, az Inter, a Milan, a Roma, a Lazio egyaránt. Szeretem nézni az Atalanta játékát, a La Dea egy nagyszerű csapat, Gasperini pedig egy zseni. Imádom, hogy a srácai képesek 90 percig egyfolytában rohanni.” A szezon végén neki is keserűen el kellett ismerni, hogy ez az év csalódás volt a Juventinók számára. „Nem festettünk valami jól ebben az évben. Meg kellene már nyerni a Bajnokok Ligáját” – nyilatkozta Felicissima Sera di Pio e Amedeo című műsor vendégeként április végén.

ramazzotti9.JPGA fekete-fehér színek iránti szeretetét a klub maga is igyekszik meghálálni, 2012. március 26-án Pavel Nedvěd egy személyre szabott csillagot adott át Erosnak a stadionban. „Azt kértem, hogy ha lehetséges, a csillagomat Alessandro Del Pieróé mellett helyezzék el, hiszen ő egy szimbólum, a Juventus egyik legnagyobb bajnokainak egyike. Nem gondoltam, hogy ennyire jól fogunk teljesíteni a szezon során, a tény, hogy második helyen állunk tíz fordulóval a szezon vége előtt, mindenképpen egy jó eredmény, köszönhetően Conténak, a játékosoknak és természetesen a családnak, aki a klub mögött áll. Úgy gondolom, hogy ez a gárda nagy sikereket fog tudni elérni. Egy dal, melyet a Juventusnak írok? Dolgozom rajta” – nyilatkozta az énekes a stadionban, csillagának átvétele alkalmával. Talán kijelenthetjük, hogy az elkövetkezendő tíz év még az ő elképzeléseit is messze túlszárnyalta, habár az Öreg Hölgyének megírt dal még várat magára. Del Pieróval személyes jó barátok, a legendás Capitano Sydneyben töltött játékosévei alatt Erosszal egy közös dalt is előadott, amikor az énekes az ausztrál városban koncertezett. A színpad helyett a pályán is szívesen szerepelt volna a Juventus tízese mellett, de valljuk be, Zidane-t elég nehéz lett volna a középpályáról kiszorítania. Ramazzotti a futball nézésén kívül maga is szívesen játszik, nem is ügyetlenül. Több alkalommal pályára lépett jótékonysági mérkőzéseken. A Partita Del Cuore elnevezésű, 2008-as jótékonysági mérkőzésen rúgott egy gyönyörű gólt, melyet kis túlzással még Del Piero is megirigyelhetett volna.

Bízzunk benne, hogy az olasz pop koronázatlan királya még sokáig velünk marad, és együtt élhetjük át a jövőben a hőn áhított Bajnokok Ligája-győzelmet, valamint a megígért dal is elkészül. Forza, Eros!

Felhasznált források: Tuttosport, Juventusnews24.com, dailymotion.com, Wikipedia