Giraudo fellebbezése kapcsán joghatóság hiánya került megállapításra

juventus-director.jpg"Joghatóság hiánya." Így döntött a Lazio Regionális Közigazgatási Bíróság a Juventus korábbi vezérigazgatójának, Antonio Giraudónak a fellebbezésével kapcsolatban, aki a Calciopoli-ügy jogi fejleményei után fordult a közigazgatási bírósághoz. A Juventus volt ügyvezetőjének ügyvédei tulajdonképpen azt kérték, hogy az Európai Bíróság elé terjesszék a 280/2003-as törvénynek – amely a sport igazságszolgáltatását a sport sajátosságának kritériuma alapján szabályozza – az uniós jog elveivel való összeegyeztethetetlenségét.

Egy olyan törvény, amely "fegyelmi monopóliumot biztosít a sportszövetségeknek, és megakadályozza, hogy a TAR megsemmisítse vagy megreformálja a szövetségek döntéseit, és ezzel sérti a 'hatékony bírói jogvédelem’ általános uniós jogi elvét" – mutattak rá Jean-Louis Dupont (a Bosman-ítéletről ismert) és Amedeo Rosboch ügyvédek egy tavaly júliusi jegyzetben.

"A sportbíráskodás, ahogyan azt mi felépítettük, egy zárt rendszer. Az illetőnek joga van ahhoz, hogy végső esetben a TAR-hoz forduljon, de nem az ítélet megsemmisítését, hanem csak kártérítési védelemért. A sportszakmai ítélet megmarad, és ha eltiltják, akkor eltiltott marad. A probléma az, hogy nincs lehetősége bíróhoz fordulni. Abban az esetben, ha az Európai Bíróság tehát Giraudónak adna igazat, az olasz államnak alkalmazkodnia kellene, és felül kellene vizsgálnia a sportszabályozásról szóló törvényt, garanciák beillesztésével, és így a bíróhoz fordulás lehetőségével" – magyarázta Rosboch ügyvéd a LaPresse-nek az elmúlt hetekben.

Giraudo, akit 2011-ben a Calciopoli következményei miatt kizártak a Federcalcio kötelékéből, 2021 szeptemberében ért el egy első részsikert, amikor az Emberi Jogok Európai Bírósága elfogadhatónak ítélte a 2020 márciusában benyújtott fellebbezését, elismerve a védelem jogainak megsértését, ami a sporteljárás során keletkezett több mint 7000 oldalnyi dokumentum elolvasására engedélyezett mindössze hét napnak, valamint a 13 évig elhúzódó per ésszerű időtartamának köszönhető.

Most az ítélet kihirdetését várják a Lazio Regionális Közigazgatási Bíróságtól, amely egyelőre csak a "hatáskör hiányát" hangsúlyozta a Giraudo által benyújtott fellebbezéssel kapcsolatos döntésével kapcsolatban.