Vizsgálat indulhat egy névtelenül nyilatkozó játékvezető ellen

var.jpgAz Olasz Játékvezetők Szövetsége (AIA) bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak egy névtelenül nyilatkozó játékvezető vádjai miatt, miszerint „megmagyarázhatatlan” VAR-hibák történtek a Serie A-ban, ebben a szezonban, és a kedvezményezett klubok leginkább a nagyok voltak.

Az interjút az Italia 1 csatorna Le Iene című műsorában láthatták az erre kíváncsi nézők, ahol állítólag a maszkos alak egy jelenleg első osztályú mérkőzéseket irányító játékvezető volt, aki névtelenségének megőrzése érdekében igyekezett felismerhetetlenné tenni arcvonásait.

„Ebben a szezonban sok olyan hibát követtek el a játékvezetők, mind a pályán, mind a VAR szobában, amelyek megmagyarázhatatlanok, különösen azok számára, akik lévén ebben a szektorban dolgoznak, értenek valamicskét hozzá.” – mondta a játékvezető.

„Ha előtted vannak a tiszta felvételek, és ennyi kamera figyelni a történéseket, hogyan lehet, hogy nem veszed észre az égbekiáltó játékvezetői hibákat?

Például a Juventus ellen a Bolognának meg nem adott büntető, a Genoa – Milan összecsapáson kézilabdába illő jelenetek Christian Pulisictől, vagy hogy a legfrissebbet hozzam, Alessandro Bastoni szabálytalankodása Ondrej Duda ellen, pont mielőtt az Inter megszerezte vitatható körülmények között a győztes gólt.

Ezekben a helyzetekben, megmagyarázhatatlan módon, nem csupán a pályán ténykedő játékvezető hibázott, de a VAR szobában ülő asszisztensek is, annak ellenére, hogy perdöntő képsorok álltak a rendelkezésükre, mégis rendre a helytelen döntés született meg.

A helyzet olyannyira tarthatatlanná vált, hogy sokunk karrierjét befolyásolhatja. Egy játékvezető sorsáról akként hoznak döntést, hogy hogyan értékelik magát a bíráskodását.

Ha a döntéshozatal mögött meghúzódó folyamatokat nem értjük, vagy netán legrosszabb esetben azok politikai jellegűek, akkor ezzel a bajnokság végeredményének meghamisítását kockáztatjuk.”

„Sokunkban nagyon erőssé vált az az érzés, hogy a mérkőzés utáni osztályzatunk, amit kapunk, ami lényegében arról dönt, hogy vezethetünk-e továbbra is első osztályú mérkőzést, vagy visszasorolnak minket, legrosszabb esetben elbocsájtanak, nem kizárólag a teljesítményünktől függ.”

„Ha azok, akik a játékvezetőket értékelik is hibáznak, hibákat vétenek, akkor abban sem lehetünk biztosak, hogy az a bíró, aki jó értékelést kapott, azért kapta azt, mert valójában rászolgált, mint ahogy igaz lehet ez fordítva is.”

A névtelenségét megőrizni kívánó játékvezető arra is rámutatott, hogy a Juventus Roma ellen szerzett találata is problémás, lévén a vonalak követéséhez kiválasztott képkocka egy ezredmásodperccel korábbi, mint ahogy Dusan Vlahovic továbbadta a játékszert, így ezért pontatlan a vizsgálathoz.

Nem ez az első eset, hogy felmerül a játékvezetői elégedetlenség a teljesítményükre kiosztott osztályzatok kapcsán.

„Jelenleg legalább öt Serie A-s és B-s játékvezető és asszisztens van, aki jogi lépéseket fontolgat, mert szerintük az AIA súlyos szabálytalanságokat követett el.” – folytatta a névtelenül nyilatkozó bíró.

„Például azok, akik hibáznak, a következő fordulóban ugyanúgy tovább bíráskodhatnak, mintha mi sem történt volna. Az egyetlen igazi büntetés a játékvezetők számára, ha felmentik a szolgálat alól.”

A napokban a játékvezetők szövetsége a FIGC elnökével, Gabriele Gravinával együtt bejelentette, hogy ők is jogi útra terelik a történteket.

„Az olasz játékvezetők nemzetközi szinten is elismert tudással rendelkeznek.” – kezdte mondandóját Gravina.

„Egy rendkívül fontos fiatalítás projekt vette kezdetét, amely kiválóan működik, hiszen az eddigi 1076 VAR által végzett ellenőrzésből 206 mérkőzésen 91%-kal csökkent a potenciális hibák aránya, és ez jelenleg 0,48%-os mutatóval rendelkezik.

Az átláthatóságot és a tájékoztatást is elősegítettük azzal, hogy a játékvezetők, a döntéseik és a mögöttük húzódó indokok is nyilvánosságra kerülnek a televízióban. Mindezek konkrét tények, amelyekből szemmel látható, hogy fontos eredmények származnak, és ezt nem lehet elhomályosítani olyan vádakkal, amelyeket alaptalanul zúdítottak ránk.” – zárta gondolatait Gravina.