Sarri: "Sokan lebecsülték az általam megszerzett Scudetto jelentőségét"

sarri_pedulla.jpgA Juventus egykori mestere, a következő idénytől immár a Lazio csapatánál tevékenykedő Maurizio Sarri ma éjfél előtt hosszabb interjút adott a SportItalia újságírójának, Alfredo Pedullànak, melyben számos múltbéli történetről fejtette ki véleményét, egyebek mellett szóba hozva az Öreg Hölggyel elnyert Scudetto hatásait, Cristiano Ronaldo mellett való munkálkodás nehézségeit, valamint a kezei alatt ismét kibontakozó Paulo Dybalát is. Az alábbiakban ezen nyilatkozat fordítását olvashatjátok.

Immár 332 nap telt el azóta, hogy nem adott interjút a sajtónak. Mit csinált ezen időszak alatt?

"Mindenekelőtt a családom körében voltam, emellett rengeteget olvastam, illetve sok futballmérkőzést, valamint kerékpárversenyt néztem, mely mindig is egyik kedvenc elfoglaltságomnak számított, ám az utóbbi esztendőkben meglehetősen kevés időm jutott rá. A felmenőim között igen sok kerékpáros volt, többek között nagyapám is ekként kereste a kenyerét, míg édesapám profi futó volt. Ez egyfajta családi szenvedély."

Mennyi összecsapást tekintett meg az utóbbi időszakban?

"Sokat, de korántsem az összeset, mely alapesetben érdekelt volna. Az elmúlt esztendő igen furcsa év volt, a szurkolók távollétében pedig nem tartottam érdemesnek, hogy megnézzek egy-egy találkozót. Talán ez az oka annak is, hogy nem álltam munkába azonnal a Juventustól való távozásomat követően, de ezt nem jelenteném ki teljes meggyőződéssel."

Vajon a közvélemény lebecsülte a Bianconerivel szerzett Scudettójának értékét?

"Inkább úgy fogalmaznék, hogy természetesnek, magától értetődőnek vette. A közvélemény egészen biztosan, ám el kell mondanom, hogy sokan a klub belső köréből is így vélekedtek a bajnoki címről, melynek megszerzését még csak meg sem ünnepeltük illendő módon, mivel mindenki egyedül, a saját otthonában örült a győzelemnek. Valószínűleg az előttünk álló idény megfelelő alkalom lenne a Scudetto elhódítására, mivel ez közvetlenül egy negyedik helyezés által jelentett kudarcot követően történne. A körülmények minden tekintetben alkalmasnak számítanának az ünnepléshez."

Hogy érti, hogy nem ünnepelték meg az Ön Scudettóját?

"Úgy, ahogy mondom. Egy olyan csapat esetében, mely a kilencedik bajnoki címet megelőző idényekben sorozatban nyolc aranyérmet szerzett, a szurkolók teljesen természetesnek veszik az újabb Scudettót, ugyanakkor tudniuk kellett volna, hogy a labdarúgás világában soha semmi sem számít magától értetődőnek."

Vajon mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ismét megszokja a labdarúgás világát?

"Némi időnek mindenképpen, mivel hosszú hónapokat hagytam ki, ugyanakkor idén egyáltalán nem voltak alkalmas feltételek ahhoz, hogy ismét munkába álljak. A világjárvány alapvető hatást gyakorolt a labdarúgásra is, s a szurkolók hiánya miatt nem is különösebben zavart, hogy kényszerpihenőt kellet tartanom. A helyzet jobbra fordulásával én magam is nagyobb lelkesedéssel nézek szembe az új kihívásokkal."

Köztudott, hogy Aurelio De Laurentiis megkereste Önt. Miért nem tért vissza Nápolyba?

"Nem voltam benne biztos, hogy ismét képes lennék kellőképpen segíteni a Napolinak, emellett pedig az adott körülmények sem voltak ideálisak. Az elmúlt hónapokban több klub is megkeresett, azonban mindegyiküknek ugyanazt a választ adtam: júniusban visszatérhetünk a tárgyalásokhoz, idény közben nem veszek át alakulatot."

Tehát megerősíti, hogy télen visszatérhetett volna a Napoli kötelékébe?

"Igen. Az ajánlattétel megtörtént, de a tárgyalásokig nem jutottunk el a fent említett okból kifolyólag."

Térjünk vissza a Juventushoz, ezen belül is a Ronaldóval kapcsolatos ominózus jelenethez, mikor Ön lecserélte a portugál klasszist a Milan elleni találkozón, ő pedig egyből beviharzott az öltözőbe. Hogyan kezelte az adott szituációt?

"Ronaldo irányítása egyáltalán nem könnyű feladat, mivel Cristiano sokkal inkább tekinthető egy multinacionális vállalatnak, mint futballistának, akinek személyes érdekei sokkal fontosabbak, mint a csapat kollektív nézőpontjai. Az ehhez hasonló helyzeteket minden bizonnyal bármelyik másik trénernek is nehezére esne megfelelő módon kezelni, azonban őszintén szólva kijelenthetem, hogy véleményem szerint én elsősorban edzőként, nem pedig menedzserként tudok kibontakozni, azaz jobban szeretek kizárólag a pályán történő eseményekkel foglalkozni, nem pedig játékosaimmal. A Ronaldo-kérdés az egyik legnehezebb a mai futballban, mivel a fent leírtak ellenére az idény végi mérlegből mégis csak kiviláglik, hogy a portugál milyen hatalmas szerepet vállalt a csapat sikereiből, s mennyit tett hozzá eredményeink eléréséhez."

Vajon ha Jorginho a Bajnokok Ligája-győzelmet követően az Európa-bajnokságot is megnyerné, az Aranylabda esélyesének lehetne tekinteni őt?

"Minden bizonnyal igen, egy Eb-diadallal egyértelműen a legfőbb esélyesek egyikévé válna. Jorginho igen különleges futballista, aki egy rendkívül kifinomult stílus mentén játszik, ebből fakadóan pedig valószínűleg sokan nem tudják a helyén kezelni őt. Jorginho minden figyelmet megérdemel, ugyanakkor olyannyira nagyszerű és intelligens labdarúgó, hogy az általa elvégzett mozdulatok, legyenek azok bármilyen nehezek is, játszi könnyedséggel kivitelezhető megmozdulásoknak tűnhetnek. Ebben rejlik nagysága."

Mit gondol Paulo Dybaláról? Ön szerint meghosszabbíthatja szerződését?

"Igen. Nem hinném, hogy e tekintetben bármi akadállyal szembesülne. Dybala egy igazi bajnok, ezzel pedig a Juventus is tisztában van."

Igaz, hogy az előző idény folyamán azt mondta Önnek, hogy szeretné, ha újra Ön lenne a mestere?

"Igen, ez igaz, ugyanakkor ezt a kijelentést nagyrészt annak számlájára írom fel, hogy Paulo rendkívül nehéz szezonon ment keresztül, melynek során rengeteg sérüléssel kellett szembesülnie, ebből kifolyólag pedig nem is volt képes 100%-os teljesítményt nyújtani. Ennek ellenére úgy vélem, hogy ha egy futballista rendelkezik a szükséges tulajdonságokkal ahhoz, hogy ismét tündököljön, akkor ismételten ragyogni fog. A Juve két út közül választhat: vagy megbízik benne, vagy elengedi a kezét."

Ki lehet az új Maurizio Sarri?

"Példának okáért Roberto De Zerbi, akit mindig is igen nagyra tartottam. Csodálkoztam, hogy egy ilyen fiatal szakember máris külföldre szerződött, s úgy tartom, hogy rajtam kívül más sem fogadott volna erre nagyobb tételben. Véleményem szerint jó döntést hozott, mikor elment a Shakhtar Donetsk együtteséhez, ám sajnálom, hogy többé nem láthatom őt a Serie A-ban, legalábbis egy ideig egészen biztosan nem. Természetesen rajta kívül számos más ígéretes olasz és egyéb nemzetiségű fiatal szakember van, azonban közülük kétségkívül De Zerbi tudta leginkább megmutatni valós értékét az eddigiekben."

Igaz, hogy az Udinese-Juventus összecsapást követően szóváltásba keveredtek Pavel Nedvěddel, mely helyzet szinte tettlegességig fajult?

"Nem, ez egyáltalán nem igaz, mivel a szóban forgó mérkőzést követően is olyan hangnemben beszéltünk egymással, ahogy a találkozók utáni egyéb alkalmakkor. Nem tetszett, hogy a csapat kissé feladta mentálisan, miután gyakorlatilag megnyertük a Scudettót, hiszen sosem kedveltem ezt a hozzáállást, mivel a dugót legalább olyan nehéz visszatekerni a palackba, mint amilyen nagy erőfeszítést jelent lecsavarni onnan. A csapatnak a lehető legtöbbet kellett volna kihoznia magából az idény végén, hogy a megfelelő mentalitással készülhessünk a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágójára, még akkor is, ha a szezon végét megelőző ötven nap mindannyiunk számára rendkívül megerőltető volt. Úgy vélem, hiba volt kihúzni a dugót, mivel sosem voltunk képesek visszahelyezni oda, ahová való."

A Chelsea, vagy a Juve kispadján érezte magát jobban?

"A Napoli mestereként. Illetve az első néhány londoni hónapomban is jó érzések uralkodtak bennem."

2018-ben 91 pontot szerzett nápolyiakkal a bajnokságban, a bajnoki címet mégis a Juventus szerezte meg. Ennek mi az oka?

"Mikor annak idején azt mondtam, hogy a pályán megnyertük a Scudettót, majd elbuktuk a szállodában, nem állítottam valótlanságot. Aki aznap este ott volt, pontosan tudja, hogy miről beszélek."

Számított rá, hogy a Juvenus fejesei egy Andrea Pirlóhoz hasonló, tapasztalatlan mestert tesznek majd meg utódjának?

"Pirlo kapcsán egyértelműen megmutatkoztak a Guardiola-effektus buktatói. A nagy klubok Pep példájából merítve gyakran határoztak úgy az elmúlt években, hogy ők maguk is tapasztalatlan klublegendákat tesznek meg vezetőedzőnek, mely döntések gyakran nagy eredményekre vezettek, ugyanakkor máskor ígéretesen induló karriereket törtek derékba, hatalmas bukásokat előidézve. Pirlo kinevezésének okairól a Juventus vezetőségét kell megkérdezni, nem pedig engem, ugyanakkor meglátásom szerint Andrea egy kicsit több tapasztalattal nem lett volna rossz szakember."

Mennyire állt közel az AS Romához?

"Nem tudom pontosan. Az ügynökeim szerint a Farkasok erőteljes érdeklődést mutattak irányomba, ám sosem beszéltem velük közvetlenül."

A Lyon elleni kiesés pecsételte meg sorsát a Bianconerinél?

"Hadd meséljek el egy történetet. 2019 októberében megbeszélést folytattam a stábommal, melyen két opciót vázoltam fel: az első alapján folytathattuk volna közös utunkat az addigiak szerint, megkockáztatva, hogy egy hónap múlva elbocsátanak bennünket, míg a második lehetőség alapján köthettünk volna néhány kompromisszumot a Scudetto megszerzésének érdekében, megállapodva arról, hogy az idény végén távozunk. Végül utóbbi lehetőség mellett tettük le a voksunkat."

Megkereste Önt a Fiorentina?

"Cesare Prandelli kinevezése előtt igen, azt követően már nem. Annak idején hatalmas hibát követtem el, hogy a Chelsea-től azonnal és kérdés nélkül vissza kívántam térni Olaszországba, azonban Marina Granovskaia vezérigazgató egészen egyszerűen megtiltotta számomra, hogy elhagyjam a klubot, ennek nyomán pedig gyakorlatilag haza szerettem volna menekülni. Az ott töltött esztendőm meglehetősen nehéz idény volt, mivel alakulatunk tulajdonosa, Roman Abramovich nem léphetett be az Egyesült Királyság területére, távollétében pedig Marina szinte teljhatalommal irányíthatta a Chelsea-t, ráadásul ezzel együtt súlyos gazdasági és sportszakmai szankciók is sújtottak bennünket. Az olyan, taktikai szempontból az én stílusomhoz is passzoló fiatalok, mint Mount, Werner, Havertz, vagy Ziyech csak távozásomat követően szerződtek a Kékekhez."

Számított rá, hogy az Azzurri ilyen jó teljesítményt nyújt majd az Eb-n?

"Nem láttam sok mérkőzést a tornáról, azonban az Azzurri összecsapásait kivétel nélkül megtekintettem, ennek alapján pedig meggyőződésem, hogy válogatottunk játssza a legjobb futballt a mezőnyben szereplő alakulatok közül. A keret kihirdetésekor a behívott futballisták nevei alapján igen technikás, s remek taktika mentén szereplő gárdára számítottam, Roberto Mancini pedig nagyszerű munkát végzett, mivel az általa meghonosítani kívánt stílushoz kivétel nélkül megfelelő egyéneket választott."

Mit gondol Aurelio De Laurentiisről?

"Nem egyszerű személyiség, azonban eredményei megkérdőjelezhetetlenek."

Lát-e hasonlóságot a Napoli elnöke, illetve a Lazio feje, Claudio Lotito között?

"Amennyire ismerem az elnök urat, igen, azonban az előszezon során szerzett tapasztalatok minden esetben kellemesek. Remélem, ezúttal az idény végén is hasonló érzéseim leszek" – zárta mondanivalóját Sarri.