Bonucci: "Morata a szűk világelit tagja"

bonucci-austria-press.jpegA Juventus és az olasz válogatott védője, Leonardo Bonucci a tegnapi nap folyamán hosszabb nyilatkozatot adott az itáliai médiának az Azzurri és Spanyolország ma este megrendezendő összecsapását megelőzően, melynek keretein belül szót ejtett Álvaro Moratával való kapcsolatáról, régi társáról és barátjáról, Giorgio Chielliniről, valamint a nemzeti alakulatnál uralkodó légkörről is. A harmincnégy esztendős labdarúgó szavait kísérőszöveg nélkül tesszük közzé.

"Hogy mit gondolok Álvaro Moratáról? Mindenekelőtt egy nagyszerű barátomnak tartom őt, mivel rengeteg időt töltöttünk és töltünk egyet Torinóban. Minden tekintetben letaglózott a történet, melyet az utóbbi napokban a nyilvánosság elé tárt a családját érő fenyegetésekkel kapcsolatban, főleg abból kifolyólag, hogy korábban én magam is kénytelen voltam szembesülni hasonló emberek rosszindulatának kiütközésével.

Álvaro nagyszerű apa, ennek révén pedig nem gondolom, hogy ne lenne képes megvédeni gyermekeit az online tér kegyetlen mivoltától, azonban ezzel együtt azt is kijelenthetem, hogy Morata emberi kiválósága mellett a világ egyik legjobb centerének is tekinthető.

Ennek alapján a holnapi nap folyamán minden erőnkre szükség lesz ahhoz, hogy meggátoljuk őt, valamint csapattársait, példának okáért Dani Olmót a gólszerzésben, ehhez pedig szinte minden tekintetben olyan teljesítményt kell nyújtanunk, mint a Belgium elleni mérkőzésünk során. Hogy kit tartok jobbnak Morata és Lukaku közül? Nehéz lenne választani, mivel két különböző jellemvonásokkal bíró csatárról beszélünk, akik a jelenlegi Európa-bajnokságon is megmutatták, hogy miért tekinthetőek a szűk világelit tagjainak.

Álvaro sajátos tulajdonságokat tudhat magáénak, melyek kiemelik őt a mezőny többi játékosa közül, ekképp pedig rendkívüli mértékben kell majd figyelnünk rá a megmérettetésen. Nem engedhetjük, hogy területet szerezzen magának, hiszen ennek meglétekor egészen egyszerűen bármire képes a kapu előterében.

Hogy milyen érzések kavarognak bennünk? Véleményem szerint meglehetősen szokatlanok, mivel még nem ismertük meg teljes mértékben a Wembley stadiont, mely létesítmény légkörét mindenképpen meg kell szoknunk holnap estig, ugyanakkor nagy alázattal és lelkesedéssel készülődünk az elődöntőre, mivel immár mindannyiunknak sikerült tudatosítania magában, hogy kisvártatva egy igazán különleges dolog történhet velünk. Spanyolország történelme alapján a folyamatosan fejlődő futballnemzetek közé tartozik, mi pedig számos tekintetben egyazon stílus mentén futballozunk velük. A spanyol válogatott igen jól védekezik, kezdeti nehézségeiket követően pedig a támadósor is megfelelően kezdett funkcionálni a tornán, ugyanakkor mi vagyunk az olasz nemzet, s az olasz labdarúgás képviselői, ennek nyomán pedig az a feladatunk, hogy megvédjük harminckét meccs óta íródó veretlenségi sorozatunkat, s büszkévé tegyük országunkat, valamint társunkat, Leonardo Spinazzolát, akit egyértelműen a fináléba való bejutással kívánunk megajándékozni, hiszen egészen egyszerűen tartozunk neki ennyivel. 

Holnap este nagy tisztelet mellett kell kifutnunk a gyepre riválisunk elmúlt évtizedekben aratott eredményei miatt, mivel számos emlékünk fűződik a spanyol nemzeti alakulathoz, melyek között egyaránt megtalálhatóak keserű és derűs élmények is. Nem szívesen emlékszem vissza a 2012-es Eb-döntőre, mikor igen sima, 4-0-ás vereséget szenvedtünk holnapi ellenfelünkkel szemben, ugyanakkor 2016-os, győztes összecsapásunkból sem szabad kiindulnunk, mivel holnap egy teljesen más csapattal fogunk szembenézni, egy, az öt esztendővel ezelőttitől alapjaiban eltérő mérkőzés keretein belül.

Az elmúlt két idényben igen kevés alkalommal szerepelhettem Chiellini mellett, egyrészt Giorgio hosszú ideig tartó sérüléséből, más tekintetben pedig a világjárvány okozta nehézségekből, vagy saját egészségügyi gondjaimból kifolyólag, ám ennek ellenére is remekül működik közöttünk az a harmónia, mely mindig is jellemezte kapcsolatunkat barátként és csapattársként. Kijelentetem, hogy Giorgióval nagyon alaposan ismerjük egymást, s már-már testvérekként tekintünk a másikra. Chiellini szinte pályafutásom egészét végigkísérte a védelem tengelyében, s napokig tartana felsorolni, hogy mennyi mindent adott számomra közös történetünk alatt, vagy hogy milyen tekintetben jelentett inspirációt számomra jelenléte, azonban annyit elmondhatok, hogy a továbbiak során is ugyanilyen szeretettel és egyetértéssel viszonyulunk majd egymáshoz, amíg csak ezt erőnk engedni nekünk" – összegzett Bonucci.