Lippi: "Allegri visszatérése bölcs választás volt"

lippi_allegri.jpgA Juventus legendás mestere, Marcello Lippi az elmúlt nap folyamán hosszabb nyilatkozatot adott az olasz médiának, melyben az Azzurri Európa-bajnokságon mutatott teljesítményén, illetve ezzel kapcsolatos személyes reményein túl szót ejtett a Bianconeritől távozó Gigi Buffonról, valamint a klubhoz visszatérő közvetett utódjáról, Massimiliano Allegriről is. 

A korábbi nagyszerű szakember mindenekelőtt Itália nemzeti együttesének produkcióját igyekezett megítélni, leszögezve, hogy a csapategységet tekintve Roberto Mancini alakulata nem feltétlenül gyengébb az általa vezetett, s 2006-ban világbajnoki címet szerző gárdánál. 

"Hogy melyik válogatott erősebb a mostani, valamint a 2006-os csapat közül? Véleményem szerint az általam vezényelt együttes büntetőkkel nyerne Mancini alakulata ellen, azonban kijelenteném, hogy a jelenlegi Azzurri minden tekintetben elnyerte tetszésemet, Roberto pedig személyes elismerésemet" – kezdte mondanivalóját Lippi a Sky Sport Italia kamerái előtt. 

"Meglátásom szerint Mancini remek csapatot kovácsolt a rendelkezésére álló futballistákból, mindemellett pedig az olasz labdarúgásra is alapvető hatást gyakorolt, hiszen mióta kijelentette, hogy a Serie A gárdái kevés lehetőséget engednek a fiataloknak, a tapasztalatlanabb játékosok jóval több alkalommal jutnak szóhoz a bajnokságban, mint korábban. 

Roberto nyugalmat sugároz magából, mely a taktikai elemek mellett szintén rendkívül fontos tényezőnek bizonyul egy csapat életében. Úgy vélem, hogy az olasz válogatott önbecsülése és öntudata igen magas szintre jutott az utóbbi években, mindazonáltal egyáltalán nem számítanak elbizakodottnak, s képesek objektíven, külső szemlélőként megítélni magukat."

Az utóbbi napokban számos elemző emelte ki, hogy az olasz nemzeti alakulat jóval szebb és tetszetősebb futballt játszik, mint a korábbi együttesek, ez pedig Lippi szerint nagyrészt Mancini munkásságának hatásaként értelmezhető, aki ezen felül a csapatnál tapasztalható kohézió egyik fő letéteményesének is számít. 

"Köztudott, hogy az egyes nemzeti alakulatok gyakran lépnek pályára az adott ország bajnokságában uralkodó játékfilozófia mentén, azonban Roberto fiai e tekintetben is kivételt képeznek, mivel rendkívül proaktív módon, a szélek által biztosított gólszerzési esélyek teljes körű kihasználásával futballoznak, s tisztában vannak vele, hogy miként harcolhatják ki a győzelmet összecsapásaikon, én pedig bízom benne, hogy ezen erényük a továbbiakban is jellemzi majd őket. Hogy miben kellene javulnia az Azzurrinak? Véleményem szerint semmiben, mivel teljesítményük nagyszerűségéről mindenki meggyőződhet majd, mikor a válogatott erősebb ellenfelekkel szemben is képes lesz ehhez hasonló futballt játszani.

Ez a körülmény az együttes számára is roppant fontos visszaigazolást jelentene, ugyanakkor mentális szempontból a jelenlegi csapatnak már sikerült felnőnie az általam irányított alakulathoz, hiszen az áldozatvállalás készsége, képességeik mások szolgálatába való állítása, illetve egymás kiegészítése mindkét gárda alapvető tulajdonságának számítottak. Nem hinném, hogy Svájc komoly gondot jelent majd, mivel az ehhez hasonló találkozókon a lelkesedés minden egyes alkalommal képes a fizikai fáradtság fölé kerekedni."

Az AS Roma legendája, Francesco Totti megsérült a 2006-os németországi tornát megelőzően, ám a tréner ennek ellenére is behívta a csapat szűkített keretébe, pontosan ugyanúgy, ahogy Mancini a szintén fizikai gondokkal küzdő Marco Verrattit. 

"Mancini ugyanazt a gesztus gyakorolta Verratti felé, mint amit annak idején én adtam Tottinak, hiszen sérülése ellenére közölte Marcóval, hogy fontos alapemberként számol vele, még akkor is, ha az első néhány összecsapáson nem futhat ki a gyepre, ezzel pedig nem csak a középpályásnak, hanem az egész csapatnak egyértelmű üzenetet fogalmazott meg. 

Hogy kiket tartok az olasz labdarúgás legnagyobb reménységeinek? Egészen egyszerűen csodálattal figyelem az Inter játékosát, Nicolò Barellát, aki egy igazi modern, nemzetközi szinten álló labdarúgó, mivel szinte egyedül ő képes a legújabb felfogás szerint, sokoldalúan futballozni az égszínkékek középpályásai közül. Támadásban és védekezésben egyaránt kiemelkedő, nem fél lőni, sőt, gólokat is gyakran szerez, ekképp pedig egy rendkívül komplex játékosnak tekinthető, aki igazán nagyot alakíthat az Európa-bajnokságon."

Mint ismert, Lippi egykori játékosa, a Juve egyik legnagyobb legendájának számító Gianluigi Buffon rendkívül közel áll ahhoz, hogy visszatérjen nevelőegyütteséhez, a Parmához, míg ezzel párhuzamosan a Bianconeri mesterének, Max Allegrinek ismételt torinói munkavállalását immár hivatalosan is bejelentették. 

"Nem lep meg, hogy Gigi így határozott, mivel Buffon egész pályafutása során egy kiemelkedő sportember és labdarúgó volt, aki a futballban töltött huszonhat esztendeje alatt hihetetlen dolgokat vitt, s visz véghez, emellett pedig egy igazi bajnok, aki mind a pályán, mind pedig azon kívül viszonyítási pontnak számít. Reflexei változatlanul kimagaslóak, ennek nyomán pedig jól döntött, mikor a folytatás mellet határozott, s kizárólag sikereket tudok kívánni neki. 

Allegri Juvetushoz való visszatérése szintén bölcs választásnak és lépésnek bizonyult. Az Öreg Hölgy évekig sikereinek egyik fő letéteményeseként tekinthetett Maxra, majd egy ponton úgy döntöttek, hogy másfajta utat választanak, mely a számos kritika ellenére egyáltalán nem számított elhibázott határozatnak. Allegri ismételt leigazolásával ismét egy biztonságosabb felfogás mellett tették le a voksukat, ugyanakkor a Bianconerihez való visszatérések gyakran vonnak igen nagy eredményeket maguk után, ezt pedig én magam is megmondtam a mesternek" – zárta szavait Lippi.