Morata: "Semmi sem változott Allegri visszatérésével"

morata_spain.jpgA Juventus spanyol támadója, a válogatottjával hamarosan Európa-bajnoki összecsapáson pályára lépő Álvaro Morata a mai nap folyamán hosszú, emellett igen érdekes interjút adott a Diario AS-nek, melyben egyebek mellett szót ejtett a nemzeti együtteshez való tartozás által keltett érzésekről, valamint a Bianconeriről, s a klubhoz visszatérő Massimiliano Allegriről is. 

A csatár elsőként az alakulatnál felmerülő koronavírusos esetekről, valamint az ezek ellen elindított oltási kampányról fejtette ki véleményét, mindenekelőtt a válogatott egyik fontos alappillérének, Sergio Busquetsnek megfertőződéséről szólva. 

"A lehetőségekhez képest jól és eredményesen töltjük mindennapjainkat, ám természetesen nem kelt bennünk jó érzéseket, hogy néhány társunk nem vehet részt az Európa-bajnokságon. Úgy vélem, hogy alakulatunk alapvetően egy jó közegnek számít, mely képes együttes erővel feldolgozni az érkező híreket, attól függetlenül, hogy ezek éppen pozitívak, vagy negatívak-e. Példának okáért rendkívül örültünk, mikor Diego Llorente visszatérhetett köreinkbe, ugyanakkor az állandó bizonytalanság egyáltalán nem kellemes.

Tisztában vagyunk vele, hogy mindannyian felelősek vagyunk a saját, illetve mások egészségéért, ebből kifolyólag a nekünk engedélyezett pihenőnapokon is nagy figyelmet fordítunk arra, hogy kizárólag biztonságos körülmények között töltsük a szabadidőnket. Nyilvánvalóan sosem tudhatjuk, hogy a vírus mikor, s milyen úton jut el hozzánk, azonban a további hírekig egyelőre csak Busy felépülésében, s mihamarabbi visszatérésében reménykedhetünk, s hálásnak kell lennünk azoknak, akik az oltások hozzáférhetővé tételével őrzik egészségünket."

A nemrég megrendezett Portugália-Spanyolország felkészülési mérkőzés alatt a Wanda Metropolitano közönsége füttyszóval illette Moratát, akit elmondása szerint a közösségi médiában is rengeteg kritika ér, ugyanakkor úgy véli, hogy az efféle megnyilvánulásokkal nem kell foglalkozni, mivel ezek csak az áldozatok személyiségére gyakorolnak negatív hatást. 

"Az interneten keresztül rendkívül könnyűnek számít másokat sértegetni, azonban míg öt-hat esztendővel ezelőtt minden egyes kritikán felháborodtam, mostanra megtanultam, hogy teljesen felesleges az efféle megnyilvánulásokkal foglalkozni. Az elmúlt napokban történteket már számtalan alkalommal megtapasztalhattam ebben a stadionban, valamint Spanyolország más létesítményeiben is, s mivel tudom, hogy mely csoportok hangolják ellenem a közvéleményt, képes vagyok figyelmen kívül hagyni hangjukat. 

Úgy vélem, hogy együttesünk valódi drukkerei mindenhol nagy szerettel és tisztelettel köszöntöttek bennünket, ahol csak pályára léptünk az elmúlt években, s ez igaz a klubfutballban megtapasztalt élményekre is. Szerettem a Wanda gyepén játszani, azonban igen sajnálatosnak tartom, hogy néhány centiméter miatt a spanyol társadalom egy része képes összes fájdalmát a nyakadba zúdítani, ezzel becsmérelve téged, valamint az általad elért sikereket is. 

Teljesen normálisnak gondolom, hogy mostanra érettebben viszonyulok a kritikákhoz, mint fiatalabb koromban. Nem az jelenti a szégyent, hogy életed bizonyos szakaszában magadra veszed a negatív véleményeket, hanem az, hogy ha ezen a hozzáálláson képtelen vagy változtatni. Kijelenthetem, hogy összességében véve jelen pillanatban is kiválóan érzem magam, s boldog vagyok, mivel meglátásom szerint egy igen erős spanyol válogatott kerettagjának mondhatom magam.

Csapatunk nem csak az általunk játszott futball minősége miatt számít nagyszerűnek, hanem azért is, mert képesek vagyunk együttes erővel szembenézni a nehézségekkel, s együtt élünk át minden percet és eseményt, attól függetlenül, hogy ezek hogyan érintenek bennünket személyes tekintetben. Ha egy alakulat ilyen tendenciák mentén működik, a pályán kitűzött célokat is sokkal könnyebb lesz elérni, azonban tudjuk, hogy egy olyan tornán, mint az Európa-bajnokság, a fizikai, valamint a szellemi tényezők mellett egy nagy adag szerencsére is szükség van a végső győzelem megszerzéséhez. Minél több aspektus van rendben, annál nagyobb esélyed lesz álmaid megvalósítására."

Vajon ezen tényezők megléte mellett a spanyol válogatott meddig juthat a 2020-ról idén nyárra halasztott kontinensviadalon? 

"Egyelőre nem vonnék le messzemenő következtetéseket, azonban mindenképpen jó előjel lehet, hogy néhány hónappal ezelőtt hat gólt rúgtunk Németországnak. Nem gondolnám, hogy ez a teljesítmény kivételes lett volna, ugyanis mindig arra törekszünk, hogy sok lehetőséget alakítsunk ki az egyes összecsapásokon, így mikor nem vesszük be az ellenfelek kapuját, akkor is sok helyzetet teremtünk a tizenhatosuk előterében. A címvédő Portugália ellen igen jó produkciót mutattunk a barátságos mérkőzésünkön, s feltett szándékunk, hogy e formát a tornára is átörökítsük. 

Hogy korábban értékes pontokat veszítettünk alacsonyabb játékerőt képviselő ellenfelekkel szemben? Ez szintén nem jelent semmit, hiszen a mindenki által kiválónak tartott Belgium a minap döntetlent játszott Görögországgal, mégsem beszél arról senki, hogy futballjuk eredménytelen lenne. Természetes, hogy egyes meccseken kevésbé megy az egyes gárdáknak, azonban a spanyol válogatottnál mindenki azon munkálkodik, hogy lehetőleg minél többször legyünk eredményesek összecsapásainkon. 

Ha nem bíznék benne, hogy ezt sikerül is végrehajtanunk, itt sem lennék, vagy már rég hazamentem volna. Való igaz, hogy sok helyzetünk ellenére aránylag kevés gólt szerzünk, ugyanakkor ezzel párhuzamosan védelmünk minden tekintetben eredményesen funkcionál, hiszen ellenfeleinknek legalább olyan nehéz feladatot jelent hátsó alakzatunk feltörése, mint nekünk az ő védelmük átjátszása. Ez nem egyes futballistákon, hanem a teljes együttes összhangjának meglétén múlik. Tudjuk, hogy mit kell tennünk, emiatt pedig egy percig sem volt bennem aggodalom. 

A spanyolok bizonyos pillanatokban még egy olyan klasszist is képesek voltak szakadatlan össztűz alatt tartani, mint amilyen Fernando Torres volt, ez pedig sokat elárul egyes rétegek intelligenciaszintjéről. Aki nem akar tisztelni egy ilyen legendát, az ne tegye, nekem ebbe természetesen nem lehet beleszólásom, ugyanakkor a magam részéről mindig is példaképként tekintettem Fernandóra, kiváltképp akkor, mikor még sérülten is vállalt a játékot a nemzeti együttesben, ebből kifolyólag azt gondolom, hogy aki becsmérelte Torrest, az egészen egyszerűen nem respektálta a válogatottat sem. 

Úgy vélem, hogy a portugálok elleni találkozón számos szempontból sikerült megvalósítanunk Luis Enríque elképzeléseit, ha pedig kapufára lőtt helyzeteink bemennek, vagy más, egészen apró körülmények a mi javunkra billentik a mérleg nyelvét, most kijelenthetnénk, hogy a regnáló Eb-győztes legyőzését követően érkezünk a tornára. Ha az én helyzetem, vagy Pablo Sarabia lehetősége bemegy, most mindenki magasztalna bennünket, ám mivel nem így történt, bűnbakokká és esélytelenekké váltunk a nyilvánosság szemében. A futball, valamint a szurkolói lélektan már csak ilyen, ebben semmi különös nincsen. 

Remélhetőleg az Európa-bajnokságon ennél gördülékenyebb futballt képviselünk majd, hiszen azért vagyunk itt, hogy megszerezzük a végső győzelmet, e tekintetben pedig rendkívül motiváltnak is érezzük magunkat. Természetesen egy ilyen jellegű sikerhez rengeteg szerencsére is szükséged van, azonban ha minden úgy megy majd, mint ahogy azt előzőleg elterveztük, mindenki számára igen nehéz és kellemetlen ellenfelet jelenthetünk az elkövetkezendő hetekben."

A játékost ezt követően arról kérdezték, hogy az általa, valamint a Villarreal csatára, Gerard Moreno által alkotott csatárpáros képes lehet-e elérni azt a szintet, melyet annak idején a David Villa-Fernando Torres-kettős képviselt, ezután pedig magától értetődő módon a Morata életét megkeserítő leshelyzetek is szóba kerültek az interjúban. 

"Nem gondolnám, hogy a spanyol címeres mez viselése aránytalanul nagy nyomás alá helyezne engem, vagy csapattársaimat, azonban némi drukk magától értetődő módon ráuralkodik lelkiállapotunkra, elsősorban azért, mert tisztában vagyunk vele, hogy helyzetünk igen kivételesnek tekinthető. Gondoljunk csak bele: a nemzeti együttes utazó keretén kívül nagyjából hatvan olyan spanyol futballista lehet, akik velünk egy szinten, vagy némiképp fölöttünk állnak képességeiket tekintve, s mégsem szerepelhetnek az Eb-n. Normális, hogy egy egészséges szintű nyomás végigkísér bennünket utunkon, azonban ez minden tekintetben kezelhető érzés, mely a torna minden egyes labdarúgójában megtalálható véleményem szerint. 

Leszögezném, hogy jól kijövök Morenóval, akivel a pályán, illetve azon kívül is jól megértjük egymást. Mindig együtt pingpongozunk, emellett pedig a mérkőzések közben is érezzük, hogy hol helyezkedik a másik. Gerard remek ember, s akkor sem búslakodunk, ha a kapitány nem minket szerepeltet, mivel már pusztán azért is boldognak érezzük magunkat, hogy a keret részei lehetünk. Ez pedig éppen a csapatsportok kulcsa, ugyanis egy együttesen belül nem állhat fenn hierarchia, vagy kivételezés. Itt mindenkinek egyelőnek kell lennie. 

Hogy mit gondolok a leshelyzetekről? Megpróbálok dolgozni technikámon, hogy a jövőben kevesebb ilyen eset fordulhasson elő velem, ugyanis rendkívül bosszantó, hogy nagyjából 30 gólt szereztem az idény során, ám ezek egyharmadát érvénytelenítették, pusztán azért, mert egy ezredmásodperccel korábban, vagy éppen később bújtam ki a védvonal mögül. Ha nem futottam volna bele ennyi kellemetlen szituációba, minden bizonnyal a Juventus is több találkozón szerezte volna meg a győzelmet. 

Az utóbbi szezonban 20 találatot lőttem, s 12 esetben vonták vissza gólomat, ugyanakkor meggyőződésem, hogy ha húsz esztendővel korábban futballoznék, ezek mindegyike érvényes gólként szerepelne nevem mellett. Megpróbálok alkalmazkodni a modern futball kihívásaihoz, azonban alapvetően továbbra is lesipuskás csatár vagyok, a mi fajtánk pedig sosem lesz jóban a VAR technológiájával. A válogatott mérkőzések másmilyenek, mint az Öreg Hölgyben lejátszott összecsapások, mivel a spanyol szövetség más taktikát alkalmaz, mint Andrea Pirlo elmúlt idényben látott Bianconerije. Itt nehezebb lesre futni, mint a Zebráknál, ám ez egyik fél érdemeiből sem von le, ahogy nem is ad hozzá ezekhez semmit."

A Juventus szóba kerülése miatt érdekes kérdések is felmerültek a kérdezz-felelek végéhez közeledve, ugyanis Morata véleményét az utolsó kérdések között Massimiliano Allegri visszatéréséről, valamint az Öreg Hölgynél való jövőjéről is kikérték, ezt megelőzően azonban a spanyol az Eb legjobb támadóit vette górcső alá. 

"Hogy mely csapat támadósora a legerősebb? A francia válogatott egyértelműen kimagaslik a mezőnyből, mivel az olyan futballisták, mint Karim Benzema, Antoine Griezmann, vagy Kylian Mbappé minden kétséget kizáróan a szűk elit tagjainak mondhatják magukat. Mindenképpen meg fogom tekinteni Franciaország találkozóit, mivel a fent említett hármas egy egészen más kategóriát jelent a labdarúgáson belül, ám remélem, hogy ha összefutunk velük a torna során, mi kerülünk ki győztesen a megmérettetésből. Nem tudom, hogy ki szerzi majd a legtöbb gólt a kontinensviadal során, azonban ez megítélésem szerint nem jelent sok mindent. A francia alakulat úgy nyerte meg a 2018-as világbajnokságot, hogy legeredményesebb játékosuk mindössze négy találatot szerzett. Ha az enyém lenne a gólkirályi cím, abból nem következne egyenesen, hogy Spanyolország elhódítja a trófeát. 

Hogy hol fogok futballozni az Európa-bajnokságot követően? A jelenlegi hét folyamán a Juventus illetékesei felhívtak engem, s már beszéltem is a klub új sportigazgatójával a jövőt illető kérdésekről, azonban amíg nem jelentik be hivatalosan megállapodásunk megszületését, semmit sem árulhatok el önöknek. Kijelenthetem, hogy Max Allegri visszatérésével az eredeti forgatókönyv semmilyen tekintetben nem változott meg, ekképp a mester jelenléte nem módosít érdemben az előre kijelölt nyomvonalon. 

Természetesen mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy az Öreg Hölgy elmúlt idénye rendkívül negatívan sikeredett, s hogy a Bianconeri szerelmesei az elmúlt tíz esztendőben nem voltak hozzászokva egy ehhez hasonló időszakhoz, ugyanakkor bízom benne, hogy a következő szezon sokkal eredményesebben zárul majd, mind a magunk mögött hagyott hónapok. Az utóbbi évad során rendkívül hiányoltuk szurkolóinkat, akik a járványhelyzet miatt egyetlen perc erejéig sem buzdíthatták csapatunkat az Allianz Stadiumban, ami óriási hatást gyakorolt ránk, mivel a Juventus otthona csak és kizárólag együttesünk drukkerei által lesz teljessé, s ha a rajongók nem lehetnek jelen, mindenki észreveszi távollétüket" – zárta hosszúra nyúló szavait Morata.