Részletek Paratici telefonbeszélgetéseiből

paratici.jpgA tegnapi nap folyamán újabb fejlemények merültek fel Luis Suárez nyelvvizsgájával kapcsolatban, miután az elmúlt napokban tovább folytatódott az uruguayi támadó tesztjével kapcsolatos, minden bizonnyal valóban végbemenő visszaélés iránti nyomozás, melynek keretein belül egyebek mellett a Juventus elnökét, Andrea Agnellit is kihallgatták az ügyben vizsgálódó hatóságok. 

Mint ismert, a Bianconeri első embere akkor adott nyilatkozatában gyakorlatilag megpróbálta az Öreg Hölgy sportigazgatóját, Fabio Paraticit felelősségre vonni az esetleges szabálytalanságok miatt, kinyilvánítva, hogy a klub átigazolásaival a múltban és most is kizárólag a szakember foglalkozott, ennek következtében pedig egyedül ő lehet birtokában olyan információknak, melyek az ügyészséget érdekelhetik. 

A magunk mögött hagyott órákban nem csak a Bianconeri fejének kihallgatásáról készített jegyzőkönyvet, hanem a fekete-fehérek mercatójának irányítója által folytatott, elsődlegesen szöveges üzenetként fennmaradó beszélgetéseket is publikálták a vonatkozó hatóságok, melyeket az igazgató mindenekelőtt a torinói alakulat különféle minősítésben tevékenykedő beosztottaival és munkatársaival folytatott az utóbbi hónapok során, illetve kifejezetten 2020 augusztusában és szeptemberében, a támadó vizsgája körüli hetekben. 

A Paratici mobiltelefonján fellelt üzeneteket az olasz sajtó közül elsőként az Il Corriere della Sera hozta sajtónyilvánosságra az ügyészség által rendelkezésre bocsátott hivatalos dokumentumok alapján, a beszélgetésekből pedig világosan kiderül, hogy a direktor valóban érintett lehetett a teszt kapcsán elkövetett visszaélésekben, ugyanis egy szeptember 3-án lezajlott beszélgetésben egyértelműen kérdőre vonta a vizsga eredményeivel, illetve az ügybe való esetleges beleszólási lehetőségekkel kapcsolatos tudnivalókról a bianconero klub akkori főtitkárát, Maurizio Lombardót, aki kijelentette Paraticinek, hogy mindeddig nem sikerült egyeztetnie a torinói ügyészséggel a részleteket illetően. 

Lombardo: Az ügyészség egyelőre nem hajlandó egyeztetni velünk a lehetőségekről. Holnap reggel Dina [Dina Moschillo, Agnelli asszisztense] megpróbálja velük ismételten felvenni a kapcsolatot. Ha minden jól megy, dél körül fogadnak. 

Paratici: Ugyan már, mi vagyunk a Juventus! Nem az ügyészség fogja megmondani, hogy mit tehetünk, vagy, hogy mit nem.

A perugiai törvényszék által felkutatott bizonyítékok, melyeknek nagy része WhatsApp-beszélgetéseken, illetve e-maileken alapszik, minden kétséget kizáróan bebizonyítják, hogy Paratici a szóban forgó napokban szoros kapcsolatban állt a közeli barátjának számító olasz közlekedésügyi miniszterrel, Paola Di Michelivel, aki a jelek szerint mindent megtett annak érdekében, hogy a belügyminisztériumnál felgyorsítsa a dél-amerikai labdarúgó olasz állampolgárságot igazoló okmányának elkészítését, hogy a futballista még a nyári átigazolási időszak vége előtt csatlakozhasson a Bianconerihez. 

Szeptember hetedikén a sportigazgató az alábbi beszélgetést folytatta a Juve egyik másik alkalmazottjával: 

Paratici: Ha 16:15 körül el tudsz jönni az edzőkomplexumba, meglehetősen érdekes történetet mesélek neked a Sarri és a Higuaín körüli történésekről. Az ügy kapcsán pedig elképzelhető, hogy kapcsolatba tudunk majd lépni Cesare Gabasióval is. [A Juventus jogi főtanácsadója és jogi vezérigazgatója – a szerk.]

Alkalmazott: Igen, máris, öt perc, és indulok. Jelenleg úgy tűnik, hogy jó esélyünk van Suárezre. Cesare eddig nem válaszolt. Azt hiszem, az Európai Számvevőszék kavar valamit. Holnap délután okosabbak leszünk. 

Az elkövetkezendő napokban Paratici a Juventus egyik ügyvédjével, Maria Turcóval folytatott beszélgetést, aki egyik üzenetében leszögezte, hogy hamarosan megbeszélést tart majd Suárez nyelvtanfolyamának vezetőjével. Érdekességként megjegyezhető, hogy a fent említett Lombardo tanúvallomása szerint az ügyvédnő később kijelentette, hogy rendkívül kockázatos és értelmetlen volt egy olyan magas rangú személyt belekeverni az ügybe, mint De Micheli miniszter asszony, ami arra enged következtetni, hogy egyes esetekben még az alkalmazottak sem értettek egyet a fönti határozatokkal. 

Ügyvéd: Egyeztetésképp írom, hogy a tizenhetedikei vizsgán részvevő diákok egy része huszonkettedikén írja majd meg a tesztet, hogy a járványügyi szabályokat is betarthassák a csoport megbontásával. Luis vizsgája tizenhetedikén lenne jó, hogy időben maradhassunk, de ezen értelemszerűen nem csak ő fog részt venni, lesznek további jelentkezők is. Ha nem jelenne meg, nyilvánvalóan nem is kapná meg a szükséges papírokat. Mindjárt egyeztetek a vizsgabiztossal és a tanfolyam vezetőjével. Úgy szervezem, hogy Suárez ügyvédje a játékos nevében küldje meg az időpontkérést az egyetemnek. Ha van valami fejlemény, értesítelek. [aláírás:] M. 

A fentieket megelőzően, augusztus 29-én az ügyvédnő a következő üzenetet küldte az átigazolási szakembernek:

Paratici: Most írok az elnök úrnak, beszélhetünk?

Ügyvéd: Olyan helyen vagyok, ahol nincsenek fültanúk, viszont térerő sem, nem tudom felvenni a telefont. Este tízkor felhívlak Suárezzel kapcsolatban.

Másnap az alábbi üzenetváltás történt: 

Ügyvéd: Fabio, elkészítettem az e-mailt Ivan számára, elküldjem?

Paratici: Küldd el az elnök úrnak és Ivannak. 

Ügyvéd: Az elnök úrnak már elküldtem, most Ivannak küldöm, oké? A másolatot továbbítom. 

Paratici: Oké.

Az ügyben korábban a Perugiai Külföldi Egyetem több magas rangú tisztviselője, így Stefania Spina professzor asszony, Giuliana Grego Bolli egykori rektor, illetve Simone Olivieri korábbi egyetemi elnök ellen folyt vizsgálat, akiket elsősorban hivatali visszaéléssel vádoltak, míg Maria Turco ügyvédnőt közokirat hamisítás miatt idézték be a bíróság elé. Paratici, illetve ügyvédje, Luigi Chieppero ellen az ügyészség félrevezetése, azaz gyakorlatilag hamis tanúzás miatt jelen pillanatban is folyik a nyomozás.