Hamis tanúzás miatt folyik vizsgálat Paratici ellen

para.jpgA ma délután folyamán újabb részletek derültek ki Luis Suárez nyelvvizsgájának immár augusztus óta húzódó ügyéről, melyek azonban nem feltétlenül szolgáltatnak igazságot a Juventusnak, mivel a híresztelések alapján az olasz közlekedésügyi miniszter, Paola Di Micheli megpróbálta felgyorsítani az uruguayi labdarúgó olasz állampolgárságának megszerzését, akivel az Öreg Hölgy sportigazgatója, Fabio Paratici már a történteket megelőzően előzetes megállapodást kötött.

A Corriere della Sera ma közzétett beszámolója szerint az ügyet vizsgáló Perugiai Állami Ügyészség mindenekelőtt igyekszik rekonstruálni a végül az Atlético Madrid együtteséhez szerződő támadó ügyét, melynek részletei egyáltalán nem bizonyítják a Bianconeri szakemberének ártatlanságát, sőt éppen ellene tanúskodnak.

A lap úgy tudja, hogy Paratici, állítása szerint csak azt követően szerzett tudomást Suárez európai állampolgárságának hiányáról, miután körülbelül 10 millió euró értékű pénzösszeget biztosító egyezséget kötött a csatárral, mivel az ehhez hasonló adatokról informáló oldalak egyértelműen az útlevél meglétét támasztották alá, s erről akkor is meg volt győződve, mikor augusztus 30-a előtt két ízben is felkereste a labdarúgó képviselőit.

Az újság értesülései alapján, mikor Suárez ügynöke kijelentette Paraticinek, hogy a dél-amerikai játékos nem rendelkezik európai útlevéllel, a sportigazgató azonnal felvette a kapcsolatot Paola Di Michelivel, akivel régóta közeli barátságot ápolnak, lévén, hogy mindketten Piacenza városából származnak. A miniszter ezt követően állítólag értesítette az olasz belügyminisztériumot, kérve, hogy gyorsítsák föl az uruguayi futballista ügyének végrehajtását, hogy ennek révén minél előbb megnyíljon az út a Juventusba való igazolása előtt.

Mikor az olasz hatóságok szeptember folyamán szabálytalanságokat találtak a nyelvvizsgával kapcsolatban, rögtön a De Micheli Bruno Frattasihoz, a belügyminisztérium kabinetfőnökéhez eljuttatott üzenetével kezdtek foglalkozni, melynek ismeretében elindították a vizsgálatot a Perugiában lévő Külföldiek Egyetemének vezetői és alkalmazottai, valamint Fabio Paratici, s a Bianconero klub két ügyvédje ellen is.

Az újság az állítások alátámasztása végett leközölte a miniszterek közötti tárgylások egyes részleteit is, melyekből egyértelműen kiderül, hogy az olasz belpolitika irányítói segédkeztek a Zebrák sportigazgatójának az uruguayi csatár megszerzésében.

A lap szerint Frattasi, Suárez (az olasz nyelv ismeretének hiánya miatt korábban már elutasított) nyelvvizsgakérelmének megtekintése után kijelentette a közlekedésügyi miniszternek: "Úgy gondolom, hogy ha ebben az ügyben a klub képviselői engedményeket szeretnének kérni a maguk részére, akkor elképzelhető a támogatásunk", mire De Micheli a következő választ adta: "A Juventus mindenképpen le szeretné igazolni ezt a futballistát. Még nem tette le a vizsgát, hiszen immár tizenegy éve tartózkodik Európában. Azonban ezt a körülményt nem említi meg a kérelmében. Ennek fényében tehát azt tanácsolja, hogy a Juve vezetősége vegye föl a kapcsolatot az ön menedzserével az ügy felgyorsításának érdekében?" Frattasi a kérdésre egyértelmű válasszal felelt: "Természetesen, küldje el őket hozzám, én pedig gondoskodom a továbbiakról."

Paratici egy későbbi, november 11-i nyilatkozatában megerősítette, hogy az előszerződés valóban megköttetett a Barcelonától távozó centerrel, ami 7,5 millió eurót kitevő, s ezen felül további, 2,5 millió euró értékű, bónuszokkal járó bért biztosított volna az uruguayi labdarúgónak. Ezt követően maga Suárez elismerte, hogy egyezséget kötött az olasz rekordbajnokkal egy 1 + 1-2 évre szóló szerződésről, mely az Öreg Hölgy számára az első évet követően egy elállási záradékot is garantált volna.

A szakember azonban mindössze ezt követően jött rá a körülményre, miszerint a klub kiszemeltje nem rendelkezik európai útlevéllel, ekképp pedig azonnal szólt Di Michelinek, aki az újság szerint nemrég maga is megszólalt a témában.

"Paratici kijelentette nekem, hogy a Juve biztosan szerződtetni fogja Suárezt, a megállapodást pedig hamarosan meg is fogják kötni.

Ám ekkor rájöttek, hogy a futballista nem rendelkezik útlevéllel, melyre csak közvetlenül a tárgyalások lezárulta előtt derült fény, az olasz állampolgárság pedig elengedhetetlenül fontos volt a transzfer sikeres befejezéséhez."

A sportigazgató az ügy felszínre kerülését követően a torinói együttes ügyvédjeire bízta a további részletek elintézését, ám interjúiban tagadta, hogy valaha is kapcsolatban állt volna a közlekedésügyi miniszterrel Suárez ügyében, valamint megcáfolta azt a híresztelést is, miszerint lépéseket tett volna a belügyminisztériumnál.

Paratici ellen jelen pillanatban hamis tanúzás miatt folytatnak vizsgálatot, a nyomozást végző szervek pedig továbbra is azon dolgoznak, hogy azonosítsák az ügyben érintett, ám mindeddig ismeretlen személyeket, valamint feltett szándékuk felderíteni a játékos nyelvvizsgája körüli visszaéléseket is, hiszen a perugiai egyetemen minden bizonnyal előre meghatározták a Suárezre váró kérdéseket, ami még akkor is szabálytalanságnak számít, ha az oktatási intézmény hivatalosan igazolta a támadó útlevélhez szükséges nyelvismeretét.