Sissoko: "A futballnak az egyénekről kell szólnia"

momo.jpgAz Öreg Hölgy egykori labdarúgója, Mohamed "Momo" Sissoko a Juventus mai, Fiorentina elleni összecsapását megelőzően a napokban hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben egyebek mellett kifejtette véleményét az alakulatok játékerejéről, a várható kimenetelről, a Bianconeri egyes futballistáiról, s természetesen az utóbbi időszak legfontosabb témájáról, az Európai Szuperligáról is. 

A francia születésű, ám Mali válogatottjában szereplő korábbi védekező középpályás mindenekelőtt a felek tulajdonságait igyekezett górcső alá venni, leszögezve, hogy a két együttes egyaránt nehéz helyzetből, ezen felül ráadásul győzelmi kényszerből várja a megmérettetést, ugyanakkor kijelentette, hogy a mérkőzés esélyesének még ezzel együtt is a torinóiak számítanak. 

"A Juventus számára közel sem úgy alakult az idény, ahogy azt a torinóiak előzetesen eltervezték, mivel bukdácsolásukkal párhuzamosan az Inter szezonja kiválóan sikerült, s immár csupán egy karnyújtásnyira vannak a Scudetto megszerzésétől. Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben megszokhattuk, hogy a Juve mindig a bajnoki tabella élén áll, az együttes szurkolóinak bele kell törődniük, hogy ez nem lehetett örök érvényűen így, hiszen a futballban éppen az állandó változások jeleneik a legnagyobb szépséget" – fejtette ki álláspontját a TuttoJuve kérdésére. 

"Meglehetősen nehéz találkozóra számítok, hiszen a Bianconeri ellenfele ezúttal a mindig kemény diót jelentő Fiorentina lesz, a Violák pedig a két csapat közötti, utóbbi évtizedekben kialakuló szakadék ellenére továbbra is hatalmas eseményként, az évad egyik legnagyobb derbijeként tekintetnek az Öreg Hölgy elleni meccsekre, ugyanakkor meglátásom szerint továbbra is a Zebrák számítanak az összecsapás favoritjainak. Természetesen tisztában vagyok a ténnyel, hogy a csapatok decemberi ütközete előtt is éppen ugyanezt mondtam, azonban a kérdéses találkozó egy meglehetősen érdekes megmérettetés volt, ahol a Liláknak sikerült gyorsan előnyhöz jutniuk, majd Juan Cuadrado kiállítását követően a Juve fokozatosan, az utolsó tizenöt percben pedig véglegesen összezuhant. Beppe Iachini együttese teljesen más, mint Cesare Prandelli gárdája, így alapvetően is eltérő mérkőzésre számítok, mind a játék képét, mind pedig a végeredményt illetően."

A firenzei együttes egyik legnagyobb erőssége az utóbbi időben kirobbanó formát mutató Dušan Vlahović, ám nagy kérdés, hogy a szerb támadó mire lesz képes a Juventus ellen, mely csapat ezúttal a szezon legnagyobb meglepetésének, a szintén kiváló idényt produkáló Federico Chiesának hiányában kényszerül majd kifutni a gyepre. 

"Vlahović kimagasló csatár, aki kivételes képességekkel van megáldva, az utóbbi találkozókon pedig meglehetősen magabiztosan futballozott, s minden egyes alkalommal sikerült megtalálnia a gólhoz vezető utat. Úgy vélem, hogy holnap is mindent meg fog tenni a siker érdekében, s nem titkolom, hogy a jövőben szívesen látnám őt fekete-fehér szerelésben is, mivel egy fiatal, ám rendkívül erős labdarúgóról beszélünk, aki mostanra egészen biztosan készen áll a szintlépésre. 

Az utolsó pillanatig reménykedtem benne, hogy Chiesa felépül a találkozó idejére, mivel egy játékos volt alakulata ellen mindig kettőzött erővel kíván szerepelni. Federico egy rendkívül tehetséges játékos, aki elképesztő idényt tudhat maga mögött, s meglátásom szerint a Bianconeri egyik legfontosabb alappillérévé nőtte ki magát, nem utolsósorban azért, mert minden egyes alkalommal képes befolyásolni együttese játékát. Nem tudom, hogy hiányában a Juventus kire alapozhat majd leginkább, ám bízom benne, hogy Andrea Pirlo megleli majd a legjobb megoldást, hiszen az eddigiek során számtalanszor bebizonyította, hogy nyomás alatt is képes megfelelően összeállítani csapatát. A holnapi mérkőzés végeredménye minden bizonnyal a támadósorok formáján múlik majd, ekképp erre különösen nagy hangsúly fektetnék a Maestro helyében."

A zebramezes szerelésben 2008 és 2011 között futballozó egykori játékost ezt követően arról faggatták, hogy milyen jövő várhat az olasz rekordbajnok két talán legnagyobb sztárjára, azaz Paulo Dybalára és Cristiano Ronaldóra, akiknek további karrierje jelen pillanatban igen nagy kérdéseket vet fel. 

"Paulo Dybala egyértelműen a Juve egyik legkiemelkedőbb játékosa, akinek mindenképpen a Bianconeri kötelékében kellene maradnia. Hosszú sérüléséből való visszatérését követően előbb a Napoli, majd legutóbb a Parma ellen is képes volt megcsillogtatni erényeit, s valószínűleg Firenzében is kiváló teljesítménnyel szeretne előrukkolni, hogy meggyőzze a vezetőséget szerződéshosszabbításának szükségességéről. 

Cristiano meglehetősen érdekes jelenség, mivel ha nem sikerült gólt szereznie első pár lehetőségéből, hamar rendkívül idegesség válik, ilyen felbőszült állapotban pedig értelemszerűen inkább akadályozza, mintsem segíti alakulatát. Természetesen Ronaldo attól függetlenül, hogy éppen betalál-e az adott meccsen, a világtörténelem egyik leghatalmasabb bajnoka, s úgy gondolom, hogy letett már annyit az asztalra, hogy ne kelljen állandóan teljesítményével foglalkoznia, így inkább arra kellene törekednie, hogy egy fiatal labdarúgóhoz hasonló módon élvezze a sportágat, amíg erre lehetősége nyílik. Bár én közel sem voltam olyan  kiemelkedő játékos, mint CR7, nekem is akadtak keserűbb pillanataim karrierem ideje alatt, azonban a magam részéről igyekeztem ezeket mihamarabb elfelejteni, hogy kizárólag a játékomra koncentrálhassak. 

Jelen pillanatban nem tudnám megmondani, hogy Cristiano a következő évben is a Juve futballistája lesz-e, ezt illetően minden bizonnyal rengeteg múlik azon, hogy a csapatnak sikerül-e kvalifikálnia magát a Bajnokok Ligája következő idényre szóló kiírásába. Bár jelenleg igen sok az ismeretlen tényező, úgy vélem, hogy a portugál és az Öreg Hölgy páratlan szerelmi története nem érhet véget ezen a ponton."

A torinóiak játékosaként minden sorozatot figyelembe véve kereken 100 megmérettetésen pályára lépő Sissoko Claudio Ranieri kezei alatt éppen olyan felfogásban, azaz két fős középpályán szerepelt, mint melyben a Maestro játszatja alakulatát, így adja magát a kérdés, hogy a labdarúgó kikre alapozná az Öreg Hölgy tengelyét. 

"Ha mindenképpen választanom kéne, Adrien Rabiot-t, illetve Arthurt küldeném pályára. Természetesen Rodrigo Bentancur szintén kiváló játékos, ugyanakkor előbbi két futballista meglátásom szerint egyszerűen jobban passzol a Bianconeri szisztémájához, s egymás mellett is jóval hatékonyabban szerepelnek. Hogy kit igazolnék, ha én lennék a Juventus sportigazgatója? Mindenekelőtt Manuel Locatellit, aki rendkívül jól teljesít a Sassuolo együttesében, a támadósor tekintetében pedig elsődlegesen Sergio Agüero megszerzését céloznám meg, hisze  az argentin éppen olyan csatár, akit az Öreg Hölgy immár évek óta keres."

A középpályás végezetül az Európai Szuperligával kapcsolatos véleményéről is kifaggatták, Sissoko pedig leszögezte, hogy szenvedélyesen ellenzi a versenysorozat ötletét, mely minden tekintetben szembemegy a sportág alapelveivel és hagyományaival. 

"Teljes mértékben az ESL ellen foglalok állást. E versenysorozat megvalósulása valóságos katasztrófa lenne, s hosszútávon nem is működhetne az alapítók eredeti elképzelései szerint. A futball mindenkié, s éppen az a szép benne, hogy mindenki számára megadja a lehetőséget a felemelkedésre. Fiatal koromban mindig az volt az álmom, hogy egy napon a Bajnokok Ligájában szerepelhessek, ez pedig sosem válhatott volna valóra, ha akkor döntenek a Szuperliga létrehozása mellett. Természetesen nem szeretném kritizálni Andrea Agnelli döntéseit, mivel biztosan megvoltak az okok, melyek miatt a szóban forgó tervet kigondolta, ugyanakkor úgy vélem, hogy a labdarúgásnak az egyénekről, nem pedig a klubok anyagi felemelkedésének biztosításáról kellene szólnia" – zárta szavait Sissoko.