Čeferin: "Aki nem lép ki az ESL-ből, a BL-ben sem indulhat"

cefi.jpgAz UEFA elnöke, Aleksander Čeferin a minap délután ismételten hosszabb interjút adott a nemzetközi sportsajtónak, melyben egyebek mellett kifejtette, hogy azon négy alakulat – jelesül a Real Madrid, a Barcelona, a Juventus, illetve az AC Milan – mely mindeddig nem lépett vissza hivatalosan az Európai Szuperligában való indulásától, jövőre nem szerepelhet a Bajnokok Ligájában, hiszen a sportvezető szerint a legrangosabb európai kupasorozat a fenti patinás együttesek nélkül is nagyszerű élményt jelent majd a szurkolóknak. 

Mint ismert, a Szuperligát mindössze negyvennyolc órával megalakulását követően a benne szereplő klubok tömeges kilépési hulláma miatt hivatalosan is felfüggesztették, ugyanakkor a tervezett versenysorozat elnöke, Florentino Pérez ezt követően arról beszélt a spanyol médiának, hogy az ESL továbbra sem szűnt meg, a távozó alakulatok pedig nem jártak el jogszerűen visszalépésük idején, mire a szlovén most igyekezett egyértelműsíteni a szövetség álláspontját a témát illetően. 

"Az UEFA számára teljesen világos, hogy a szóban forgó, s a Szuperliga mellett továbbra is kiálló négy klubnak el kell döntenie, hogy a jövőben mely versenysorozatban kíván pályára lépni. Ha kijelentik, hogy az elkövetkezendők során valamikor feltett szándékuk az ESL-ben való szereplés, természetesen többé nem játszhatnak a szövetség által rendezett kiírásokban, így a Bajnokok Ligájában sem. Ha álláspontjuk szerint a projekt készen áll az indulásra, csak tessék, senki nem áll az útjukba" – jelentette ki  Čeferin a The Associated Press számára adott telefonos interjújában. 

Annak ellenére, hogy a fent említett négy alakulat elkötelezte magát a maradás mellett, a Premier League együttesei szinte teljesen azonos időpontban jelentették be, hogy elhagyják a sorozatot, melyet követően az Európai Labdarúgó Szövetség feje leszögezte, hogy a szervezet mellett hitet tévő klubok minden bizonnyal kedvezőbb helyzetbe hozták magukat, mint (állítása szerint) hibájukat be nem látó társaik. 

"Továbbra is várunk az általunk megkérdezett jogi szakértők értékeléseire, ezek kézhez kapását követően pedig a jelenleginél jóval konkrétabb irányvonalat szabhatunk majd meg az előttünk álló eseményeknek, s az érintett alakulatoknak is világosabb felvilágosítással szolgálhatunk az üggyel kapcsolatban. Ennek ellenére már előre közöltük a felekkel, hogy viselniük kell döntéseik következményeit, ennek révén ezzel minden kérdéses klub maximálisan tisztában van. 

Meglátásom, illetve az UEFA álláspontja szerint azon klubok, melyek hibájukat belátva még felszólításunkat megelőzően kiléptek a Szuperligából, jóval kedvezőbb bánásmódon részesülnek majd, mint azon együttesek, melyek ezzel ellenkezően cselekedtek. Bár mostanra szabadon kijelenthetném, hogy a tervük halott, e szűk kör továbbra sem kívánja elfogadni a tényeket. Talán még maguk sem merik elhinni, hogy mekkorát tévedtek."

 

A sportvezető szerint a szövetség Végrehajtó Bizottsága a némileg csillapodó kedélyek ellenére a következő hetekben is gőzerővel folytatja majd a munkát, ám már a tegnapi nap folyamán kijelölt általános irányvonalak meghatározása is igen fontos lépésnek bizonyult, hiszen ennek köszönhetően a jövőben jelentősen könnyebb módon lehet majd kivitelezni az érintettek elmarasztalását. 

"Az elmúlt órák során igen fontos döntéseket hoztunk a Végrehajtó Bizottság ülésén, melynek keretében elhatároztuk, hogy az előttünk álló napokban kapcsolatba lépünk az érintett szövetségekkel, hogy közösen ítélhessük meg a kialakult helyzetet. Elképzeléseink szerint a jövő hét folyamán a nemzeti ligákkal, illetve a bajnokságok vezetőivel is egyeztetni fogunk, hiszen mindenképpen előnyös lenne látni, hogy az egyes szervezetek miként vélekednek a kérdésről, az egyes álláspontok összehangolására pedig igen nagy szükség van annak érdekében, hogy közös erővel léphessünk fel a szakadárok ellen. 

Čeferin mondanivalójának végéhez közeledve még egy alkalommal leszögezte, hogy az ESL létrehozóit egyszerű árulónak tartja, ugyanakkor elmondása szerint már előre lehetett érzékelni, hogy az európai futball főszereplőinek egyes körei az UEFA elleni lázadáson mesterkednek. 

"A történtek ellenére nem mondhatom, hogy a Szuperliga derült égből villámcsapásként ért volna. Természetesen nem láthattam előre, hogy a Szuperliga létre fog jönni, ugyanakkor az új versenysorozat tervezetéről szóló hírek már évekkel ezelőtt kiszivárogtak. Ennek ellenére úgy véltem, hogy bízhatok annyira az érintettekben, hogy lépésüket előre közölni fogják velem, s nem hajtanak végre nyílt puccsot a futball ellen. Mikor különböző források révén biztosak lehettünk benne, hogy a klubok a velünk való párbeszéd helyett inkább a háttérben szervezkednek, akkor is abban reménykedtünk, hogy projektjüket nem a szombati ECA-ülés, valamint a Bajnokok Ligája-reform tervezett kihirdetése között fogják nyilvánosságra hozni. Sajnos e tekintetben is csalódnunk kellett. 

A legrosszabb pillanatok szombat éjjel következtek be, mikor rá kellett döbbennem, hogy kendőzetlen árulás áldozatai lettünk, s hogy egyesek hosszú éveken keresztül gyalázatos módon a szemünkbe hazudtak. Életem legnehezebb percei voltak, mivel nem tudtam, hogy mire számíthatok vasárnap, ám ha őszinte akarok lenni, szerintem a szakadár klubok sem voltak tisztában további lépéseikkel. Csak akkor tudtam megnyugodni, mikor másnap reggel egyszerre négy ESL-klubtől kerestek meg, kijelentve, hogy nagyon sajnálják a történteket. Ekkor már biztos voltam benne, hogy átlendültünk a holtponton, s meg fogjuk oldani a helyzetet" – összegzett az UEFA-elnök.