Chiellini: "A labdarúgás világában nincs »ha«"

chiellini.jpgA Juventus csapatkapitánya, Giorgio Chiellini a tegnap délután folyamán hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben egyebek mellett szót ejtett a saját, illetve Gianluigi Buffon várható jövőjéről, az Öreg Hölgy következő ellenfelének számító Atalanta legnagyobb erősségeiről, a Cristiano Ronaldo által jelentett állítólagos problémáról, illetve nem utolsósorban a Bianconeri által elérni kívánt európai szintről, melyet a védő meglátása szerint az utóbbi két hétben látott PSG-Bayern München párharc képviselt leginkább. 

A harminchat esztendős futballista kapcsán az utóbbi hetekben rendre felmerült, hogy az idény végén búcsút inthet Torinónak, régi harcostársával, illetve jó barátjával, Gianluigi Buffonnal egyetemben, ugyanakkor a védő csak megerősíteni tudta az általa korábban elmondottakat, miszerint ő és a kapus sosem jelentettek gondot a Juventus számára. 

"Ugyan a válogatott szünet ideje alatt a sajtóban néhány alkalommal felmerült, hogy Gigivel nem hosszabbítjuk meg a szerződésünket az idény végén, e kérdést illetően mindeddig semmi sem dőlt el. Annak ellenére, hogy egyes lapok megpróbálták bebizonyítani, hogy mi ketten gondot jelentünk az Öreg Hölgynek, a valóság az, hogy Buffon és én sosem voltunk, nem is vagyunk, s a továbbiakban sem leszünk a Juventus problémáinak forrása" – szögezte le a Sky Sport Italia számára adott interjú kezdeteként. 

A játékos ezt követően a Zebrák idei szezonjáról, valamint megmaradt célkitűzéseiről beszélt, leszögezve, hogy ugyan az idény előtt az eddigiekhez hasonlóan a legjelentősebb eredményeket szerették volna elérni, jelen pillanatban már nem a múlton, sokkal inkább a jövőn kell gondolkodniuk. 

"Most már felesleges azon gondolkodnunk, hogy mit tehettünk volna jobban a korábbiakban, hogy hol kellett volna jobban futballoznunk, vagy hogy mely összecsapásokon lett volna szükségünk nagyobb csapategységre. Teljesen céltalan azon töprengnünk, hogy mi lett volna, ha kicsivel több találkozót sikerül megnyernünk. A labdarúgás világában nincs »ha«. Itt kizárólag megtörtént, vagy előttünk álló események vannak, s ha azt vesszük alapul, hogy mi történhetett volna másképp, csak elvonjuk a figyelmet az igazán lényeges dolgokról. Ha erre fektetjük a hangsúlyt, a maradék esélyünk is elvész a szezon eredményes befejezésére. Jelen pillanatban már a valódi céljainkra kell összpontosítanunk, s mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elérjük a realitás által diktált legmagasabb célt, ami mostanra a tabella második pozícióját jelenti, hiszen az Inter gyakorlatilag megnyerte a bajnokságot. 

Mindennek ellenére nem mondanám, hogy személyes tekintetben kudarcként éltem volna meg a jelenlegi idényt. Miután nagyjából másfél esztendeig kényszerpihenőn voltam a 2019 augusztusában fellépő térdszalag-szakadásom következtében, az idei szezon első hónapjai még az újbóli beilleszkedéssel, az egyensúlyom meglelésével teltek, januártól fogva azonban nagy következetességet mutatva térhettem vissza a pályára, s rendkívül örülök, hogy még harminchat esztendős koromban is hozzá tudtam járulni a csapatom sikereihez, amit sosem vehetsz alapvetőnek, ám ilyen idősen ez hatványozottan igaznak bizonyul. 

Hogy miért kaptunk a megszokottnál sokkal több gólt az utóbbi két év során? Véleményem szerint ez részben a koronavírus okozta leállás következményeinek köszönhető, másrészt pedig a videobíró is közrejátszik e mutató kialakulásában, hiszen a VAR révén sokkal több kényes szituációban döntenek az egyes alakulatuk ellen, mint mellettük. A futball rendkívül sokat változott az elmúlt időszakban. Lehetetlen megmondani, hogy ez jó, vagy rossz irányba történő elmozdulás volt-e, ugyanakkor a sportág kétségkívül más, mint néhány szezonnal ezelőtt."

Mint ismert, az Öreg Hölgy holnap délután az Atalanta otthonába látogat majd, ekképp Chiellinit arról is megkérdezték, hogy miként igyekszik felkészülni a megmérettetésre, valamint, hogy milyen gondolatok keringenek benne a sorsdöntő találkozót megelőzően. 

"A Napoli ellen aratott diadal fontossága elsősorban a pillanat jelentőségében rejlett, hiszen a déliek rendkívül jó formát maguk mögött tudva léptek pályára az Allianz Stadium gyepén, míg a Genoával szemben elért győzelem képes volt folytonosságot adni a csapatnak. A tudat, hogy a Grifoni csak a második félidő első harmadában volt képes összezavarni bennünket, mindenképpen megerősítést ad nekünk, ugyanakkor jelen pillanatban kizárólag az előttünk álló megmérettetésekre kell fókuszálnunk, s nem szabad hagynunk, hogy az elmúlt hetek sikerei elhomályosítsanak, vagy tévképzetekbe kergessenek minket. 

Az Atalanta elleni találkozó minden valószínűség szerint egy rendkívül nehéz és megerőltető mérkőzés lesz, mivel egy olyan együttessel nézünk majd szembe, mely igen technikás, emellett fizikailag erős labdarúgókat tudhat magáénak, akik képesek akár kilencven percen keresztül nyomás alatt tartani az ellenfeleiket. Pep Guardiola korábban azt mondta, hogy a bergamóiakkal olyan szembenézni, mintha fogorvoshoz menne az ember, s azt hiszem, ezzel tökéletesen megfogalmazta, hogy milyen Gian Piero Gasperini fiai ellen futballozni. 

Ennek ellenére úgy vélem, hogy a lehető legteljesebb mértékben tisztában vagyunk az erősségeinkkel, s tudjuk, hogy mik lehetnek a legfőbb fegyvereink az Atalanta ellen. A jelenlegi szezonban még sosem voltunk képesek huzamosabb időn át folytonosságot képviselni az eredményeink tekintetében, s igen jó lenne, ha éppen az idény talán legfontosabb szakaszában, azaz az utolsó két hónapban lelnénk meg e jellemzőt, mely elengedhetetlenül fontos a győzelmek eléréséhez. Éppen ezért nem is tudnám megmondani, hogy mit tartogat számomra a jövő: természetesen nem szeretnék más nemzetközi, sem egyéb olasz alakulatnál szerepelni a továbbiakban, hiszen egy életen keresztül hűséges maradtam a Juventushoz, ugyanakkor jelenleg nem erre, hanem Luis Murielre, Duván Zapatára, illetve Ruslan Malinovskiy-ra kell koncentrálnom. Sok gondolat fogalmazódott meg bennem az utóbbi hónapok során, ám ezen témákkal csak akkor fogok törődni, mikor eljön az ő idejük."

 A nemzetközi sportsajtó nagy része úgy véli, hogy Cristiano Ronaldo jelenléte hatalmas problémát jelent a Zebrák számára, ezzel ellenben viszont a Capitano szerint mindezen kritikák megmosolyogtatóak, s azt kívánja, hogy minden egyes gond akkora legyen, mint amekkorát a portugál világsztár képvisel. 

"A legjobbakat mindig kipécézi a média, ez ellen egyetlen futballista sem tud mit tenni, s nem ismerek olyan játékost, aki valaha is el tudta volna kerülni, hogy a sportújságok támadásoknak tegyék ki őt. Hogy mit mondtam Cristianónak, miután a Genoa elleni találkozót követően odadobta mezét a labdaszedő srácnak? A világon semmit. Egyszerűen elmosolyodtam, mivel CR7 jókora keserűséggel közölte velem, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy betaláljon, ennek ellenére mégsem sikerült gólt szereznie. Mikor mondanivalójának végére ért, már ő is nevetett. Ha Cristiano Ronaldo problémát jelent, azt kívánom, hogy minden probléma akkora legyen, mint az általa okozott gondok..."

A védőt végezetül a még mindig folyamatban lévő Bajnokok Ligájáról kérdezték, Chiellini pedig kifejtette, hogy a sorozat negyeddöntői óriási hatást gyakoroltak rá, egyúttal megmutatták számára, hogy az Öreg Hölgynek milyen szintre kell eljutnia az elkövetkezendőkben. 

"A PSG és a Bayern eposzi küzdelme a futball magasiskolájának számított, melyet egy szurkolónak sem szabadott kihagynia. A legerősebb együttes, valamint a legkiválóbb futballistákkal rendelkező csapat nézett szembe egymással, ez pedig magától értetődően igen látványos, illetve lenyűgözően lüktető és páratlan összecsapást eredményezett, mely számunkra is megmutathatta, hogy hová kell elérnünk a következő években. A Bajnokok Ligája további mérkőzései leginkább azt bizonyították be számomra, hogy egyes futballisták egyénileg továbbra is képesek különbséget jelenteni akár az ekkora jelentőséggel bíró mérkőzéseken is. Példának okáért, a Real Madrid Liverpool elleni továbbjutásának kulcsa a spanyolok középpályája volt. Toni Kroos, Luka Modrić és Casemiro továbbra is elképesztő hármast alkotnak" – zárta szavait a fekete-fehérek legendája.