Az európai ultrák összefogtak Agnelli ellen

agnelli_1.jpgAz európai topklubok egy részének legnagyobb ultracsoportjai a ma reggeli órákban nyílt levelet írtak az Európai Klubszövetség és a Juventus elnökének, Andrea Agnellinek, melyben közösen foglalnak állást a sportvezető által a 2024/2025-ös, szezontól bevezetendő, minden bizonnyal nagy horderejű változásokkal járó Bajnokok Ligája-reform ellen. 

Az együttesek legjelentősebb szurkolói írásukban mindenekelőtt azt kérik az olasz szakembertől, hogy hagyjon fel ebbéli terveivel, hiszen állításuk szerint ennek megvalósulása esetén a labdarúgás még nagyobb mértékben szakadna el saját, eredetileg fennálló gyökereitől, s a futballelit, valamint a kisebb alakulatok közötti szakadék sokkal jobban kiszélesedne, végső soron pedig a szövetség célja  nem más, mint hogy még több pénzt szerezzen a szurkolóktól, ekképp önnön kapzsisága alá rendelve a sportág hagyományait. 

"Nyílt levél az Európai Klubszövetség elnökének, Andrea Agnellinek

Csoportjaink az Európai Klubszövetség vezetőségében ülő klubjaink támogatóinak képviseletében, s a kontinens több millió azon futballszurkolójának nevében fordulnak Önhöz, illetve Szövetség első embereihez, akiket az elmúlt hónapok döntéseinek és nyilvánosságra került híreinek fényében teljes mértékben figyelmen kívül hagynak, s az ő akaratuk számba vétele nélkül tervezik átvenni az irányítást az európai futball fölött. 

Úgy véljük, hogy a Bajnokok Ligája tervezett megreformálása, mely az idények során lejátszandó összecsapások számának megnövekedését, a múltbéli eredmények, illetve pusztán a rang alapján meghatározott kvalifikáció lehetőségét, illetve a kereskedelmi és közvetítési jogok teljes monopolizálását vonná maga után, szinte minden tekintetben komoly veszélyt tartogat a sportág számára. Álláspontunk szerint a fent említett kezdeményezés ahelyett, hogy kiépítené a társadalmi problémák megszüntetéséért a lehető legnagyobb mértékben felelősséget vállaló, illetve fenntarthatónak számító futballipart, sokkal inkább még szélesebbé fogja tenni a gazdag klubok, illetve a tőlük leszakadó alakulatok közötti szakadékot, mindezzel együtt pedig meg fogja szüntetni a minden együttes számára hatalmas hagyománnyal rendelkező nemzeti bajnokságokat, s elő fogja irányozni, hogy a szurkolók még több pénzt és időt áldozzanak a hatalmasok hóbortjainak. 

Ezzel együtt Önök kijelentik, hogy a tervezett változások az összes futballszerető ember javára módosítanak majd a jelenlegi kereteken, azonban ez a valóságban teljesen másképp fog történni. Ötletük valójában csak annak a maroknyi, már jelen pillanatban is hatalmas vagyonnal rendelkező vállalkozónak és befektetőnek kedvez majd, akik támogatják a józan ésszel felfoghatatlanul nagy összegek kiszipolyozásának tervét, ugyanakkor fogalmuk sincs arról, hogy miként kellene futballozni, vagy dönteni a sportággal kapcsolatos kérdésekben. Mindezzel együtt a Klubszövetség tagjainak jó része által képviselt érdekeket is semmibe veszik, ugyanis legtöbbjük számára szintén jelentős hátrányokat okozna egy efféle változtatást kieszközölése. 

Egy ehhez hasonlóan nagy horderejű módosítás előirányzása a korábbi években is megengedhetetlen és elfogadhatatlan lett volna, ám most, egy világjárvány csúcspontján még inkább megvetendő lépésnek bizonyul. Önök megpróbálják kendőzetlen, s mi több, rendkívül arcátlan módon kihasználni a körülményt, hogy a pandémiából kifolyólag nem állhatunk ki csapataink stadionjaiban közös ügyünk mellett, ráadásul mindennek tetejében egyáltalán nem törődnek azokkal az emberekkel, akik a világjárvány okán veszteségeket kényszerültek elszenvedni az utóbbi hónapokban. 

Az elmúlt év során mindannyian igyekeztünk feltétel nélkül kitartani klubjaink mellett, s minden esetben biztosítottuk őket támogatásunkról, mely megmutatkozott a szurkolói bérletek megvásárlásánál (melyet annak ellenére tettünk, hogy nem reménykedhettünk benne, hogy egy éven belül visszatérhetünk a lelátókra), illetve abban is, hogy előfizettünk a televíziós közvetítésekre, hogy ennek ellenére megtekinthessük az üres, lélektelen komplexumokban megrendezett összecsapásokat. Önök ezen időszak alatt nem azon dolgoztak, hogy jobbá tegyék a helyzetet: kizárólag az lebegett a szemük előtt, hogy a színfalak mögött miként valósíthatják meg a törekvéseiket. 

Nekünk, európai szurkolóknak sem időnk, sem pedig hajlandóságunk nincs arra, hogy kifizessük az Önök szórakozását, vagy arra, hogy finanszírozzuk kapzsiságuk további kibontakozását. Ha mással nem, ezzel talán képesek vagyunk hatni a Szövetség felső köreire, hiszen végső soron éppen mi vagyunk az üzleti modell, melynek alapján megtervezik a későbbiekben végrehajtandó lépéseiket. Egyesek elvárásainak ellenére még nem léteznek a »holnap szurkolói«, akiket hidegen hagynak majd az efféle törekvések, ellenben a tradicionális ultrák továbbra is jelen vannak, s eltökéltek azt illetően, hogy meggátolják az Önök elképzeléseit. 

Mi a »ma drukkereinek« tartjuk magunkat, s kijelenthetjük, hogy bennünket nem motiválna, ha a csapataink többször szerepelnének nagy megmérettetéseken. Erős, s mindenekelőtt versenyképes európai topbajnokságokat, valamint egyenlő felemelkedési esélyeket szeretnénk, legfőbb követelésünk szerint pedig a jelenleginél sokkal igazságosabbá kívánjuk tenni az európai csapatsporttokból, első sorban a futballból származó bevételek elosztását a kontinens klubjai között, nem pedig még többet rontani a helyzeten. 

A fent leírtak következtében követeljük, hogy tegyék félre az őrült terveiket, ezzel együtt pedig felszólítjuk a labdarúgás meghatározó nemzetközi szervezeteit is, hogy ne tegyenek több engedményt az általuk topkluboknak tekintett együttesek számára, hanem lépjenek fel ellenük szeretett sportágunk jövőjének megmentése érdekében."

A kezdeményezést olyan, kivétel nélkül nagy múltra, vagy jelentős sikerekre visszatekintő együttesek ultracsoportjai írták alá, mint a Paris Saint-Germain, a Real Madrid, az Arsenal, az Ajax, a Bayern München, az Atlético Madrid, a Manchester United, az Anderlecht, a Benfica, a Borussia Dortmund, a BSC Young Boys, az Olympique Lyonnais, az FC København, vagy a Fenerbahçe. 

Az egyik legrangosabb sportlapnak számító The Athletic információi szerint a levél publikálására azért éppen a mai nap folyamán került sor, mert az Európai Klubszövetség ezen a napon tervezi megtartani igazgatósági ülését, melynek keretein belül várhatóan ismét szóba került majd a BL-reform terve, a lap tudomása szerint pedig a testület végső soron dönthet az UEFA-val való szembemenés lehetősége mellett is, hiszen a jelenleginél jóval nagyobb beleszólást szeretnének kapni a Bajnokok Ligája lebonyolítását, illetve a labdarúgással kapcsolatos közvetítési jogokból származó összegek elosztását illető kérdésekbe, előirányozva későbbi terveik hamarosan bekövetkező megvalósítását is.