Beharangozó – a Torino elleni meccs

torino.pngJuventus-Benevento 0:1. Egy kis emlékeztető, ha valaki elfelejtette volna a legutóbbi forduló eredményét a válogatott szünet alatt eltelt időben. Ennek az eredménynek a kijavítása vár Andrea Pirlo fiaira a mai városi rangadón, de még inkább az egyetlen megmaradt idei komoly cél, a Bajnokok Ligája-helyek kiharcolása. Természetesen a kupagyőzelem akár még meglehet, de ennek a katasztrofális idénynek a tükrében ez a siker nem sok szurkoló sebeire jelentene gyógyírt. A hírek szerint a Mister állása a tét a következő két fordulóban, a Toro és a Napoli ellen, s mondjuk ki nyíltan, nem kapott könnyű feladatot.

Eközben a csapat háza tájáról különféle hírek érkeznek, amik tovább nehezítik a küzdelmet, és sajnos egyik sem a jók közé tartozik. Házibuli, illegális kirándulás, csapatkapitányi karszalag dobálása, új koronavírusos esetek,  szerződések körüli hercehurcák, legendák kiebrudalása, csak néhány szalagcím az elmúlt hét eseményeiből. Ezeknek a negatív hangoknak az elhallgattatása egy derbi-győzelemmel sem lenne biztos, de mindenképpen jótékonyan hatna a drukkerek idegeire. De, hogy egy pozitív és jó hangulatú hír is be kell férkőzzön ide, tegnap előtt ünnepelte 45. születésnapját az Exor cégcsoport vezetője, Agnelli elnök úr unokatestvére John Elkann. Ennek a várhatóan ideges hangulatú összecsapásnak a levezénylése Michael Fabbri játékvezetőre vár, a helyszín pedig a Stadio Grande Torino lesz, a kezdési időpont 18:00, a televízióban pedig a DIGI SPORT 1-es csatornán lesz látható.

A 37 éves sípmester 1983. december 8-án született Faenzában. Polgári foglalkozása szerint földmérő, és 2013 óta vezet a legmagasabb osztályban. Ezen időszak alatt 93 mérkőzés dirigálását bízták rá, amelyeken 431 sárga lapot osztott ki, 16 pirosat, és 30 büntetőt ítélt meg. Ezt a párosítást még sosem vezette bajnoki mérkőzésen, a Bikáknak 11, a Zebráknak 7 alkalommal dirigált. A Granata statisztikája ezeken 3 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség, míg a Bianconeri 5 győzelem, 1-1 döntetlen és vereség. Idén már vezette a Juventus genovai mérkőzését a Sampdoria ellen, ahol a fekete-fehérek 2:0-ra nyertek, míg ebben a stadionban az idei bajnokságban a Torino 0:0-t játszott az ő közreműködésével a Spezia ellen. 

Stadio Olimpico Grande Torino TORINO - TICKETONEA hétszeres bajnok, és ötszörös kupagyőztes Bikák keretének az értéke 159,5 millió euró, ez megközelítőleg a negyede a Juve értékének, legértékesebb játékosuk a csapatkapitány Andrea Belotti, aki a Transfermarkt adatai szerint 40 milliót ér. A városról már olvashattatok bővebben a stadionokat bemutató sorozatunk bevezető részében, a rivális stadionját azonban még nem volt lehetőségünk bemutatni, így vessünk most erre is egy pillantást. A Granata 1906-ban lett alapítva, a Juventustól távozó néhány ember jóvoltából, a klub első elnöke a svájci üzletember, Hans Schoenbrod lett, a legfontosabb nevek mellette pedig Vittorio Pozzo és Alfredo Dick. Az első stadion, ahol meccseket kezdtek játszani, az a Velodromo Umberto volt, de ezt a létesítményt csak bérelték, míg később megfordultak a Stadio Communaléban, majd a Stadio Filadelfiában is, hogy aztán 1990-től 2006-ig a Juventussal közösen használt Delle Alpiba költözzenek, és csak a 2006/07-es idénytől kerüljenek át a ma is használt Grande Torinóba, ami a legendás Communale helyére épült. A létesítmény befogadó képessége 27994 fő, a játéktér mérete 105X68 méter, címe pedig Via Filadelfia 88 10136 Torino.

Összességében 77 alkalommal látták vendégül a városi riválist, és az ő szempontjukból 20-23-34 a mérleg, 77-104 a gólarány. A párharc történetének legeredményesebb gólszerzője Boniperti, aki 14 alkalommal zörgette meg a torinói kaput. A legutóbbi Toro győzelemig 2015-ig kell visszamenni, akkor 2:1-re nyertek a hazaiak, a legnagyobb arányú győzelmük pedig egy 4:1 volt, még 1957-ből. Az elmúlt 10 itteni fellépésén a rekordbajnok 9 alkalommal győztesen vonult le a pályáról, érdekesség, hogy az utolsó három találkozó végeredménye egyaránt 0:1 lett. A tavalyi mérkőzés győztes gólját Matthijs de Ligt szerezte. Ez a tíz meccs egyébként lefedi az új stadionban lejátszott összecsapásokat is. A Juve 1950-ben, 1970-ben és 2016-ban is három góllal nyert itt, kétszer 1:4-re, míg egyszer 0:3-ra. a 2016-os találkán a Zebrák góljait Paul Pogba, Sami Khedira és Álvaro Morata szerezték, utóbbi kettőt is. A jubileumi 100. gól pedig Gonzalo Higuaín nevéhez fűződik.  Egyébiránt a hazaiak pályaválasztásával lejátszott mérkőzéseken 5 gólnál több még nem született.

A Torino jelen pillanatban a 17. pozíciót foglalja el 23 ponttal, egy egységgel áll a már kiesőhelyen szerénykedő Cagliari előtt, az eddigiek során pedig csupán 4 győzelmet gyűjtöttek 11 döntetlen és 12 vereség mellett, a gólarányuk 39:50. A legutóbbi öt fordulóban kétszer nyertek és háromszor kikaptak, ám a fekete-fehérek ellen mindig úgy lépnek pályára, mint akik vért ittak. Hazai részről csak Wilfried Singo fog hiányozni, míg a vendégek közül Merih Demiral és Leonardo Bonucci koronavírus-fertőzött, Gianluigi Buffon az istenkáromlás miatti eltiltását tölti, az illegális bulin résztvevő Paulo Dybala-Arthur-Weston McKennie-hármas pedig be sem került a keretbe a klub döntésének értelmében.

A gránátvörösök mestere, Davide Nicola 1973. március 5-én született Luserna San Giovanniban, edzői pályafutása 2010-ben a Lumezzane csapatánál indult, azóta megfordult a Livorno, a Bari, a Crotone, az Udinese és Genoa kispadján is, mielőtt idén január 19-én átvette volna jelenlegi csapata irányítását. Sehol nem tudott huzamosabb ideig gyökeret verni, érdemes a pályafutását egyben mérlegre tenni, semmint klubonként. A mai lesz a jubileumi háromszázadik találkozója klubedzőként, az eddigi 299 összecsapásból 102-t nyert meg, 73-at adott döntetlenre, és 124-et veszített el. A torinói padon tizedik alkalommal foglal helyet, ebből 2 győzelem, 4 döntetlen és 3 vereség, amit ki tudott hozni, tehát 10 pont, így egyértelműen megindultak vele felfelé a Bikák.

A Juventus ellen eddig 6 alkalommal küldte pályára az övéit, mind a hatszor vereség lett a vége, és általában több gólos zakókba szokott belefutni, Andrea Pirlo ellen most meccsel majd először. 2019 márciusában az Udinese trénereként kapta a legnagyobb verést, akkor egy 4:1-es vereséggel mentek haza az Allianz Stadiumból. Érdekesség, hogy az alig két évvel ezelőtti gólszerzőkből, már egy sem tagja a bajnokcsapat keretének, hiszen azon a meccsen Moise Kean, Emre Can és Blaise Maitudi találtak be, az azóta a PSG színeiben játszó fiatal csatár kétszer is beköszönt azon az összecsapáson. A legtöbbször használt felállása a 3-5-2, kontraktusa pedig 2022 nyaráig érvényes.

A Juventus szurkolói az alábbi drapériával üzentek csapatuknak, amin az alábbi szöveg áll:

"Kizárólag a közösségi médiával, a szponzorokkal, és a milliókkal törődtök! Legyen a szemetek előtt a derbi! Mutassátok meg a tökötöket!"

A Sky Sport Italia ezt a kezdőt jósolja a mai mérkőzésre: