Olasz városok, stadionok 1. rész – Torinó és az Allianz Stadium

La Mole Antonelliana - TEDxTorinoOlaszország híres a szépségéről, a gasztronómiájáról, a történelmi nevezetességeiről, a legendás városairól, a futballjáról, és természetesen a labdarúgócsapatok kultikus stadionjairól. Magyarországon is számtalan Juventus szurkoló él, akik valamilyen okból nem tehetik meg, hogy elutazzanak akár városnézésre, akár focimeccsre Itáliába, de mégis szeretnének többet tudni arról, hogy szeretett csapatuk milyen arénákban lép pályára, és ezek milyen múlttal rendelkeznek. Ha valaki meg már járt valamelyik városban, illetve stadionban, annak is talán szép emlékeket ébreszthet az ezeket bemutató sorozatunk. A következő hetekben elmerülünk ezeknek a híres-hírhedt létesítményeknek a megismerésében.

Természetesen hol is kezdhetnénk máshol, mint a Bianconeri saját közvetlen környezetében, Torinóban, és az Allianz Stadiumban.  Torino, vagy legismertebb európai nevén Turin, Olaszország negyedik legnagyobb városa, Róma, Milánó és Nápoly után, de gazdasági szempontból csupán az első kettő előzi meg. Észak-Olaszországban, azon belül is Piemont tartományban helyezkedik el. Franciaországtól 100, míg Milánótól 140 kilométerre található, és sokak elképzelésétől eltérően nem egy szürke iparváros, hanem egy abszolút élhető európai metropolisz, bár természetesen nem olyan nyüzsgő és sokszínű, mint közeli szomszédja, Milánó. Lakosainak száma 900 ezer fő körül mozog, agglomerációjával együtt bőven meghaladja a másfél milliót. Természeti adottságait nagyban meghatározza az Alpok közelsége, valamint a várost kettészelő Pó folyó.

Az a három dolog, amivel kapcsolatban már mindenki hallhatta a város nevét, az Krisztus halotti leple, a FIAT autógyár, és a Martini. Ezeken kívül még természetesen a tartomány zászlóshajója, a Juventus is világszerte ismert brandnek számít. Vegyük is sorba ezeket, már csak azért is, mert a híres autókonszernt és a város nagyobbik futballcsapatát összeköti egy név, az Agnellik neve. A céget 1899-ben hozta létre Giovanni Agnelli, míg a két évvel korábban alapított sportklubban 1923 óta tölti be a család a mecénás szerepét. Több tagjuk is volt a csapat elnöke, jelen pillanatban is Andrea Agnelli látja el ezt a posztot.  Pillanatnyilag  több mint tizenötféle gépjármű gördül le a gyártósorokról abban az üzemben ahol a II. világháború alatt tankok, és repülőgépek készültek.

 A világszerte ismert italgyártó céget 1863-ban alapították, és ekkor jelentek meg először a legendás címkék a vermut palackjain is, melyek nagyon hasonlatosak a mostani Martinis üvegeken lévőkhöz. 1864-ben a vállalat történetében először exportálták az italt Amerikába, emiatt az 1860-as éveket tekinthetjük annak az időszaknak, amikor a márka világhírűvé vált. A vermut név általában az ízesített borok különféle fajtáira utal, amelyeket nem csak érett szőlőbogyókból, hanem különleges gyógynövényekből és fűszerekből is készítenek. 1992-ben a cég fuzionált a hasonló italokat gyártó Bacardival, és létrejött a ma is létező Bacardi-Martini vállalat.

 Újra látogatható a tűzvész pusztította torinói kápolna » Múlt-kor  történelmi magazin » HírekNe felejtsünk el néhány szóban megemlékezni a keresztény világ egyik legismertebb ereklyéjéről sem. A torinói lepel, avagy Jézus Krisztus halotti gyolcsa, a város Cattedrale di San Giovanni Battista, vagyis Keresztelő Szent János székesegyházában található, ahol 1578 óta őrzik, látogatók ezreit vonzva évente a városba, és a kegyhelyre egyaránt. Maga a  lepel 436 centiméter hosszú és 110 centiméter széles, átlagos vastagsága 0,34 milliméter, tömege 2450 gramm, a 2002-ben rajta elvégzett vizsgálat alapján. A legenda szerint Krisztus képmása rajzolódik ki rajta, mert ebbe a textíliába csavarták a testét, miután megfeszítették.

Következőleg tekintsük át, hogy ha valaki nem kizárólag egy szimpla focimeccs miatt látogat el ide, miket érdemes végignéznie.  A Mole Antonelliana Torino egyik fő látnivalója, és igazi szimbóluma. 167,5 méteres magasságával a város egyik legmagasabb épülete, illetve a világ legmagasabb múzeuma. Ezen felül nagyon látványos még a Museo dell’automobile, vagyis az autómúzeum, ahol 19 ezer m2-en ismerkedhetünk a gyönyörű és különleges autócsodákkal. Mindenképpen sétáljunk egyet a 607 méter hosszú Via Román, a város ütőerén, hogy láthassuk Torino igazi exkluzív arcát, és elmerülhessünk az éttermek és múzeumok színes, elegáns forgatagában. Impozáns látvány a királyi palota, azaz a Palazzo Reale,  díszes lakásokkal,  bútorokkal és szobrokkal, valamint a fegyvertárral, a gyönyörű kerttel és kápolnával. Ezenkívül semmiképpen ne hagyjuk ki a városra való letekintést, a 672 méter magas Superga-hegyről, és ha már ott vagyunk csodáljuk meg a Basilica di Supergát, azaz a Superga-bazilikát. Valamint ha már idáig eljutottunk, álljunk meg egy pillanatra, és emlékezzünk meg az 1949. május 4.-én történt repülőgép balesetről, ahol a városi rivális Grande Torino csapatának majdnem minden tagja, köztük a magyar Erbstein Ernő is életét vesztette.

Belépőjegyek a Juventus - Ferencváros mérkőzésre | FociTour.huEzen a ponton elérkeztünk Torinó XXI. századi történetének egyik legismertebb épületéhez, az Allianz Stadiumhoz. A legfontosabb tudnivaló a 41507 fő befogadására alkalmas arénáról, hogy az első olyan létesítmény volt az országban, ami egy klub saját tulajdonában van. Ez a bérelt stadionokkal szemben azért jó, mert  a haszna csakis a csapat költségvetésében jelentkezik. 2011-ben adták át, s a korábbi legendás épület, a Stadio Delle Alpi helyén épült úgy, hogy még a későbbiekben is bővíthető legyen. 64 szektorból áll, a pálya mérete 105x68 méter. Az épületben kapott helyet a klub múzeuma, az orvosi centrum, a  J-Medical, a Juventus Store, ahol a csapattal kapcsolatos minden ereklye megtalálható, valamint egy szupermarket is. A szinte bevehetetlen vár már otthont adott egy jeles eseménynek, a 2014-es Európa Liga döntőjének, ahová a hazai csapat sajnos nem tudta kvalifikálni magát, hiszen az elődöntőben a Benfica leküzdhetetlen akadálynak bizonyult, így távollétükben a portugálokat legyőző Sevilla büntetőrúgásokkal hódíthatta el a trófeát. Átadása óta még sohasem fordult elő, hogy ne a Zebrák nyerjék el a bajnoki címet, sőt Antonio Conte első évében mindezt veretlenül tették meg. Minden hazai mérkőzés előtt és után felcsendül a csapat himnuszának számító Storia Di Un Grande Amore című dal, ezzel hangolva a szurkolókat a mérkőzésre, valamint dicsőítve az együttest a találkozót követően. A stadion címe: Corso Gaetano Scirea 50, hiszen a klub legendás, s fiatalon elhunyt védőjéről elnevezett út mellett kapott helyet. Ennek a létesítménynek a vitrinjébe került be a már említett 9 bajnoki trófea mellett még 4-4 Olasz Kupa, és Olasz Szuperkupa elsőség, valamint 2 Bajnokok Ligája-ezüstérem is.

A mai napig 179 bajnoki mérkőzést játszott le itt a csapat, ezeken 148 győzelem, 24 döntetlen, és csupán 7 vereség a mérleg. A 2013/14-es szezonban 47:9-es gólarány mellett minden mérkőzésen győzelmet aratott az együttes de a 2016/17-esben is csupán a Torino tudott itt egy 1:1-es döntetlent elcsípni. Győzni  bajnokin itt csak a Sampdoria, az Internazionale, az Udinese, a Napoli, a Lazio, a Roma, valamint a Fiorentina tudott. A nemzetközi porondon ugyanebben a periódusban a mérleg 24 győzelem, 12 döntetlen és 5 vereség, de Európa sztárcsapatai közül sem tudott egynél többször diadalmaskodni senki, akiknek pedig sikerült, azok tényleg igazi nagyágyúknak számítanak. A Bayern München, a Real Madrid, a Manchester United, az Ajax Amsterdam és a Barcelona tudták hazai környezetben megverni az olasz rekordbajnokot, de a Bayern és a Real elleni vereségek között, négy idényen keresztül veretlen maradt a Bajnokok Ligájában a gárda. Sajnos az arénában elért legszebb gólt nem Juventus mezben lőtték, de CR7 legendás ollózását a torinói publikum is felállva tapsolta meg, és talán ez a momentum is hozzájárult ahhoz, hogy az ötszörös aranylabdás ma csapatunk tagja legyen. Remélem, sikerült felcsigázni benneteket, hogy minél többen eljussatok a városba, és a stadionba egyaránt, a következőkben pedig ugyanígy megismerkedhettek a riválisok otthonaival is.