Mancini: "Chiesa félelmet kelt az ellenfelekben"

mancini.jpegAz olasz válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Mancini az Azzurri holnapi, Litvánia elleni világbajnoki selejtezője előtt megrendezett sajtótájékoztatón beszélt az itáliai nemzeti tizenegy helyzetéről, mondanivalójában pedig az Öreg Hölgy több futballistájára, például Federico Chiesára, illetve Federico Bernardeschire is kitért, kijelentve, hogy az együttesnek két korábbi sikerét követően is a megfelelő mentalitással szükséges futballoznia. 

Az égszínkékek nemzetközi becsületét helyreállító, ennek következtében pedig az utóbbi időszakban magának hatalmas tiszteletet kivívó szakember elsőként az Atalanta futballistájáról, Rafael Tolóiról ejtett szót, akiről elmondta, hogy olasz állampolgárságának megszerzését követően a balti állam alakulata ellen jó eséllyel be is mutatkozhat a csapatban. 

"Természetesen számos lehetőség áll rendelkezésünkre a középhátvédjeinket tekintve, ha pedig Tolói játékra készen áll majd, minden akadály nélkül debütálhat Olaszország színeiben, mivel az utóbbi héten nagyszerű edzésmunkát végzett, s megérdemli a bemutatkozási lehetőséget."

Litvánia fővárosában, Vilniusban csak műfüves futballpálya található, ez pedig magától értetődő módon hatással lehet a nemzeti tizenegy holnap esti játékára is. 

"Ez a körülmény minden bizonnyal az összecsapás egyik legnagyobb buktatója lehet, mivel általában nem szoktunk ilyen környezetben pályára lépni, azonban elegendő idő áll rendelkezésünkre a gyephez való alkalmazkodáshoz, ekképp végső soron nem jelenthet kifogást, hogy műfüvön kell futballoznunk. 

Úgy vélem, hogy a litvánok megpróbálnak majd szoros védekezéssel futballozni, ebből kifolyólag pedig igen kevés terület áll majd rendelkezésünkre, a találkozó kezdeti szakaszában mindenképpen. Egy olyan alakulattal kell szembenéznünk, mely minden bizonnyal a párharcok megvívására törekszik majd, s elsősorban a védelem feltörésére kell majd fektetnünk a hangsúlyt. 

Úgy vélem, hogy a litvánok mindent megtesznek majd a siker érdekében, hogy feledtethessék a Svájc ellen elszenvedett fiaskójukat, mivel már azon a mérkőzésen is képesek voltak megcsillogtatni a bennük rejlő erényeket. Nehéz megmérettetés előtt állunk, efelől semmi kétségem sincsen."

Mancini az elmúlt évtized elején a Manchester City mestereként tevékenykedett, egyik legfontosabb futballistája pedig az a Sergio Agüero volt, aki a jelenlegi szezont követően biztosan távozik az angol alakulattól, ekképp a tréner vele kapcsolatban is igyekezett megosztani emlékeit. 

"Agüerót még én hoztam Manchesterbe, s rendkívül boldog vagyok, hogy ennyi esztendőn keresztül szolgálhatta a Kékeket, miközben a Premier League legeredményesebb külföldi gólszerzője vált belőle. Kevés hozzá hasonló labdarúgóval találkoztam, mivel meggyőződésem szerint egy egészen hihetetlen srácról beszélünk, aki a saját posztján továbbra is a világ élvonalába tartozik."

A tréner ezt követően a támadósorban alkalmazandó variációs lehetőségekről nyilatkozott, megemlítve a Bianconeri fent említett futballistáit, illetve a bennük rejlő lehetőségeket is. 

"Lorenzo Insigne kétszer kilencven percet játszott az elmúlt napokban, ekképp fel kell mérnünk, hogy a teste hogyan reagál a további terhelésre, s majd csak ennek függvényében határozhatunk a szerepeltetéséről. Ciro Immobile és Andrea Belotti sokkal jobban érzik magukat, mindketten rendelkezésünkre állnak, ám csak holnap fogjuk eldönteni, hogy kettejük közül ki kaphat helyet a kezdőcsapatban. Természetesen latolgattuk egy hamis kilences bevethetőségének lehetőségét is, e tekintetben pedig mindenekelőtt Federico Bernardeschivel számolunk. 

Federico Chiesa nagyszerű futballista, aki a puszta jelenlétével is képes ráijeszteni az ellenfelekre, akik mindig legalább két védőt állítanak rá, hogy semlegesíthessék, képességei révén pedig még inkább hasznunkra válhat, mivel a jellemzői segítségével meg tudja bontani a felállt védelmeket. Annak ellenére, hogy Bulgária ellen nem volt csúcsformában, egyértelműen alapemberként számolunk vele."

Mint ismert, a holnapi megmérettetés lesz Olaszország utolsó tétmeccse az idén nyári Európa-bajnokság előtt, ami a mostani selejtezők fontossága ellenére talán az első valódi fokmérő lesz az Azzurri számára Mancini munkájának kezdete óta. 

"Minden egyes találkozó kiemelkedő jelentőséggel bír, ebből kifolyólag semmilyen tekintetben nincs különbség az egyes versenysorozatok, vagy tornák között. Sajnálom, hogy a kinevezésem óta nem tudtunk mindenki számára elegendő játékpercet biztosítani, azonban mindig arra törekedtünk, hogy az összes futballistánk megkapja a bizonyítási lehetőséget. A szezon további része természetesen sok mindenen változtathat, s akár azok is bekerülhetnek az Európa-bajnokságra nevezendő keretbe, akik kimaradtak a márciusi együttesből" – összegzett a szakember.