Helyzetjelentés – Az utánpótlás és a női csapat

juve_logo.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni ma induló sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni, ezúttal az U23-as csapat kivételével, mely gárda mérkőzéseit a múlt hét folyamán elhalasztották. 

Andrea Bonatti Primavera-csapata a héten két mérkőzést is játszott. Szerdán az Olasz Kupa keretein belül szenvedtek 3:1-es vereséget Firenzében a hazai csapattól, míg szombaton Torinóban az Atalanta hasonló korú gárdája ellen értek el 3:3-as döntetlent. Nézzük sorrendben az első mérkőzés fontosabb pillanatait először. A mester 4-4-2-es hadrendben tette pályára a srácokat, és nagyon sokáig úgy is tűnt, hogy ez nyerő taktika lehet, hiszen az első játékrészben többnyire a zebramezesek veszélyeztettek, de a hetes számú Nikola Sekulov jobb kapufán csattanó lövésén kívül a kapufelület eltalálása is komoly gondokat okozott, mindkét oldalon. A második félidőt sokkal frissebben kezdte a címvédő Viola, a vezetést mégis a Juve szerezte meg Sekulov révén. Egy kiugratás után higgadtan lőtt a hosszú kapufa belső fele mellé, az 53. percben, a nagyszerű gól után pedig dukált Cristiano Ronaldo klasszikus gólöröme is. Alig hat minutummal később, egy tizenhatos előtt eladott labdát követően, Davide Gentile a jobb oldalról középre ívelt, és Samuele Spalluto közelről a hálóba fejelt. A 70. percben pedig már hazai vezetést mutatott az eredményjelző, hiszen a Lilák gólszerzője újra eredményes volt, csak ezúttal a jobb oldali lapos középre adást követően lábbal mattolta Giovanni Garofani kapust. Ezek után mindent egy lapra feltéve támadott a Bianconeri, de a 90. percben egy kontra után kialakuló 11-esből, Alessandro Bianco beállította a 3:1-es végeredményt. Nagy kár ezért az utolsó percben bekapott találatért, mert az idegenben rúgott gól miatt a Juventus jó helyzetből várhatná a visszavágót, bár azért némi esély így is maradt a továbbjutásra.

A szombati találkozón a felálláson nem változtatott a mester, viszont a meccs alakulása már eltért a szerdaitól, hiszen most nem a Zebrák szerezték meg a vezetést, hanem a Nerazurri. A 6. minutumban egy hasonlóan kivitelezett labda kihozatalt nézhettünk végig, mint a nagyok BL-meccsén, és a végeredmény is hasonló lett, hiszen Fabio Miretti rossz passzára Alessane Sidibe csapott le, és zúdította a bal felső sarokba. Ezután, egy 50 méteres Giorgio Scalvini-szólót követően a 16-oson belülre kerülő labdát Alessandro Cortinovis rúgta a hálóba. Az ezt megelőző időszakban csak Juve helyzeteket jegyezhettünk fel, ezért is kár az elképesztő védelmi hibáért. A második félidő elején életjelet adott az Öreg Hölgy unokája, s nem is akármilyet, ugyanis Matías Soulé a 48. percben 20 méterről pokoli nagy dugót ragasztott a vendégek kapujába. 20 perccel később a gólszerző ugratta ki Sekulovot, aki 10 méterről nem hibázott, ezáltal vissza hozta a meccsbe a csapatot. A két gól közötti időszakban egyébként a piemontiak bal oldala nagyon komoly nyomás alatt tartotta a vendég védelmet, néha csodálatos dolgokat mutatva a labdával, köszönhetően Ntendának. A 84. percben egy újabb labdavesztés történt a büntetőterületen belül, és újra Sidibe büntette meg a vétkest. Ekkor a kék-feketék már-már győztesnek érezhették magukat, de a vége előtt egy perccel, Fabio Miretti 19 méterről, talán még Soulé góljánál is nagyobb találatot szerzett, amivel valamelyest jóvá tudta tenni hibáját. Ezzel az egy ponttal a gárda maradt a 4. helyen, de egy esetleges Roma-sikerrel a ponthátrány akár nyolcra is nőhet, míg az Atalanta a 6. pozíciót foglalja el.  

A tegnapi napon az Öreg Hölgy udvarhölgyei is Firenzében vizitáltak, és tértek haza egy 2:1-es diadallal a tarsolyukban. Különleges győzelem, és rekord volt ez, hiszen a bajnokságban a 18. győzelmüket aratták sorozatban a lányok, akik ugyanúgy a rasszizmus elleni harcra hívták fel különleges mezeikkel a figyelmet, mint a Benevento ellen a fiúk. Rita Guarino edzőnek Barbara Bonansea, Cristiana Girelli és Maria Alves távollétével kellett megküzdenie, így a háromtagú csatársor tengelyében Andrea Stašková játszott. Ez bizony nagyon jó döntésnek bizonyult, hiszen a cseh lány a 13. percben megszerezte a vezetést, Lina Hurtig passza után. Ezután Hurtig majdnem megduplázta az előnyt, de közelről a kapusba lőtt a nemsoká szülővé váló svéd, ugyanis barátnője, aki egykoron csapattársa volt, egy kisgyermeket hord a szíve alatt. Ezek után szinte a semmiből jött a lilák egyenlítő gólja a 32. percben, amikor is a skót Lana Clelland talált be Laura Giuliani kapujába. Ezt követően, hogy edzője döntésének jogosságát ismételten bizonyítsa, a 43. minutumban Stašková újra megszerezte a vezetést, ezúttal Lisa Boattin előre ívelése után csinált bolondot az ellenfél védelméből, majd esélyt sem adva Katja Schroffeneggernek, védhetetlenül lőtt a kapuba. A második félidőben a csíkos mezes hölgyek könnyedén tartották az eredményt, sikerüket semmi sem veszélyeztette. Aurora Galli hosszú sérülés után, jó játékkal tért vissza a csapatba. Néhány érdekesség a fiatal gólszerzőről: első góljait szerezte a 80. perc előtti időszakban, hiszen eddig csak a mérkőzések végén talált be, és először játszott végig bajnoki meccset a Juventusban. Hét alkalommal célozta meg eddig a Fiorentina kapuját, és ezekből 4 gólt szerzett, valamint ő   a negyedik külföldi játékos, aki egynél több gólt szerzett egy meccsen  a Serie A-ban a Juventusban,  Katie Zelem, Sanni Franssi és Eniola Aluko után. A női csapat természetesen ezek után is 100%-os a bajnokságban, az előnyük immár 9 pont az egy meccsel kevesebbet játszó Milan előtt.