Napoli-Juve – Az edzők értékelése

img_20210126_165441.pngA címvédő Juventus idegenben csapott össze az utóbbi időben csak bukdácsoló SSC Napoli alakulatával, azonban az olasz rekordbajnok nem tudta tovább növelni utóbbi időben felépített bajnoki győzelmi szériáját, mivel Lorenzo Insigne büntetőből szerzett találatának köszönhetően 1-0 arányú vereséget szenvedett a déli csapattól.

A találkozót követően természetesen a két együttes mesterei is megtették ilyenkor szokásos nyilatkozataikat az olasz sportsajtónak, s míg a Zebrák trénere, Andrea Pirlo arról beszélt, hogy együttesének teljesítménye megfelelő volt, s csak az eredmény miatt érezhetnek csalódást, addig a Partenopeit irányító Gennaro Gattuso legfőképpen az égszínkékeknél uralkodó csapatszellemet emelte ki.

"Nem igazán engedtük lövési kísérlethez jutni a Napolit, ugyanakkor mi sem próbálkozunk túlzottan sokszor, végső soron pedig egy tizenegyes következtében veszítettünk ma este. Rendkívül sok gólszerzési esélyünk volt, így sajnálatos az eredmény, ám a teljesítményünk bizakodásra adhat okot" – kezdte szavait a Maestro a Sky Sport Italia kamerái előtt állva.

"Nem forgattuk át egyik oldalról a másikra a játékszert a kellő gyorsasággal, ráadásul az ellenfél nagyszerűen helyezkedett, így általában gyorsan visszaszerezte a labdát. A második félidőben sokkal agresszívabbak voltunk, mint az első játékészben, ennek ellenére nem sikerült betalálnunk."

Az Öreg Hölgy ellen Giorgio Chiellini szabálytalanságát követően ítéltek büntetőt, ám az egykori középpályás nincs teljes mértékben meggyőződve az eset igazságosságáról.

"Többször is visszanézettem volna a szituációt, mely miatt tizenegyeshez jutott a Napoli. Sokkal több vita is lehetett volna az eset kapcsán, mivel ha ez szabálytalannak minősül, akkor minden tizenhatoson belüli kontaktnak annak kellene lennie. A nápolyiak számára igen könnyen ítélték meg a büntetőt, azzal pedig korántsem vagyok tisztában, hogy egy ehhez hasonló helyzetben mi megkaptuk-e volna ezt a lehetőséget.

A mai összecsapást az apró momentumok határozták meg. Giovanni Di Lorenzo például nem kapta meg a neki járó második sárga lapot, ám tisztában vagyunk vele, hogy mikor a Juventus van a pályán, egyes játékvezetői döntések egészen másképp alakulnak, mint mikor nem mi játszunk, hiszen a múltunk miatt mindenki ellenségnek tart bennünket."

A tréner a fentiek mellett szót ejtett a Bianconeri játékáról, illetve a torinóiak egyes labdarúgóinak ma este mutatott futballjáról is, elmondva, hogy a csalódást keltő eredmény ellenére természetesnek gondolja az intenzitás visszaesését, valamint szót ejtett a további kilátásokról is.

"Ennyi, egymást követően lejátszott mérkőzést követően teljesen normális, ha kevésbé vagyunk élesek, mint általában, ám ennek ellenére is megállapítható, hogy szinte csak a gól hiányzott a játékunkból.

Ha a te csapatod szerzi a legtöbb gólt, az önmagában nem jelent garanciát a Scudetto megnyerésére. Igyekeztünk sok lehetőséget teremteni, s véleményem szerint éppen ezért Alex Meretet illeti meg a meccs embere elnevezés, ekképp pedig a mi csatárainkra sem lehet panasz.

Úgy vélem, jelen helyzetben, február közepén még nem jelent tragédiát, hogy tíz pontos lemaradásban vagyunk az éllovastól, hiszen van egy elmaradt mérkőzésünk is, ha pedig az utóbbi időben látott módon fogunk futballozni, kizárólag jól jöhetünk ki a továbbiakból, s a kívánt eredmények is érkezni fognak ezáltal.

Weston McKennie nem volt kezdő, mivel némi egészségügyi gond merült föl nála a hét folyamán. Az Inter elleni keddi mérkőzésen az utolsó húsz percben erőn felül teljesített, s még azon játékpercek is megerőltetően számítottak neki, melyeket ma este a pályán töltött.

Ma Kulusevski kezdett a padon, hiszen nem volt sok cserelehetőségem, helyette pedig Bernardeschi jutott szóhoz, aki teljes mértékben feláldozta magát a csapatért. A keret forgatása teljesen normális, s bízunk benne, hogy hamarosan tovább erősödhetünk majd, mivel Paulo Dybala a visszatérés felé halad.

A torinóiak mestere köztudottan igen jó kapcsolatban áll a mai győztes Gennaro Gattusóval, így arról is faggatták, hogy boldog-e egyik legjobb barátjának sikere miatt.

"Örülök Gattusónak, mivel az egyik legjobb barátjának tartom magamat, ennek ellenére nem mondhatom, hogy feltétel nélküli boldogság áraszt el, hiszen sokkal szívesebben vittem volna haza a három pontot annál, hogy a mérkőzés az ismert végeredmény szerint alakuljon" – összegzett Pirlo.

rino.jpgA Napolit irányító Gennaro Gattuso kollégájával szemben boldogan nyilatkozott a lefújást követően, melyre a találkozó előtt felreppenő, menesztéséről szóló híresztelések miatt nyilvánvalóan igen nyomós oka is volt. Az AC Milan korábbi vezetőedzője kiemelte,hogy minden helyzetben maga mögött tudhatta játékosait, ez pedig rendkyvül sokat segített neki az elmúlt hetekben.

"Nagy szívvel és elszántsággal futballoztunk. A Juve többet érdemelt volna, azonban jól álltuk a sarat, s keményen küzdöttünk az Öreg Hölgy találatának elkerülésének érdekében" – jelentette ki a Sky Sport Italiának.

"Sosem tápláltam kétségeket a csapatom iránt, különben más régen itt hagytam volna a klubot. A futballistáid hite nélkül sehová sem juthatsz el, ám úgy vélem, hogy a játékosaim mindent készek megtenni értem, s végső soron kizárólag ez számít."

A Partenopei alakulatánál eredetileg David Ospina állt volna a kapuban, azonban a kolumbiai hálóőr megsérült bemelegítés közben, ekképp nem tudott csapata szolgálatára állni.

"A futball már csak ilyen, ha gondok merülnek föl, akkor ezek egész sorával kell szembesülnöd. Nem csak Ospina miatt vagyunk szomorúak, mivel rajta kívül is számos futballistánkkal nem számolhatunk, a csatársorunk például a szezon folyamán még sosem lehetett teljes, ám nagyon erősen reménykedünk mielőbbi visszatérésükben.

Az Atalanta ellen két igen jelentős hiba miatt kaptunk gólokat, azonban ma jól védekeztünk, ami nem kis részben Amir Rrahmani produkciójának köszönhető, aki a neki jutó kevés játékperc ellenére nagyszerűen futballozott, s nem feledkezhetünk meg Nikola Maksimović-ról sem, akinek nyáron lejár a szerződése, s ennek ellenére is rengeteget tett az együttesért. Játszhatunk rossz meccseket, ám minden esetben a legjobb oldalunkat igyekszünk megmutatni, a futballunkat pedig a védelmünkre alapozzuk."

2011 óta a mai volt az első alkalom, mikor a Napoli egymást követően két Serie A-meccset nyert a Juventus ellen, ekképp erről is kérdezték Gattusót, kinek kirúgása is felmerült az utóbbi hetekben.

"Az utóbbi hetekben sok minden elhangzott rólam, s úgy is tartom helyénvalónak, ha a tetteim függvényében ítélnek meg. Ezzel ellentétben a személyemet érő sértéseket senkitől sem tűröm el. Gondolhatnak rossz trénernek, elfogadom, ám ha hazugságokat terjesztenek rólam, kész vagyok bármit megtenni az igazam megvédéséért.

Nem tudom, hogy hol tartanánk, ha nem akadályoztak volna minket a sérülések, valamint a koronavírusos esetek, ám ez egy rendkívüli szezon, melyben bármi megtörténhet. Reggel nem tudhatod, hogy mit tartogat számodra a nap további része, így ennek szellemében kell élned mindennapjaidat.

Az előző idény végéből kiindulva biztos vagyok benne, hogy a minket érő gondok nélkül többre is képesek lennénk, jelenleg azonban kizárólag a mostani szituációt vehetjük alapul, s ennek jobbá tételén kell munkálkodnunk."

A mestert új kinézetéről is faggatták, az újságírói kérdésre válaszolva pedig Gattuso fel is fedte szakállának eltüntetésének okát.

"Szeretné tudni, hogy mi történt? Igen vicces eset, mivel lusta voltam elmenni borbélyhoz, így kölcsönkértem Valerio Fiori borotváját, melyet 2003 körül kaphatott, így nem hasonlít a ma használatos eszközökre. Szerettem volna kicsit vágni a szakállamból, azonban az első nyírásnál rögtön hatalmas lyuk keletkezett az arcszőrzetemen, s ebből a helyzetből kellett kihoznom a lehető legjobbat" – zárta szavait mosolyogva.

A meccs összefoglalója itt tekinthető meg: