Interjú – asroma.hu

asroma_hu.pngA Juventus ma este folytatja menetelését a Serie A-ban is, első februári bajnokiján pedig nem kisebb ellenféllel kell szembenéznie, mint a jelenleg a tabella harmadik helyén álló AS Roma együttese, akik minden bizonnyal abból a célból érkeznek az Allianz Stadiumba, hogy a jelenlegi egy pontnál nagyobb távolságra taszítsák maguktól a címvédő Zebrákat. A mérkőzés ma 18 órától kerül megrendezésre a Bianconeri otthonában, a tv-csatornák közül pedig a jól megszokott DIGI SPORT 1 közvetíti majd.

A találkozó alkalmából oldalunk a hazai Romanisták legnagyobb közösségével, az asroma.hu-val készített interjút, amelytől a főszerkesztő snatch, illetve a szakmai írásokkal foglalkozó F.Totti válaszoltak kérdéseinkre. FIGYELEM! Bár az interjút olvasva úgy tűnt, hogy az általunk megkeresett oldal vezetői elfogadható válaszokat adtak kérdéseinkre, mely a legtöbb esetben igaz is volt, ezek közül némelyik túlságosan is a Roma-szurkolók szemszögéből tekint az Öreg Hölgyre, így a cikk elolvasását csak azoknak ajánljuk, akiket nem zavarnak az ehhez hasonló megnyilvánulások.

JuventusFanatikus: Először is szeretném megköszönni, hogy elfogadtátok a felkérésünket! A napokban ért véget a mercato, a Roma pedig ingyen vissza tudta szerezni Stephan El Shaarawy-t, és a Juventus orra elől sikerült elhappolni Bryan Reynoldsot is. Elégedettek vagytok a mercatóval, vagy szükséges lett volna még erősítésre így szezon közben? Mely posztokat érzitek sebezhetőnek?

F.Totti: A téli mercatóval leginkább akkor vagyok elégedett, ha nem csinálunk semmit. Egyrészt mert ez jelzi, hogy rendben a keret, másrészt meg többnyire nem sikerülnek a téli beszerzéseink. Most a semminél alig tettünk többet, azaz nagyjából elégedett vagyok. Ezt a „Juventus orra elől elhappolni” dolgot pedig inkább hagyjuk. Akit a Juve igazán akar, azt a Roma nem fogja tudni elhappolni. Tudom, happoltunk már Iturbét és Patrik Schicket is. Sikertörténetek… ja nem. Az amerikai srác elvileg hiányposztra jött, de kizártnak tartom, hogy még ebben a szezonban komoly szerephez jusson. A highlight videóiban minden 20 megmozdulására jut egy szerelés, becsúszni meg szerintem még senki nem látta. Valószínűleg van még mit tanulnia. Így a leginkább sebezhető posztunk továbbra is a full back. Az ott játszók inkább szélsők, mint védők. 

snatch: Én személy szerint El Shaarawy visszatérésének örülük, viszont az, hogy hónapok óta nem játszott tétmérkőzést, azt sejteti, hogy egyelőre nem biztos, hogy erősítés lesz. Ez a Juventus orra elől elhappolni dolog pedig inkább vicces, mert akit a Juve meg akar venni, azt MEG FOGJA VENNI. A Roma kevés ahhoz, hogy ebben megakadályozza. Én abszolút amellett vagyok, hogy télen nem kell senkit igazolni, mert év közben felesleges, ha csak nem valami akkora sztár érkezik, aki azonnal hatással van a csapat szereplésére. Ilyet viszont a Roma nem tud szerezni. Szóval El Shaarawy pont elég, inkább elpasszolni kellett volna pár nagyon a perifériára szorult játékost.

JF: Jelenleg a harmadik helyen tanyáznak a Farkasok 40 ponttal, 44 lőtt és 33 kapott góllal, és még az EL-ben is talpon vannak. Eddig elégedettek vagytok a szezon alakulásával, vagy ettől többet is kinéztek a csapatból? Esetleg tudtok abban reménykedni, hogy valahogy összejöhet a Scudetto, vagy az Európa-liga győzelem?

FT: A táblázaton elfoglalt helyezést, és a pontszámot nézve a csapat felülteljesít. Már szezon előtt látszott, hogy két csapat (az Inter és a Juve) mindenképp erősebb az idei Románál, így reálisan a 3-6. helyekre pályázhattunk. Ezt jelenleg maxoljuk, de elégedett mégsem vagyok. Miért? Erre válasz a harmadik idézett adat: 33 kapott gól. Védekezésünk nincs. Így pedig a rangadóinkon tökéletesen esélytelenek voltunk a győzelemre. Ha ebben nem lesz változás, akkor szinte biztos lecsúszunk a BL-pozíciókról. Scudettóval és nemzetközi sikerekkel pedig Romában nem szokás foglalkozni. Mert ez Róma. Nem Torino, München vagy Barcelona. 

S: Volt időszak, amikor reménykedtünk Scudettóban, de szerintem az utóbbi évek nem erről szólnak. Nem nagyon olvasok, hallok ezzel kapcsolatos megnyilvánulást, a szurkolói körökben teljesen elfogadott, hogy ez a csapat nem bajnokesélyes, és az EL-győzelem is igen távoli. Amúgy az eddigi szerepléssel én elégedett vagyok, bevallom, ennyit sem vártam a szezon felénél, szóval mindenképpen jó ránézni most a tabellára.

JF: Az utóbbi hetekben elég sokat lehetett hallani a Džeko-Fonseca viszályról, aminek a vége egy összebékítés lett, mivel mindkét fél maradt Rómában. Mit lehet hallani, hogyan alakulhatott ki ez a rossz kapcsolat, és az öltöző melyik fél mellé állt? Mit gondoltok, milyen hatással lehet a maradásuk a csapatra nézve? 

FT: Nem, hogy mi 800 km-ről, de még a városban élő újságírók sem igazán tudhatják hogyan fajulhatott eddig a viszonyuk. Valósnak tűnő szivárogtatás nem történt. Leginkább pletykák és találgatások vannak. Ezek közül pedig mindenki azt hiszi el, amit szeretne. A csapat látványosan örült Spezia elleni győztes gólnak (ugye ez volt az a meccs, ahol kikerült a keretből Džeko), a kupac tetején Fonsecával. Ezt sokan úgy magyarázták, hogy „lám-lám, az öltöző az edző mellé állt”. De Pellegrini nem a kispad felé rohant ünnepelni, hanem a szögletzászlóhoz. Fonseca kereste az ő társaságukat, nem fordítva. Ettől még lehet, hogy mindenki az edző mellett áll, de lehet az is, hogy szanaszét szakadt a társaság. Nem lennék olyan bátor, hogy megtippeljem, mi a valóság. Ahhoz viszont nem is kell nagy bátorság, hogy kijelentsük, nem hiányzott ez az affér. Kibékülés ugyanis nincs, csak kényszeregyüttélés. Ez pedig jót ritkán eredményez. 

S: Számos pletyka jelent meg ezzel kapcsolatban, és innen, Magyarországról senkinek nem lehet semmilyen hiteles információja az egész ügyről. Az biztos, hogy valami volt köztük, Džeko állítólag számon kért Fonsecán bizonyos taktikai dolgokat. Az öltöző nagy valószínűséggel inkább Fonseca „mellé állt”, már ha ilyenről beszélhetünk. Fonseca maradása szerintem sosem volt kétséges, én pedig személy szerint örülök Džeko maradásának is, mert kimondottan kedvelem. Abban bízom most, hogy lesz benne egy cseppnyi dac, bizonyítási vágy, és ebből a csapat akár már a hétvégi meccsen profitálhatna. De ez csak álom.

JF: Úgy tűnt, hogy a vezetőség nem állt egyik fél pártjára sem, ugyanis lényegében mindkét meghatározó személy helyettesét keresték a hírek szerint. Ti a helyükben ki mellett állnátok ki? Vagy úgy tennétek, mint ahogy a Roma vezetése tett?

FT: Kényszerhelyzet. Játékos-edző konfliktusban a vezetés nem igazán tehet mást, mint hogy az edző mellé áll. Extrém dolgoknak kellene történnie, hogy ne ez legyen a helyes reakció. Az eredményeink annyira nem rosszak, hogy szezon közben edzőt váltsunk, így Fonseca maradása biztos volt. Džeko viszont eladhatatlanná válik, ha a lelátóra ültetjük. Tetézi mindezt, hogy a bosnyák a legtöbbet kereső játékosunk, azaz rengeteg erőforrás áll benne. A management próbált egyensúlyozni és Džekónak klubot találni. Ilyen rövid idő alatt ez nem volt egyszerű feladat. Nem hibáztatom őket amiatt, hogy nem sikerült megoldani. Nyáron kell végleges megoldást találni a helyzetre.

S: Szerintem a vezetőség egyértelműen Fonseca mellett állt, az ő helyettesét senki nem kereste. Ezek csak pletykák. Dzekót talán elpasszolták volna, de mivel reális esély erre sem volt, így maradt minden a régiben. Erről amúgy volt is egy szavazás a fórumunkon, ahol választani kellett, hogy ha tehetnénk, akkor kit szeretnénk, hogy maradjon, és Džeko meglepően fölényesen nyert.      

JF: Idén nyáron megtörtént a sokat várt tulajdonosváltás. Eddig mennyire vagytok elégedettek Friedkinékkel?

FT: Korai lenne ítéletet mondani. Friedkinék pénzügyi befektetők. Kapcsolati tőkét és ingatlanfejlesztési lehetőséget vettek a klubbal. Remélhetőleg ügyesebben mozognak majd, mint James Pallotta, és akkor ennek farvizén a csapat is nyugodtan működhet. Sajnos elmúltak már azok az idők, amikor Dino Violák, Franco Sensik gyermekükként tekintettek a klubra. Stabil működést, átgondolt döntéseket és „jelenlétet” remélek a tulajdonosoktól. Ennek Friedkinék eddig megfelelnek. 

S: Elégedettnek nehéz lenni, mert Friedkinék azon kívül, hogy ott vannak minden meccsen, mást nem csináltak. Persze, én nem is azt vártam, hogy jó kínai-arab befektető módjára szórni kezdjék az eurómilliókat. Az igazság az, hogy nehéz időszakban vették át a klubot, a COVID kellős közepén, és az első időszak mindenképpen nekik is a puhatolózással telik, ismerkednek az új közeggel. Nyáron már talán nagyobb aktivitást várhatunk tőlük. Én az új stadionnal kapcsolatban várnék komolyabb előrelépést amúgy. De sem elégedett, sem csalódott nem vagyok eddig, viszont mindenképpen pozitívan tekintek előre.

JF: Hogy értékelitek a Friedkin-éra igazolásait, azaz a nyári szerzeményeket? Eddig mennyien kezdik befűzni a hozzájuk fűzött reményeket? 

FT: A sportszakmai stáb Tiago Pinto érkezésével alakult ki. Igazából most téltől beszélhetünk átgondolt és hosszútávú döntésekről. Nagy hibát szerencsére nem követtünk el, ahogy azt a téli mercatonál is írtam. Tetszik, hogy fő prioritás Pellegrini megtartása. Reméljük, nem csak szöveg. A Pinto előtti időszakból a spanyol vonal és a nagyobb klubok lepattanóinak gyűjtögetése nem feltétlenül tetszik. De reméljük, ez csak a nyári zűrzavar hozadéka, nem pedig koncepció. A Kluivert+Ünder helyett Pedro+Mkhitaryan csere nekem akkor sem jön be, ha idén az örmény vitathatatlanul a legjobb játékosunk. Smalling véglegesítése szükségszerű volt. Mayoral padra jó, a hatékonysága pedig kellemes meglepetés. Kumbulla fiatal és nem volt túlárazott. Meglátjuk. 

S: Voltak ilyenek? :D 

JF: Így, hogy már nem Palotta kezében van a Roma, van esély olyan legendák visszatérésére, mint Totti, vagy De Rossi? Egyébként van a jelenlegi keretben olyan labdarúgó, aki szerintetek hozzájuk hasonló ikon lehet?

FT: Esély van, de Tottinak azért elég nehéz lenne olyan helyet találni, amit ő is elfogad és a klub is jól jár vele. Csak marketing arc láthatóan nem szeretne lenni, másra pedig nem feltétlenül alkalmas. De Rossi már forróbb téma. Neki jönnie kell és szerintem jönni is fog. Hozzájuk hasonló ikon? Kizárt. Esetleg Bruno Peres.  

S: Szerintem Totti visszatérésére sokat kell még várni, ő annyi minden másba belekezdett, hogy szerintem neki most nem fér bele a Romában semmilyen poszt. De Rossi más tészta, ő, ha minden igaz, edzősködni szeretne, ahhoz pedig előbb meg kell szereznie az ehhez szükséges papírokat. Mindenképpen Pellegrinit mondanám, aki hasonló ikon lehet. Mi, Roma-szurkolók minden Roma-nevelést még az átlagosnál is jobban szeretünk, Pellegrini ráadásul jó játékos is. Nem szabad, hogy Tottihoz és De Rossihoz hasonlítsák az emberek, de én remélem, hogy hasonlóan szép karriert fut be a klubnál, mint elődei.

JF: Fonsecával jól szerepel az együttes a bajnokságban, az EL-ben is továbbjutott a csoportjából, szépen játszik, sok gólt lő, viszont a Coppa Italiából nem szokványos módon estek ki a Spezia ellen, a rangadókon pedig nem egyszer kapott csúnya verést a giallorosso együttes. Ha a szezon közben nem is, de az évad végén eszközölnétek edzőváltást? 

FT: Ha a portugál két év alatt nem tudott működőképes védekezést összerakni, akkor vélhetően már nem is fog. Hiába korszerű és helyenként tényleg látványos a támadójátékunk, a plafon a védekezés miatt alacsony. Igen, úgy gondolom, hogy ha ebben nincs változás, nyáron mennie kell. Akkor is, ha összejönne egy BL-hely. 

S: Fonseca személye eléggé megosztó. Az látszik, hogy a kisebb csapatokat megtanultuk úgymond bucira verni, vagy magabiztosan legyőzni őket, de a nagyoktól általában erősen cumizunk. Ami nem jó. Ezt vetik elsősorban a szemére. Én nem értek taktikai dolgokhoz, nem tudom, hogy Fonseca képességei mire elegendőek, képes-e fejlődni, mert lássuk be, már másfél éve itt van Olaszországban, de a nagy csapatoktól való vereségeket még nem tudta kinőni. Jó lenne, ha hétvégén kezdené, és bizonyítana. :D Neves edző nem fog leülni a kispadra, ebben mindenki egészen biztos lehet. Szóval, nekünk marad Fonseca. Fél évig még biztosan.

JF: Bizonyára mind emlékszünk még a Pellegrini-Spinazzola cserére, amire szerintem Ti gondoltok vissza inkább szívesen, ugyanis Luca eddig flopnak tűnik, figyelembe véve a 2020-as esztendejét. Leonardo mennyire teljesít jól Rómában?

FT: Nem feltétlenül vagyok boldog ettől a cserétől. Elpasszoltunk egy saját nevelésű játékost, akiből soha nem tudjuk meg, mi lett volna, ha marad Rómában. A Cagliaris parkolópálya megtörte. Több van a srácban, mint ami az elmúlt két évben kijött belőle. Spinazzolának az első évben nem volt posztja nálunk. Idén jó, de klasszikus Fonseca-bébi. Támadásban zseniális, védekezésben katasztrófa. Hogy igazán hasznossá váljon, mindenképp hangolni kellene a szerepkörén. A dealről pedig annyit, hogy a Juventusszal soha semmilyen ügyletet nem kötnék. 

S: Luca flop lenne? Egyáltalán nem figyelem, hogy játszik-e. Leonardo sem egy Candela, de szerintem nem lóg ki a csapatból, igaz felfelé sem. Roma szurkolóként mindenképpen szívesebben nézek egy saját nevelést bármelyik poszton, mint egy volt juventinót…:D

JF: Zaniolo és Džeko távollétében kinél érezitek azt, hogy vezére tudna lenni ennek a Romának? A csapatkapitányi karszalagot frissen megkapó Pellegrini megfelelne a kritériumoknak?

FT: Egyértelműen Pellegrini az. És ennek nincs is köze a hiányzókhoz. A karszalag végre a helyére került. Pellegrini is érzi, hogy így már nem elég szimplán jól játszani. A fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Juventus az ő kisárgázását kérte Piccininitől. 

S: Maximálisan! És nem csak feltételes módban. Nálam Pellegrini szent, és sérthetetlen!

JF: Hosszabb távon lehet kihívó a bajnoki címért a Giallorossi, mint az volt pár évvel ezelőtt? Mik a tervek, merre haladhat ez a projekt?

FT: A tervek az stadionépítésről szólnak és a klub gazdálkodását kell először helyre tenni. A tulajdonosok fókusza még évekig ezen lesz. A bajnoki esélyeink kizárólag akkor nőhetnek szabad szemmel is láthatóra, ha egy zseniális edző kezébe kerül a csapat. De még akkor is kell a szerencse, azaz egy gyengébb szezon a Juve, Inter, Milan triótól egyazon évben. 

S: Dehogy. Én örülök, ha 3-4. hely meglesz a következő években. A második kérdést pedig továbbítottam Friedkinéknek.

JF: Mit gondoltok a jelenlegi Juventusról külső szemlélőléként, hogy látjátok a Pirlo alakulatát?

FT: Alakul. A filozófiaváltás soha nem megy gyorsan. Pirlo nagy szerencséje, hogy a Serie A, játékerejét tekintve, teljesen szétszakadt. A hét élcsapat kivételével csak gyenge és gyengébb csapatok vannak. Így hellyel-közzel akkor is jöttek a pontok, amikor a csapatnak láthatóan fogalma sem volt róla, hogy mit szeretne látni a pályán az edzőjük. Az általa megálmodott totális foci, ha elvekben nem is különbözik nagyon Sarri játékától, feladatkörökben ég és föld. Ráadásul egyszerre sok fiatalra osztott komoly szerepet, akiknek idő kellett, hogy ezt megszokják. Fontos volt az is, hogy az Inter elleni zakó után Pirlo visszatért az aszimmetrikus backekhez. A Napoli és a Bologna ellen nekem már inkább 4-4-2-nek tűnt a felállás, az addigi 3-5-2-vel szemben. Ezzel nem nyílt meg úgy a védőtérfél két széle, mint korábban. Bonucci és Chiellini már csak fordulékonyságában gyorsvonat. Sok volt az a terület nekik. A védekezés így sokkal stabilabb, elől pedig a minőség hozza a gólokat. Tarthatott volna kicsit tovább az útkeresés…

S: A kérdés első felére inkább nem válaszolok, mert az nyomdafestéket nem tűr… :D. Évek óta mondom, hogy a Juvéval még öreganyám is bajnok lenne, ezért most kimondottan szurkolok Pirlónak, hogy bizonyítsa ezt a tézist. :D

JF: Így féltávnál mit tippeltek, ki lesz a bajnok, kik fognak jövőre a BL-ben szerepelni, és kik lesznek a kiesők?

FT: Inter, Juve, Milan, Atalanta az eleje, a vége pedig Crotone, Parma, Lazio. 

S: Sose gondoltam, hogy valaha ilyet mondok, de a Juventusnak „drukkolok”. Vagyis inkább Pirlónak, a fent említettek miatt. Már rég nem zavar a sorozatban x-milliomodik bajnoki címük. Ezt a sorrendet várom: 1. Juventus, 2. Inter, 3. Milan, 4. jó lenne, ha a Roma. Kiesni a Crotone és a Parma fog biztosan, és talán a Torinót mondanám még. De sok múlik a tippmixelésen is.

JF: A Juventusnál valószínűleg csak Dybala és Ramsey nem lesz 100%-os állapotban, viszont a Romának több hiányzója is lesz. Kik azok, és mekkora érvágás lehet a hiányuk?

FT: Pellegrini egyértelműen a legnagyobb hiányzó. Zaniolo olyan sokat hiányzik, hogy igazából nem is tudjuk mennyire hiányzik. Ráadásul Perdo se lesz, aki pedig Pellegrini távollétében kezdett volna. Így Cristante a középpályán játszik, azaz Smallingot Kumbulla pótolja majd. Szépen végigdőlt a dominó. Elsőre azt sem látom hogyan lesz ebből 3-4-2-1, annyira nincs emberünk a támadó posztokra. 

S: Aki nagyon hiányozni fog, az Pellegrini. Ez nem kérdés. Az ő hiánya komoly hátrány. Pedro hiányzik még majd, de ő jobb is. A spanyol teljesen elvesztette a fonalat, leeresztett mint egy rossz szülinapi lufi. Valószínűleg még Smalling sem lesz bevethető, de az utóbbi időben ő inkább a Benny Hill-jelenetekben jeleskedett, szóval nem is baj. Ja, és Zaniolo sem lesz, de ő még hónapokig.

JF: A római összecsapás ugye egy 2-2-es döntetlen lett, aminek a Juventus örülhetett jobban, figyelembe véve, hogy a Farkasok meggyőzőbb játékkal rukkoltak elő. Mit vártok a mai meccstől?

FT: Annyi minden szól a Juve győzelme mellett, hogy szerintem nyerünk. Egyszerűen nem látom, hogy a Karsdorp, Villar, Mancini oldal hogy foghatná meg CR7-et és Chiesát, de azt még kevésbé, hogy a Spinazzola-Kumbulla páros mit tud kezdeni Cuadradóval. Baromi mélyen védekezünk majd, vonalban 5 védővel.
A labda alig lesz nálunk, de hiába produkál a Juventus egy +4-es xG-t, mi a csereként beálló Džeko góljával bemákoljuk valahogy. Fonseca pedig ott toporog majd a kispad előtt, és nem tudja eldönteni, hogy menjen-e Džeko nyakába ugrálni. Hiába, nehéz kenyér…  

S: Jaja, akkor kellett volna győzni, mert most ez nem fog menni. Mondhatnám, hogy szoros x, vagy kevésgólos győzelemre számítok, de inkább az igazságot írom: sima 3:0-s zakó.

juveroma.jpg