Interjú – Ungheria Blucerchiata

blucerchiata.jpgA Juventus a Coppa Italia elődöntőjébe való bejutás után ma este megkezdi a Serie A idei kiírásának második felvonását, ugyanis a bajnokság huszadik fordulójában a Sampdoria otthonába látogat, hogy a minden eddigi időszaknál megerőltetőbb januári hónapot egy sikerrel, s ezáltal három pont begyűjtésével zárhassa. A találkozó 18:00 órától veszi kezdetét a Luigi Ferraris Stadionban, melynek történetéről itt olvashattatok bővebben, élőben pedig a DIGI SPORT 1 csatornáján lehet majd követni.

A mérkőzés alkalmából ezúttal a hazai Samp-rajongók hivatalos oldalával, a Facebookon megtalálható Ungheria Blucerchiata csapatával készítettünk interjút, kiknek részéről az oldal vezetője, Dani válaszolt kérdéseinkre.

JuventusFanatikus: A legelején szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a közreműködést!

Dani: Én köszönöm a megkeresést!

JF: Jelenleg magabiztosan tartja a Sampdoria a tizedik helyet, ami bravúrosnak tűnik, figyelembe véve az együttes játékosainak összértékét. Elégedett vagy ezzel az eredménnyel, vagy még ettől is többet látsz a genovaiakban?

D: A szezon előtt sokan azt mondták, hogy idén is a kiesés ellen fogunk harcolni. Ha innen nézem, a 10. hely féltávnál jónak mondható. Ebben a keretben a 7-től a 17. helyig minden benne van, a kulcskérdés az, hogy hogyan tud Ranieri motiválni, ha meglesz már a 40 pont (ami remélem mielőbb összejön). Ebbe korábban Giampaolónak háromszor is beletörött a bicskája.

JF: Ranieri mester szerződése a nyárig tart, megérdemli a hosszabbítást?

D: Ferrero céljaihoz (bent maradni és játszatni azokat, akikért nagy pénzt remél (Damsgaard, Jankto, Colley) tökéletesen megfelel Ranieri. Én szurkolóként ennél nyilván többet szeretnék látni a csapatomtól, és ahhoz már egy ambiciózusabb edző is kellene. Egyébként egyenlőre még nem tárgyaltak a hosszabbításról, úgy tudom.

JF: A Blucerchiati sem volt valami nagyon aktív a piacon, mindössze Ernesto Torregrossát sikerült megszerezniük kölcsön keretein belül, akinek a debütálása nagyszerűre sikeredett. Több erősítést vártál, vannak olyan pozíciók, ahol nincs meg a szükséges darabszám, vagy éppen a kellő minőség?

D: Ferreronak nincs pénze, ez köztudott. Ezt elöljáróban fontos leszögezni, amikor a mercatóról beszélünk. Csatárra mindenképp szükség volt, mivel La Gumina nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Gabbiadini pedig sérült, így ott darabra sem voltunk meg. Érkezett is a szegény ember Pazzinija – Torregrossa –, aki valóban remekül szállt be az első meccsén, és eldöntötte az Udinese elleni találkozót. A középpálya, azt gondolom, rendben, itt van lehetősége rotálni a mesternek és van minőség is szerencsére. A védelemben már nem ilyen jó a helyzet. A belső védő posztok még csak-csak, hiszen itt van 4 nagyjából csereszabatos játékos, viszont a két szél életveszély, lévén sem Bereszyńskinek, sem Augellónak nincs minőségi cseréje. Ide nagyon kéne két játékos, de nincs szó sajnos erősítésről, sőt a bergamói kölcsönből visszaküldött Depaolit épp a napokban adtuk újra kölcsön Beneventóba. Érthetetlen.

JF: Ranieri számára akadnak nevesnek mondható válogatott labdarúgók, mint amilyen Fabio Quagliarella, Keita Baldé, Antonio Candreva, vagy Adrien Silva. Ha a csapat kulcsemberét/kulcsembereit szeretnéd megnevezni, közülük mondanál egy nevet, vagy egy kevésbé közismert játékost/játékosokat neveznél meg?

D: Én nagyon bizakodó vagyok Keitát illetően. Nehezen indult az itteni karrierje, – koronavírusosan érkezett, így az elején egyből kimaradt pár hét, aztán 2-3 pályára lépés után megsérült, így lényegében december végétől tudunk csak rá számítani – de most elkezdte lőni gólokat. Nagyon motivált, robbanékony, dinamikus, kiválóan egy-egyezik. Tavasszal ő lehet a különbség sok találkozón, csak nem szabad, hogy túlpörögjön, mint például a Sassuolo ellen, ahol beállt, gólt lőtt, majd 5 perc múlva kiállították.

 JF: A tél folyamán a Juventus megkereste Quagliarellát, de ő hű maradt a Sampdoriához. Mit gondolsz, tudott volna még a Juve segítségére lenni, figyelembe véve, hogy napok kérdése, és már 38 esztendős lesz.

D: Szerintem a 3.-4. számú csatár szerepében, amit neki szántak, tudott volna segíteni 38 évesen is. Hosszú még a szezon, és a Juve hármas terhelésében muszáj rotálni, pihentetni az ászokat. A jó Fabio nem fürge már, de ha valaki odateszi a lábára/fejére a labdát (és a Juvéban azért vannak páran akik oda tudják tenni), akkor a hihetetlen technikájával és tapasztalatával meg tudja még oldani. De én nagyon örülök, hogy a megfelelő döntést hozta!  

JF: A ’Doriánál rengeteg egykori Juve-játékos van, mint amilyen a fentebb említett olasz gólvágó, vagy éppen Albin Ekdal, Antonio Candreva és Manolo Gabbiadini, de leginkább Emil Audero helyzete érdekelne. Arra emlékezhetünk, hogy nagyon jól kezdett Genovában, most milyen teljesítményre képes, mire viheti szerinted?

D: Szerintem egyre jobb. Élvezi a bizalmat, ami egy kapusnál fontos, és szerencsére a sérülések is elkerülték eddig. Most volt 24, de már közelít a 100 Serie A-meccshez, és előtte is fix kezdő volt a Veneziánál. Az utóbbi időben többször is a meccs legjobbjai között volt, sok bravúrt bemutatva. Egy hiányosságot érzek benne: vonalkapus, a beívelésekre nem jön elég határozattan, ebben fejlődnie kéne még.

JF: Korábban hallani lehetett, hogy a klub nincs igazán jó helyzetben, és Ferrero eladná a klubot. Jelenleg is fennáll ez a helyzet? Mi a véleményed, jót tenne a Sampnak egy tulajdonosváltás, és a jövőben Gianluca Viallinak lehet helye a vezetőségben?

D: Ferrero egy rossz vicc, egy ócska ripacs. Szálka mostanra már szinte az összes Sampdoria szurkoló szemében. Ő eddig csak kivett a csapatból, de be szinte semmit nem rakott a saját vagyonából. Anno ugye jelképes összegért vette meg Edoardo Garronétól és a pletyka szerint az első pár évben a veszteséget is Garrone tolta még be, amíg elkezdtek bejönni a nagy pénzek a játékoseladásokból.  Az ő távozása (és persze jó sok pénz…) lehet a kulcs, hogy a csapat nemesebb célokért küzdhessen, mint a bennmaradás. De jelenleg sajnos nincs napirenden az eladás. A Vialli által felhajtott befektető, Alex Knaster, akivel 2 éve folytak a tárgyalások, pont a napokban vásárolta meg a Pisa csapatát, így ez a hajó végleg elúszott.

JF: Hogy látod, merre tart ez a projekt?  Hosszabb távon lehet célkitűzés az európai kupaszereplés, vagy szimplán a bennmaradás a fő cél?

D: Ferreróval a posvány, 10.-16. hely és a remegés, hogy a 40 pont mielőbb meglegyen. Neki nem hosszú távúak a céljai, nála máson van a fókusz. Ha valaki kiemelkedő teljesítményt nyújt, az a szezon végén azonnal távozik. Hány ilyet láttunk az elmúlt években: Bruno Fernandes, Correa, Schick, Škriniar, Zapata, Andersen. Ismerős nevek, ugye? Képzeld el őket egy csapatban!  De Ferrero modelljével nem lehet európai kupacsapatot építeni. Ahhoz, hogy a célok változzanak, előbb a vezetőnek kellene.  

JF: Most térjünk rá kicsit a meccsre. A Juventusnál Dybala és Kuluševski nincs bevethető állapotban, a Sampdoriánál kire nem számíthat Ranieri?

D: Ferrari és Gabbiadini sérültek, ők biztosan nem játszanak. Tonelli felépülőben, a héten már edzett, de az ő játéka azért még erősen kérdéses.

JF: A ’Doria az utolsó két meccsét megnyerte a Parma és az Udinese ellen, és mivel nem érdekeltek a Coppa Italiában, ezért a szükséges pihenő is adott volt. Valóban ilyen jó formában várja a csapat a Bianconerit?

D: Az utolsó két meccsből én nem vonnék le messzemenő következtetést a formánkat illetően. Egyrészt két pocsék formában lévő ellenféllel találkoztunk, másrészt nálunk hektikusabb csapat nem sok van az első osztályban. Elég ha annyit mondok, hogy az Inter elleni bravúr után simán (és teljesen megérdemelten) kikaptunk a Speziától a hónap első felében.

JF: A Marassi mindig is egy olyan stadion volt, ahová az ellenfelek nem szívesen jártak, ugyanis a hazai együttesek bármikor meglepetést tudtak nyújtani, ezt a Zebrák is megtapasztalhatták nem egyszer. Azzal, hogy nincsenek szurkolók, a Stadio Luigi Ferraris is elvesztette efféle varázsát, vagy még így is nagyobb erőbedobással tud otthon teljesíteni a Samp?

D: Az eddig gyűjtött 26 pontból 13 gyűjtöttünk otthon és ugyanennyit idegenben. Míg korábban, a vírus előtt a hazai mérleg azért mindig látványosan erősebb volt, így elmondható, hogy ránk nincs jó hatással a zárt kapu. A Gradinata Sud 3-4 plusz pontot biztosan kiszurkolt volna.

JF: Az első mérkőzésen 3-0-ra győzött a Juventus, de szerinted képes lenne a Blucerchiati megtréfálni a vendégeket? Mit vársz a szombati összecsapástól?

D: A mi alapjátékunk a stabil védekezésből indított kontrajáték, ami az erősebb csapatok ellen tud jól működni. Amikor nem kéne (Udinese, Spezia) még akkor is ezt erőltetjük. Viszont a Juve ellen például abszolút indokolt. Így most is ezt várom. Ha Audero jó napot fog ki, és a védelem is kellően koncentrált marad, és senki nem hibázik hatalmasat, akkor lehet meglepetés. Elől szerencsére van minőség, és a góllövéssel sincs gond idén, a nagy kérdés az lesz, hányat kapunk – mert sajnos az is nagyon megy idén.

A Sky Sport Italia szerint a következő kezdő tizenegy fog kifutni a gyepre:

img_20210129_235704.png