Beharangozó – az Inter elleni meccs

inter.pngKezdjük a mai beharangozót egy idézettel Gianni Agnellitől: “Előbb lesz meg nekünk a harmadik csillag, mint valamelyik milánóinak a második.” 

Egy híres mondat a hajdani presidente szájából, amit ma már úgy lehetne módosítani, hogy hamarabb lesz meg nekünk a negyedik csillag, viszont ennek bekövetkeztét döntően befolyásolhatja az esti találkozó. Mivel nagyon úgy néz ki, hogy a Juventus legfőbb kihívója a két milánói csapat, akik egyaránt 18 bajnoki címmel rendelkeznek, egy esetleges vendéggyőzelemmel a Zebrák távolabb taszíthatják őket a tizenkilencediktől, míg hazai siker esetén a negyedik csillag fénye fog halványabban pislákolni. A regnáló bajnok a kezdeti bukdácsolás után, a Genoa elleni győzelmet is figyelembe véve egymásután négy diadalt könyvelhetett el, míg a házigazda a győztes kupameccs előtt két alkalommal is győzelem nélkül maradt. Reményeink szerint mindkét gárda bajnoki sorozata tovább folytatódik, és a fekete-fehérek tovább szőhetik a sorozatban tizedik Scudettóról szóló álmaikat. A mai összecsapásnak a Stadio Giuseppe Meazza ad otthont 20 óra 45 perctől, a játékvezető Daniele Doveri lesz, élő közvetítést pedig a DIGI SPORT 1 sugároz róla.

A Derby d’Italia vezetését egy olyan szakemberre bízták, aki már 11 éve irányít mérkőzéseket az olasz első osztályban, emellett negyvenhárom éves és fővárosi születésű. Az idei szezonban a csapat Atalanta elleni hazai meccsén már találkozhattunk vele, ami azonban nem túl jó emlék a Zebrák számára, hiszen a kisebbik Nerazzurro csapat Cristiano Ronaldo kihagyott büntetőjének köszönhetően pontot rabolt Torinóból. A spori mindeddig 171 összecsapáson vezethette ki a játékosokat a gyepre, melyeken 778 sárga és 43 piros lapot osztott ki, illetve 59 alkalommal ítélt büntetőt. A Zebrák mérlege az általa fújt tizenhárom alkalommal 9-3-1 győzelem, döntetlen, vereség statisztikát mutat. Ezt a párosítást eddig egyszer, 2015-ben vezette, mikor ebben a stadionban a Bianconeri 2:1-re győzedelmeskedett, a gólokat Mauro Icardi, illetve Claudio Marchisio és Álvaro Morata szerezték. Kijelenthetjük, hogy a két kapus közti különbség döntőnek bizonyult, hiszen Morata góljánál Samir Handanović hatalmasat hibázott, míg Marco Storari földöntúli bravúrokat mutatott be. Az Internazionale statisztikája roppant kiegyenlített vele, 18 mérkőzésen 6 diadal, 6 döntetlen és 6 vereség.

A két csapat keretének értéke között mindössze 83 millió euró a különbség, ha pedig az ellenfélnek lenne még egy 90 milliós játékosa, mint jelen esetben Romelu Lukaku, akkor az olasz mezőnyből egyedüliként értékesebbek lennének, mint a rekordbajnok. A csúfos, bár Antonio Conte esetében már-már menetrendszerűnek mondható Bajnokok Ligája-búcsút követően már csak a bajnokságra, és a Coppa Italiára kell összpontosítaniuk, ám nyilvánvalóan előbbi sorozat megnyerése az elsődleges céljuk. A forduló előtt a második helyet foglalják el a tabellán, 17 mérkőzésen 11 győzelem, 4 döntetlen és 2 vereség a mérlegük, 43:23 gólarány mellett. Három pont a lemaradásuk a városi rivális AC Milan mögött, míg az Öreg Hölggyel szemben két pozíció, illetve négy pont az előny. Legutóbbi 5 találkozójukon 3 győzelmet, 1 döntetlent és 1 vereséget értek el, a szerdai kupameccsen pedig a Fiorentina testén keresztül jutottak a legjobb nyolc közé. Közelmúltban aratott győzelmeik közül a Crotone elleni 6:2-es diadal emelkedik ki.

Milánóban eddig 87 bajnokin feszültek egymásnak a felek, és csupán a piemontiak 2006-os száműzetése alkalmával nem néztek farkasszemet. Azért is hívják Olaszország derbijének ezt a párosítást, mert ez a két csapat ezt az egy esetet kivéve mindig az Serie A-ban szerepelt. Az eddigi alkalmakkor 35 esetben a fekete-kékek örülhettek, 28 mérkőzés zárult pontosztozkodással, és 24-szer nyertek a vendégek, a gólkülönbség 135:98. A legtöbb gólt Omar Sívori érte el 13 találattal, de Roberto Boninsegna és Giuseppe Meazza is 12-12 gólt szereztek. Legutóbb ebben a létesítményben a Zebrák 2:1-re diadalmaskodtak, mindhárom gólt argentin játékos érte el, hiszen Lautaro Martínez, Paulo Dybala és Gonzalo Higuaín találatai állították be a végeredményt. A legsűrűbben egyébként a 2:1-es vendéggyőzelem fordul elő, ha a Juventus viszi el a három pontot, de 2018 áprilisában egy gólzáporos meccsen sikerült itt nyerni, hiszen 2:3 lett a végeredmény. Douglas Costa, Mauro Icardi, Andrea Barzagli (öngól), Milan Škriniar öngól), valamint Gonzalo Higuaín sorrendben estek a találatok ezen a változatos összecsapáson.

A hiányzók listája mindkét edző életét megnehezíti. Hazai oldalon Danilo D'Ambrosio, Matías Vecino és Andrea Pinamonti nem állnak Antonio Conte rendelkezésére, Andrea Pirlo viszont nem számíthat a továbbra is koronavírusos Alex Sandro, Matthijs de Ligt és Juan Cuadrado játékára, Paulo Dybala pedig sérülés miatt hagyja ki a meccset. Ezzel ellentétben jó hír lehet az Öreg Hölgy szerelmeseinek, hogy Weston McKennie és Federico Chiesa már ismételten a keretben lehetnek ezen a nagyon fontos összecsapáson.

A Nerazzurri trénerét, Antonio Contét egyetlen Juventino számára sem kell bemutatni, hiszen nem csak játékosa, de 1996 és 2001 között csapatkapitánya is volt az együttesnek, valamint 2011 és 2014 között három bajnoki címet is nyert a fekete-fehérek trénereként. Ebben a periódusban mai ellenlábasa még a pályán segítette munkáját, de mint Pirlo elmondta, Conte munkássága inspirálóan hatott rá, s ennek köszönhetően fordult az edzői szakma felé is.

Az ötvenegy esztendős szakember 1969. július 31-én született Leccében, játékos pályafutása is itt kezdődött, de karrierjének legnagyobb részét, vagyis az 1991 és a 2004 közötti éveket a Juventusban töltötte. Edzői karrierje az Arezzóban indult, útja pedig a Bari, az Atalanta, továbbá a Siena padján keresztül vezetett a Juvéba, ahol elindítója lett a klub jelenkori sikertörténetének, a már említett bajnoki címeken kívül két Olasz Szuperkupát is begyűjtve alakulatával. Ezután 24 mérkőzésen keresztül az olasz válogatottat gardírozta, FA-kupát és bajnoki címet nyert a Chelsea csapatával Angliában, és immár második éve az Inter menedzsere.

A Serie A-ban 166 alkalommal kísérte harcba az övéit, kilencvenkilencszer ezek közül a Bianconerit, ötvennégyszer pedig az Il Biscionét, ezen kívül 13 alkalommal az Atalantát. Statisztikája ezeken az összecsapásokon 109 győzelem, 40 döntetlen, valamint 17 vereség. Kedvenc felállása a 3-5-2, jelenlegi szerződése a 2022-es szezon végéig szól. A Zebrák padján öt alkalommal ülhetett jelenlegi csapata ellen, ezeken 4 győzelmet és 1 döntetlent könyvelhetett el, míg ellenfélként eddig négyszer találkozott a fekete-fehérekkel és minden alkalommal vereséget szenvedett. Az Arezzo és az Atalanta vezetőjeként egy 5:1-es és egy 5:2-es vereséget, a Nerazzurri padján pedig egy 2:1 és egy 2:0-ás kudarcot kellett elviselnie. A torinói randevún Aaron Ramsey és Paulo Dybala szerezték a gólokat.

A Sky Sport Italia szerint így néz majd ki a Juventus kezdőcsapata:

img_20210116_225454.png