Platini: "A Juve a Derby d'Italia esélyese"

platini.JPGA Juventus egykori legendás futballistája, valamint az UEFA korábbi elnöke, a labdarúgás világától különböző botrányai miatt évekkel ezelőtt visszavonuló Michel Platini nemrég volt csapata jelenlegi helyzetéről adott interjút az olasz sportsajtónak, melyben többek között szót ejtett az Öreg Hölgy egyes futballistáiról, valamint Andrea Pirlo elképzelésiről is.

A Bianconeri színeiben mindösszesen 223 mérkőzésen szereplő, ezeken pedig 104 találatot szerző korábbi francia támadó nyilatkozatában leszögezte, hogy véleménye szerint a Maestro becenévre hallgató olasz irányító már játékosként is edzői vonásokkal rendelkezett, ekképp pedig egyáltalán nem meglepő, hogy később valóban tréner vált belőle.

"Pirlo már a pályán is edző volt, miért ne lehetne az a kispadon is? Véleményem szerint a megfelelő játékfilozófiával kezdte pályafutását szakemberként, ami hasonlít ahhoz, ahogy labdarúgóként viselkedett, hiszen jelenléte a profi futballban eltöltött évei alatt is mindig a jó focira ösztönzött, s kedvelte a góllövést is" – kezdte mondanivalóját a La Gazzetta dello Sportnak.

"Nyilvánvalóan idő kell neki, mivel csak most vágott bele a karrierjébe. A körülötte lévő, s általa összeállított stáb sok mindent meghatározhat a Juventusnál. Úgy vélem, hogy Pirlóval visszatért valami abból a romantikából, ami korábban az edzőket jellemezte."

A Bianconeri immár kilenc éve uralja a Serie A-t, 2012 óta pedig csak a torinói alakulat hódította el a bajnoki serleget, azonban a Zebrák dominanciája idén megtörni látszik, mivel az ingadozó formát mutató csapat mellett új, s az eddigieknél jóval erősebb ellenfelek bukkantak föl.

"A Juve hazai dominanciája hihetetlen. Egyszerűen fantasztikus, ahogy az általuk képviselt mentalitás is. Mindig többet akarnak, újabb és újabb trófeákat. Jelenleg nagy harcban vannak a sorozatban tizedik Scudettóért, de ezt követően ismét új címeket szeretnének majd megszerezni.

Nekem tetszik, hogy a Juve uralja az olasz mezőnyt, mivel szeretem őket. Azonban az teljes olasz labdarúgást tekintve jó lenne, ha néha mások is diadalmaskodnának. Még akkor is ezt mondanám, ha nem a Gazzettának nyilatkoznék" – tette hozzá mosolyogva.

Az olasz rekordbajnok játékát sokak szerint jelentős mértékben meghatározza, hogy legjobb futballistái milyen formában vannak, így Platini szót ejtett a fekete-fehérek egyes labdarúgóiról, illetve pályán betöltött szerepükről is.

"Cristiano Ronaldo a ma felnövő szurkolók első számú példaképe, azt a szerepet tölti be, mint én az 1980-as években, vagy mint Omar Sívori korábban. Ő és Lionel Messi két teljesen különböző jelenség. Egyikük gyors és alacsony, másikuk pedig magas és fizikálisan erős. Két csodálatos futballista, akik immár tizenöt esztendeje uralják a sportágat.

Paulo Dybalát szintén nagyon kedvelem. Olyan típusú labdarúgó, mint Diego Maradona, Omar Sívori, vagy Neymar. Lehet, hogy a fent említett játékosoknál valamivel kevesebb tehetséggel rendelkezik, de ettől függetlenül az ő kategóriájukba sorolandó. Dybala nem Ronaldo vagy Messi, illetve nem egy klasszikus irányító, hanem egy csatárként szereplő tízes."

Holnap este sor kerül Olaszország talán legjobban várt mérkőzésére, az Inter és a Juventus összecsapására, ennek okán pedig arról is kérdezték a háromszoros aranylabdás egykori kiválóságot, hogy mit gondol a milánóiakról, továbbá, hogy milyen kimenetelt jósol a mérkőzésnek.

"Igen kedvelem Antonio Contét. Rendkívül energikus személyiség, állandóan mozgásban van. Csak Diego Simeone, illetve Gennaro Gattuso hasonlítható hozzá. Más szakemberek, mint például Pirlo, jóval nyugodtabbak, s megtartják maguknak az érzéseiket.

A találkozó mindkettejük számára jelent egyszerre nehéz, valamint könnyű feladatot. Nagy erőkifejtéssel, célzottan kell elérniük a kívánt eredményt, ugyanakkor ehhez rendelkezésükre áll a szükséges keret, mivel Olaszország két legjobb csapatáról beszélünk.

Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy a Juve az esélyes, s így 0-1-re megnyeri az összecsapást, Cristiano Ronaldo góljával. A torinói alakulatnak ugyanis van egy fantasztikus, fenomenális játékosa, aki minden szempontból meghatározó. A brutális testfelépítése, valamint a sporthoz való profi hozzáállása megengedi számára, hogy harminchat esztendősen is ilyen magas szinten teljesítsen."

Platinit végül arról faggatták, hogy mit gondol az idén rendkívül kiélezett bajnoki versenyfutásról, ő pedig sejtelmes jóslattal szolgált a továbbiakra nézve.

"Mindenkinek az AC Milan együttesén kell tartania a szemét. Ez a csapat mindig hozza a szükséges eredményeket, s egyszerűen nem képesek leállni. Jelenleg is ők a listavezetők, és hatalmas harcban állnak a bajnoki címért" – zárta szavait a sportág ikonikus alakja.