Isten veled, Paolo Rossi!

gazze.jpgMa reggel rendkívül szomorú napra ébredhettek a labdarúgás, és főleg a Juventus szerelmesei, ugyanis egyik legközelebbi munkatársa, a RAI Sport tudósítója, Enrico Varriale közlése szerint, életének 65. évében elhunyt a csapat és az olasz futball legendája, Paolo Rossi.

"Szörnyen szomorú hírt kell közölnöm: Paolo Rossi elhagyott bennünket" – írta hivatalos üzenetében Varriale.

"A felejthetetlen Pablito, akibe 1982 nyarán mindannyiunk beleszeretett, az elmúlt években pedig értékes és hozzáértő munkatársa volt a RAI Sportnak is.

Nyugodj békében, Paolo!"

Alig két és fél hónappal azt követően, hogy szeptember 23-án közzétett cikkünkben életútját áttekintve felköszöntöttük a Bianconeri ikonját, most örök búcsút kell vennünk tőle, azonban nem feledhetjük nevét és jelentőségét a foci és a klub hosszú történelmében. Rengeteg szép pillanatot okozott azok számára, akik élőben követhették pályafutását, s azok is hálás szívvel emlékezhetnek rá, akik az Öreg Hölgy egyik örök legendáját tisztelhették benne karrierjét követően.

Paolo Rossi sokak számára egy személyben alkotta a Juventust a maga idejében, fekete-fehérben töltött négy szezonja során, 1981 és 1985 között pedig minden sorozatot figyelembe véve 137 meccsen 44 gólt szerzett, s hatalmas szerepet vállalt a csapat első, 1985-ös BEK-győzelmének megszerzésében is.

Leghíresebb produkcióját azonban talán nem a torinói csapatban, hanem az Azzurri címeres mezét viselve nyújtotta az 1982-es spanyolországi világbajnokságon, ahol az egyenes kieséses szakaszban hat gólt szerezve vezette sikerre az olasz válogatott egyik jelentős generációját.

1982-ben fenti teljesítményének köszönhetően Aranylabdát kapott, így örökre beírva magát a Juventus legnagyobbjai közé, legjelentősebb csapatával pedig két Scudettót, egy olasz kupát, egy BEK-trófeát és egy UEFA-szuperkupát emelhetett a magasba.

Pályafutásának egyik legnagyobb kihívást jelentő ellenfele mind klubjában, mint pedig a nemzeti együttesben az argentin Diego Maradona volt, akivel rövid idő elteltével ismét találkozhat az égi csapatban, ahol már nincsenek zebracsíkos vagy azúrkék színek, mivel minden legenda egyszerre figyeli a világ labdarúgását, felülemelkedve a mindennapi futballháborúkon, együtt testesítve meg a teljes sportágat, valamint annak történelmét.

Isten veled, Paolo Rossi!