Allegri: „A győzelmek segítenek, önbizalmat adnak, mely révén másképp látod a dolgokat”

max-allegri-1.jpgA csütörtöki Lazio ellenében a Coppa Italia elődöntőjének első mérkőzésén aratott győzelem révén némiképp fellélegezhetett a Juventus, mert nem pusztán kellő előnyhöz juthatott a Bianconeri, de a második félidőben olykor már szemre is tetszetős játékkal rukkoltak elő. A megfelelőtől azért még messze lévő teljesítmény ad okot némi bizakodásra, elvégre a holnap este megrendezésre kerülő Fionretina elleni rangadón a tét nem kisebb, mint a Bajnokok Ligája helyek megőrzése. A csapat vezetőedzője, Massimiliano Allegri ennek megfelelően megtartotta a szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját, melyen kitért a csütörtöki összecsapásra, ennek hatásaira, az utóbbi idők rossz formájára és a már szokásosnak mondható célokra is.

„A Lazio elleni mérkőzés, úgy, ahogy volt egészében, roppant fontos volt. Visszatérés a győzelemhez. Akkor is, ha ez a Coppa Italia elődöntője volt, annak is az első felvonása. Még ebben a hónapban lejátsszuk a visszavágót is. Húsz napunk van a bajnokság végéig, rendezni kell a sorokat és meg kell szilárdítani a pozíciónkat.” – kezdte Allegri a nyilatkozatát.

„A győzelmek segítenek, önbizalmat adnak, mely révén másképp látod a dolgokat. Meg kell szereznünk legalább azt a minimális pontmennyiséget, mellyel biztosíthatjuk a jövő évi Bajnokok Ligáját.”

„Már az Empoli elleni mérkőzés előtt is jelentkeztek sötétebb felhők az égen, de addig inkább a pozitív dolgok mutatkoztak meg, onnantól kezdve ellenben kevés pontot szereztünk. Nyugodtnak kell maradunk, mert tudjuk, a holnapi összecsapás más lesz, összetettebb, mint az előzőek. Lelkesedéssel, elhivatottsággal kell befejezünk a szezon hátralevő részét, azzal a vággyal, hogy elérjük mindazokat a célokat, melyekért még mindig versenyben vagyunk.

Hogy húsz pont van az Inter és közöttünk? Szerintem a számok nem hazudnak. A tabella megmutatja a csapatok valós értékét. A bajnokság során vannak dolgok, amiknek meg kell történnie, előbb vagy utóbb. Most húsz pont van a listavezető és köztünk, mi azonban nem gondolhatunk erre a különbségre, csakis azokra a pontokra, amelyek ahhoz kellenek, hogy a Bajnokok Ligájában indulhassunk.”

„Hogy a ma többet érne? Egyénileg, a fiúk számára? Mindenképp. Ez teljesen rendben van. Ez ennyire egyszerű: jó játékosok, akiknek bőven van hova fejlődniük, és minél többet játszanak, annál többet fejlődhetnek. Ezért is fontos, sőt alapvető, hogy induljunk a jövő évi Bajnokok Ligájában. Ez legalább nyolc mérkőzést jelentene a legmagasabb szinten. Hogy ez milyen hatással lehet? Azon játékosok, kiknek kevesebb a nemzetközi tapasztalatuk, fejlődhetnek ilyen téren is. Éppen ezért van az, hogy még az elmúlt nehezebb időszakban is inkább azt figyeltük, hogy a játékosaink miként épülnek.

Ezt a szezont úgy kezdtük el, hogy a klub célja a Bajnokok Ligája indulás megszerzése, és ez nem mutatkozott egyszerűnek, tekintve azt az utat, melyet mi magunk választottunk. A célunkat bár még nem értük el, de versenyben vagyunk érte. Akkor is, ha sok pontot hullajtottunk el. Tudtuk, hogy lesznek nehézségeink, számos közvetlen riválissal találkozva, ez egy roppant kiélezett verseny, ahol végül a pontoknak nagyobb a súlyuk, mint korábban hittük… A céljainkat azonban el kell érni, így vagy úgy.

Számtalan magyarázat van a rossz formánkra, okunk azonban csak egy lehet. A pályán mindig van lehetőség a javításra. A holnapi is egy ilyen alkalom lesz, amikor is megszilárdíthatjuk a pozíciónkat, mert még sok pont hiányzik a céljainkhoz. Holnaptól azon kell dolgoznunk, hogy ezeket megszerezzük. Nyolc összecsapás azért, hogy a következő szezonban hétközben is pályára léphessünk.”

„Mindenki hibázhat, de tudják, pontosan hány alkalommal hibáztam? Vagy azt, hogy még hány alkalommal fogok? A döntések, a formáció… A labdarúgás pont ezért szép. Nem az én tisztem eldönteni, hogy jól cselekedtem-e. A legjobb tudásom szerint kell teljesítenem, akkor is, ha olykor én magam is hibázok, mint mindenki más. Ettől függetlenül még mindig élvezettel tölt el az edzősködés.

Jobban ösztökélne a munkádban az, ha tudnád a jövődet előre? Úgy gondolom, hogy még mindig megfelelően végzem a feladatom. Egyetlen egy dolog számít, még pedig, hogy elérjük a céljainkat, mi pedig éppen erre koncentrálunk, mind a stáb, mind a játékoskeret. Küzdenünk kell, egymásért szenvednünk, hogy a legjobb négyben végezhessünk. A kupameccsek mutatják meg igazán, hogy jól teljesítünk-e. Csak az lebeghet a szemünk előtt, hogy elérve a céljainkat a lehető legjobban zárjuk a szezont.”

„Hogy mi is kell ahhoz a bizonyos kis többhöz? Ahhoz a szikrához? Ahogy már ebben a szezonban is elmondtam, több alkalommal is, ezeknek a játékosoknak fejlődniük kell, úgy a Juventus, mind a nemzetközi meccsek tekintetében. Vlahovic is fejlődik, még ha a szezont nem is kezdte jól. Ez azonban benne van, mással is megtörténhet. Megesik, hogy a csatárok időnként nem lőnek gólt, majd később belejönnek. Ez igaz Keanre is. Yildiz rendben van, Miliket azonban sajnálom. 15-20 nap múlva lesz csak elérhető. Egyénileg dolgozik, a csapattal sajnos nem edzhetett, abban reménykedünk, hogy minél hamarabb visszatérhet.

A holnapi ellenfelünk jó mérkőzést játszott az Atalanta ellen. Számtalan lehetőséget alakítottak ki, jól is játszottak. Tudjuk, hogy nehéz összecsapás vár ránk, éppen ezért jól kell teljesítenünk. Szállítanunk kell az eredményt.

Holnap reggel még lesz egy edzés, néhányan még vírusokkal küszködnek, de a formációról csak ez után fogok dönteni, hamarabb semmiképp sem. Mindannyian jól vagyunk, a győzelem önbizalmat adott. Jó mérkőzést kell játszanunk, meg kell mutatnunk a karakterességünket. A Rómában lejátszott mérkőzéshez képest a csütörtöki nagyon más volt, ezen a vonalon kell tovább haladnunk.” – zárta gondolatait Allegri.