Helyzetjelentés – a Brand többi csapata

joe.jpgA múlt hétvégén az igen csak viharvert kerettel Nápolyba utazó Juventus egy összességében elkerülhető vereségbe szaladt bele, annak ellenére is, hogy a középpályán szinte soha nem látott sérüléshullám csapott végig és ezért számos olyan megoldással kellett élnie a mesternek, mellyel alapesetben nem kellene foglalkoznia. Azonban nem a felnőtt csapat az egyetlen, melynek teljesítménye messze elmarad az elmúlt időszakban az elvárhatótól. Lássuk, hogy a Primavera, a Next Gen, valamint a Juventus Women miként boldogult a maguk problémáival!

Paolo Montero fiai március 4-én fogadták hazai pályán a Sassuolo korosztályos alakulatát. Nehéz bármilyen elvárást megfogalmazni az igen csak rapszodikusan teljesítő Primavera együttessel kapcsolatban, de talán az azért nem légből kapott dolog lenne, hogy a tabellát tekintve ne középcsapat szintjén álljanak – elvégre az utóbbi időben a klub nem kevés energiát fektet ebbe a szektorba. A mester érzi is, hogy valamit most már mutatni kell, így visszatért a szokásos 3-4-2-1-hez, még ha személyi változások akadtak is: Jakub Vinarčík, Alfonso Montero, Javier Gil, Bruno Martinez Crous – Federico Savio, Valdes Ngana, Diego Ripani, Filippo Pagnucco(C) – Andrei Florea, Gabriele Finocchiaro – Silvano Biggi.

Azonban a 7. percben már a vendégek kerültek helyzetbe, melynek végén a lövést Vinarčík kapusnak kellett védeni, az ismétlést pedig Gil tisztázta. A 9. percben Ripani került lövőhelyzetbe, életerős lapos próbálkozását csak kiütni tudta a kapus. A 10. percben Savio jobboldali beadása ment el keresztbe a kapu előtt, melyre Pagnucco érkezett a túloldalon, lövését azonban bravúrral hárítani tudták, a kavarodást követően Ripani jutott lehetőséghez, első kísérlete még levágódott a védősorról, a második már utat talált a kapuhoz, de ezt a vendégek hálóőre gond nélkül fogta. A 37. percben Pagnucco próbálkozott egy beadással, azonban egy kicsit lecsúszott és így nem volt jó sem beadásnak, sem kapura lövésnek. A 40. percben Vinarčík laposan és röviden hozza játékba a labdát, ami még a tizenhatoson belül Nganához kerül, ő azonban elveszíti azt, és Vedovati miután kicselezte a kapust, már könnyedén megszerezte a vendégek számára a vezetést (0-1). Ezzel pedig a félidő érdemi része véget is ért.

A második félidőt a hazaiak kezdték aktívan, a 48. percben Ripani szabadrúgásánál kellett a vendég kapusnak nyújtózkodnia, de csak kikaparta valahogy a jobb felsőből. A 65. percben a semmiből egy baloldali beadással próbálkozott a Sassuolo, a Juve védelme bealudt, így Vedovati könnyedén megszerezte önmaga és csapata második találatát (0-2). A 70. percben a csereként beállt Mazur találta meg a baloldalon Pagnuccot, kinek visszafejelt labdáját Scienza lőtte magasan fölé. A 81. percben Crapisto kapott egy pazar labdát a tizenhatoson belül, egy csellel tiszta lövőhelyzetbe hozta magát és megszerezte a szépítő gólunkat (1-2). A 84. percben Florea megkapta második sárgalapját, így idő előtt mehetett zuhanyozni. Ennek ellenére a 95. percben még a Juventus előtt nyílt lehetőség az egyenlítésre, de Pagnucco lövését bravúrral védeni tudta a vendégek kapusa, így a végeredmény sajnos nem változott.

Kellemetlen vereség volt ez, még ha a tabellán nagy is a különbség a két együttes között. Egy hajszállal jobb volt a Juventus szinte mindenben, mint a Sassuolo, egyedül a helyzetkihasználásban nem, ami döntőnek bizonyult. A Juve ezzel visszaesett a tabella 12. helyére és mivel március 9-én Milánóba látogatnak és a listavezető Inter vendégeként lépnek pályára, a felzárkózás egyáltalán nem bizonyul könnyű feladatnak.

Az egyre jobb formába lendülő Next Gen március 2-án fogadta hazai pályán a Gubbio együttesét. Brambilla mester Perin sérülése végett még mindig nélkülözni kénytelen első számú kapusát, aki a felnőtt keretbe kap meghívót, de ezt leszámítva mostanában inkább kellemes fejfájása akad a csapat összeállítását tekintve. Erre a napra ő is 3-4-2-1-ben álmodta meg együttesét, mely így festett a pályán: Simone Scaglia – Riccardo Stivanello, Tarik Muharemovič(C), Nicoló Savona – Livano Comenencia, Luis Hasa, Dikeni Salifou, Riccaro Turicchia – Simone Guerra, Nikola Sekulov, Cosimo Marco Da Graca.

Az 5. percben pedig már veszélyeztetett is a hazai alakulat, Sekulov beadását Comenencia még nem tudta kapura lőni, de a lecsorgót Turicchia már igen, aki nem is tévedett olyan sokat. A 18. percben a vendégek egy szép kiugratást követően lőhettek kapura, és még ha nem is kellett Scagliának beleérnie, de ez egy nagyon veszélyes akció volt. A 28. percben Salifou a saját térfeléről vezette végig a labdát, és ugratta ki Sekulovot, aki lövés helyett inkább a második hullámban érkezőknek igyekezett visszatenni a labdát, pontatlanul. A félidőben már más említésre méltó nem is történt.

A második játékrész 51. percében Hasa indította meg a támadást, labdáját Da Graca szelídítette meg, passzával Sekulov rohant egyészen a tizenhatosig, ahol szépen játszotta be a védelem mögé a játékszert, azonban Turicchia lövése még kaput sem talált. Az 57. percben Morelli kapta meg a labdát a jobboldalon, beadása azonban lecsúszott, ami meglepte a teljes Juve védelmet, így az zavartalanul a hálóban kötött ki (0-1). A 63. percben Hasa cselezte be magát a büntetőterületen belülre, lövése azonban épp csak, de mellé ment. Még ebben a minutumban Turicchia szerzett labdát, mellyel Sekulov indult meg és indította előbbit, a beadásra Guerra érkezett tökéletesen (1-1). A 71. percben a Gubbio végezhetett el szögletet, melyet lövésre készítettek le és nem is volt ez veszélytelen próbálkozás, mert csupán a kapufa akadályozta meg a vendégeket abban, hogy újra megszerezzék a vezetést.

A 74. percben Savona indította Turicchiát, azonban a vendégek kapusa remekül jött ki. A 81. percben Cerri próbálkozott meg egy távoli lövéssel, de különösebb fennakadást nem okozott vele. A 82. percben Rouhi beadására ugyancsak Guerra érkezett tökéletesen és fejelt a kapuba (2-1). Támadásban maradt a Juve, a 88. percben Anghelé lövése ment mellé. A 92. percben a kitámadó Juventust szépen lekontrázta a Gubbio, Udoh egy Pazar kiugratást követően a kapust is kicselezve alakította döntetlenre a mérkőzést (2-2).

A döntetlen igazságos eredmény a statisztikák alapján, akkor is, ha fájó, hogy fordítani tudott a Juve, de a vezetést megőrizni már nem. Aggodalomra nincs ok egyébként, mert a csapat szépen felállt a szezon eleji pocsék formájából, és március 6-án ennek tanúbizonyságot is adhat az Olbia vendégeként.

Massimo Brambilla mester úgy döntött, hogy az Olbia ellenében is megtartja a 3-4-2-1-es felállását, még ha pár személyi cserét eszközölt is a kezdőt illetően: Giovanni Daffara – Riccardo Stivanello, Tarik Muharemovič(C), Nicoló Savona – Jonas Rouhi, Luis Hasa, Dikeni Salifou, Clemente Perotti – Simone Guerra, Nikola Sekulov – Leonardo Cerri.

És az előzetes bizalom meghálálta magát. A 3. percben Rouhi labdájával Sekulov egészen a az ötösig robogott, beadására Guerra érkezett zseniálisan (0-1). Az 5. percben Perotti beadását még kifejelte a hazai védelem, de az pont Hasa elé került, aki nem sokat gondolkozott, 18 méterről kapásból lőtt a léc alá (0-2). A 13. percben Rouhi szögletére Muharemovič érkezett jól és lőtt éppen csak mellé. A hazai első helyzetre egészen a 24. percig várni kellett, de ez egy igen alacsony minőségű helyzet volt, a távoli erőtlen lövés nem okozott gondot Daffara kapusnak. A 28. percben Perotti beadását úgy fejelhette kapura Sekulov, hogy még csak felugrania sem kellett, a hazaiakat most azonban kisegítette a kapufa. A 37. percben Hasa indította el az akciót, labdájával Savona robogott végig a pályán, beadását Guerra szelídítette meg és készítette le Cerri számára lövésre, de az nagyon mellé ment. A 42. percben Perotti beadása Sekulovot találta meg, aki ellentmondást nem tűrően bombázta kapuba a labdát (0-3). A félidő hátralevő részében más már nem történt, kényelmes vendég vezetéssel vonulhattak szünetre a felek.

A második félidőben a Juve lényegében ott folytatta, ahol abbahagyta. Az 51. percben Sekulov szerzett labdát a saját térfelén, mellyel zavartalanul roboghatott és passzolhatta az üresen álló Guerrának, ő pedig önzetlenül Cerrinek készítette le a játékszert, aki egy lövőcsellel elfektette a hazaiak kapusát, innentől pedig már nem volt nehéz dolga (0-4). A tetemes előny tudatában értelemszerűen visszavett a tempóból a Juve, így szóhoz jutottak a hazaiak is, a 75. percben próbálkoztak kapura lövéssel, de nem okozott különösebb gondok Daffarának a hárítás. A 78. percben Stivanellónak kellett belevetődnie egy közeli lövésbe, hogy szögletre menjen és ne a kapuba. A 88. percben még egy fejest kellett fognia Daffara kapusnak, de ezzel a hazaiak azt a kevéske puskaport is ellőtték, amilyük volt.

Örömfoci a javából! 53%-os labdabirtoklás, melyből 8 lövési kísérletet alakítottak ki a vendégek, ebből 6 kaput is talált, sőt 4 gól is született belőle. Remek játék, Pazar helyzetkihasználás! A győzelemnek hála a Next Gen a tabella 8. helyén áll, három pontos előnnyel. A következő mérkőzésre március 10-én kerül sor, hazai pályán fogadják azt a Pontedera együttesét, mely két ponttal előzi meg őket a tabellán, és a cél nem is lehet más, mint az előzés!

A hölgyek március 3-án Firenzébe látogattak a Coppa Italia elődöntőjének első felvonására, ennek tudatában Montemurro mester nem spórolt csapatával, a megálmodott 4-2-3-1 pedig ekképp nézett ki a pályán: Roberta Aprile – Lisa Boattin, Cecilia Salvai(C), Viola Calligaris, Martina Lenzini – Ella Palis, Arianna Caruso - Maëlle Garbino, Jennifer Echegini, Sofia Cantore – Cristiana Girelli.

A 11. percben Cantore lapos beadását Echegini lőtte kapura, de az erőtlen kísérlet nem okozott komoly gondot. A 17. percben a hazaiak dolgozták ki lövésig a helyzetüket, ami bár éppen csak mellé ment, azonban ha kaput talál, nem érte volna el Aprile. A 30. percben a Fiorentina szabadrúgása zúgott el a kapu mellett. A 43. percben Cantore lövése halt el a hazaiak kapusának kezei között. A 46. percben még egy kontrát vezethetett a Fiorentina, de a lövés ugyancsak nem okozott nehézséget.

A második félidőt a hazaiak kezdték aktívan, a Juve tizenhatosán belül alakult ki kisebb kavarodás, mely végén a lövés a kapufán csattant és Salvainak kellett tisztáznia végül. Az 58. percben Cantore beadását Echegini nem tudta kapura veszélyesen rálőni. A 65. percben megint a Juve tizenhatosán belül alakult ki nagyobb kavarodás, melyet sajnos Catena most ki is használt (1-0). A 75. percben a csereként beállt Nystrom próbálkozott távoli lövéssel, de különösebb gondot ez sem okozott. A 80. percben előbb Bonansea lövése pattant le a védelemről, majd Boattin kísérlete zúgott el a keresztléc felett. A mérkőzés vége felé még a Fiorentina előtt adódott egy kisebb lehetőség, hogy növelje előnyét, de a végeredmény már nem változott.

Kifejezetten pocsék mérkőzésen van túl a női csapat. Nem volt meg lényegében semmi. Nem látszott a tűz, az akarás különösebben, veszélyes se nagyon volt az együttes. A hátrány nem behozhatatlan, és március 9-én nem is lehet más a cél hazai pályán, mint a fordítás és a döntőbe jutás. De ezt már nem Joe Montemurro vezetésével tehetik meg, ugyanis március 6-án közös megegyezéssel szerződést bontottak vele és helyét ideiglenesen a segítője, Giuseppe Zappella veszi át. Egyes hírek szerint már Montemurro asztalán volt egy hosszútávú szerződéshosszabbítási javaslat, de a közelmúlt gyengébb eredményei – úgy a bajnokságban, mint a kupában –, váltásra sarkallták a vezetőséget.

Köszönjük Montemurro mesternek a két Coppa Italia, a két Supercoppa Italiana, valamint az egy Scudetto serlegeket!