Helyzetjelentés – a Brand többi csapata

juve_brand.pngA hétvégén a vasárnapi húsleves – rántotthús hagyományos kombinációja mellé a sors érdekes fintora volt, hogy desszertnek egy Juventus mérkőzést fogyaszthattunk el. Az emésztésre, és akár az egészségre sem éppen jó hatással lévő hullámvasút végén Rugani elhozta a katarzist számunkra, azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy mindeközben a Brand többi csapata is pályára lépett, igyekezvén hozzáadni a nagy csapat okozta érzésekhez. Lássuk miként teljesített a Primavera, a Next Gen és a Juventus Women!

Montero fiai február 19-én hazai pályán fogadták a Sampdoria korosztályos alakulatát, hogy az utóbbi három meccs rosszabb sorozatának véget vethessenek. A mester újfent a 3-1-4-2-es felállás mellett tette le a voksát, ami így nézett ki a pályán: Jakub Vinarčík – Alfonso Montero, Javier Gil, Bruno Martinez Crous – Valdes Ngana – Federico Savio, Andrei Florea, Patryk Mazur, Filippo Pagnucco(C) – Diego Pugno, Gabriele Finocchiaro.

Az 5. percben laposan akarta kihozni a játékszert a Juventus, Mazur azonban elvesztette a labdát, amiből bár kapura lövés lett, veszély azonban nem. A 11. percben Pagnucco baloldali beadását visszafejelték lövésre, az azonban inkább passznak volt jó, de Pagnucco erre nem számított. A 13. percben Floreát ugratták ki tökéletes iramban, a lövés azonban éppen csak mellé ment, köszönhetően a védelem blokkjának. A szögletből Finocchiaro lőhetett, de mivel középre ment, a hárítása nem okozott gondot; de a labda még maradt a hazaiaknál, azonban Pugno sarokkal tovább tett labdája nem talált saját embert. A 23. percben Pagnucco kapott egy pontos hosszú indítást, amivel egészen a büntetőterületen belülre robogott és kilőtte a bal alsó sarkot (1-0). A 41. percben Savio ugratta ki Pugnót, aki egészen a tizenegyes vonaláig vezethette a labdát és lőtte ki a jobb alsó sarkot (2-0). A félidő végén még Savio próbálkozott kiszorított helyzetből visszatenni a labdát, de az inkább kapura ment, amibe a vendégek kapusa reflexből még bele tudott kapni. A félidőre két gólos előnnyel vonulhatott a hazai csapat.

A második félidó első helyzetére az 59. percig kellett várni, ekkor Langella kapott egy labdát a kaputól tizenhat méterre, egy lövőcsel után pedig védhetetlenül lőtte ki a bal alsó sarkot (2-1). A 65. percben Valisena sárgalapot érően buktatta Gilt, ami számára már a második ilyen színű lap volt, így idő előtt mehetett zuhanyozni, a Sampdoria pedig emberhátrányba került. Ezzel nagyjából derékba törte a vendégek egyenlítési szándékait. A 76. percben Scienza forgatta meg a védőit, lövését azonban hárítani tudta a vendégek hálóőre. A 92. percben még volt egy távoli lövése a Sampdoriának, de az leginkább a galambokra volt csak veszélyes.

Ahogy az eredmény is mutatta, a Juventus szoros mérkőzésen szerzett három pontot. Kilenc kaput eltaláló lövésből sikerült két gólt szerezni, ami nem éppen hatékony helyzetkihasználás, azonban az sokkal rosszabbul nézett ki, hogy az összesen tizenkilenc kapuralövési kísérletből tíz célt tévesztett. Ezen mindenképp javítani kell, mert a Sampdoriánál kicsit jobb ellenfél ezt megbosszulhatja.

Erre pedig nem is kellett olyan sokat várni. Február 24-én a Juventus a Hellas Verona U19-es csapatához látogatott annak reményében, hogy folytatni tudják a pontszerzést. Montero mester érezte, hogy a Verona komolyabb ellenfél, mint a Samp, így inkább visszatért a megszokott 3-4-2-1-hez: Riccardo Radu – Bruno Martinez Crous, Javier Gil, Stefano Turco – Filippo Pagnucco(C), Patryk Mazur, Valdes Ngana, Federico Savio – Michele Scienza, Andrei Florea – Diego Pugno. A 4. percben már helyzetbe kerültek a hazaiak, két jól csel után azonban már nem maradt erő a lövésben, így a hárítás sem okozott gondot. A 12. percben Pagnucco beadására Pugno érkezett a tizenhatoson belül, azonban a lövést blokkolni tudták, az ismétlést pedig ismét Pugno fejelte kapura, de ezt már fogta a Verona hálóőre.

A 18. percben szögletet végezhettek el a hazaiak, a kombináció végén D’Agostino beadása lecsúszott, így kapura ment, amit Radu sem tudott hárítani, csak beljebb paskolni (1-0). A 20. percben Turco beadását fejelték ki a hazaiak, ami így Mazur elé került, azonban a lövése mellé ment. A 38. percben a Verona veszélyeztetett, a góltól csak a keresztléc mentette meg a Juventust. A 42. percben Scienza végzett el egy szabadrúgást, de nem okozott különösebben zavart. A félidő ráadásában még a Verona vezetett támadást, a kapu előtt kialakult káoszban hol a védelem, hol a kapus tudott blokkolni, hárítani, így a félidőre szűk hazai vezetéssel vonulhattak a felek.

A második félidőt ennek következtében a Juventus kezdte aktívabban, az 50. percben Pugno fejelte fölé/mellé a jobb oldalról érkező beadást. Az 54. percben Radu reflexeit tesztelték a hazaiak, az életerős lövést csak kiütni tudta a Juve kapusa. Az 56. percben Turco beadását fejelték ki, ami így Scienza elé került, a lövése azonban a szokásos módon fölé/mellé ment. A 63. percben Savio labdájával Finocchiaro cselezte magát lövőhelyzetbe, de erőt már nem tudott vinni bele, így könnyedén védték a próbálkozását. A 68. percben a Verona játszotta ki a helyzetet lövésig, de a védelem blokkolni tudott, azonban a labda Patané elé került, a lövése pedig Dentalén megpattanva került a hálóba (2-0).

A 73. percben Turco használta ki a kavarodást, de lapos lövésébe nem kellett beleérnie a Verona kapusának. A 81. percben Grosso végzett el egy szabadrúgást, a Verona hálóőrének eszén azonban ő sem tudott túljárni. A 89. percben Finocchiaro lövése ment mellé. A 91. percben Biggi életerős lövése a keresztlécről a gólvonalon kívülre pattant és ezzel lényegében véget is ért a találkozó.

Megérdemelt vereségbe szaladt bele a csapat, a Verona többször találta el a kaput és veszélyesebb támadásokat is vezetett, azonban a kulcs sajnos nem ez volt. Az előző forduló statisztikáját mélyen alul múlta a csapat, 21 lövési kísérletből 16 célt tévesztett. Így nem lehet gólt szerezni, senki ellen sem. Akkor sem, ha mindkét gól szerencsétlen szituációból született. A vereség ellenére maradt a Juventus a 10. helyen, azonban a Verona feljött egy pontra mögéjük. A következő mérkőzésre március 4-én kerül sor, a Sassuolo együttesét fogadják hazai pályán.

A Next Gen február 18.-án hazai pályán fogadta a Lucchese együttesét, a cél pedig nem is lehetett más, mint a három pont és a győzelem. Brambilla mester ennek érdekében nem is spórolt a tűzerővel, a csapatát 3-5-2-ben így küldte pályára: Giovanni Daffara – Riccardo Stivanello, Diego Stramaccioni, Tarik Muharemovič(C) – Clemente Perotti, Martin Palumbo, Dikeni Salifou, Luis Hasa, Riccardo Turicchia – Simone Guerra, Lorenzo Anghelé.

A 7. percben a vendégek lőhettek kapura, a megpattanó próbálkozás azonban nem okozott gondot Daffara kapusnak. A 16. percben a Lucchese szabadrúgást végezhetett el, amit bár a Juventus védelme kifejelt, de a játékszer visszakerült a kapu előterébe, amire Cangianiello csapott le és bár Daffara belekapott, hárítani nem tudott (0-1). Támadásban maradtak a vendégek, a 20. percben kiszorított helyzetből leadott lövést azonban ki tudta ütni Daffara. Az első hazai helyzetre a 34. percig kellett várni, Palumbo eresztett el egy életerős lövést, amit csak kiütni tudott a vendégek hálóőre. Ezzel pedig az első félidő érdemi része véget ért.

A második félidő hazai helyzettel kezdődött, az 51. percben Turicchia tört be a büntető területen belülre, lapos passzát pedig Anghelé váltotta gólra (1-1). Ez kicsit felrázta a vendégeket, az 58. percben egy gyenge kapura lövési kísérlettel tesztelték, hogy Daffara mennyire figyel. Egy perccel később ugyancsak ez a forgatókönyv valósult meg, a lövés azonban mellé ment. A 70. percben ugyancsak a vendégek lőhettek kapura, amit azonban Daffara kapus bravúrral hárítani tudott. A 80. percben ugyancsak Daffara kapusnak kellett nyújtózkodnia, hogy ne szerezhessenek a vendégek gólt. Ezzel pedig a Lucchese is ellőtte az utolsó puskaporát is.

A pontszerzés a Juventusra nézve volt hízelgő, a vendégek sokkal többet tettek a három pontért, többet lőttek kapura, ebből többször is találtak kaput, azonban a Juventus egyetlen szerencséje a helyzetkihasználása volt, mert két kaput eltaláló lövésből szerzett egy gólt.

A következő mérkőzésre február 25-én került sor, a Next Gen a Perugia vendégeként lépett pályára. Volt min javítani az előző meccs után, de Brambilla mester kitartott a 3-5-2 mellett: Simone Scaglia – Diego Stramaccioni, Tarik Muharemovič(C), Nicoló Savona – Jonas Rouhi, Dikeni Salifou, Luis Hasa, Martin Palumbo, Clemente Perotti – Leonardo Cerri, Nikola Sekulov. A 7. percben már helyzetbe kerültek a hazaiak, de a távoli lövés hárítása nem okozott gondot. A 17. percben Cerri próbálkozott gólt szerezni, de a perdítésében nem igazán volt erő, így a védés sem állította a Perugia hálóőrét leküzdhetetlen feladat elé. A 27. percben szabadrúgás végezhettek el a hazaiak, a fejes azonban mellé ment. A 32. percben Rouhi végezhetett el szögletet, a csúsztatásba azonban még egy hazai játékos bele tudott érni. A 44. percben a hazaiak vezethettek támadást, Sylla cselezgetett a tizenhatoson belül, lövése pedig utat talált a Juventus kapujába (1-0). A félidő érdemi része ezzel véget is ért.

A második félidőben lényegében semmi változás nem történt, a hazaiak voltak a kezdeményezőbbek. Az 54. percben egy baloldali beadás után a fejes azonban fölé ment. Egy perccel később szabadrúgást végezhettek el a hazaiak, a lövés kijött Scaglia kapusról, amire azonban Lewis reagált a leggyorsabban és bepofozta a hálóba (2-0). A két gólos hátrány ébresztőleg hatott a Next Genre, Salifou középre tartó lapos lövése azonban nem okozott gondot. A 69. percben Guerra lövése a kapufáról sajnos kifelé pattant. A 82. percben Stramaccioni veszítette el a játékszert a saját térfelének közepén, amivel a Perugia meglódult, az életerős távoli lövés azonban éppen csak mellé ment. A 89. percben még Scaglia kapusnak kellett, hogy közbe avatkozzon, hogy a lapos beadás ne juthasson hazai játékoshoz. A 91. percben még Anghelé próbálkozott kapura lövéssel, de még a szépítés sem jött össze.

A két csapat hajszálpontosan ugyanolyan statisztikával rendelkezett. Mindketten öt alkalommal lőttek kapura, melyből három el is találta, kettő pedig mellé ment. A különbséget az jelentette, hogy a bajnoki tabella 4. helyezettje ebből két gólt is tudott szerezni. A Next Gen egy hellyel visszacsúszott a 9. helyre, de a 7. helyezett Pontedera is csupán két pontra található. A következő mérkőzésre március 2-án kerül sor, hazai pályán fogadják a Gubbio együttesét.

A Juventus női csapata február 18.-án hazai pályán fogadta a Napoli együttesét, szokatlan módon nem rangadó volt. Ennek ellenére Montemurro mester nem így állt a dologhoz, feltette a fényest 4-3-3-ban: Paulina Peyraud Magnin – Martina Lenzini, Viola Caligaris, Cecilia Salvai(C), Lisa Boattin – Arianna Caruso, Julia Grosso, Maëlle Garbino – Lineth Beerensteyn, Cristiana Girelli, Lindsey Thomas.

A 8. percben Garbino baloldalról igyekezett beadni a játékszert, de abba a vendégek játékosa kézzel kapott bele, a jogosan megítélt büntetőt pedig Girelli értékesítette (1-0). A 11. percben a Napoli végzett el egy szabadrúgást még a saját térfeléről, a mély indítás azonban saját játékost talált, de a kirontó Magnin miatti emelés nem talált kaput. A 17. percben szögletet végezhetett le a Juventus, melyet Girelli fejelt vissza és azt Thomas juttatta a hálóba (2-0). A 28. percben ugyancsak a Juve végezhetett el szögletet, melynek végén Garbino lőhetett kapura, a lapos próbálkozás azonban nem okozott gondot. A 32. percben Garbino beadását fejelte éppen kapu mellé Thomas. A 36. percben pedig Beerensteyn lövését kellett oldalra tolnia a Napoli kapusának. A 42. percben újfent szögletet végezhetett el a Juve, egy csel után Girelli lövését hárítani tudta a vendégek kapusa. A 45. percben Beerensteyn lövése a kapusról Thomas elé pattant, ő szépen lekészítette azt Grosso számára, aki 15 méterről nem is hibázott (3-0). A szünetre nagyon kényelmes előnnyel mehetett a hazai csapat.

A második félidőre is maradtak támadásban a lányok, az 53. percben Grosso távoli lövését kellett fognia a Napoli kapusának. A 64. percben Caruso távoli lövése a felsőlécről kifelé pattant. A 89. percben Gama próbálkozott lövéssel, de ezt is védeni tudta a Napoli kapusa. A 91. percben Bonansea lövését csak kiütni tudta a vendégek hálóőre, az azonban Thomas elé került, és közvetlen közelről nem is hibázott (4-0). A 92. percben a kiugró Napoli játékost tarolta le Magnin, a jogosan befújt büntetőt pedig Banusic értékesítette (4-1).

A győzelem nem pusztán az eredményt látva tűnik magabiztosnak. A Juve 70%-ban birtokolta a játékszert, ebből 27 kapuralövési kísérlet született, melyből 15 kaput is talált. Meggyőző teljesítmény! A három pont mellett annak is örülhetnek a Juventus szerelmesei, hogy a 3. helyezett Fiorentina botlásának révén immár 4 pontos előnnyel foglalják el a lányok a 2. pozíciót. A következő mérkőzés a Fiorentina elleni Coppa Italia odavágó lesz március 3-án, idegenben.