Allegri: "A futballban nincs lehetetlen"

max_vs_lecce.jpgA Juventus tegnap döcögős kezdés után könnyed, 0:3-as diadalt aratott a Lecce otthonában, az Inter szaúd-arábiai kötelezettségei miatt elmaradó meccse pedig lehetőséget teremtett arra, hogy Dušan Vlahović duplája és Gleison Bremer találata ideiglenesen a tabella élére repítse a Zebrákat. A lefújást követően a csapat mestere, Massimiliano Allegri is értékelte a látottakat, kiemelve, hogy a játékosok egyre jobb formába kerülnek, a Scudettóról pedig azt mondta, hogy a futballban nincs lehetetlen, amit az első hely is megmutat. 

"0:2 után volt egy pillanat, mikor megijedtem, mivel egy meccsen bármi megtörténhet, még ha kívülről máshogy is fogjuk fel ezeket a helyzeteket. Alapvetően normális, hogy olykor lankad a figyelem, azonban az adott szituációban a Lecce bejuttatta a labdát a tizenhatosunkon belülre, mi pedig túl nagy kockázatot vállaltunk azzal, hogy engedtük ezt. A mérkőzések az ilyen dolgok miatt néha nagyon hosszúnak tűnnek. Ha kaptunk volna egy gólt egy ilyen beadás, vagy egy gyors akció miatt, minden a feje tetejére állt volna, mentális szinten pedig többé nem mi kontrolláltuk volna az eseményeket. A futball mára ilyenné változott: az utolsó negyed órában sokat változhat egy-egy összecsapás, ám a kérdéses momentum után a srácok visszataláltak az addigi szellemiséghez, végül pedig még egy harmadik találatot is szereztünk" – fogalmazott a DAZN kérdésére. 

"Azért dolgozunk, hogy minél több találkozóból kerüljünk ki győztesen, ám ugyanilyen fontosnak tartjuk a mérkőzések irányítását is. Próbáljuk megérteni az adott pillanatok súlyát: vannak periódusok, mikor aktívan játszanunk, illetve támadnunk kell, s vannak, amikor passzívabb, védekezőbb felfogást kell választanunk. Rendkívül sokat fejlődtünk az ilyen helyzetek felismerésének és kezelésének terén, erőnléti szempontból pedig ugyancsak remek állapotban vagyunk. A srácok tisztában vannak képességeikkel, s tudják, hogy kamatoztatniuk kell ezeket, ami már önmagában is elképesztően fontos. 

Ma este nehéz meccsünk volt, mivel a Lecce az első félidőben sokat futott, s nagy nyomást helyezett ránk, számos helyzetet alakítva ki a kapunk előterében. Bár az utolsó passzok már nem jöttek nekik össze, tagadhatatlan, hogy képesek voltak bonyodalmakat okozni nekünk. Természetes, hogy lendületük ezt követően mérséklődött, míg mi továbbra is élesek maradtunk, s le tudtuk zárni a lényegi kérdéseket. 

Nem tudtam, hogy ez volt a 300. győzelmem a Serie A-ban, s hogy így már csak Trapattoni és Rocco előznek meg. Értelemszerűen nagyon fontos számunkra, hogy optimális állapotban nézzünk majd szembe az Interrel a február 4-i rangadón, azonban ennél is jelentősebb fegyvertény, hogy milyen nagy előnyt alakítottunk ki az ötödik helyezettel szemben. Azt hiszem, hogy ez jelenleg 18, vagy 19 pont, ami már nagyon kedvezőnek számít. Ettől függetlenül nagyon boldog vagyok a 300. sikerem miatt, bár mindezt csak játékosaimnak köszönhetem, vagyis azoknak, akikkel együtt munkálkodhattam pályafutásom kezdete óta. Nagyon szerencsésnek érzem magam amiatt, hogy ilyen kiemelkedő labdarúgókat edzhettem. Mikor látom őket, vagy találkozom velük, még most is elöntenek az érzelmek, ami akkor is így volt, mikor velük tevékenykedtem. Időnként megnézek pár összeállítást a közös évekből, hiszen még most is csodálatos látni, ahogy futballoztak. 

A támadók jó formája elsősorban a befektetett munka eredménye. Igyekszünk a tőlünk telhető legjobbat nyújtani, mostanában pedig láthatóan jobban mozgunk a pályán, s a megfelelő területeket fedjük le a támadások felépítése során. A futballban van egy kevéssé emlegetett, ám alapvető tényező, az úgynevezett elszakadás, melynek jelentőségét a labdabirtokláshoz tudnám hasonlítani. A srácok mostanában e téren is remekül teljesítenek, még akkor is, ha még mindig van tér a fejlődésre és a dolgok finomhangolására. Talán jobb lett volna, ha második találatunknál Weston McKennie talál be, már csak azért is, mert az amerikai nem szeret repülni, és most is inkább vonattal utazna haza. Talán egy góltól elmúlt volna ez a félelme. 

Nem tudom, hogy visszatérésem óta most vagyunk-e a legjobbak, azonban tagadhatatlan, hogy mikor 2021-ben ismét elfoglaltam a kispadot, volt bennünk egy kis bizonytalanság. Talán ez nem is a helyes kifejezés, ugyanis inkább arról volt szó, hogy azonnal vissza akartunk térni a sikerek útjára, s biztosak voltunk benne, hogy ez össze is fog jönni, ami persze egyáltalán nem így volt. Nekem is meg kellett szoknom, hogy újra a padon vagyok, hogy meccseket nézek, elemzek, valamint irányítok, vagy hogy cserék bevetéséről döntök. Meg kellett szoknunk egymást a srácokkal, s össze kellett csiszolódnunk. 2021-ben megkezdtünk egy utat, melyen apró lépésekkel, apróbb fejlődésekkel haladtunk előre. Nagyon messziről indultunk, ám idén még jobbak lettünk a számos lehetőséget biztosító Cristiano Giuntoli érkezésével, aki nagyszerű párost alkot Giovanni Mannával. Közös erővel egy jó keretet alkottunk, ám a munka már 2021-ben kezdetét vette. 

Az első hely mindenekelőtt azt jelenti számomra, hogy a futballban nincs lehetetlen. Egyértelmű, hogy meg kell lennie bennünk a hitnek, vagyis bíznunk kell abban, hogy valami igazán nagy, kivételes dolgot alkossunk, s hogy valósággá tegyük az elképzelhetetlent. Ennek alapján egyértelmű, hogy a legjobb arcunkat kell mutatnunk, ám ha valaki még nálunk is jobb, akkor meg kell hajolnunk az ő produkciójuk előtt, kezet kell fognunk velük, s meg kell tapsolnunk őket, hiszen a végeredmény azt mutatja, hogy ők többet érdemeltek. Alakulatunk mindazonáltal nagyon szépen fejlődik, ami az egész klubra is igaz, ennek pedig hihetetlenül örülök. A futballban mindig nagyon óvatosnak kell lennünk, s nem válhatunk elbizakodottá, mi pedig ebben a szellemiségben folytatjuk a munkát" – összegzett Allegri. 

A meccs összefoglalója: