Helyzetjelentés – a Juventus többi csapata

montemurro_trophy.jpgA hétvégi, a héten már második Salernitana ellen aratott diadal mellett is akadt azért még érdekesség szeretett klubunk körül – pedig semmi sem lehetett édesebb az előző szezon botrányos 2-2-je után, mint a Coppa Italiában megejtett szó szerinti gázolás. A Brand többi csapata is érdekelt volt a hétvégén, sőt, a szezon első trófeáját is megünnepelhettük! Lássuk, hogyan teljesített a Primavera, a Next Gen, valamint a Juventus Women!

A Primavera-együttes január 6-án, a Derby della Mole városi rangadón lépett pályára "idegenben", a Torino korosztályos alakulatának ellenében. A mercato bár ugye kezdetét vette, de a csapat kerete egyelőre változatlan, így Paolo Montero mester számára különösebb fejtörést nem okozott a kezdő összeállítása, mely továbbra is a már szokásosnak mondható 3-4-2-1-es felállásban lépett pályára, ekként: Matteo Fuscaldo – Alessandro Bassino, Javier Gil, Federico Savio – Filippo Pagnucco(C), Diego Ripani, Valdes Ngana, Stefano Turco – Adrei Florea, Francesco Crapisto – Diego Pugno.

A mérkőzést a Juventus kezdte jobban, a 10. percben Crapisto sarkazós mozdulattal hozta helyzetbe Floreát, kinek kapáslövését nem is tudta fogni a hazaiak kapusa, a védelemnek kellett tisztáznia. A 15. percben Ripani végezhetett el szögletet, labdája bántóan egyedül találta Pugnót az ötösön belül, de még így is csak a keresztlécet sikerült eltalálni. A 18. percben a Torino veszélyeztetett egy baloldali beadás után, melyet laposan igyekeztek a hálóba juttatni, azonban Fuscaldo kapus bravúrjának hála, maradt a döntetlen. A 30. percben ugyancsak a hazaiak vezethettek támadást, egy szépen kidolgozott akció végén azonban a tizenhatos vonaláról mellé-fölé lőttek. A 34. percben Ripani végezhetett el egy szabadrúgást, a labda veszélyesen tekeredett az ötösön belülre, de a nagy kavarodásból nem sikerült helyzetig eljutni, a hazaiak kapusa megkaparintotta a játékszert.

A 36. percben a Torino egy távoli lövése okozott kisebb riadalmat, de a labda beavatkozás nélkül elszállt a kapu mellett. A 43. percben ugyancsak a hazaiak helyzetét jegyezhettük fel, ekkor egy szépen kijátszott akció végén nagyjából a tizenegyes vonaláról lőttek mellé. A 45. percben pedig Ripani tekerte kapu mellé a szabadrúgást. Ezzel az első játékrész érdemi rész véget is ért. Az 51. percben Ripani szögletét Turco csúsztatta éppen csak kapu mellé. A 62. percben egy gyors kontratámadás végén a Torino kapusának kellett magabiztosan fognia a játékszert, hogy a kipattanóra ne érkezhessen zebramezes. A 69. percben cserélni kényszerült Montero mester, a sérült Valdes Ngana helyére Augusto Owusu érkezett.

És ha ez még nem lett volna elegendő, egy perccel később egy szögletnél Fuscaldo kapus alászaladt a labdának, a védelem késve reagált, így Rodrigo Mendes zavartalanul lőhetett közelről kapura (1-0). A 78. percben egy veszélytelen jobboldali beadást húzott le Fuscaldo kapus, azonban a földetéréskor kiejtette a labdát a kezéből, melyre Nicoló Franzoni csapott le és egy csel után kilőtte a jobb alsó sarkot (2-0). Ez pedig olyannyira megfogta a vendégeket, hogy a következő helyzet már a hosszabbításban következett csupán, de Savio lövését a kapus tudta védeni, a kipattanót pedig Pugno a védőbe lőtte. A 94. percben Finocchiaro lövése ment még mellé, így a végeredmény már nem változott.

Statisztika terén egészen kiegyenlített volt a mérkőzés, mert bár több lövése volt a Torninónak, azonban kaput a Juventus talált el többször, igaz gólt nem tudott szerezni a zebramezes alakulat. A vereséggel a Juventus a tabella második felébe csúszott és a 12. helyet foglalja el. A következő mérkőzés, a Derby d’Italia január 14-én lesz, hazai pályán.

A Next Gen január 7-én fogadta hazai pályán a szebb napokat is megért Pescara együttesét azzal a céllal, hogy a pocsék eredményeken elkezdjenek javítani. Új érkezővel Massimo Brambilla mesternek sem kellett foglalkoznia, de azt azért mindenképp érdemes megjegyezni, hogy Kenan Yıldız egyre javuló teljesítménye, valamint Dean Huijsen római kölcsöne révén két igen fontos játékos "távozott" az együttestől, akkor is, ha érdemben ők ketten ugye már a felnőtt keretet erősítették. A mester most is változtatott némiképp, most épp a 3-4-1-2-es felállásnak szavazott bizalmat: Giovanni Daffara – Riccardo Stivanello, Tarik Muharemovič(C), Nicoló Savona – Jonas Rouhi, Dikeni Salifou, Samuele Damiani, Livano Comenencia – Luis Hasa – Simone Guerra, Leonardo Cerri.

A 8. percben a Pescara veszélyeztett, de mind a távoli lövést, mind a kipattanó utáni közeli próbálkozást hárítani tudta Daffara kapus. A 20. percben a forgatókönyv nagyon hasonlóra sikerült, a Pescara távoli lövését csak kiütni tudta Daffara kapus, a kipattanó azonban Gionmarco Cangiano elé került, aki a lábak között a kapuba juttatta a játékszert (0-1). A 23. percben egy keresztlabdát Comenencia lőtt az oldalhálóba. A 40. percben szögletet végezhetett el a Juventus, melyet a vendég védelem kifejelt, azonban pont Samuele Damiani elé, aki távolról kegyetlenül kilőtte a jobb sarkot (1-1).

A 45. percben egy Rouhi indítást követően érkezhetett a kapu elé tisztán Guerra, lövése azonban kipattant a kapusról, a felszabadítani igyekvő vendég védő pedig társára lőtte a labdát, ami így szögletre pattant ki a vendégek számára szerencsésen. Az első félidőben több már nem történt. Az 50. percben Savona beadását Cerri lőhette kapura, és bár a Pescara hálóőre fogni nem tudta, szögletre ütötte azt. Az 55. percben a tizenhatos vonalánál Guerra passzolt középre, a játékszert mind Hasa, mind Cerri inkább átlépte, ami úgy megzavarta a vendégeket, hogy Livano Comenencia tisztán lőhetett kapura (2-1).

Az 59. percben a Pescara tízese küzdött nagyot a labdáért, és miután Luigi Cupponétól visszakapta a játékszert, a beadása pont a feladót találta meg, így Luigi Cuppone könnyedén egyenlíthetett (2-2). A 62. percben Comenencia jobb oldali beadását Simone Guerra lőtte a kapuba (3-2). A 73. percben ugyancsak Guerra volt veszélyes, de fejesét ki tudta ütni a vendégek kapusa, a kipattanót pedig bedobásra tudta menteni a védelem. A 79. percben Rouhi szöglete Simone Guerrát találta meg, aki megszerezte önmaga második, csapata negyedik találatát (4-2). A 92. percben büntetőhöz jutott a Pescara, Georgi Tunjov pedig magabiztosan vágta a léc alá (4-3).

Bár az eredményt látva szoros győzelemnek tűnik, a statisztika alapján mindenben jobb volt a Juventus ellenfelénél, így megérdemelt a három pont, melynek köszönhetően a Next Gen fellépett a 14. helyre a tabellán. A következő mérkőzés január 14-én lesz a Recanatese ellenében, idegenben.

women_trophy.jpgA Juventus női csapata január 7-én lépett pályára az AS Roma ellenében a Szuperkupa-mérkőzésén, így a tét a szezon első trófeája volt. A hölgyek már aktívabbak a piacon, érkezett a 22 éves nigériai középpályás, Jennifer Echegini, bár ő ezen a mérkőzésen még nem lépett pályára. Joe Montemurro mester nem változtatott a szokásos 4-3-3-on: Pauline Peyraud Magnin – Lisa Boattin(C), Estelle Cascarino, Linda Sembant, Martina Lenzini – Sara Björk Gunnarsdóttir, Juila Grosso, Arianna Caruso - Maëlle Garbino, Lineth Beerensteyn, Sofia Cantore.

A 2. percben Lisa Boattin szabadrúgását fejelte fölé Linda Sembrant. A 3. percben Caruso szögletét Gunnarsdóttir pörgette éppen mellé. A 12. percben ugyancsak a Juventus végezhetett el szögletet, a kavarodás következtében Evelyne Viens a saját kapujába juttatta a játékszert (0-1). A 23. percben a Juventus védelme működött hatékonyan, több bepasszt is sikerült lefülelniük, ezért a Roma inkább távoli lövéssel próbálkozott, melyet Magnin kapus magabiztosan fogta. A 27. percben Caruso szabadrúgását Beerensteyn fejelt kapura, de a kiszorított helyzetből erőt már nem tudott belevinni, így a Roma kapusa könnyen fogta a próbálkozást. A 28. percben az AS Roma megmaradt a korábbi receptnél, Giada Greggi passzát követően Saki Kumagai lőtt távolról kapura védhetetlenül (1-1).

A 35. percben megint csak a Roma lőhetett távolról, melyet hatalmas reklamálás követett, mert szögletet szerettek volna, lévén Magnin kapus még hozzáért a labdához – hiába. A 36. percben Garbino távoli lövését ütötte rossz helyre a hazaiak kapusa, de Cantore nem tudta bevenni az üres kaput sem. Az 52. percben a Juventus végezhetett el bedobást, de a játékszert megszerezték a hazaiak, azonban a lövést magabiztosan hárította Magnin. Egy perccel később megint csak Cantore került helyzetbe, de ez nem az ő napjának tűnt, mert megint csak mellé lőtt. Az 53. percben Grosso beadását a Roma védelme Maëlle Garbino elé fejelte a labdát, aki bámulatosan tekert a jobb felső sarokba (1-2). Ez pedig megfogta a hazaiakat, mert innentől a Juventus állt közelebb a következő gólhoz, de végül ez egyik csapatnak sem sikerült. Így az 1-2-es végeredménynek köszönhetően a Juventus megnyerte a Szuperkupát.

A mérkőzés, ahogy az eredmény is mutatja viszonylag szoros volt, kivéve a labdabirtoklást, abban a Roma volt jobb a maga 63%-ával. Azonban ettől függetlenül a magasabb minőségű helyzetek a Juventushoz fűződtek – megérdemelt győzelem és kupa is egyben! A következő mérkőzés január 13-án lesz, hazai pályán fogadják a bajnokságban az AC Milan együttesét.