A 2023-as év "legjei"

juventus_2023.jpgÚj év, új lehetőségek széles tárháza nyílik meg, mind trófeák, mind a piac tekintetében, de ettől még nem szabad megfeledkezni a lezárult év eseményeiről sem. És nem csak azért, mert történésekben igencsak gazdag esztendőn vagyunk túl, még ha ez mind nem is feltétlenül a mérleg pozitív tányérját gazdagítaná. Ezért nézzük meg most a 2022/23-as szezon „legjeit”!

Talán meglepő statisztikai adat, de hiába Adrien Rabiot egészen kiváló szezonja, minden sorozatot figyelembe véve így sem ő szerezte a legtöbb találatot, hanem Dušan Vlahović, a maga 14 góljával. Nem túlságosan sok, de boldogítson minket az a tudat, hogy a jelenlegi, nemzetközi kupáktól mentes szezonban a féltávnál már hat találatnál tart, így könnyen megeset, hogy sikerül kevesebb meccsből felülmúlnia a tavalyi termést! A képzeletbeli dobogó második fokára Adrien Rabiot állhat fel 11, míg a harmadik fokra Arkadiusz Milik 9 találattal.

Játékpercek tekintetében valószínűleg senkit sem érhet meglepetésként, hogy az első helyen Danilo áll, a maga 4645 percével, ami nagyjából 51 mérkőzésnek felelne meg. Az előző szezonban kapitánnyá avanzsáló brazil védőt az idei szezonig nem igazán hátráltatták sérülések, azonban idén valószínűleg nem fogja tudni megőrizni első helyét a nagyon stabil Gleison Bremer mellett. A második helyen itt is Adrien Rabiot szerepel 4214 perccel, ami 46 mérkőzésnek felelne meg; míg őt a harmadik helyen Gleison Bremer követi 3814 perccel (42 mérkőzésnyi idő).

A legtöbb sikeres passz tekintetében is Danilo áll a lista élén a maga 2554 átadásával, a képet azonban árnyalja, hogy pontosságban "csupán" 84,8%-os, így a 2554 sikeres passzhoz 3011 kísérlet kellett. A második helyezett Gleison Bremer 1965 sikeres átadást tudhat magáénak, viszont pontosság tekintetében ő áll a képzeletbeli lista élén a 89,7%-ával, tehát az 1965 sikeres passzhoz neki 2191 kísérletre volt szüksége. A harmadik helyen Juan Cuadrado áll 1664 sikeres passzal, 84%-os pontossággal és 1980 kísérlettel. Ezen számok alapvetően nem olyan meglepőek, ha visszaemlékezünk az előző szezon minden korábbinál defenzívebb felfogására.

Ha már szóba került a védekezés, akkor folytassuk ezzel a statisztikai elemmel, méghozzá a szerelésekkel! Valószínűleg itt sem ér senkit meglepetésként, hogy a tabellát Danilo vezeti 123 szereléssel, őt követi Adrien Rabiot (96), majd pedig Manuel Locatelli következik (84). A lista kicsit másként fest, ha a blokkolt lövéseket nézzük, ebben ugyanis Gleison Bremer volt a legjobb, a maga 64 blokkjával, őt követi Manuel Locatelli (62) és Adrien Rabiot (60). A megelőző szerelések vonatkozásában az első helyezett Danilo a maga 78 közbeavatkozásával, őt követi Gleison Bremer (55) és Manuel Locatelli (45). A felszabadítások tekintetében a listavezető Gleison Bremer 171 tisztázással, őt Danilo követi a sorban (169) és Alex Sandro (88).

Ennyi defenzív statisztika után evezzünk kicsit más vizekre és nézzük meg a játék más elemeit is! Elsőként a labdaérintések számát vizsgáljuk meg! Aki az olvasásban eddig eljutott, annak azok után, hogy Danilo játékpercek és sikeres passzok tekintetében is listavezető, nem fog meglepetést okozni, hogy 3547 labdaérintéssel vezeti ezt a tabellát is. A fent taglalt statisztikákat látva a második helyezett Gleison Bremer sem váratlan, a maga 2641 érintésével. A tabella harmadik helyét Manuel Locatelli foglalja el, az ő esetében ez a szám 2398.

Következzen most a Shot-Creating Action statisztika, de előbb egy kis magyarázat. Az SCA egy fejlett mérőszám, amely azt a támadó akciót követi, amely közvetlenül kapura lövéshez vezet. A támadó akciók lehetnek: élő passz (nyílt játékból adódó passzok), halott passzok (szöglet, szabadrúgás és bedobás), valamint jelentős labdavesztés, amely lövéshez vezet. A magyarázat után lássuk a tabellát! Az első helyen Filip Kostic áll 130 ilyen akcióval, őt a második helyen Ángel Di María követi (129) és a harmadik helyen pedig Adrien Rabiot szerepel (115).

A végére pedig már csupán az egyéb statisztikai adatok maradtak. A legtöbb sárga lap tekintetében az első három helyezett mind 11 ilyen színű lapot gyűjtött be, ők sorrendben pedig Danilo, Adrien Rabiot és Manuel Locatelli. Piros lapok számában Juan Cuadrado a listavezető kettővel, őt Leandro Paredes és Alex Sandro követi egy-egy ilyen színű lappal. A legtöbb szabálytalanságot Adrien Rabiot követte el, ez a szám az ő esetében 70; a második helyen Manuel Locatelli szerepel 57, a harmadik helyen pedig Danilo 49 szabálytalansággal. A legtöbb szabálytalanságot Juan Cuadrado ellen követték el, ez 82 alkalmat jelent; a második helyezett Adrien Rabiot (60) és a harmadik pedig Manuel Locatelli (45). Lesen legtöbbször Dušan Vlahović tartózkodott, 30 alkalommal; őt Moise Kean követi 15, majd pedig Arkadiusz Milik 14 leshelyzettel.

Most pedig, hogy a "legek" listájának végére értünk, szerepeljen itt pár mozgóképes tartalom is, mely megmutatja az előző szezon 10 legszebb gólját, a legnagyobb védéseit, az edzések legjobb pillanatait, legszebb megmozdulásokat, valamint az összes 2023-ban szerzett találatot.