Nem átlagos páros VII. – Juventus-Napoli

chiesa_goal_lazio.jpgMinden hazai összecsapás előtt bemutatásra kerül mind a Juventusból, mind az aktuális ellenfélből egy-egy spíler, akit mindenképpen érdemes lesz kiemelt figyelemmel kísérni. Próbálom úgy válogatni a szereplőket, hogy kapcsolódjanak a szemben álló felekhez, ha van erre lehetőség. Sorozatunk mai részében ennek fényében két szélsővel, az újra régi arcát mutató Federico Chiesával, valamint a köztudatba tavaly berobbanó Khvicha Kvaratskheliával ismerkedünk meg mélyebben. 

A Juventus immár huszonhat esztendős olasz kiválósága 1997. október 25-én látott napvilágot Genovában, a legendás Enrico Chiesa legidősebb gyermekekéként. Édesapja karrierje során olyan csapatok sorait erősítette, mint a Sampdoria, a Fiorentina, vagy a Lazio, legjobb időszakát azonban a Parma kötelékében töltötte, ahol az akkor még pályafutása elején járó Gianluigi Buffon csapattársa lehetett. Érdekesség, hogy fia évekkel később ugyancsak elmondhatta magáról ezt a tényt, ám ő már a karrierje utolsó éveit koptató, legenda státuszban lévő kapus mellett futballozhatott. 

A korábban a jobb oldalon, később a bal szélen, újabban pedig már secunda puntaként futballozó játékos a jobb lábát használja szívesebben, gyorsaságában pedig minden bizonnyal segíti, hogy átlagos testmagassággal rendelkezik, lévén, hogy 175 cm-re nőtt. Az egykori reménység lassan érett labdarúgóvá válik, azonban már 2021-ben is oszlopos tagja volt az Európa-bajnokságot nyerő olasz válogatottnak, melyben eleddig egyébként 44 alkalommal léphetett pályára, s 7 gólt szerzett. 

A Bianconeri hetese a Fiorentina utánpótlásában nevelkedett, ahol a szamárlétrát megmászva – játszott az ifjúsági együttesekben, majd a Primaverában is – végül 2016-ban került fel a felnőtt csapathoz. Az Öreg Hölgy néhány jó szezon után 2020 őszén szerződtette őt, előbb kölcsönben (12,6 millió eurót fizetve), majd 2022 júliusában véglegesen is megvásárolták őt (42,5 millió euróért). Piaci értéke ekkor egyébként 65 millió euró volt, legmagasabbra pedig az Eb alatt, 2021 nyarán taksálták, mikor 70 millió eurót kóstált. A Transfermarkt szerint jelen pillanatban 45 millió eurót ér, köszönhetően az utóhatásaival együtt csaknem másfél évig húzódó keresztszalag-szakadásának. Aktuális szerződése 2025-ben jár majd le. 

Profi pályafutása során mindeddig kereken 300 ízben futhatott ki a gyepre klubcsapataiban. A Fiorentina Primavera szerelését negyvenszer öltötte magára, 11 találatot lőve és 4 asszisztot kiosztva, a Violák felnőttjei között 153 meccs és 34 gól, illetve 25 gólpassz a mérlege, míg a Zebráknál ugyanez a mutató 107 összecsapás, 26 gól, s 22 gólpassz. A kiállítás sorsára 3 alkalommal jutott. Legkiemelkedőbb idényét első torinói szezonjában, Andrea Pirlo kezei alatt futotta, mikor 46 mérkőzésen 15 találatot és 11 asszisztot írhattak a neve mellé, míg a mostani évadban 13/4/2 a mérlege. Karrierje eddig 3 serleget hozott számára, a már említett Eb-trófea mellett ugyanis egy Coppa Italia és egy Supercoppa Italia is vitrinjét gazdagítja, mindkettő 2021-ből. 

kvaratskhelia.jpgA tavaly bajnoki címet szerző Napolinak is megvan a maga Chiesája, ugyanis Cristiano Giuntoli egyik utolsó nápolyi igazolása, Khvicha Kvaratskhelia jelenleg is a déli klub egyik legnagyobb fegyverének és értékének számít. A huszonkét esztendős grúz labdarúgó 2001. február 11-én született hazája fővárosában, Tbilisziben. Olasz ellenfeléhez hasonlóan ő is a bal szélen érzi igazán otthon magát, ám a jobb oldalon és visszavont csatárként is biztonsággal alkalmazhatják mesterei. Mindkét lábával remekül bánik, ráadásul igazi cselgépnek számít, aki bármilyen helyzetből képes megbabonázni a szemben álló védőket. Olykor bődületes lövéseket ereszt el a tizenhatos sarkáról, máskor pedig négy-öt ember megforgatása után vágja a kapuba a labdát, ám 183 cm-es magasságának ellenére fejjel sem ügyetlen. 

A 77-es mezben szereplő fiatal tavaly robbant be igazán, ugyanis ekkor igazolt egy topbajnokságba, a Napoli alakulatához, bár teljesítménye miatt néhányan már korábban felfigyeltek rá, sőt egy időben a Juventus is érdeklődött iránta. Pályafutását a Dinamo Tbilisi akadémiáján kezdte, ahol 2017-ben került fel a nagyokhoz, majd egy évvel később az ugyancsak a grúz bajnokságban vitézkedő Rustavi csapott le rá. 2019 februárjában kölcsönvette a  Lokomotiv Moscow, júniusban azonban visszatért, hogy szűk egy hónap múlva már ismét Oroszországban, a Rubin Kazannál szerepeljen. Mikor 2022 tavaszán az Ukrajnával kirobbanó háború következményeként az UEFA kitiltotta az orosz klubcsapatokat a nemzetközi színtérről, Kvaratskhelia is dobbantott: hazájában, a Dinamo Batumi együttesénél folytatta, ahol gyorsan nyélbe ütötte a megállapodást a Napolival, s 2022 júliusában megérkezett a Stadio Diego Armando Maradonába. 

A Partenopeinél aztán remek társra talált Victor Osimhen személyében, melyet számai is alátámasztanak: a bajnokságban 34 találkozón 12-szer köszönt be, s 13-szor segítette gólhoz társait, míg a Bajnokok Ligájában 9 fellépésen 2 gólt lőtt az általa kiosztott 4 gólpassz mellett. Piaci értéke ennek megfelelően rohamosan nőni kezdett, s végül 16 millió euróról a mostani 85 millió euróra emelkedett. Mostani szerződése 2027-ben jár majd le, ám kérdéses, hogy a délolasz gárda képes lesz-e eddig megtartani őt, tekintve, hogy a kaukázusi csodagyerek a mostani évadban is 4-4 gólt, illetve gólpasszt tett be a közösbe, s egyelőre nem látni az út végét. 

Pályafutása egészét tekintve egyébként 178 összecsapáson 40 találat és 46 assziszt fűződik a nevéhez, míg a kiállítás sorsára csak egyszer jutott. Legtöbbször nem meglepő módon mostani együttesénél köszönt be, míg a grúz válogatottban – mellyel a pótselejtezőn még mindig van esélye kijutni a 2024-es Európa-bajnokságra, feltéve, ha legyőzik Luxemburgot, majd a görög-kazah csörte győztesét – 28 megmérettetésen 15 gólt lőtt. Karrierje során mindeddig két serleget zsebelt be, egyet a Napolival a tavalyi Scudetto elhódításakor, egyet pedig még 2019-ben, mikor a Lokomotiv Moscow játékosaként az Orosz Kupát emelhette magasba.