Nem átlagos páros V. – Juventus-Cagliari

rugani_cikk.jpgMinden hazai összecsapás előtt bemutatásra kerül mind a Juventusból, mind az aktuális ellenfélből egy-egy spíler, akit mindenképpen érdemes lesz kiemelt figyelemmel kísérni. Próbálom úgy válogatni a szereplőket, hogy kapcsolódjanak a szemben álló felekhez, ha van erre lehetőség. Ez alkalommal az újra felfedezett és némi meglepetésre megbízható formát nyújtó Daniele Rugani és a vele szemben fellépő Gianluca Lapadula lesz kivesézve. 

Az idén már a 29. életévét betöltő szőke frizurájú középhátvéd 1994. július 29-én született Luccában. Sajnos azt nem tudjuk, hogy volt-e aranyeső a településen abban az évben, de egy nagyon nyugodt, türelmes és kitartó fiatalember látta meg aznap a napvilágot. Aki jelenleg a Juventus belső védelmének egyik tagja, és 24-es mezszámmal őrzi a kaput az ellenfelek támadói ellen. 190 cm magas és 7 alkalommal már a nemzeti válogatottban is megfordult. Erősebb lába a jobb, kontraktusa ennek az idénynek a végéig szól. Értékét a Transfermarkt jelenleg 2 millió euróra teszi.

A fiatal Daniele az Empoli porontyai között ismerkedett a labdarúgás alapjaival, onnan rögtön jelenlegi állomáshelyének fiataljai közé került. Első felnőtt szerződését 2013-ban, már újra az Empolinál kapta, tőlük vásárolta meg 2015-ben a bianconero csapat 4,2 millió eurófejében. Egy hosszabb torinói időszak után kölcsönszerződések következtek, volt újfent a reggio-emiliaiak játékosa, megjárta Franciaországot, a Stade Rennais kötelékében és játszott a mai ellenfél mezében is fél idényen keresztül. De ezt is, a szinte állandó padoztatást is kitűnően bírta, s bár régebben nem tűnt magabiztosnak amikor lehetőséget kapott, ebben az idényben már ezzel sincs probléma. 

159 Serie A-, és 135 Juventus-meccs van a lábában, teljes pályafutása során 16 gólt ért el. Kiegészítő ember ugyan, de 6 bajnoki cím, 3 Coppa Italia-, és 2 Supercoppa Italiana-trófea van a birtokában. A korosztályos válogatottaknak is mindig tagja volt, az U17-ben 14, az U21-ben 19 meccset kapott. A 2017/18-as szezonban 22 mérkőzésen volt pályán a legmagasabb osztályban, eddig ez a legtöbb amit egy idényen belül fel tud mutatni. Talán még egy fontos adalék, hogy teljes karrierjét tekintve is nagyon sportszerű játékos, hiszen a már említett 159 első ligás találkozóján mindössze 18 sárga lapot kapott, kiállítva viszont még egyetlen versenysorozatban sem volt.

gianluca-lapadula-cagliari-2023-1685909346-108575.jpgAkivel ezen a hétvégén farkasszemet nézhet, a szárdok 33 éves támadója, Gianluca Lapadula lesz, aki az olasz szuperkupa mellett a szlovén szuperkupát is a magasba emelhette karrierje során. Nem tudni, hogy szülei 1990. február 7-én gondoltak-e erre, amikor fiuk megszületett Torinóban, de ezt a két címet már akkor sem vehetik el tőle, ha nem. Érdekes, hogy perui-olasz kettős állampolgár, és válogatott szinten a perui  nemzeti együttest választotta, ahol 2020-as bemutatkozása óta 27 találkozón 9 gólt ért el. A mindössze 178 cm magas gólvágó a klubjában a klasszikus 9-es mezben játszik, s ballal nyúl szívesebben a labdához, miközben az ék, vagy a visszavont csatár szerepkörében érzi otthonosan magát. Szerződése 2025 közepéig szól.

Karrierje során tengernyi csapatot megjárt, legkorábban a Zebrák ifjúsági gárdájában tetették le vele az alapokat, onnan pedig a Treviso U19-be vitték a lábai, majd a teljesség igénye nélkül Pro Vercelli, Parma U19 majd Atlético Roma körút után kötött ki a Sonkások felnőtt keretében. Ez 2010-ben volt. Innen újabb végtelen számú kölcsön következett, mikor is 2016-ban végre egy igazi topcsapat fogadta be a Milan személyében. Ők 9,5 milliót utaltak érte a Pescara számlájára, akik viszont egy évvel korábban ingyen szerezték meg a játékjogát. Aztán a piros-feketék először kölcsön majd végleg odaadták a Genoának, itt már 11 milliót kérve érte, ahonnan egy leccei kölcsönjáték érintésével megszerezte a Benevento, majd onnan a Cagliari, ennek a csapatnak a keretét 2022 óta erősíti. Szlovéniában az ND Gorica csapatában játszott 2013/14-ben, onnan a szlovén szuperkupa a vitrinjében.

Még így is nehéz végig követni az útját, nemhogy megélni, de ettől függetlenül minden sorozatot figyelembe véve 432 esetben lépett pályára és ezeken 183 gól és 43 gólpassz a mérlege. Csapatok közül a Beneventóban játszott legtöbbször, szám szerint 62 alkalommal, mely összecsapásokon 21 gólt tudott lőni, sorozatokat tekintve pedig a Serie A-ban futott ki a legtöbb ízben a gyepre, ahol 125/34 a mérlege. Gólt legtöbbet a Delfino Pescarában és a Serie B-ben lőtt, 46-59 megosztásban. Utóbbiban osztotta ki gólt érő átadásainak a nagyobb felét is, 22-őt. Csatárként begyűjtött 62 sárga és 4 piros lapot is.