Nem átlagos páros VI. – Juventus-Inter

vlahovic_5.jpgMinden hazai összecsapás előtt bemutatásra kerül mind a Juventusból, mind az aktuális ellenfélből egy-egy spíler, akit mindenképpen érdemes lesz kiemelt figyelemmel kísérni. Próbálom úgy válogatni a szereplőket, hogy kapcsolódjanak a szemben álló felekhez, ha van erre lehetőség. Nézzük meg milyen utat járt be a két csapat egy-egy támadó zsenije, Dušan Vlahović és Lautaro Martínez. 

A torinóiak kilencese még mindig csak 23 éves, 2000. január 28-án született Belgrádban. Szíve szerint a bal lábát használja ha teheti, de 190 cm-es magassága miatt a fejesektől sem ijed meg. A befejező csatár pozíciójában érzi otthonosan magát, fiatal kora ellenére 24-szeres válogatott, ezeken a meccseken 13 alkalommal köszönt be. A 22. születésnapján igazolta le a Juventus a Fiorentina csapatától, 83.5 millióért és szerződése 2026 közepéig tart. Jelenlegi értékét 70 millió euróra becsülik, de ért már 85 milliót is. A szerb korosztályos válogatottakba nem minden esetben hívták be, de most már a keretnek általában tagja. 

Pályafutása során nem fordult meg túl sok csapatban, a Partizan volt a nevelőegyesülete, onnan került Firenzébe 2018-ban nevetségesnek tűnő 3,2 millió euró fejében. három és fél évvel később 80-al többért kelt el. Finoman fogalmazva is árat robbantott. Szerb bajnok és kétszeres szerb kupagyőztes. 

Pályafutása során 230 meccset játszott, és a 100. góljára várunk. A Serie A-ban eddig 150 alkalommal lépett pályára és 65 gólt lőtt. Ebből 49 a liláknál 27 a Zebráknál. Igaz, ott 108 meccse volt itt még csak 73, de az átlag némileg gyengébb. A Partizanban 3 találatot jegyzett. A kiállítás sorsára csupán egyszer jutott. A 2020/21-es és a 2021/22-es szezonban is jó idényt futott, hiszen az élvonalban 37/21 illetve 21/17 volt a meccs/gól átlaga, emiatt került a rekordbajnok látókörébe. 

lautaro_1.jpgDušannal szemben az Inter legismertebb, és legnagyobb erőt képező támadója az argentin Lautaro Martínez, aki 1997. augusztus 22-én látott napvilágot az argentin Bahía Blanca városában. A huszonhat esztendős center szerb társával ellentétben jobb lábas, azonban időnként a balossal is kiváló lövéseket ereszt el, miközben fejjátéka sem rossz, hiába nőtt "csupán" 175 cm magasra. Ő is ékként, azaz befejező centerként remekel általában, ugyanakkor az összjátékból is bőven kiveszi a részét. Az argentin nemzeti együttesben, mellyel 2022 decemberében világbajnokságot nyert, mindeddig 54 találkozón futhatott ki a gyepre, s 21 gól fűződik a nevéhez. 

A Nerazzurri nagyon fiatalon, 2018-ban igazolta le őt a nevelőklubjának számító Racing Clubtól 25 millió euróért cserébe, ára pedig azóta igencsak megtérült, mivel már 100 találat fölött jár, piaci értéke pedig karrierje legmagasabb mutatóján áll, hiszen a Transfermarkt kerek 100 millió euróra becsüli őt. Aktuális szerződése 2026-ig szól, ám Giuseppe Marotta szerint e kontraktus hamarosan meghosszabbításra fog kerülni. 

Az idei szezonban élete legjobb idényét futó játékos trófeagyűjteményében a már említett világbajnoki cím mellett egy 2021-es Copa América-, valamint egy 2022-es Finalissima-serleg is megtalálható, míg az Interrel 2 Supercoppa Italianát, 2 Coppa Italiát, s egy Scudettót zsebelhetett be. A Racing Club szerelésében 62 alkalommal lépett pályára, ezeken pedig 27 gólt és 6 gólpasszt írhattak fel a neve mellé, míg a milánóiak mezét mindeddig 254 ízben ölthette magára, a bizalmat pedig 116 találattal és 38 assziszttal honorálta. Mindössze egyetlen alkalommal állították ki. Az aktuális, 2023/2024-es évadban vitathatatlanul az Inter legerősebb fegyverének számít, mivel 12 olasz bajnokin 12 gólt szerzett (2 gólpassz mellett), míg a Bajnokok Ligájában 4 meccsen 2-szer köszönt be, ami miatt valószínűleg a Juventus védőinek is meggyűlik majd vele a baja ma este.