Nem átlagos páros IX. – Juventus-Sassuolo

locatelli_bemuttao.jpgMinden hazai összecsapás előtt bemutatásra kerül mind a Juventusból, mind az aktuális ellenfélből egy-egy spíler, akit mindenképpen érdemes lesz kiemelt figyelemmel kísérni. Próbáljuk úgy válogatni a szereplőket, hogy kapcsolódjanak a szemben álló felekhez, ha van erre lehetőség. A mai részben a Sassuolo egykori meghatározó középpályása, Manuel Locatelli, valamint a gárda legeredményesebb góllövője, a fiatalként az Öreg Hölgynél is megforduló Domenico Berardi kerülnek bemutatásra. 

Az olasz rekordbajnok egyik oszlopos tagja, Manuel Locatelli 1998. január 8-án született Lecco városában. A 185 cm magas védekező középpályás, aki 2021 nyara óta tartozik a Biaconeri kötelékébe, a jobb lábát használja ügyesebben, nemrég meghosszabbított szerződése pedig 2028. június 30-ig szól. A Juventino-családból származó Locatelli kiskora óta a Zebrák szerelmesének vallja magát, így tehát nagy álma vált valóra, mikor két és fél évvel ezelőtt a csapathoz igazolhatott. Aktuális piaci értéke 33 millió euróra rúg a Transfermarkt szerint, a legtöbbre pedig 2022 júniusában taksálták, mikor 35 millió eurót ért. 

Az olasz válogatott labdarúgó 2010 júliusában került az Atalanta ifjúsági szektorából az AC Milan utánpótlásához, ahol 2014-ben lett az U19-es csapat, majd 2016. február 1-jén a felnőtt keret tagja. Bár 63 mérkőzésen is lehetőséget kapott, melyeken 2 gólt szerzett (egyet éppen a Juventus ellen), illetve 1 gólpasszt osztott ki, erre az időszakára mégsem emlékszik vissza szívesen a rengeteg nehézség miatt, melyekről több interjúban is beszélt pályafutása későbbi szakaszában. 

2018-ban egy váratlan, sokak számára visszalépésnek tűnő fordulatot vett, mivel előbb kölcsönben, majd véglegesen is a Sassuolóhoz igazolt, ahol azonban valósággal kivirágzott Roberto De Zerbi kezei alatt, s 99 megmérettetésen 7 találattal, valamint 11 gólpasszal hálálta meg a bizalmat. A zöld-feketék 14 millió eurót fizettek játékjogáért, a befektetés pedig többszörösen is megtérült, mivel a labdarúgó 2021-ben egy két éves kölcsön keretében lett a torinói gigász játékosa, akik összesen 35 millió eurót utaltak át érte az Emilia-Romagnai alakulat számlájára. A Bianconeri kötelékében eddig 112 pályára lépés, továbbá 4 gól és 10 assziszt fűződik a nevéhez, miközben Max Allegri irányítása mellett szinte minden szezonjában a kezdőcsapat kirobbanthatatlan tagja volt. 

Eddigi karrierje során klubszinten egyetlen Supercoppa Italianát emelhetett a magasba, még a Milan futballistájaként a 2016/2017-es idényben, a válogatottban azonban ennél jóval nagyobb sikert ért el, ugyanis Roberto Mancini együttesének tagjaként 2021-ben megnyerte az Európa-bajnokságot az Azzurrival. Locatelli egyébként egészen az U15-ös nemzeti csapattól kezdve tagja volt a korosztályos válogatottaknak, a felnőtteket pedig 2020 szeptembere óta erősítheti, 26 mérkőzésen 3 találattal. A futballista 76 sárga- és mindössze egyetlen piros lapot gyűjtött be 307 összecsapás alatt. A mostani évadban minden sorozatot figyelembe véve 20 alkalommal futott ki a gyepre, 1 gólt lőve, és 3 ízben szolgálva ki a mellette állókat.

berardi_juve.pngLocatelli egykori csapattársa, valamint a Sassuolo jelenlegi kapitánya, Domenico Berardi majdnem teljesen ellentétes utat járt be holnap esti riválisához képest, ugyanis ő mostani gárdájának utánpótlásában kezdett pallérozódni 2011-ben, ahonnan 2013-ban igazolt át a Juventushoz, akiknél azonban egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára, annak ellenére, hogy hivatalosan 2015-ig a klub alkalmazásában állt. A torinóiak rendre kölcsönadták őt a zöld-feketéknek, ahol ennek köszönhetően egyre ismertebbé vált, s a klublegenda státuszba jutott, holott a maga huszonkilenc életévével ezt meglehetősen korán érte el. 

Berardi 1994. augusztus 1-jén született Cariatiban, mozgékonysága, testalkata, és pusztító lövésekre képes bal lába miatt pedig viszonylag hamar eldőlt, hogy jobbszélsőként fog játszani, mely poszthoz azóta is tartja magát, bár szükség esetén secunda puntaként is szívesen futballozik. Mostani szerződése 2027-ig szól, az aktuális idényben pedig továbbra is alakulata legjobbja, hiszen 15 bajnoki fellépésen 9-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját, valamint 3-szor készített elő a többieknek. 

Mivel szinte teljes pályafutását a Sassuolónál töltötte, nem meglepő, hogy már 368 találkozón viselhette gárdája szerelését az első csapatban, ahol 142 találatával és 94 gólpasszával messze a valaha volt legjobb labdarúgónak számít. Sárga lapot 93 alkalommal mutattak fel neki, míg a kiállítás sorsára eddig 7 ízben jutott, ami arról tanúskodik, hogy időnként hajlamos elveszteni a higgadtságát, ezzel nehéz helyzetbe sodorva az övéit. Az olasz válogatottban 28 meccsen kapott lehetőséget, melyet 8 találattal honorált, továbbá ő is tagja volt a 2021-ben Eb-t nyerő keretnek. E trófeán kívül egy Serie B bajnoki címet tehetett be vitrinjébe, amit a 2012/2013-as feljutással érdemelt ki a közép-olaszországiakkal. Piaci értéke a Transfermarkt számításai szerint 20 millió eurót tesz ki, legmagasabbra pedig 2022 júniusában értékelték, mikor 35 millió eurót is bátran követelhettek volna érte.