Allegri: "A saját házunk táján söprögetünk"

allegri_dusan.jpgA Bianconeri a 2023-as esztendő utolsó összecsapásán Adrien Rabiot második félidő elején lőtt góljával legyőzte az AS Roma gárdáját, a mérkőzést követően pedig a tabella második helyén álló torinói alakulat mestere, Massimiliano Allegri is kifejtette véleményét a történtekről, szót ejtve fiai fejlődéséről, a BL-helyekért folyó küzdelemről, valamint az idény eddigi mérlegéről is. 

"Ma este jó meccset játszottunk. A Roma ellen sosem könnyű megfelelő produkciót nyújtani, José Mourinho érkezésével pedig csak még bonyolultabbá váltak a dolgok. Az első játékrészben néhány helyzetben nagy kockázatot vállaltunk, mivel párszor túl közel engedtük a mindig veszélyes Paulo Dybalát a labdához a kapunk előterében, ugyanakkor alapvetően nagyon tömörek és egységesek voltunk, továbbá remekül védekeztünk" – jelentette ki a DAZN riporterének. 

"A második félidőben aztán jó felfogásban futottunk ki a gyepre, s akár másodszor is betalálhattunk volna, ám nincs miért bánkódnunk, hiszen, mint említettem, egy kifejezetten nagy fejtörést okozó találkozón vagyunk túl. Fontosnak tartottuk a győzelmet, ugyanis ezzel tovább zárkóztunk az előttünk álló Interhez. Jelen pillanatban 43 pontunk van, ami egészen soknak számít, mindazonáltal a szezon feléig még hátravan egy meccs, így csak január 7-én vonhatjuk majd le az idény eddigi részével kapcsolatos konzekvenciákat. 

Fizikai szempontból elég jól vagyunk, az elmúlt három napban pedig remek edzésmunkát végeztünk, ami hozzájárult a ma látható produkcióhoz. A mérkőzés vége felé túl sokszor kellett kényszermegoldásokat alkalmaznunk, például nemes egyszerűséggel kirúgnunk a labdát, ezen a téren viszont már most is sokat javultunk, a későbbiekben pedig még többet fejlődhetünk. Időnként megfelelő módon használtuk ki a pálya mélységét, olykor viszont túlzottan szűk területre korlátoztuk le a játékunkat, s előfordult, hogy elrontottunk egy-egy passzt, vagy kilépési lehetőséget. 

A srácok viszont alapvetően nagyszerűek voltak, ami nagy felüdülést jelentett a Genoa és a Frosinone ellen látható hibák után. Csapatunk kissé ismét elkezdett tartani a kapott góloktól, ez pedig arra ösztönöz bennünket, hogy stabilabban és jobban védekezzünk. Dušan Vlahović ma este pont ugyanolyan jó volt, mint legutóbbi találkozóin. Úgy vélem, hogy ezúttal talán kissé még jobb volt, mivel eredményesebben élt testi adottságaival, technikai szinten pedig kiemelkedő dolgokat mutatott be. A többiek persze több labdát is adhattak volna neki, ám pontosan ezen játékelemekben kell majd fejlődnünk, míg támadónk személyes tekintetben is sokat növekedhet az elkövetkezendő hónapokban és években.

Immár elmondhatjuk, hogy Dušan egyedül, valamint egy társ mellett is kiváló teljesítményt tesz le az asztalra. Kenan Yıldız más típusú labdarúgó, mint Federico Chiesa, mivel a török vertikálisabban játszik, mint az olasz, aki inkább az ellentámadások során tud kibontakozni. A szükséges munka elvégzésével és az elsajátított tudás gyakorlásával azonban mindannyian sokra vihetik. Nem szeretném kommentálni Francesco Acerbi azzal kapcsolatos véleményét, hogy az Interrel ellentétben a Juve túl sokat költött az átigazolási piacon, mivel a védő a Nerazzurri futballistája, nem pedig a Zebráké. 

A milánóiak jelenleg két ponttal előttünk vannak, kiváló és rendkívüli szezont futnak, s 45 pontot gyűjtöttek az eddigi fordulókban. Igyekszünk a lehető legközelebb maradni hozzájuk, hiszen tudjuk, hogy ha sikereket akarunk elérni, mindenképpen az általuk kitaposott úton kell haladnunk, azonban nem hasonlíthatjuk magunkat hozzájuk, mivel az ő keretük életkor és rutin szempontjából jóval tapasztaltabb, mint a mi alakulatunk. A Bianconeri még csak most vágott bele egy új ciklus felépítésébe, fiaim ugyanakkor folyamatosan fejlődnek. Elégedettek vagyunk a munkánkkal, s mi inkább a magunk háza táját söprögetünk másoké helyett. 

Keretünkön egyedül mi tudunk javítani, mégpedig a kellő munka elvégzésével. Fiatal és jó játékosokkal rendelkezünk, akik gyorsan fejlődnek. Hamarosan egy újabb ifjú reménységünk mutatkozik majd be a felnőttek között Joseph Nonge Boende személyében, akinek már csak néhány dolgon kell javítania ahhoz, hogy debütálhasson az első csapatban, ám alapvetően tudja, hogy mi kell a jó futballhoz, s jelentős utat járt be a nyári felkészülési időszak óta. A Juventus elsődleges célja az, hogy visszatérjen a Bajnokok Ligájába, a mai, Roma elleni siker pedig éppen ezért bírt kiemelt fontossággal. A Farkasok egy diadal esetén 9 ponton belülre kerültek volna, így viszont távol tartottuk őket magunktól, ahogy a többi közvetlen riválisunkkal is tettük. A 43 pont azt jelenti, hogy egyre közelebb vagyunk a BL-szereplés bebiztosításához. Nem zavar, hogy karrierem során 152 bajnoki meccset is 1:0-ra nyertem meg. Remélem, hogy a jövőben újabb 152 találkozó végén örülhetek egy ilyen arányú győzelemnek. 

Tavaly teljesen más környezetben kellett tevékenykednünk, mivel kis túlzással három óránként levontak tőlünk tíz pontot, ami miatt a szezon végére kialakult az a felfogás, hogy a Juventusnak rossz éve volt, ami egyszerűen nem igaz. Az idei munka valójában csak a tavalyi folytatása, hiszen akkor a nehézségek ellenére is sikerült olyan stabil alapokat lefektetnünk, melyekre biztonsággal építkezhetünk. A mercatóval kapcsolatban egyáltalán nem lesznek kéréseim, ugyanis a vezetőségi tagok azért vannak, hogy felmérjék a terepet, s meghatározzák, hogy hol kell emelni a csapat minőségén. Edzőként nincsen korlátlan befolyásom. Vegyük például Weston McKennie esetét: bár sokan azt mondják, hogy én sarkalltam őt jobb produkcióra, teljesen átalakítva ezzel őt, valójában csak annyit mondtam neki, miután visszatért a Leeds Unitedtől, hogy jó esélye van a Juventusnál maradni, ha június 15-én elkezd futni, s csak május 26-án hagyja abba. 

Még egy év hátravan a jelenlegi szerződésemből, s nagyon boldog vagyok, hogy a klub mindennapjainak részese lehetek. Örülök, hogy ezekkel a remek srácokkal dolgozhatok, hiszen annak ellenére, hogy utunk még nagyon hosszú, élmény olyan labdarúgókat edzeni, akik technikai, s mindenekelőtt erkölcsi szempontból is számtalan fontos értékkel bírnak. A továbbiakban is a fejlődésre kell majd törekednünk, ami alatt különösképpen a labdakezelést, valamint a mérkőzés egyes pillanatainak helyes kezelését értem" – összegzett General Max. 

A meccs összefoglalója: