Beharangozó – az AS Roma elleni meccs

loghi_400x400_0024_roma.pngElérkezett 2023 vége, egyúttal pedig az év utolsó bajnoki mérkőzése is, melyen a Juventus az ősi rivális AS Roma csapatát fogadja majd a Serie A-ban, a pontvadászat idei kiírásának 18. fordulójában. Max Allegri fiai továbbra is a Scudetto legfőbb esélyesének tekinthető Inter méltó kihívóinak számítanak, a Nerazzurri tegnap esti, Genoa elleni pontvesztésével pedig lehetőségük nyílik közelebb férkőzni a milánóiakhoz, ami rendkívül nagy fegyvertény lenne egy fordulóval az évad féltávja előtt. Ehhez azonban ma 20 óra 45 perctől kezdődően mindenképpen fegyelmezett játékra, s három pontra lesz szükség az Allianz Stadium gyepén, Simone Sozza bíráskodása mellett. Az Öreg Hölgy hazai szerelmesei a SPORT2 adásán követhetik majd kedvenceik idei utolsó fellépését. 

A Farkasok piaci értéke a Transfermarkt számításai szerint 323 millió eurót tesz ki, ami nagyjából 100 millió euróval marad el a Bianconeri ezen mutatójától. Keretük átlagéletkora 27,4 év, s tizenhét válogatott labdarúgó játszik kötelékükben. Legnagyobb értékük holtversenyben két támadójuk, Romelu Lukaku, valamint Tammy Abraham, akik egyaránt 35 millió eurót érnek, ám rajtuk kívül Paul Dybala, a csapatkapitány Lorenzo Pellegrini, valamint a védő Evan Ndicka is piacképes futballistáknak számítanak a maguk 25-25, illetve 24 millió eurós árcédulájával. 

A két éve Konferencia Ligát nyerő, tavaly pedig az Európa-liga döntőjéig menetelő Giallorossi meglepően rosszul kezdte az idényt a legendás portugál mester, José Mourinho irányítása alatt, ugyanis első meccseiken háromszor is vereséget mértek rájuk, ám azóta valamelyest összekapták magukat, s jelenleg a tabella 6. helyén tanyáznak a maguk 28 pontjával. Eddigi mérkőzéseiket 8 győzelmet és 4 döntetlent érték el 5 kudarc, továbbá 30 lőtt és 19 kapott gól mellett. Legutóbbi öt bajnoki fellépésük vegyes mérleget mutat, mivel a Sassuolo, az Udinese, illetve a legutóbbi fordulóban a címvédő Napoli ellen is diadalt arattak, ám a Fiorentina ellen csak egy ikszre futotta, míg az idén remeklő Bologna idegenben 2:0-ás sikert ért el velük szemben. Az EL-ben a második helyen zárták csoportjukat a Slavia Praha mögött, a továbbjutásért pedig a Feyenoord alakulatával fogják összemérni erejüket februárban. 

A felek legutóbbi öt mérkőzése enyhe Juve-fölényről tanúskodik, mivel a Zebrák 3 ízben verték meg a fővárosi együttest, akik ezen felül egyszer győzedelmeskedtek, egy ízben pedig döntetlent harcoltak ki a fekete-fehérekkel szemben. Utóbbira éppen a két csapat legutóbbi torinói összecsapásán, 2022. augusztus 28-án, az előző szezon 3. fordulójában került sor, mikor Dušan Vlahović korai szabadrúgásgóljára Tammy Abraham válaszolt a 69. percben. 

Allegri és Mourinho több játékost is nélkülözni kényszerülnek majd, ugyanis a Juventusnál az állandó hiányzókon túl Mattia De Sciglio, Alex Sandro, valamint Moise Kean sem lehet majd a keretben sérülés miatt, míg Andrea Cambiaso sárga lapjainak összegyűléséből kifolyólag hagyja ki a megmérettetést. A Roma futballistái közül Chris Smalling, Houssem Aouar, valamint Tammy Abraham sem léphet majd pályára, míg Leonardo Spinazzola játéka erősen kérdéses. Érdekesség, hogy az Allianz Stadium közönsége két visszatérőt is fogadhat majd, lévén, hogy Gianluca Di Marzio szerint Leandro Paredes, illetve Paul Dybala is a kezdőben kapnak majd helyet. 

Di Marzio tudomásának alapján a Juventus az alábbi kezdővel futhat ki a gyepre: 

(3-5-2): Szczęsny; Gatti, Bremer, Danilo; McKennie, Miretti, Locatelli, Rabiot, Kostić; Yıldız, Vlahović.