Allegri: "A nap végén csak az eredmények számítanak"

allegri_pre_roma.jpgA Juventus holnap este a 2023-as év utolsó mérkőzésén az AS Roma alakulatát fogadja a bajnokságban, a találkozó előtt pedig a megszokottak szerint a csapat mestere, Massimiliano Allegri is megtartotta a maga sajtótájékoztatóját, melyen az alapvető taktikai tudnivalók mellett kitért az alakulat várható összeállítására, majd leszögezte, hogy előbb el kell érni a szezon felét ahhoz, hogy kiértékelhessük az eddigi teljesítményt. 

"Jó pillanatban vagyunk, ám mint tudjuk, a futballban a konzisztencia és az egyensúly megléte a legfontosabb, így tehát két lábbal a földön kell maradnunk, s a holnapra kell fókuszálnunk, nem pedig az eddig elért eredményekre. Még a szezon felénél sem járunk, hiszen eddig még két találkozó van vissza. Csak januárban értékelhetjük ki az utóbbi hónapok produkcióját, addig pedig nem szabad azzal foglalkoznunk, hogy a tabella hányadik helyén állunk. 40 pontunk van, azonban a Roma holnap könnyedén megnehezítheti a dolgunkat, mivel a mezőny egyik legjobb mestere ül a kispadjukon, remekül készülnek fel a nagy rangadókra, s nem adnak nekünk előnyt, hanem inkább kivonnak bennünket a játékból, nem is beszélve arról, hogy milyen tehetséges és rutinos támadókkal rendelkeznek" – jelentette ki General Max. 

"Nagyjából mindenki jól van, ugyanakkor Mattia De Sciglio még nem végezhet teljesértékű munkát a kerettel, visszatérése pedig még igen messze van. Alex Sandrónál nincsenek komolyabb problémák, ugyanakkor még legalább 10 napot kell várnunk ahhoz, hogy pályára küldhessük őt. Moise Kean ugyancsak nem lesz bevethető holnap. A szezon feléhez január 4-én érkezünk majd el, három nappal később pedig egy másik fontos színtér, a Coppa Italia küzdelmei is kezdetét veszik számunkra. Nem lesz sok időnk levegőhöz jutni, mivel riválisaink a nyomunkban vannak, ami miatt egyedül a futballra koncentrálhatunk. Holnap döntök arról, hogy a bal szélen Timothy Weah, vagy Weston McKennie szerepel-e majd, utóbbi esetben a középpálya közepén Fabio Miretti fog lehetőséghez jutni. Federico Chiesa jobban van, viszont egyelőre nem vagyok benne biztos, hogy kezdőként fog pályára lépni. 

A Genoa és a Frosinone ellen könnyen elkerülhető gólokat kaptunk, az utóbbi napokban ezért pedig alaposan kielemeztük ezeket a helyzeteket, s bízunk benne, hogy holnap már nem követünk el ilyen hibákat. A rangadókon, valamint a kiegyensúlyozott meccseken a legapróbb részletek döntenek az eredményről, ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne ijedjünk meg, ha az ellenfél betalál nekünk, hiszen mint láthattuk, sok esetben innen is van visszaút. Örülök az idén elvégzett munkának, s elégedett vagyok a srácok produkciójával, azonban nem lehetek teljesen boldog, mivel még számos cél lebeg a szemünk előtt, melyeket lehetőség szerint el is akarunk érni. 

Erős szálak fűztek Andrea Agnellihez, valamint a korábbi vezetőség többi tagjához, ám örülök, hogy a 2021 októberében kezdődő belső zűrzavar véget ért. Mióta itt vagyok, megtanultam, hogy szakemberek és játékosok jönnek-mennek, ám a Juventus mindig megmarad, amit az utóbbi időszak történései is bizonyítanak. Az idény felénél vagyunk, s most az a dolgunk, hogy az eddigiek szellemében folytassuk a haladást, mivel csak így juthatunk vissza a Bajnokok Ligájába, ahonnan a nyáron kizártak minket. 

A jövővel kapcsolatban nem mondhatok semmit. Egyedül a munka lebeghet a szemünk előtt, miközben tisztában kell lennünk azzal, hogy a rólunk szóló vélemények pillanatok alatt megváltozhatnak, ekkor pedig nem kell izgalomba jönnünk, vagy depresszióba esnünk. Jó srácok játszanak nálunk, akik remek úton haladnak, a fiatalok fejlődése pedig külön öröm számunkra, hiszen immár a saját szemünkkel láthatjuk az elmúlt évtizedben végzett tevékenységünk eredményeit. Az olasz liga a minap úgy döntött, hogy a kluboknak kötelezően esélyt kell adniuk az ifjú reménységeknek, nekünk pedig szerencsére nem kell aggódnunk a Növekedési Rendelet miatt, elvégre számos fiatal van a keretünkben, akik a jövőben még többet fejlődhetnek, s még jobbá válhatnak.

Az én érdemem ebben pusztán annyi, hogy a magam módszereivel segítem a tehetségeink kibontakozását, az igazi elismerés azonban azokat illeti, akik annak idején felfedezték és kinevelték a szóban forgó labdarúgókat. A Juventus jelenleg is a jövő csapatát alapozza meg, egyrészt azon ifjakkal, akik már most is itt vannak, másrészt pedig azokkal, akik még csak a következő időszakban fognak felkerülni a felnőttek közé. Mint említettem, holnap este egy közvetlen összecsapással kell szembenéznünk, melyet egy olyan csapattal kell megvívnunk, akik szeretnének a legjobb négy közé kerülni. A Giallorossi nemrég legyőzte a Napolit, az Inter ellen pedig csak a 80. percben kapott gólt, ezen felül pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy a Juve-Roma mindig egy kiélezett mérkőzésnek számított. 

Holnap reggel döntök majd arról, hogy Kenan Yıldız ismét kezdő lehet-e. A lényeg az, hogy játékosaink fizikálisan és mentálisan is jól vannak, legfőbb dolgunk pedig az, hogy megőrizzük a mostani hozzáállást és vágyat, anélkül, hogy azon gondolkodnánk, hogy mi fog történni három hónap múlva. Nem járhatunk 2024-ben, amíg nem tudtuk le a Roma elleni megmérettetést. Hogy melyik csapatnak van jobb kilencese? Karrierem során sosem edzhettem Romelu Lukakut, így róla nem tudnék érdemben nyilatkozni, Dušan Vlahović viszont fontos része a Juventusnak. A klub annak idején nem véletlenül igazolta le őt, mi pedig mindannyian hiszünk képességeiben, melyekről rendre tanúbizonyságot is ad, legutóbb például a Frosinone ellen, egy rendkívüli találat formájában. Centerünk még nagyon fiatal, s hatalmas fejlődési potenciállal bír. Ha minden jól megy, még legalább tíz éves pályafutás áll előtte, én pedig egyértelműen kiemelkedő jövőt jósolok neki. 

Nem tudom, hogy Filip Kostić fáradt-e, holnap azonban biztosan nem fogom kispadra küldeni őt Samuel Iling-Junior miatt, hiszen a szerb a kezdőcsapatunk tagja, s mindig stabil produkciót nyújt. Bár ahogy mindenki másnak, úgy neki is megvannak a maga korlátjai, ugyanakkor ha pályára lép, állandóan megbízható tagja a csapatnak, ami az egyik legfontosabb tényező a futballban. Vlahovićnak legutóbb csereként beállva is kiemelkedő meccse volt, hiszen győztes gólt szerzett nekünk, technikailag viszont akkor is gyakran nyújtott jó produkciót, mikor nem vette be az ellenfél kapuját. A Juventus egy fiatal és fejlődő együttessel rendelkezik, a nagy vágyakkal és ambíciókkal bíró futballisták pedig egy nyugodt és békés környezetben munkálkodhatnak. 

A ma reggeli edzésen a korábban kisebb problémákkal küzdő Federico Chiesa is rendkívül élénk volt. Az olasz nagyon fontos tagja a keretnek, ahogy mindenki más is. A többiekhez hasonlóan ő is remek mentalitással halad előre, amit igazság szerint meg is követelek a srácoktól. Jelen helyzetünkben félre kell tennünk az egót és a személyes célokat, s minden erőnket az Öreg Hölgy szolgálatába kell állítanunk, mivel csak ezen az úton juthatunk vissza a BL-főtáblára, ami sportszakmai és gazdasági tekintetben is létfontosságú a klub számára. 

A futballban nincs egyetlen, mindent felülíró igazság, aki pedig azt hiszi, hogy birtokában van a csodaszernek, az hamar megégeti magát. A Real Madriddal nemrég szerződést hosszabbító Carlo Ancelotti egy rendkívüli szakember, aki még ebben az állandóan változó, őrült világban is képes kiemelkedő teljesítményt felmutatni. Ezt nem én mondom, hanem a statisztikák, ami különösen nagy dolog annak fényében, hogy egy topcsapat irányítása nagyon megerőltető. Örülök neki, hogy honfitársam még ennyi évvel a háta mögött is ilyen nagyszerűen menedzseli a világ egyik legnagyobb klubját. 

Holnapi ellenfelem, José Mourinho ugyancsak rengeteg eredményt ért el karrierje során, melyek magukért beszélnek, a többi kritika pedig csak üres fecsegés. Büszkeséggel tölt el, hogy egyesek hozzájuk hasonlítanak, hiszen olyan mesterekről beszélünk, akik stílusukkal egész korszakokat határoztak meg, s számtalan trófeát zsebelhettek be, köztük Bajnokok Ligája-címeket is. Mikor először néztem szembe Mourinhóval, még egy fiatal, pályakezdő tréner voltam, ő pedig már akkor is a világ legjobbjai közé tartozott.

Végső soron mindenki az eredményességet tartja szem előtt. Mikor gyermekként kimentem játszani a barátaimmal a grundra, s a csapatom vereséget szenvedett, nagyon csalódott és szomorú voltam, ez a mentalitás pedig később is meghatározta a felfogásomat. Teljesen mindegy, hogy valaki szépen, vagy a közvélemény által csúnyának titulált módon arat győzelmeket, hiszen a nap végén csak az számít, hogy sikerült-e elnyerni az adott serleget, vagy éppen bezsebelni a három pontot. A példa kedvéért mondom, hogy egyesek szerint ha Vlahović gólt lő, a világ egyik legjobb csatára lesz, ám ha nem talál be, csak egy amatőr szintjén áll. Nem állítom azt, hogy aki máshogy vélekedik a futballról, az rosszul látja a dolgokat, azonban jó lenne, ha ők is megértenék, hogy én sem tekintek velük azonos szemmel labdarúgásra. 2024-gyel kapcsolatban csak egyetlen célom van: egy jó évet szeretnék magam mögött tudni, mikor jövő decemberben visszatekintek az előttünk álló esztendőre. Folytatni akarom a megkezdett munkát, mindeközben pedig jól szeretném érezni magam, s jó eredményeket kívánok elérni" – zárta szavait Allegri.