Olaszország vezeti az UEFA koefficiens rangsorát

serie_a.jpgA 2023 december 15-én zárult rangsorolás alapján az olaszok átvették a vezetést az UEFA koefficiens rangsorában, köszönhetően annak, hogy hogy a Bajnokok Ligája, az Európa Liga, valamint a Konferencia Liga csoportkörének végeztével még mindegyik Serie A csapat versenyben van.

Ugyebár a Napoli a csoportjából második helyen jutott tovább a Real Madrid mögött; az Inter szintén csoportmásodik lett, a Real Sociedad végzett előttük; a Lazio a nehézkes rajt ellenére végül magabiztosan lett második az Atletico de Madrid mögött; az AC Milan bár csupán harmadik helyen végzett, de ezzel legalább egy kör Európa Ligás pályafutás biztosan lesz számukra tavasszal.

Az Atalanta első lett az Európa Liga csoportkörében, míg az AS Roma a második helyre futott be a Slavia Praha mögé. A Konferencia Ligában pedig a Fiorentina végzett a kvartettje élén az FTC-t megelőzve.

Mindez azt jelenti, hogy az olaszok rendelkeznek a legmagasabb együtthatóval az UEFA klubkoefficiensek rangsorában, megelőzve Németországot, Angliát, Spanyolországot és Franciaországot. ( A Premier Leage két képviselője a Newcastle és a Manchester United kiesett BL csoportjából és az is biztossá vált, hogy helyezésüknek köszönhetően más európai kupasorozatban sem szerepelhetnek. A spanyol Osasuna a Konferencia Ligában csoportkörbe kerüléskor vérzett el, míg a Sevilla a Bajnokok Ligája csoportjában zárt utolsó helyen. A német Union Berlin szintén csoportjának utolsó helyére szorult.)

A jelenlegi szezonban megszerzett pontoknak különösen nagy jelentőségük van, ugyanis ezen évad végén a rangsor első két helyezettje a 2024 őszén megújult formátumban induló Bajnokok Ligájában plusz egy helyet kap majd.

A klubok koefficiens együtthatója jelen 2023. december 15.-án:

Olaszország 14,000 - Klubok 7/7

Németország - 13,642 - Klubok 6/7

Anglia - 13,625 - Klubok 6/8

Spanyolország - 12,687- Klubok 6/8

Franciaország - 11,583 - Klubok 6/6