Allegri: "Ma fontosabb volt nem kikapni, mint nyerni"

allegri_vs_iner.jpgA szezon eddigi legfontosabb meccsének tartott Derby d'Italia egy alapvetően feledhető mérkőzésen végül 1:1-es döntetlennel zárult, köszönhetően Dušan Vlahović és Lautaro Martínez találatainak, a lefújást követően pedig annak rendje és módja szerint a torinóiak mestere, Massimiliano Allegri is kifejtette gondolatait az összecsapásról, értékelve játékosai produkcióját, saját döntéseit, valamint az eredmény jelentőségét is. 

"Van egy kis megbánás bennem, mivel az Inter egy könnyen elkerülhető gólt lőtt nekünk, ráadásul alig öt perccel a mi találatunk után, megbosszulva, hogy korábban kihagytunk két-három nagyobb helyzetet, amiket egy szabadrúgás, és egy oldalt elkövetett szabálytalanság után alakítottunk ki. Úgy gondolom, hogy jobban is csinálhattuk volna, azonban a Nerazzurri – feltéve, ha rendelkezésére áll az ehhez szükséges tér – remekül játszik, amit ma is bebizonyítottak. Ellenfelünk kiváló, technikás labdarúgókat tudhat magáénak, akik nyílt területen nagyszerű dolgokra képesek, Lautaro Martínez pedig minden igyekezetünk ellenére is hatékony volt elöl, bár a kapott gólért természetesen bennünket is terhel a felelősség" – jelentette ki a tréner a DAZN munkatársának. 

"Talán előbb kellett volna szerelnünk az Inter támadóit, s akkor meggátolhattuk volna a lövést eredményező helyzetet, ugyanakkor alapvetően kiváló produkciót nyújtottunk, ami a legkevésbé sem volt könnyű, tekintve, hogy a Juventus immár három éve nem játszott a tabella első helyéért. A mai találkozó senkinek sem volt egyszerű, így persze nekem sem, hiszen négy és fél év telt el azóta, hogy az éllovas pozíciójáért szállhattam harcba a csapatommal. A srácok nagyon jók voltak, ami nagyobb tudatosságot adhat nekünk, bár a továbbiakban ugyanilyen higgadtnak kell maradnunk, s folytatnunk kell a megkezdett munkát a fejlődés érdekében. Pénteken egy nehéz összecsapás vár majd ránk a Monza ellen, akiktől tavaly úgy kaptunk ki kétszer is, hogy még csak egy gólt sem tudtunk szerezni ellenük, ami miatt ezúttal a lehető legjobb módon kell felkészülnünk a meccsre. 

A cél az, hogy a szezon végén a legjobb négy között végezzünk, ehhez pedig meg kell őriznünk kilencpontos előnyünket az ötödik helyezetthez képest. Ma este egy igazságos eredmény született, futballistáink pedig az elvártak szerint teljesítettek, egy olyan csapattal szemben, mely csak arra várt, hogy hibázzunk, s hogy ők kihasználhassák ezt a baklövést. Fiaim rendkívül érett hozzáállást tanúsítottak, mivel leleményes módon támadtunk, stabilan és tömören védekeztünk, még akkor is, ha a fentiek értelmében megakadályozhattuk volna Lautaro találatát. Összességében véve viszont nincs okom a panaszra, hiszen egy elképesztően erős alakulat ellen játszottunk. 

Egyértelműen nagy előrelépésként tekintek a mai esti mentalitásra, s az általunk mutatott bátorságra. Muszáj bátraknak lennünk, hiszen a szerencse a bátrak oldalán áll. A védelem szilárdsága fundamentális jelentőségű, hiszen csak egy stabil hátsó alakzatra építve vezethetünk jó támadásokat. Jelenleg megvan bennünk a szükséges egyensúly, – még akkor is, ha egyelőre közel sem tartunk az építkezés végén – lévén, hogy az előző mérkőzésekhez viszonyítva ma nem tudtak arra kényszeríteni minket, hogy nyílt pályán védekezzünk, ahogy az többek között a Bologna, az Udinese, vagy a Sassuolo ellen is történt. Dolgoznunk kell, ám nagy türelemre van szükségünk, hiszen fejlődnünk kell a labdabirtoklásban és a védekezésben, elvégre ezen tényezők sikeres megléte nem elhanyagolható előny egy gárda számára. 

Az Inter hatékonyan vezetett váratlan és gyors támadásokat, többek között a góljuk is így született. Mint említettem, jobbak is lehettünk volna az adott szituációnál, mivel Daniele Ruganinak vagy Gleison Bremernek erőszakosabbnak kellett volna lennie Marcus Thurammal szemben, ami különösen igaz a támadóhoz közelebb helyezkedő brazilra. Védőnk ehelyett megkísérelt egy szabálytalanságot a francia ellen, aki viszont kihámozta magát a helyzetből, s továbbította a labdát. A védelem akkor egyébként is hibázott, ugyanis Federico Gattinak a visszapassz helyett előre kellett volna adnia a játékszert. A Nerazzurri valószínűleg egész héten az ehhez hasonló akciókat gyakorolta, mivel tisztában vannak vele, hogy a védelem mögé passzolt labdák az egyik leghalálosabb fegyverüknek számítanak. Jobbak is lehettünk volna, ám a történteket nem varrhatom Gatti nyakába, aki ezt leszámítva remek mérkőzést tudhat maga mögött. 

Dušan Vlahovićnak ez volt a legjobb meccse, mióta csatlakozott a Juventushoz, technikai szinten legalábbis mindenképpen. Csatárunk végig dominált Stefan de Vrij fölött, s kiválóan idomult Federico Chiesa mozgásához. Ne felejtsük, hogy egy olyan srácról beszélünk, aki továbbra is csupán huszonhárom éves, ez pedig azt jelenti, hogy az elkövetkezendő években még rengeteget fejlődhet. A januári átigazolási piac nem létezik, én pedig alapvetően is elégedett vagyok a rendelkezésemre álló kerettel. A vezetőség majd csak a nyári mercatóra fog készülni, ahogy azt minden más klub is teszi. 

Teljes mértékben meglennénk a téli mercato nélkül is. Egyszerre csak egy lépésben gondolkodunk, s nagyon jó eredménynek tartjuk, hogy a szezon harmadánál mindössze két pont a lemaradásunk az Interrel szemben. Lélektani szempontból ma este fontosabb volt nem kikapni, mint nyerni, ugyanis ez az eredmény egy másfajta tudatossággal ruházhat föl bennünket. Egy olyan úton haladunk, ahol csak apránként lehet elérni a szükséges fejlődést, egy győzelemre pedig akár még rá is fázhattunk volna a későbbiekben" – összegzett General Max. 

A meccs összefoglalója: