Tognozzi: "Bellingham és Haaland is egy lépésre volt a Juventustól"

tognozzi.pngA Juventus egykori vezető játékosmegfigyelője, a klubot október utolsó napjaiban elhagyó, azóta pedig a Granada sportigazgatójaként tevékenykedő Matteo Tognozzi a minap hosszabb interjút adott az olasz médiának, melyben távozásának okai mellett beszélt a Bianconeri belső struktúrájának működéséről, valamint az általa felfedezett fiatal reménységekről is. A szakember, aki olyan tehetségek szerződtetéséhez járult hozzá, mint Kaio Jorge, Matías Soulé, Dean Huijsen, vagy Kenan Yıldız, egyebek mellett azt is elmondta, hogy az Öreg Hölgy annak idején miért nem csábította magához a Mancheser City sztárját, Erling Haalandot, aki pedig még stadionlátogatáson is volt a torinóiaknál. 

"Hat és fél év után egyszerűen csak bezárult egy kör. Maradhattam volna Torinóban, hogy hátradőljek a nyugágyon, s élvezzem a munkám gyümölcseként is érkező eredményeket, azonban én új ingerekre vágytam, ami távozásra késztetett. Hosszabb ideje ismertük egymást a Juve igazgatójával, Cristiano Giuntolival, s az elmúlt hónapokban kitűnő kapcsolat alakult ki közöttünk, mindazonáltal úgy éreztem, hogy minden célkitűzésemet elértem a Bianconerinél, s itt az ideje újakat keresni" – hangsúlyozta a Tuttosport felkérésére. 

"Büszkeséggel tölt el, hogy megalkothattam egy olyan munkamódszert és játékosmegfigyelő-struktúrát, melynek alapján könnyebbé vált kiszűrni és azonosítani a fiatal, tehetséges futballistákat, mindezt pedig olyan folytonosság mellett tudtuk működtetni, melyre korábban nem volt példa a klubnál. Néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy a Juventus időt szán az ifjú reménységek képességeinek felmérésére, majd pedig akkor szerződteti őket, mikor még kevésbé ismertek, ebből kifolyólag pedig az áruk is olcsóbb. 

Ehhez persze rengeteg tervezésre és nagy bátorságra volt szükség, ám szerencsésnek mondhatom magunkat, hiszen a kezünkben volt egy olyan remek eszköz, mint a második csapat. A Juve korábban csak olyan labdarúgók számára volt igazán vonzó, akik már pályafutásuk második felében jártak, míg mostanra azon fiatalok is szívesen igazolnak ide, akik szeretnék felépíteni karrierjüket. A Bianconeri természetesen nem az a gárda, ahol könnyű bejutni a felnőtt csapat keretébe, ám meggyőződésem szerint ez a legjobb klub ahhoz, hogy kineveljen egy még tapasztalatlan, ám jó képességekkel bíró fiatal játékost. 

Dean Huijsen játékát először egy hóvihar közepette megtartott találkozón tekintettük meg. Az ezzel kapcsolatos emlékek ma már a történelem részét képezik, hiszen az események éppen mostani munkahelyemen, a Granada stadionjában történtek, a piros-fehérek Málaga elleni U16-os bajnoki mérkőzésén. Kaio Jorge 2021 nyarán történő leigazolásának körülményei még rosszabbak voltak, mivel el akartam utazni Brazíliába, a Santos együtteséhez, hogy ott mérhessem fel a támadót, viszont ekkor még érvényben voltak a Covid ellen bevezetett korlátozások, ami miatt legfeljebb öt napot tölthettem az országban, ha el akartam kerülni a karantént. Az egyeztetések viszont elhúzódtak, így pedig egy teljes hetet töltöttem Kaio ügynökével egy szállodában, mikor pedig hazaértem Olaszországba, a hatóságok egyből elszigeteltek a külvilágtól. A már előre betervezett augusztusi nyaralásom idején ebből kifolyólag tehát végül egyedül voltam, elbarikádozva a J|Hotel egyik szobájában... 

Meggyőződésem, hogy Kaio Jorge bizonyítani fogja értékeit, az eddigiekben pedig csupán balszerencsés volt, mivel éppen akkor szenvedett súlyos sérülést, mikor befejezte a beilleszkedési fázist egy számára új környezetben, Olaszországban. A brazil ettől függetlenül rendkívüli képességekkel bír, s biztos vagyok benne, hogy már a következő hat hónapban meg fogja mutatni a Frosinone alakulatánál, hogy mire képes valójában. Matías Soulét jóval előbb, mindössze 11 éves korában láttam először játszani, egy argentin U12-es bajnokin, melyen a Vélez és a Boca Juniors fiataljai léptek pályára. Ekkor még nyilvánvalóan nem tudott szerződést kötni velünk, ami csak valamivel később történhetett meg, azonban egy Algervében rendezett ifjúsági tornán már számos együttes érdeklődött iránta, ami miatt attól tartottunk, hogy elveszítjük a régi ismertségből fakadó előnyünket. Annak köszönhetően viszont, hogy eddigre már remek kapcsolatot alakítottunk ki a játékos környezetével, Matías a megfelelő pillanatban kizárólag a Juventushoz szeretett volna csatlakozni, dacára annak, hogy ekkor már legalább 10-12 klub csábította őt különféle ajánlatokkal. 

Kenan Yıldız esete különleges volt abból a szempontból, hogy őt lényegében ingyen, egy érdekes műveletnek köszönhetően szereztük meg. A Bayern München akkori sportigazgatója, Hasan Salihamidžić szinte hetente Torinóba látogatott Matthijs de Ligt leigazolásának céljából. Ekkortájt rengeteg pletyka keringett arról, hogy a németeket elhagyó török tehetséget a Barcelona fogja leigazolni, mi pedig annak ellenére is titokban tartottuk a megállapodásunkat, hogy az egyezség le volt ütve, mivel el akartuk kerülni, hogy Yıldız klubváltása befolyással legyen a holland védővel kapcsolatos, 80 millió eurós transzferre. 

A Juventusnál bekövetkező változások mindenki számára nyilvánvalóak lehetnek, ezért pedig nem csak nekem, valamint az én munkámnak dukál a dicséret. Ezekben az eredményekben egy jól szervezett scout-hálózat minden lelkesedése és tevékenysége benne van, értve ezalatt az olasz piacot figyelő kollégákat, a nemzetközi szinten mozgó munkatársakat, valamint azon személyeket, akik a felnőtt keret át- és kialakításáért feleltek és felelnek. Nagy elégedettséggel és örömmel tölt el, hogy az általunk kiszűrt fiatalok Massimiliano Allegri kezei alatt dolgozhatnak és fejlődhetnek, mivel úgy gondolom, hogy ő az ideális szakember ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki ezekből a reménységekből. 

A közvélekedés úgy tartja, hogy a felnőtt játékosok piaca sokkal egyszerűbb, ám ez nem minden esetben van így: Timothy Weah szerződtetésekor például nagy kockázatot vállaltunk, hiszen az amerikai ezt megelőzően nem igazán játszott szárnyvédőként, vagyis azon a poszton, ahová embert kerestünk. Már jól ismertük Timothy-t azokból az évekből, mikor még a Paris Saint-Germain korosztályos gárdáinál pallérozódott, ám az ő esete megerősíti azt, hogy néha az első csapatok labdarúgóit is érdemes figyelnie az alapvetően utánpótlás-korú futballistákra specializálódott hálózatnak. Weah kvalitásairól csak egy évvel ezelőtt győződtünk meg igazán, mikor a Lille trénere, Paulo Fonseca hátrébb vonta őt a pályán, ezt követően pedig a francia alakulat összes barátságos meccsét megtekintettem, nagy hangsúlyt fektetve a téli szünetben, a világbajnokság előtt lejátszott találkozókra. 

A végül le nem igazolt labdarúgók közül elsősorban Jude Bellingham esetét bánom, aki rendkívül közel állt hozzánk 2019-ben. Néhány nap múlva találkozni fogok vele a Santiago Bernabéuban, a Real Madrid és a Granada összecsapásán, s biztosan eszembe fog jutni az a pillanat, mikor először beszéltem vele és a családjával, elvégre ez a momentum nagyon élesen megmaradt bennem a későbbi történések miatt. Bár sokat tárgyaltam a képviselőivel, és rengeteget győzködtem őket arról, hogy a Juventust válasszák, Jude inkább úgy döntött, hogy gyermekkori klubjában, a Birminghamben folytatja fejlődési útját, majd pedig pár évvel később csatlakozott a Borussia Dortmundhoz. 

Való igaz, hogy annak idején Erling Haaland megszerzésétől is csupán egyetlen lépésre voltunk. 2017 novemberét írtuk, én pedig júliusban érkeztem a klubhoz, így tehát ez volt az egyik első kapcsolatfelvételem, amit a Bianconeri nevében végeztem, még Federico Cherubini alatt dolgozva. Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a felnőtt játéksok piacán aránylag sok időnk van arra, hogy kieszközöljünk egy-egy tárgyalást, s tető alá hozzuk a szükséges megállapodást, azonban a fiatalok esetében akár néhány napon belül is megváltozhatnak a dolgok. Erling a kezünkben volt, ám ekkor még csak a Primavera-együttesben szerettük volna látni őt, míg a művelet túlságosan drága lett volna ahhoz, hogy egy utánpótláscsapat színeiben hajtsuk végre azt. A norvég akkor még a Molde kispadját koptatta, néhány hét múlva viszont már stabil kezdőnek számított, s ontotta magából a gólokat, egy olyan gárda pedig, mint a Salzburg, gond nélkül felajánlhatta neki a felnőtt kerettagságot. 

Sok scout csalódottan éli meg ezeket a helyzeteket, ám mivel én szorosan együtt dolgoztam a klub legszűkebb vezetésével, megérthettem, hogy néha az ilyen dolgok elkerülhetetlenek. Mindenesetre a tudat, hogy alapvetően jó munkát végeztem, segített a túllendülésben. Úgy gondolom, hogy a mostani fiatalok sorába hamarosan Nonge Boende is belép majd a Juventusnál, aki hihetetlenül tehetséges, s véleményem szerint egy szinten áll társaival, Huijsennel és Yıldızzel. Rajta kívül ott van még a lengyel Patryk Mazur is, aki mindössze 2007-ben született, viszont már most elképesztő technikával, kiváló fizikummal, s markáns személyiséggel rendelkezik. Megítélésem szerint nagy jövő áll előtte, s ezt nem azért mondom, mert ő volt az utolsó igazolásom a Bianconeri kötelékében, hanem azért, mert úgy látom, hogy minden feltétel adott számára ahhoz, hogy azok nyomdokaiba lépjen, akik már most is Max Allegri keretének tagjai" – összegzett Tognozzi.