Ferrero és Scanavino értékelése az elmúlt évről

ferrero_1.jpgA Juventus részvényesei a mai nap folyamán tartják meg féléves rendes ülésüket Torinóban, ezen esemény keretében pedig a klub fő arcai, azaz Gianluca Ferrero elnök és Maurizio Scanavino vezérigazgató is hosszú beszédet tartottak a befektetők előtt, szót ejtve az utóbbi év történéseiről, botrányairól, valamint eredményeiről is. Az interpretációk magyar átiratát az alábbiakban olvashatjátok. 

"Az elmúlt év java részét a velünk szemben indított, sportbírósági eljárások tették ki, melyet az Olasz Labdarúgó Szövetség indított ellenünk az úgynevezett fiktív tőkenyereség, valamint a bérmanőver ügyében. Az első ügy 2023. május 20-án zárult le, mikor több érintett vezetőnket is felmentették a vádak alól, s 10 pontra mérsékelték a csapatot sújtó, korábban még 15 pontra rúgó büntetést. A második eljárás végén egy 700 ezer eurós pénzbírságot kaptunk egy vádalkuhoz hasonló megállapodás révén, amivel véget ért a szövetségi ügyészség Juventusszal szemben indított nyomozása" – kezdte értékelését Gianluca Ferrero. 

"Ezzel párhuzamban az UEFA is lefolytatta a maga vizsgálatát, lényegében ugyanazon ügyek miatt, mint az olasz hatóságok, ám az igazi ok az irántuk való, feltétel nélküli hűség hiánya volt, amit a Bianconeritől is megköveteltek volna. A nemzetközi szintű bíróságok ugyancsak a tőkenyereséget és a bérmanővert tematizálták, az ő eljárásuk pedig 2023 júliusában zárult le. Az ítélettel kizárták a Juventust a 2023/2024-es szezon európai kupasorozataiból, s 10 millió eurós bírságot szabtak ki ránk úgynevezett hozzájárulási összegként, amit abban az esetben kellene kifizetnünk, ha a továbbiakban újabb szabálysértéseket követnénk el költségvetésünkkel kapcsolatban. Aznap gyakorlatilag tehát mind a hazai, mind pedig a nemzetközi vizsgálatok megszűntek velünk szemben, s már csak egyetlen büntetőügy van folyamatban, amit annak idején mi indítottunk annak érdekében, hogy az eljárást ne a Torinói Ügyészség folytassa le itt, hanem a Római Ügyészség vizsgálja ki a helyzetet a fővárosban. 

Korábban elhangzott egy azzal kapcsolatos kérdés, hogy milyen iránymutatást adtak nekünk az olasz állami szervezetek, ezért pedig röviden erre is reagálnék. A CONSOB (a piac és az értéktőzsde szabályozásáért felelős állami hatóság – a szerk.) arra kért bennünket, hogy az ú szájuk íze szerint készítsük el a költségvetésünkről szóló jelentésünket, ami miatt közérdekű adatigényléssel fordultam hozzájuk, s megkérdeztem, hogy ennek alapján hogyan kéne kinéznie a beszámolónknak. Ők erre átküldték nekünk az előző évek, azaz 2020, 2021, és 2022 jelentéseit, hogy abból induljunk ki, melynek hatására mi átemeltük a szükséges formátumokat a vonatkozó aktákba, egyúttal viszont eljuttattuk a részvényeseknek és a piacnak az azzal kapcsolatos információkat, hogy milyen következményekkel járt volna, ha az eddigiekben is szó nélkül követtük volna a CONSOB utasításait. 

A hatóságok állandóan három dolgot mantráznak: bérmanőver, fiktív tőkenyereség, valamint játékosok visszavásárlása, mely utóbbi egyébként egy teljesen normális egyezség két klub között bizonyos labdarúgók ismételt megvételéről. Állásfoglalásaikban gyakran hosszú oldalakon keresztül magyarázzák a számviteli elveket és egyes tranzakciók technikai részleteit, mi pedig tanácsadóink által ugyanilyen terjedelmes dokumentumokban vitatkozunk velük egyes számviteli nézetekről. Természetesen mindenben együttműködünk a minket felülvizsgálni hivatott szervezetekkel, s mostanra elmondhatjuk, hogy a jövő évi, elfogadásra váró költségvetés immár mentes a múltban megkötött ügyletek hatásaitól.

Az egyetlen függőben lévő átigazolás az úgynevezett Cambiaso-Drăgușin csere, amiből 2,5 millió eurós nyereségünk származott, míg mi 3,5 millió eurós pénzügyi ellenértéket fizettünk a Genoának. Ezt a műveletet ma minden bizonnyal meg fogjuk vitatni, ám a többi kérdéses transzfer már a múlté, az új piaci mozgások pedig már a ránk vonatkozó szabályok betartásával jöttek létre. A nettó értékben megvásárolt eszközállományt érintő kiadások eközben viszont egyik mérlegből a másikba kerültek, s eltelik néhány évbe, amíg megteremtődik az egyensúly. 

Mindent nyíltan elmondunk önöknek, és elfogadjuk a helyénvaló kritikákat, valamint igyekszünk megfogadni az önöktől származó javaslatokat is. Szeretnénk emlékeztetni a jelenlévőket kinevezésünk napjára, mikor ugyanúgy ebben a teremben ültünk, én pedig itt, valamint a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón is kijelentettem, hogy minden fórumon megpróbálom a kellő szigorral és higgadtsággal védeni klubunkat és vállalatunkat. Aznap sok szót ejtettem a Juventus dicső történelméről, elmúlt 100 évünk nagy tetteiről, ám mindenekelőtt ezen időszak alatt elért sikereinkről, nem feledkezve meg a Bianconeri előző elnökeiről sem, akikkel volt szerencsém megosztani karrierem egy részét. Maximális tisztelet jár elődjeimnek, valamint klubunk múltjának, akik és amik mindig arra tanítottak engem, hogy a kimondott szavak szerint kell cselekedni, az ígéreteket pedig be kell tartani. Január végén neveztek ki a Juventus első emberének, alig néhány hónappal később pedig már a klubom tárgyalásán voltam, ahová egyébként is csak külön engedéllyel mehettem be. 

Mikor kimentem a teremből, a csapatnak 15 ponttal kevesebb egysége volt, mint mikor bementem oda. Azzal a reménnyel léptem be az ítélethirdetésre, hogy maximum egy nagyobb bírságot kapunk majd, hiszen az előző két fordulóból mi jöttünk ki jól, ám ehelyett levontak tőlünk 15 pontot, amivel gyakorlatilag az is eldőlt, hogy jövőre egy kupasorozatban sem lehetünk majd ott. Az adott helyzetben kénytelen voltam elfogadni a döntést, s focis hasonlattal élve tudomásul vettem, hogy piros lapot kaptunk. Mégis mit kellett volna tennem? Ki kellett volna fejeznem az elégedetlenségemet, s ordítanom kellett volna? Minden újságot tele kellett volna kürtölnünk a magunk igazával? Meg kellett volna ostromolnunk a Capitoliumot? Én más utat választottam. Innentől fogva minden egyes ítélőszék előtt harciasan védtem az érdekeinket, elmentem az Olasz Olimpiai Bizottsághoz, felfogadtam a legjobb ügyvédeket, és következetesen küzdöttem a határozat módosításáért. Végül elsőfokon felmentettek bennünket, ami nagy eredmény volt, attól függetlenül, hogy másodfokon végül mégis 10 pont elvétele mellett döntöttek. Ez azonban lehetővé tette számomra, hogy megbeszéléseket kezdeményezhessek az UEFA-nál, s mérsékelhessem a problémáinkat. 

Mikor már nem lehetett több dolgot elérni, megálltunk. A második ügyben, a bérmanőverrel kapcsolatban felajánlották nekünk a vádalkut, s a lehetőséget, hogy 700 ezer euró kifizetésével elkerülhetjük a nagyobb gondokat. Nem letoltam a nadrágomat, s nem ültem be senkinek az ülébe, hanem meggátoltam a lehető legrosszabbat. Mindenki láthatja, hogy gazdaságilag milyen nehéz helyzetbe sodort bennünket az európai kupaporondtól való eltiltás, ezért pedig nem kockáztathattam, hogy az UEFA két évre marasztalja el a Juventust. Ez az egy év is több mint 100 millió eurós kiesést jelent, két-három idénynek pedig beláthatatlan következményei lennének. Két opciónk van: vagy szerepelünk ezekben a versenysorozatokban, s egy kellően erős, ám fenntartható  bérkerettel rendelkező alakulatot építve egyensúlyban tartjuk a költségvetést, vagy pedig borítunk mindent, s megszűnünk létezni. Az UEFA nem hagyott nekünk sok választási lehetőséget, mi pedig kénytelenek voltunk alkalmazkodni hozzájuk. 

A mérkőzés végén le kellett mondanunk az Európai Konferencia Ligában való szereplés jogáról, azonban megvédtük magunkat az újabb támadásoktól, s tiszteletben tartottuk a különféle szervek ítéleteit, továbbá magát az igazságszolgáltatást, aminek önként és dalolva vetettük alá magunkat. Komolyan vettük az ügyet, az eredmények pedig egyértelműek: csapatunk épségben maradt, jelen pillanatban pedig már a tabella második helyén áll, miközben rendkívül jó produkciót nyújtanak annak érdekében, hogy jövőre visszatérhessünk Európába. Az a feladatunk, hogy tovább írjuk e rendkívüli klub történelmét, s ezen az úton természetesen elő fognak fordulni kisebb-nagyobb hibák és iránytévesztések. 

Természetesen ismételten szeretném leszögezni, hogy korábbi pénzügyi kiadásaink helyesek voltak, függetlenül attól, hogy mit mondunk ezekről a bíróságnak. Az UEFA nyomása miatt kiléptünk az Európai Szuperligából is, aminek egyébként sem volt sok érelme, hiszen az új versenysorozat bejelentését követő napokban a kezdeményező felek 80%-a kilépett, köztük az Inter is. Három klub maradt fenn a porondon, a Juventus pedig egyszerűen csak azt tette, amit előtte a kilenc másik együttes is végrehajtott, ráadásul már a szerződés megkötése utáni 48 órában. A Juve a nyáron szintén aláírta és elküldte az illetékeseknek a távozási kérelmet, s úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk a projektet, ami december 21-én hivatalosan is meg fog történni. Meglátjuk, hogy ennek a projektnek mik lesznek a hosszútávú hatásai, s hogy az érintettek kapnak-e büntetést az UEFA-tól való elszakadási kísérletért, azonban ezt a helyzetet majd a megfelelő pillanatban fogjuk értékelni, s immár ismét az európai futballcsalád többi tagjával és játékosával együtt. 

A FIGC főügyészének, Giuseppe Chinènek előjoga volt a velünk szemben megkezdett eljárás elindítására. A szövetség, ahogy minden más sporthatóság is, folyamatosan kapcsolatban állt velünk, s ezzel a testülettel is, ismertetve aktuális álláspontját és döntéseinek mikéntjét. Szüntelen párbeszédet folytattunk a szövetséggel és az ügyészséggel, mindvégig a kellő tisztelettel kommunikálva. A továbbiakban ugyanilyen szellemiséggel állunk majd hozzá minden problémához, egyebek mellett a korábban már említett, még lezáratlan büntetőügyhöz is, mely most visszatért a vádemelést megelőző szakaszba, a római bíróság pedig az ügyészség döntésére vár. 

Nyilvánvalóan nagyon sajnáljuk Pogba és Fagioli ügyét, ami egyaránt kedvezőtlen a klub és a két játékos szempontjából. A Juve minden alkalmazottja sajnálattal tekint a történtekre, s szeretnénk megerősíteni korábbi döntésünket: maximálisan kiállunk Nicolò mellett, és mindenben támogatjuk őt, értve ezalatt a folyamatban lévő terápiás kezelést is. A játékossal való szerződéshosszabbítás pontosan ezt a szándékot támasztja alá. Paullal kapcsolatban nem tudok különösebb hírekkel szolgálni, mivel egyelőre várjuk a doppingvádak miatt kezdeményezett eljárás megindítását, s kíváncsian figyeljük a hatóság által alkalmazott módszereket. 

Határozottan cáfolnám azon pletykákat, melyek szerint a Juventus tulajdonosi köre a klub tőzsdéről való kivezetésére készül. Ha erre mégis sor kerülne egyszer, a klub részvényesei biztosan időben értesülnének erről, elvégre az ő pénzükről van szó" – zárta szavait az elnök. 

scanavino_juve.jpg"Sporteredményeink szempontjából tavaly a harmadik helyen zártuk az évadot, ám a büntetések miatt végül be kellett érnünk a hetedik hellyel. A Next Gen kiváló szezont futott, s bejutott a Serie C Coppa Italia döntőjébe, ami miatt ismét szeretném kiemelni a projekt óriási stratégiai értékét. A felnőtt keret idén is számos olyan fiatalt foglalkoztat, akik az U23-as alakulat kötelékéből kerültek ide, hiszen a már régebb óta itt lévő Fabio Miretti, Samuel Iling-Junior, valamint Nicolò Fagioli mellett nemrég Kenan Yıldız, Dean Huijsen, továbbá Nonge Boende is itt csillogtathatják mag tudásuk legjavát. Ők egytől-egyig nagy lehetőségekkel, és elismerésre méltó potenciállal bíró reménységek. Női csapatunk elhódította a Coppa Italiát, növelve ezzel serlegeik számát, s egyúttal remek példával szolgálva arra, hogy milyen az, mikor egy klub valóban modern és korszerű víziókkal bír" – szögezte le Maurizio Scanavino, miután átvette a szót Ferrerótól. 

"A 2022/2023-as pénzügyi időszak mercatóit anyagi szempontól legfőképpen a kiegyensúlyozottság jellemezte, miközben arra törekedtünk, hogy megtartsuk a keret versenyképességét. Ha csak a legjelentősebb átigazolási műveleteket szeretnénk megemlíteni, szót ejthetünk Gleisn Bremer, Filip Kostić, Andrea Cambiaso, valamint Arkadiusz Milik érkezéséről, mely ügyletek költségeit olyan játékosok értékesítéséből fedeztük, mint Dejan Kulusevski és Matthijs de Ligt. Az eredménykimutatások összességében véve 64 millió eurós bevételnövekedést mutatnak, miközben kiadásaink 41 millió euróval csökkentek. 

A televíziós költségvetési jogokból származó források idén kisebb nyomatékkal estek latba, melynek legfőbb oka az európai kupameccsek hiánya. Költségelemző csapatunk az utóbbi hetekben kifejezetten nagy megtakarításokról tudott beszámolni nekem, ugyanis kimutatásaik szerint a vállaltunkhoz bejelentett alkalmazottakhoz köthető kiadásokat mintegy 40 millió euróval sikerült csökkentenünk, miközben pénzügyi adósságunk 187 millió euróra mérséklődött, s dolgozunk ezen összeg további lefaragásán. 

A 2023/2024-es pénzügyi év eddig legnagyobb befektetése Timothy Weah szerződtetése volt, aki egy nagy potenciállal bíró, tehetséges fiatalember. Az eladások tekintetébe Denis Zakaria távozása volt a legjelentősebb esemény. Mivel a keret megszilárdítása elsődleges céljaink közé tartozott, olyan fontos labdarúgók kontraktusait hosszabbítottuk meg, mint Danilo és Adrien Rabiot, akik eddig is a csapat gerincét alkotó játékosok közé tartoztak. Rajtuk kívül nagy örömükre szolgált Cristiano Giuntoli érkezése is, akinek eddigi sikerei és életrajza önmagukért beszélnek. Elég, ha csak a Carpi Serie A-ba való feljutásáról, vagy a Napoli által elhódított Scudettóról beszélünk, hiszen ezen történések egyike sem következhetett volna be futballigazgatónk nélkül, akinek munkáját Giovanni Manna segíti sportigazgatóként. 

További fontos eredménynek gondolom, hogy az utóbbi időben összesen 17 ezer bérletet sikerült értékesítenünk, ami 7%-os növekedést jelent az előző szezonhoz képest, néhány nappal ezelőtt pedig egy új bérleteladási kamányt indítottunk, mely december 31-én zárul majd le, s ugyancsak jelentős eredményekkel kecsegtet. Megerősíthetem, hogy eddigi főszponzorunk a továbbiakban már nem finanszíroz bennünket, egy ideje pedig tárgyalásokat folytatunk más márkákkal és cégekkel annak érdekében, hogy megtaláljuk a következő szponzorokat. A mezen lévő márkajelzés nem csak a bevételek miatt, hanem a felismerhetőségből kifolyólag is fontos egy klub számára, ezért pedig azon dolgozunk, hogy mielőbb megállapodjunk az eddig szóba jövő vállalatokkal" – összegzett a vezérigazgató.