Miretti és Szczęsny a Fiorentina elleni siker után

miretti_fior.jpgA Juventus tegnap este 0-1-es diadalt aratott az ősi rivális Fiorentina otthonában, a találkozó után pedig annak főszereplői, azaz a játékosok is kifejtették véleményüket az eseményekkel kapcsolatban. A torinóiak  gólszerzője, Fabio Miretti kiemelte, hogy nagyon első profi találatának, aminek meglövésére többek között Claudio Marchisio is bátorította őt az utóbbi időben, míg Wojceich Szczęsny arról beszélt, hogy ha idén nem vonnak le a Zebráktól 10 pontot, akkor az már önmagában is előrelépés lesz az elmúlt évadhoz képest. 

"Nagyon régóta vártam az első gólomra, most pedig hihetetlenül boldog vagyok, hiszen hosszú ideje próbáltam betalálni, s ezúttal végre sikerült. A legfontosabb mindazonáltal az, hogy hazavihetjük a három pontot. Remélem, hogy a mesternek igaza volt abban, hogy ha meglövöm az eddigiekben hiányzó gólt, akkor azt sok másik követi majd" – fogalmazott Miretti a DAZN riporterének. 

"Korábban már többször elmondtam, hogy nem feltétlenül az a célom, hogy bevegyem az ellenfelek kapuját, hanem hogy megleljem azt a folytonosságot, ami e téren eddig hiányzott belőlem. Bízom benne, hogy a jövőben még számos találatot szerezhetek a Juventus szerelésében. Claudio Marchisio többször is írt nekem bátorító üzeneteket az utóbbi időben, amit ezúton is szeretnék megköszönni neki, hiszen úgy érzem, hogy nehéz időszakokban állt ki mellettem, mostanra pedig nagyon közeli kapcsolatba kerültünk egymással. 

Való igaz, hogy csak két pont választ el bennünket az első helytől, ám mindez csak májusban számít majd igazán. Jelenleg arra kell fókuszálnunk, hogy minél több meccset nyerjünk meg, s minél több pontot gyűjtsünk be, elvégre csak ekképp maradhatunk a tabella legjobb négy csapata között. Az évad végén meglátjuk, hogy mit is értünk el pontosan, s az is csupán tavasszal fog kiderülni, hogy lehetünk-e a mostaninál ambiciózusabbak" – zárta gondolatait a fiatal középpályás. 

tek_vs_fior_1.jpg"Cristiano Biraghi szabadrúgásának hárítása egy teljesen normális védés volt, mely egyáltalán nem tűnt nehéznek számomra, ellentétben például Luis Muriel múltkori lövésével. Remélem, hogy a szél a legközelebbi alkalommal is a kapu közepe felé irányítja majd a labdát egy hasonló esetnél. A védelem szilárdsága jó alapot biztosít számunkra, ami még akkor is pozitívum, ha ma nem játszottunk jól a meccs támadó fázisában. Hátul szorosan tömörülve, sok ember bevetésével, s keveset kockáztatva futballoztunk, ami ugyan nem szép látvány, viszont rendkívül hatékony" – jelentette ki Szczęsny ugyancsak a DAZN kamerái előtt. 

"Úgy vélem, hogy a tavaly látottakhoz képest nagy előrelépést tettünk a szilárdság és a mentalitás szempontjából. Bár az igazán nehéz pillanatokban az elmúlt idényben is jól teljesítettünk, idén alapvetően is a megfelelő módon kezdtük a szezont, védelmünk stabilitása pedig sokszor még akkor is győzelemre vezet bennünket, ha egyébként nem játszunk az elvártak szerint. Ez már önmagában is nagy fejlődésnek számít. Tavaly nem játszhattam a Fiorentina elleni idegenbeli meccsen, ám a tévében követtem a találkozót, s emlékszem rá, hogy milyen hatalmas szenvedések árán tudtuk csak megszerezni az akkor begyűjtött egy pontot. Idén jobb szellemiséggel, nagyobb kedvvel, s szilárdabb eltökéltséggel rendelkezünk. Ma nyerni jöttünk Firenzébe, az eredmény pedig arról árulkodik, hogy sikerült elérni ezt a célkitűzést. 

A védelem létszámától függetlenül is garantálni tudjuk a hátsó alakzat eredményes produkcióját, amin természetesen nagyon sokat dolgoztunk. Az összecsapások kritikusabb perceiben vissza kell nyúlnunk a biztos opciót jelentő megoldásokhoz. Erre gyakran én magam ösztönzöm a csapatot, hiszen a kapuból pontosan látom, hogy mikor nem megy a többieknek, ekkor pedig kifizetőbőbb, ha adunk magunknak egy kis időt a sorok rendezésére. Bár a szurkolók többsége nem titkoltan űrfocit szeretne látni, olykor előnyösebb, ha a lehető legbiztonságosabb utat választjuk, amit egyáltalán nem szabad szégyellnünk. 

Megítélésem szerint sok minőségi labdarúgónk van, a fiatalok ráadásul hatalmas fejlődési potenciállal bírnak, nem is beszélve technikai adottságaikról. Mindezek miatt meggyőződésem, hogy nagy növekedési lehetőségek állnak előttünk, ugyanakkor a nehezebben áthidalható gondok felmerülésekor én, vagy más idősebb játékosok szokták meghozni a döntéseket, melyekért értelemszerűen vállaljuk a felelősséget, ahogyan a dicséretet is. Két éve szekálom Fabio Mirettit azzal, hogy nem lőtt gólt a csapatban, hiszen egy minőségi focistáról van szó, aki precízen és szépen futballozik, s már 50-60 mérkőzést tudhat maga mögött a Juve szerelésében, ami nem túl előnyös számára. 

Ma szerencsére sikerült betalálnia, amivel végre megtörhet a jég. Fabio potenciálját tekintve biztos vagyok benne, hogy nagyszerű labdarúgó lesz belőle, aki egyértelműen a Juventus jövőjének alapköve lehet, ám ehhez nem csak kétévente kellene bevennie az ellenfelek kapuját, hanem egy szezonban legalább 5-10 alkalommal. Csapatunk, fiatal átlagéletkorunk dacára remek szellemiséggel rendelkezik, s többé senki sem érzi felsőbbrendűnek magát a többiekhez képest. Reméljük, hogy idén nem fognak levonni tőlünk újabb tíz pontot, hiszen ezzel már önmagában is beljebb lennénk a tavalyi állapotokhoz viszonyítva" – hangsúlyozta a lengyel hálóőr.