Allegri: "Legnagyobb erőnk az egységben rejlik"

allegri_pre_fior_juve_1.jpgAz immár ötmeccses veretlenségi és kapott gól nélküli szériát maga mögött tudható Juventus holnap este a Fiorentina otthonába látogat majd, hogy ott próbálja meg folytatni impozáns sorozatát az olasz bajnokságban, remélhetőleg tovább tapadva a listavezető Interre. A mérkőzés előtt Massimiliano Allegri is megtartotta ilyenkor szokásos sajtótájékoztatóját, szót ejtve a keret állapotáról, valamint a toszkánai régiót sújtó, komoly gondot okozó áradásokról is. 

"Először is szeretném kifejezni együttérzésemet a toszkánai árvizek áldozatainak családjai felé, valamint azon emberek irányába, akiknek a mostani katasztrófa károkat és szenvedést okozott. Minden sokkal fontosabb, mint maga az összecsapás, éppen ezért pedig nem volt kérdés számomra, hogy ezzel fogom kezdeni a mai sajtótájékoztatót. Nem tudom, hogy a helyzet miatt el kell-e majd halasztani a találkozót, ugyanis erről az illetékes szervek döntenek, a magunk részéről viszont el fogjuk végezni az előírt edzést, s elutazunk Firenzébe" – jelentette ki a tréner. 

"A Fiorentina elleni mérkőzések mindig nagy jelentőséggel bírnak, tekintettel a két klub közötti rivalizálásra. A felek általában jó meccseket szoktak vívni egymással, a rivalizálás pedig kézzelfogható úgy a csapatok, mint a szurkolótáborok között. Holnap este egy erős csapattal fogunk szembenézni, melynek értékei még akkor is vitathatatlanok, ha a Lilák vereséget szenvedtek legutóbbi két találkozójukon. Ahhoz, hogy pozitív eredménnyel hagyhassuk majd el Firenzét, minden szempontból kiemelkedően kell futballoznunk. 

Weston McKennie minden bizonnyal a középpálya jobb szélén fog szerepelni, hiszen ha nem itt vetnénk be őt, teljesen más megközelítéssel kellene kifutnunk a gyepre. Alakulatunk magáénak tudhat néhány biztos pontot, nekünk pedig ezekre kell építenünk ahhoz, hogy előreléphessünk a továbbiakban. Moise Kean az utóbbi időszakban jó meccseket játszott, s nagyon sokat fejlődött fizikai, valamint technikai szinten, nem beszélve a mentális szempontokról. Támadónk nagy potenciállal rendelkezik, s éppen ezért örülök annak, hogy nemrég a válogatottba is behívták, mivel ez egy nagy célt jelentett számára, amit kemény munkával el is tudott érni. 

A bevethető labdarúgók mind jól érzik magukat, s tudják, hogy mindannyiukra egyformán számítunk, elvégre együttesünk tagjai egytől-egyig fontos értékeket képviselnek, függetlenül attól, hogy az adott mérkőzésen a kezdőben, vagy csupán a kispadon kapnak-e helyet. Még nem döntöttem el, hogy holnap milyen összeállításban fogunk pályára lépni, hiszen erről mindig a utolsó edzéseken hozok határozatot. Mivel Timothy Weah kiesett, a jobb oldalon akár Andrea Cambiaso is lehetőséghez juthat, ugyanakkor tudjuk, hogy az olasz a bal szélen is kiváló produkcióra képes, akárcsak Filip Kostić, vagy Samuel Iling-Junior. Utóbbi ráadásul akár középpályásként is biztonsággal alkalmazható lenne, ahogy természetesen Andrea is. 

A Violák remek eszköztárral bírnak, hiszen nagyszerű keretük van, technikás, s fizikális játékosokkal teletűzdelve. Úgy gondolom, hogy holnapi ellenfelünk komoly versenytársat jelent számunkra a legjobb négy hely valamelyikéért folyó küzdelemben, lévén, hogy idén egy igazán remek gárdát sikerült összeállítaniuk. Nicolo González egy remek futballista, két középcsatáruk pedig testi erejét kihasználva egyaránt ügyesen támadja az üres területeket, ami nagy pluszt jelent akcióik során. Christian Kouamé a bal oldalon számít kirobbanthatatlannak, míg a középpályán ott van az idén is kivételesen játszó Giacomo Bonaventura. Arthur Melót illetően sosem voltak bennem kétségek, most pedig láthatjuk, hogy milyen jó formában tért vissza a sérüléséből, s milyen nagyszerűen teljesít. Úgy vélem, hogy egy nagyon nehéz találkozó áll előttünk, egy technikailag kiváló ellenféllel szemben. 

Federico Chiesa jobban érzi magát, az elmúlt 20 napban azonban keveset edzett. A Hellas Verona ellen csereként beállva rendkívül jól játszott, s több nagy helyzetet is kialakított a társaknak. Nem volt kérdés számomra, hogy Matías Soulé ilyen jó lesz majd a Frosinone szerelésében, hiszen az argentin már nálunk is rendkívül szép dolgokat mutatott a pályán, attól függetlenül, hogy kezdőként jutott-e esélyhez, vagy pedig csak a meccs egy későbbi szakaszában csillogtathatta meg tudását. Meggyőződésem, hogy a klub és a játékos szempontjából is hátrányos lett volna, ha itt tartjuk őt a nyáron, mivel Matíasnak mindenekelőtt lehetőségre van szüksége fejlődésének érdekében. Meglátjuk, hogy a jövő évben miként alakul majd a sorsa. 

Nem gondolnám, hogy bárminemű tanácsot kellene adnom az annak idején a Fiorentinától szerződtetett Chiesának, vagy akár Dušan Vlahovićnak. Az a fontos, hogy támadóink csapatunk rendelkezésére álljanak, miközben tudniuk kell, hogy nagyon kemény munkát várunk el tőlük. A Juventusnak folyamatosan feszegetnie kell a határokat, ám ezalatt mindvégig tömörnek és szilárdnak kell maradnunk, elvégre amit eddig elértünk, az még nem elegendő ahhoz, hogy elérjük végső célunkat, azaz a Bajnokok Ligája-főtáblát. 

Az olasz és a szerb tudják, hogy fontos játékosokként számolunk velük, akárcsak Keannel, Arek Milikkel, vagy éppen Kenan Yıldızzel. Az ezt követő időszakban is csapatként kell játszanunk, a személyes célokat pedig az alakulat érdekei alá kell rendelnünk. A szezon végén közösen fogunk elérni egy adott pontra, az idény kimenetelétől függően tehát együtt fogunk révbe érni, vagy éppen kudarcot vallani. Rendkívül kimértnek kell maradnunk, a beszéd helyett pedig inkább a futómennyiség számát kell növelnünk a továbbiakban. 

Nagy tiszteletet kell tanúsítanunk a Fiorentina iránt, még annak ellenére is, hogy két vereséget követően ütköznek meg velünk, hiszen a Juventus elleni hazai meccs mindig nagyon fontos számukra. A Violák impozáns mérleggel bírnak otthonukban, mi pedig egy agresszív, sok problémát okozó ellenféllel nézünk majd szembe, akik ellen hatalmas fizikai erőforrásokat kell megmozgatnunk. Ahhoz, hogy jól védekezhessünk, mindenkinek fegyelmezettnek kell maradnia, a csatéroktól kezdve egészen a kapusig. A támadóknak sokat kell majd futniuk, hogy egyensúlyban maradhassunk. A védekezés és a támadás szoros összefüggésben állnak egymással, ebből kifolyólag pedig ha a játék egyik része jól működik, akkor a másik is eredményessé válik. 

Mattia De Sciglio jelen állás szerint egy hónapon belül vissza fog térni a csapattal való közös munkához, ám Alex Sandro valószínűleg hamarabb rendelkezésünkre áll majd, sőt, talán rövidebb idő kell neki a felépüléshez, mint honfitársának, Danilónak. Ugyan kapitányunk sérülése csak kis területet érint, a seb igencsak mélyen húzódik, ami sok kárt okozhat, ha nem tartjuk a megfelelő rehabilitációs időkeretet. A napokban többször is beszéltem az orvosi stáb tagjaival és magával a játékossal is, ezek alapján pedig úgy vélem, hogy a brazil visszatérése kicsit csúszni fog, azonban a válogatott szünetet követően minden bizonnyal ismét számolhatunk majd vele, s reméljük, hogy az Inter ellen újra a kezdőben láthatjuk őt. 

A Juventus jelen pillanatban jó, s kevésbé jó meccseket játszik, az ellenfél személyétől és stílusától függően. Minden nap a fejlődésért dolgozunk, s arra törekszünk, hogy az összes csapatrészben egy szilárd és erős sort alakítsunk ki. A hatékonyságunkon mindenképpen javítanunk kell, hiszen a Verona elleni 28 lövésből csak 12 volt igazi helyzet, betalálni pedig csak a 97. percben sikerült. A pontosság és a góllövés terén egyértelműen növekedésre szorulunk, emellett pedig fejleszteni kell védekezésünk erejét is. A futball világában könnyű egyik pillanatról a másikra lerombolni azt, amit előzőleg felépítettél, a mi erősségünknek pedig a kompaktságban és az egységben kell rejlenie. A szezon végéig ugyanilyen egységesnek kell maradnunk, hiszen vissza kell térnünk a BL-be, amit másképp nem érhetnénk el. 

Fabio Mirettinek fejlődnie kell a helyzetkihasználás szempontjából, mivel gyakran próbálkozik lövéssel, s ügyesen hozza helyzetbe magát. Sok fiatal labdarúgót láttam már, akik első találatuk után egyből elkezdtek a megfelelő ütemben termelni. Középpályásunk nagyon sokat fut és mozog, amikor pedig megkapja a játékszert, ötletesen és remek érzékkel bánik vele, ugyanakkor még mindig sok tapasztalatot kell gyűjtenie az igazán eredményes futballhoz, dacára annak, hogy már több mint 50 mérkőzést tudott le a Juventus szerelésében. Biztos vagyok benne, hogy Miretti előtt nagy lehetőségek állnak, idővel pedig egy kifejezetten megbízható focista válik majd belőle" – összegzett Allegri.